Corona & Hoe wij werken

 • Ons advies gewenst?
 • Contact >
 • Samen uw rondreis ontwerpen

De wereld gaat weer open en verre reizen komen weer dichtbij! 

Begin september 2021 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven te werken aan een versoepeling van het reisadvies voor landen buiten Europa: “Het virus gaat niet meer weg. Je kunt de wereld niet op slot houden en we onderkennen het belang van reizen”. Dat is goed nieuws voor het komende jaar, want de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, steeds meer reisbestemmingen worden toegankelijk met aangepaste maatregelen en ook vanuit andere (buur)landen wordt er weer geboekt en gereisd.

Met Europa op ‘geel’ na de komst van het Digitale Corona Certificaat en de Internationale QR-codes is er veel meer mogelijk, al maken de diversiteit aan maatregelen het er niet altijd makkelijk op (eisen en maatregelen die veranderen, PCR-testen of antigeentesten 72, 48 of 24 uur van tevoren, het invullen van verklaringen, quaranteine-vereisten etc.).

Het blijft dus zeer belangrijk om je goed voor te bereiden op een reis (voor zowel heen- als terugreis). Daarnaast blijft het voor alle reizigers belangrijk om ook zelf de actuele voorwaarden per bestemmingsland goed in de gaten te houden, ook tijdens de reis, voor het geval er wijzigingen zijn.

Omgeboekte reizen

Het afgelopen jaar hebben wij de meeste van onze reizigers kunnen helpen met het omboeken van hun eerder geboekte rondreis naar een later moment in 2021 of 2022. We houden uiteraard persoonlijk contact met onze (om)geboekte reizigers en zullen iedereen vanzelfsprekend blijven informeren. Ook zijn we altijd bereikbaar om tussentijds te ‘sparren’ en mee te denken over de mogelijkheden. Wij willen er in ieder geval alles aan doen om iedere zorgvuldig geplande rondreisopmaat te realiseren, dit jaar mits veilig en verantwoord óf in 2022.

Twijfel niet om bij vragen contact met ons op te nemen!

Nieuwe boekingen met flexibele boekingsvoorwaarden :

 • wij willen zowel ontzorgen als zekerheid bieden
 • wij zorgen ervoor dat de leuke beschikbare locaties alvast voor uw vakantie worden ‘zekergesteld’
 • voor al onze bestemmingen binnen Europa houden we tot kort voor de reis contact als reisadviezen wijzigen en overleggen evt. over kostenloos uitstellen van de reis.
 • voor al onze bestemmingen buiten Europa kunt u tot 6 weken voor vertrek kosteloos omboeken naar een andere periode
 • voor nieuwe (tussen 10 september en 31 december 2021 gemaakte) boekingen naar onze bestemmingen buiten Europa mag u tot 6 weken voor vertrek kosteloos annuleren als er dan nog steeds code ‘oranje’ geldt en u niet wilt reizen.

Toelichting op de reisadvies-codes van de overheid :

Code groen – geen bijzonderheden/reizen normaal goed mogelijk

Code geel – vakantiereizen mogelijk, let zelf op risico’s

Code oranje – alleen noodzakelijke reizen/vakantiereizen afgeraden

Code rood: negatief reisadvies/geen reizen toegestaan

Vanaf deze zomer zijn de reisadviezen voor alle landen binnen Europa versoepeld en zijn alle landen op code groen of code geel gesteld. Met het vaccinatiebewijs c.q. een internationale QR-code en (afhankelijk van de bestemming) aanvullende maatregelen wordt er weer volop door Nederlanders gereisd. Het blijft raadzaam om eventuele wijzigingen in de gaten te houden en goed op iedere reis voor te bereiden.

Voor landen buiten Europa (m.u.v. Curaca0) geldt nu nog een ‘ongenuanceerd’ reisadvies met code oranje, maar begin september 2021 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven te werken aan een versoepeling van het reisadvies voor landen buiten Europa.

Daar zijn wij blij mee, want de reisadviezen voor verre bestemmingen werden en worden niet door alle Europese landen op gelijke wijze bepaald; Nederland is ‘relatief streng’, terwijl er door reizigers uit sommige (buur)landen alweer volop wordt geboekt en gereisd.

Of je veilig en verantwoord kunt reizen wordt o.i. bepaald door het feit of reizigers gevaccineerd zijn, want zowel in Nederland (!) als in andere landen met besmettingen kun je met een vaccin beschermd en veilig reizen. Besmettingen zul je daarbij voorlopig blijven houden, ook met vaccinatie, ook in Nederland en ook in het buitenland. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er niet veilig en verantwoord gereisd kan worden. Daarbij is ook het eigen gedrag onderweg bepalend; t.o.v. een feestbestemming in Zuid-Europa reist u op veel van onze (verre) bestemmingen met een eigen vervoermiddel/huurauto en geniet u in het eigen gezelschap van de rust, ruimte en mooie natuur.

Naast alle beschikbare informatie en de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken vinden wij, net als de branche-verenigingen VVKR en ANVR, dat de kleurcodes te algemeen en niet genuanceerd zijn, waardoor zij niet altijd recht doen aan de situatie op de bestemmingen.

Daarom pleiten zij én wij ervoor om -ook in het kader van verzekeringsdekkingen- nu ook landen buiten Europa genuanceerd te beoordelen en op ‘geel’ te stellen.  Dus daarom zijn wij blij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nu/begin september heeft aangegeven te werken aan een versoepeling van het reisadvies voor landen buiten Europa (en daarmee verwacht vanaf dit najaar).

Het ministerie van BuZA geeft daarnaast ook aan:

“Groene, gele of oranje reisadviezen zijn dringende adviezen vanuit de overheid maar niet een verbod (dat is alleen code rood). Een advies is ook meer dan een kleurcode. Reizigers moeten zich bewust zijn van de maatregelen die ter plaatse en bij terugkomst gelden. En de reisorganisatie moet de reizigers goed inlichten. Reizen moeten veilig en verantwoord zijn”.

Ook ANVR en VVKR staan er vanaf nu achter dat reisorganisaties reizen uitvoeren naar verre ‘oranje’ bestemmingen, mits reizigers dat willen én zij/wij (als reisorganisatie) dat veilig en verantwoord vinden.

Natuurlijk is een goede voorbereiding extra belangrijk, dus is het raadzaam om reisexperts zoals wij in te schakelen. Wij volgen de situatie continu samen met onze lokale partners. En wij voeren geen reizen uit naar verre ‘oranje’ landen als wij het niet veilig en verantwoord vinden.
Ook zijn wij zelf ter plaatse of net als een aantal van onze reizigers de afgelopen tijd naar onze verre bestemmingen gereisd om de situatie ter plaatse te beoordelen…dus we weten waar we het over hebben!


Zelf de actuele situatie volgen

Reisadviezen van de overheid / ministerie van Buitenlandse Zaken:

wijsopreis.nl = www.nederlandwereldwijd.nl 

of de Reisapp van Buitenlandse Zaken (= te downloaden via de App-store).

Toegankelijkheid van landen:

Op de internationale site covidcontrols.co wordt aangeven in welke mate (verre) landen toegankelijk zijn voor buitenlandse reizigers (ongeacht hun land van herkomst).

Op die site zie je o.a. dat bij ons op ‘oranje’ landen als Namib

Voor sommige goed toegankelijke landen waar vanuit Nederland nog ‘code oranje’ geldt wordt er ter plaatse alweer vrij (of deels) rondgereisd. Dit geldt o.a. voor Namibië, Zuid-AfrikaCosta Rica, Mexico en Tanzania.

ANWB 

De ANWB geeft met haar ANWB Reiswijzer gedetailleerd aan wat de actuele situatie is voor 24 reislanden in Europa. Hier ziet u het reisadvies per land met veel detail-informatie over maatregelen, faciliteiten e.d. Deze informatie is op sommige onderdelen uitgebreider dan de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verzekeringen:

Als zoals aangegeven reisadviezen voor (verre) bestemmingen worden versoepeld zal dat veranderingen brengen t.a.v. vereisten, maatregelen en verzekeringsdekking.

Afhankelijk van het reisadvies zijn reizigers meer of minder ‘gedekt’ voor corona-gerelateerde zaken. Daarbij is het goed om te weten dat reizigers bij (onverhoopte) ziektekosten (ook corona!) bij alle kleurcodes verzekerd zijn via de basis-zorgverzekering (bestudeer uw polis). Bij code groen en geel bieden vrijwel alle reis- en annuleringsverzekeringen daarnaast een volledige dekking.

Bij boeking naar een code oranje-bestemming dekken veel reis- en annuleringsverzekeringen (nog) niet de corona-gerelateerde annuleringskosten of extra verblijfskosten als reizigers door corona niet direct terug kunnen reizen.

Hoewel wij er geen belang bij hebben (omdat wij zelf geen verzekeringen verkopen, aangezien vrijwel al onze reizigers een doorlopende verzekering hebben) attenderen wij u o.a. op de ANWB Annuleringsverzekering, die extra dekking biedt als een reisbestemming van kleurcode verandert. ANWB en Aegon zijn bovendien de enige reisverzekeraars die repatriëring dekken in geval van corona. Daarnaast dekt de ANWB Reisverzekering óók de kosten die gemoeid zijn met een gedwongen langer verblijf op de vakantiebestemming. U vindt meer informatie hierover op de ANWB website.

Er komen ook meer verzekeringsmogelijkheden met aanvullende corona-dekking: o.a. via OOM Verzekeringen, Europ Assistance, AXA (evt. via Lufthansa) en bv. VAB voor Belgische reizigers. Daarnaast bieden steeds meer bestemmingen eigen aanvullende verzekeringen voor internationale reizigers of biedt bv. luchtmaatschappij Emirates extra dekking op de bestemming waarheen een vliegticket wordt geboekt.


Wij volgen de actuele ontwikkelingen continu

Wij houden contact met onze lokale partners die de situatie in hun land van dichtbij volgen.  Zij houden ons op de hoogte van de actuele situatie en wisselende maatregelen  t.a.v. in- en uitreizen, gezondheidsvereisten/benodigde verklaringen, protocollen etc. Als wij het met elkaar niet verantwoord vinden zullen wij de reis niet uitvoeren. Wij houden ons daarbij aan de Europese Richtlijn Pakketreizen.

Wij houden onze boekers uiteraard op de hoogte zodat zij op basis daarvan hun keuzes kunnen maken. Indien reizigers willen besluiten om (toch) te gaan reizen, dan zullen wij de eigen verantwoordelijkheid en onze beperkte aansprakelijkheid hierbij bespreken. Wij zullen de uitvoering van de  reis in samenwerking met onze partners zo veilig en comfortabel mogelijk realiseren in de wetenschap dat er sowieso altijd een vangnet is als u met ons op reis gaat. Wij zullen u zo goed mogelijk bijstaan met vragen om hulp of advies.

Ons advies: houd zelf ook de ontwikkelingen voor uw bestemming in de gaten, ook naarmate uw reis dichterbij komt en/of zelf op reis bent, zodat u ook zelf altijd goed op de hoogte bent van de actuele situatie. En twijfel bij vragen niet om contact met ons op te nemen.

Uitstippelen van uw toekomstige reis

Wij helpen u graag bij het realiseren van toekomstige reizen naar onze mooie bestemmingen binnen én buiten Europa voor het komende jaar. Wij worden er ook blij van om samen met u de mogelijkheden alvast op een rij te zetten. Daarom werken wij graag alvast een mooi en passend persoonlijk reisvoorstel uit. We hanteren flexibele boekingsvoorwaarden (zie hierboven) en zullen als ‘maatwerkspecialist’ altijd zo flexibel mogelijk meedenken over de mogelijkheden afgestemd op uw persoonlijke wensen.

Neem contact met ons op en we bespreken heel graag de mogelijkheden!


 • Ons advies gewenst?
 • Contact >
 • Samen uw rondreis ontwerpen