Voor Nadine blijft het kriebelen, Zuid-Afrika is na twee eerdere ontmoetingen nog altijd haar droombestemming. Voordat ze mij ontmoette, heeft ze zowel stage gelopen als vrijwilligerswerk gedaan in Kaapstad en omgeving. Een geweldige ervaring waar ze altijd met veel enthousiasme over vertelt en waar ze mooie herinneringen aan heeft. Haar grootste wens is om nog een keer terug te keren om mij het land te laten zien waar ze met veel plezier heeft gewoond en gewerkt. Maar ook om samen de nog niet bezochte streken te verkennen. Van vrienden en kennissen hoor ik ook mooie reisverhalen, een verre reis maken is toch wel iets wat op mijn verlanglijstje staat. Na lang wikken en wegen ga ik het toch doen. Ik gooi mezelf in het diepe en ga een verrassingsreis naar Zuid-Afrika organiseren om daar mijn lieve vriendin ten huwelijk te vragen. De keuze voor de bestemming is snel gemaakt, Zuid-Afrika! In het geheim ben ik aan de slag gegaan, ik weet het zeker, hiermee ga ik Nadine dolgelukkig maken.
Waar moet ik beginnen? Ga ik zelf de route uitstippelen of kan ik het toch beter over laten aan een expert. Via het internet ben ik gaan zoeken naar de ideale route en de mooiste plekken om te bezoeken. Wat een hoop ideeën, dat kunnen we nooit allemaal doen in een vakantie. Ik besef dat ik toch wel hulp kan gebruiken om de route uit te stippelen. Nadine heeft als afstudeeropdracht van haar opleiding Toerisme, een scriptie geschreven voor Rondreisopmaat.nl. Hiermee kwam ze in contact via de agent, gevestigd vlakbij Kaapstad, waar ze in 2013 stage heeft gelopen als sales- & marketingmedewerker. Nadine heeft met de eigenaresse Marjan altijd fijn contact gehad, wellicht dat ik haar om hulp kan vragen. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en heb in de telefoon van mijn vriendin het nummer van Marjan opgezocht. Wat een spontane en behulpzame vrouw, hier wil ik graag mijn grote verrassing mee delen.
Al een jaar geleden is het plannen begonnen. Van de vliegtickets tot de verlovingsring, weloverwogen heb ik een complete reis samengesteld. Om ervoor te zorgen dat Nadine geen lucht kreeg van mijn plan, heb ik alles via de mail besproken. Zo nu en dan een telefoontje tijdens de werkuurtjes. Mijn ouders en goede vriend Marc hebben ook bijgestaan om zo min mogelijk steken te laten vallen. Toen er eenmaal een datum bekend was, heb ik de werkgever van Nadine gebeld om goedkeuring te vragen voor de reis en gezorgd dat ook zij het als geheim gingen bewaren. Tot het laatste moment heeft niemand van de collega’s of vrienden de mond voorbij gepraat.
Na een lange tijd van geheimhouding en spanning was het eindelijk zover. Op donderdag 7 februari ben ik ’s morgens de auto ingestapt om zogenaamd te gaan werken, om Nadine geen argwaan te laten wekken. Nadine is net als anders begonnen aan een normale werkdag. Na een uur koffie leuten op mijn werk en afscheid te nemen van mijn afdeling ben ik terug naar huis gereden. Thuis heb ik twee grote koffers opengeslagen om spullen te pakken voor onze rondreis naar Zuid-Afrika. Het inpakken van de koffer van een vrouw is toch wel een uitdaging. Wat kan een vrouw nou echt niet missen? Haarlak, ondergoed, make-up, tampons!? Ik pak elk dingetje in waarvan ik verwacht dat ze het nodig heeft. De tijd vliegt voorbij, om 1 uur komen mijn ouders om een hapje te eten en daarna direct door te rijden naar Gorinchem om daar Nadine te verrassen. Eenmaal aangekomen op Nadine’s werk stond een directe collega me op te wachten bij de receptie. Blijkbaar was mijn lieve vriendin een zwaar bevochte telefoongesprek aan het voeren. De receptie gaf groen licht toen Nadine eindelijk de hoorn had neergelegd. Met een bos ballonnen stap ik de lift in om daarna richting haar werkplek te lopen…
Vol verbazing kijkt Nadine me aan als ik naast haar bureau sta, “wat doe jij hier” zijn haar woorden. Inmiddels is het halve kantoor in een cirkel om haar bureau komen staan. Ik vraag haar het bureau netjes achter te laten en met me mee te gaan. “Hoezo, wat gaan we doen?” Ze krijgt van haar team een pakketje mee. Giechelend als kleine meisjes, zwaaien ze haar uit tot aan de lift. Na een korte ondervraging tot aan de benedenverdieping, loop ik met haar naar buiten. Het valt Nadine gelijk op dat er een bekende auto buiten staat te wachten. Mijn moeder hangt uit het raam en filmt ons terwijl we aan komen lopen. Nadine’s gezicht spreekt boekdelen, vol vraagtekens. Ze begrijpt niks van de situatie, waarom staan mijn ouders buiten te wachten. Ik vraag haar snel te gaan zitten, want we moeten opschieten. Onderweg naar de luchthaven is Nadine allerlei scenario’s aan het bedenken. Dat wij ’s avonds in het vliegtuig naar Kaapstad zitten, raadt ze nooit! Als we eenmaal Duitsland inrijden en de borden luchthaven Düsseldorf aanhouden, begint het bij Nadine te dagen. Een tripje naar het buitenland, dat heeft ze inmiddels ontdekt.
Voor het gebouw stoppen we om uit te laden, twee grote koffers til ik uit de achterbak. Nadine kijkt met grote ogen naar de volgepakte bagage, ze bemerkt dat er een onbekende koffer tussen staat. Ze polst gelijk of mijn ouders meegaan, maar vliegangst weerhoudt ze ervan om de lucht in te gaan. Eenmaal binnen vraag ik haar, om het scherm met de vertrekkende vluchten te bekijken en onze bestemming te raden. Japan, Rusland, Amerika? Ze noemt elk land op het scherm, maar Zuid-Afrika staat er niet tussen. Even ben ik bang dat onze vlucht is gecancelled, maar het reisdocument herinnert me eraan dat we nog een tussenstop hebben. Dit bericht doet Nadine ontdekken, dat we niet voor een kort weekendje weg gaan. Ik overhandig haar de reispapieren en wat er toen gebeurde vergeet ik nooit meer. Van blijdschap springt ze in mijn armen en lopen er tranen over haar wangen. Ze is dolgelukkig dat we terug naar haar geliefde Zuid-Afrika gaan.
Nadine aan het woord:
Bedankt Marjan en Ping! Wat hebben jullie dit samen met mijn aanstaande man in goede banen geleid. Ik vond het geweldig om Frank te laten zien waar ik met zo veel plezier heb gewoond tijdens mijn studie. Kaapstad blijft een unieke stad, er is zo veel te beleven voor zowel strand-, cultuur- en natuurliefhebbers. De B&B was een perfecte plek om te vertoeven, een rustige buurt maar goede bereikbaarheid met centrum en strand.
Hoogepunten: Voor de 7e keer in mijn leven Skeleton Gorge hike gelopen en de top van de Tafelberg bereikt. (Wie weet kom ik nog een keer in het Guinness Book of Records te staan). Ongelofelijk maar waar, vanaf Clifton Beach hebben wij een hele familie walvissen bewondert. Ze gaven een showtje van maar liefst 3 uur weg.
Onze eerste tussenstop in Swellendam had een dag korter mogen zijn. Over de B&B alleen maar lovende woorden, een warm nest waar je even heerlijk kan bijkomen van de lange reis. Een goed verzorgd ontbijt in de tuin, zó mooi opgemaakt dat het bijna zonde was om op te eten. Heerlijke verse producten, deels ook uit eigen tuin. Het dorp zelf is echter voor een jong stel niet zo aantrekkelijk om meerdere dagen te verblijven.
Uitgerust en wel op koers naar Buffelsdrift Game Lodge. De prachtige Route 62 leidt ons door de Kleine Karoo, een mooi gebied tussen bergketens met een geheel eigen karakter. Het gaf ons een wat verlaten indruk, met droge vlaktes en bijzondere fauna. Frank genoot volop van de Afrikaanse wildlife, de baboons lieten zich van heel dichtbij fotograferen. Het land is blijkbaar wel erg vruchtbaar, want ondanks het droge en dorre landschap hebben zich hier veel wine-estates gevestigd. Aan het klimaat moesten we wat wennen, in Oudtshoorn was het maar liefst 36 graden. De warmte heeft ons verblijf in Buffelsdrift ook wat minder plezierig gemaakt. Overdag bleven we zo veel mogelijk uit de zon en zijn we ook verder niet op pad gegaan. Heel jammer was dat de waterstand van de grote drinkplaats zo laag was, dat we amper dieren hebben kunnen zien. Met de meerkatsafari hebben we daarentegen wel veel geluk gehad. De kleine roofdiertjes hebben een heel ochtendritueel dat we vanaf begin tot eind hebben mogen meemaken. In één woord: geweldig!
We hebben elke avond gebruik gemaakt van het restaurant van het park. Het menu heeft voor ieder wat wils, vooral de vleesgerechten en de Zuid-Afrikaanse Bobotie raden wij aan. Op de eerste avond kregen wij een tafeltje in de wedding chapel, waar Frank mij met kaarslicht ten huwelijk heeft gevraagd. Zo bijzonder hoe Frank dit heeft aangepakt, ik had geen mooier aanzoek kunnen wensen.
Verloofd hebben we onze reis voortgezet, richting de kust van Plettenberg Bay. Heerlijk genoten van de rust en het strand. Frank heeft ook een surfles gevolgd, na slechts 2 golfslagen stond hij al overeind op de plank. Wat een sportieve man heb ik toch! We hebben ook een kolonie dolfijnen gespot vanaf het strand, ze lieten zich vlak langs de kust bewonderen. Ons verblijf Milkwood Manor was ideaal gelegen, je liep vanuit de ingang direct het strand op. Tip voor toekomstige reizigers: the Lookout Deck (beneden). Geweldige service en heerlijke gerechten. Wel op tijd reserveren, dan heb je ook nog eens prachtig uitzicht.
Vanuit Plet is een dagtrip naar Knysna de moeite waard, vooral het waterfront is leuk om te doen. Aan het water liggen er allerlei leuke restaurantjes en als je geluk hebt kun je nog een potje waterpolo kijken. Bij een plaatselijke galerij hebben we een bijzonder aandenken gekocht. Een schilderij van een Zuid-Afrikaanse dame die inmiddels pronkt in onze woonkamer.
Tsitsikamma National Park was onze volgende bestemming op de route. Hier hebben we vooral sportieve activiteiten gedaan, zoals kayaken en hiken. Ook hebben we ons gewaagd aan de canopy tour, waar we als Tarzan door de bomen van het bos hebben geslingerd. Bij een volgende keer zouden we hier een nachtje korter verblijven, we hadden het na 2 dagen wel gezien. Met een activiteit zowel in de ochtend als in de middag, hebben we een groot deel van het park kunnen doen.Wij vonden het niet het geld waard om nog een tweede dag naar het park te gaan. De laatste dag hebben we vooral rondgedwaald in het dorpje. Ook het gastverblijf was vrij basic, hier konden we ons ook niet een hele dag vermaken. In de tuin van de buren hebben we nog een kameleon gespot, die zich in felgekleurde toestand liet fotograferen. Voor in de avond was het ook jammer dat er weinig keuze was in eetgelegenheden. Naast ons gastverblijf zat een klein pizzatentje, waar we door gebrek aan andere mogelijkheden uiteindelijk 3 avonden hebben gegeten. Kortom, leuke activiteiten in het park, maar naastgelegen dorp niet geschikt voor een lang verblijf.
Het pareltje van onze reis was Botlierskop Private Game Reserve. Een prachtig oord met uitzicht over het natuurreservaat. We verbleven in een luxe tent dat van alle gemakken voorzien was, van een bad tot een airco. Tijdens een rustmomentje in bad kregen we hoog bezoek van een apenfamilie. Uitgebreid konden we de apen voor ons raam aanschouwen. Daarnaast hebben we vanuit het zwembad gelegen in het park, een baby giraf met zijn moeder gespot. Op safari hebben we, afgezien van de luipaard, de big five van ons lijstje kunnen afvinken. Voor de luipaard gaan we nog een keertje naar het Krugerpark, de kans is groot dat we hem daar kunnen spotten. Desalniettemin, vonden wij het een bijzondere ervaring om alle dieren van zo dichtbij mee te maken. De ranger weet de plekken waar de dieren verblijven goed te vinden. Een giraffen kudde liet zich op nog geen armlengte afstand bewonderen. Door een schrikreactie namen de giraffen snel de benen. Verbaasd waren we dat ze nauwelijks geluid produceren, de kussens onder de poten dempten het geluid. Frank heeft de camera de hele safari aan kunnen laten, naast de imposante dieren, waren er ook prachtige vogels in het reservaat te spotten.
Op food gebied zijn we flink verwend in Botlierskop. Zonder meer de meest exclusieve maaltijden met bijbehorende wijnen mogen proeven. Je komt hier niets te kort, ideaal voor een welverdiende break. Wat mij betreft een absolute hoogtepunt van de reis.
Op de terugweg hebben we nog een nachtje gelogeerd op een struisvogelboerderij vlakbij Swellendam. Afgezien van de gedateerde kamers hebben we het hier heerlijk gehad. Ontvangst en verzorging was uitermate vriendelijk, de eigenaresse heeft ons met open armen ontvangen. De rondleiding op de boerderij is een echte aanrader. Uniek is de witte struisvogel, die de eigenaren kweken voor de verkoop aan de gamereserves. Doel van de tour is een struisvogel ei te scoren, om vervolgens als ontbijt op te eten. Ik vond het een bijzondere ervaring.
Eindbestemming van onze reis was Stellenbosch. Op weg naar de Kaapse wijnlanden ben ik erg geschrokken van de schade die de heftige bosbranden hebben achtergelaten. Complete stukken land zijn verwoest en zo zwart als roet. Ik vond het erg moeilijk te zien, dat sinds mijn laatste bezoek, zulke transformaties hebben plaatsgevonden. Ondanks de beelden hebben we erg genoten van ons verblijf in de wijnlanden. Vanuit Stellenbosch hebben we ook een bezoek gebracht aan het naastgelegen Franschhoek. De wijnen hebben rijkelijk gevloeid deze dagen. Voor nog geen 10 euro hebben we zo’n 12 verschillende wijnen geproefd. Vooral het centrum van Franschhoek heeft ons erg verrast, een stadje met typische Kaap-Hollandse huizen en een gemoedelijke sfeer. Menig galerijtje zijn we binnengelopen om Afrikaanse kunst te bekijken. Kortom, de Kaapse wijnlanden is een heerlijke plek om de tuinroute mee te eindigen.
Onze trouwdatum is 14-02-2020. Een jaar na Frank zijn verzoek in het prachtige Zuid-Afrika.
Baie dankie Ping en Marjan!
Liefs,
Frank en Nadine