X

Landeninformatie Tanzania

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Tanzania

Tanzania ligt net onder de evenaar in Oost-Afrika en grenst in het noorden aan Kenia en Oeganda, in het westen aan Rwanda, Burundi en Congo-Kinshasa en de meren Lake Victoria en Lake Tanganyika en in het zuiden grenst het land aan Zambia, Malawi en Mozambique. Het is gelegen aan de Indische Oceaan met daarin de eilanden Zanzibar en Pemba.

Door het vele wild dat voorkomt in Tanzania is dit een safari-bestemming bij uitstek. Het landschap is afwisselend en varieert van weidse savannes en graslandschappen tot heuvels en de hoge Kilimanjaro. Maar u vindt er ook prachtige stranden langs de kust en op de eilanden. Daarnaast heeft het land met haar verschillende bevolkingsgroepen ook op cultureel gebied voldoende te bieden.

Algemene informatieMasai dorp Tanzania Rondreis Op Maat Specialist AAA

Grootte:            945.087 vierkante km
Hoofdstad:      Dodoma
Inwoners:        Ca. 56 miljoen
Godsdienst:    40% van de bevolking is christen, 35% is moslim, 25% heeft een inheems geloof
Staatsvorm:    Constitutionele republiek
Tijdverschil:    Wintertijd +2 uur en zomertijd +1


Bevolking

De bevolking van Tanzania bestaat grotendeels uit Afrikaanse bevolkingsgroepen, zo’n 120, met elk een eigen cultuur en tradities. De grootste stammen zijn de Chagga, Sukuma, Nyamwezi, Haya en  Nyakyusa. Een van de bekendste bevolkingsgroepen is de traditionele Masai; zij zijn nog bijna niet beïnvloed door andere godsdiensten. De oorspronkelijke bevolking van Zanzibar zijn Hadiumu, Tubatui en Pemba. Daarnaast leven er in Tanzania Arabieren, Aziaten en Europeanen. De verschillende stammen leven vredig met elkaar en de belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw.


Taal

De officiële taal in Tanzania is Swahili. Daarnaast is Engels de tweede voertaal en dit wordt door bijna iedereen vloeiend gesproken. Veel stammen hebben een eigen taal.


Klimaat

Doordat Tanzania net onder de evenaar ligt heeft het een tropisch savanneklimaat. Het land is erg groot en daarom varieert het klimaat per gebied, maar het is het hele jaar warm. Over het algemeen is er sprake van een droog- en regenseizoen, waarbij de grote regentijd duurt van maart tot eind mei. De tropische buien zijn vaak hevig en komen meestal in de middag voor. Tijdens deze periode is de luchtvochtigheid hoog en is de temperatuur rond de 30 °. Van juni tot en met oktober is er weinig tot geen regenval en verschillen de temperaturen per hoogteniveau. In het hogere noorden van het land is de temperatuur aangenamer dan het lagere zuiden en de kustgebieden. Omdat het in die periode doorgaans zonnig weer is met heldere luchten is dit de perfecte periode om Tanzania te bezoeken. In november en december is er een kort regenseizoen met lichte regens. Januari en februari vormen nog een kort droogseizoen.


Beste reisperiode

Het land is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste reistijd is het droge seizoen van juni tot en met oktober en januari – februari. De temperaturen zijn dan aangenaam en door de droogte is de kans om wild te zien groter.

De bekende Grote Trek, waarbij miljoenen gnoes en zebra’s migreren tussen Masai Mara in Kenia en Serengeti in Tanzania, wordt beïnvloed door de regens. Het is niet precies aan te duiden wanneer de dieren op welke plek zijn, het blijft een natuurlijk fenomeen. Algemeen gesteld trekken de dieren in juni/juli vanuit Serengeti naar het noorden, naar de Masai Mara in Kenia. Rond juli/augustus steken ze daarbij de Mara rivier over. Vanaf oktober/november migreren ze weer naar de graslanden van de Serengeti.


Flora & Fauna

Tanzania is een geweldige bestemming voor liefhebbers van flora en fauna. Door de grote aantallen van wild is de kans groot om tijdens uw reis de Big Five te ontmoeten. Er zijn twaalf nationale parken, waarvan Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara en Selous de bekendste zijn. Daarnaast zijn er veel wildreservaten waar ook volop wild te spotten is.

De natuur is overweldigend en bestaat uit uitgestrekte graslandschappen, tropische bossen en heuvelachtige gebieden met als hoogtepunt de Kilimanjaro. Ook de meren Lake Victoria en Lake Tanganyika zijn prachtig en trekken veel dieren. Hier komen naast veel soorten vis ook honderden vogelsoorten voor.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Bezoekers van Tanzania hebben een geldig paspoort en visum nodig. LET OP: Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Tanzania en dient over ten minste 4 tegenover elkaar liggende visumpagina’s te bevatten. Het visum kunt u online aanvragen via: https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken, dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Reizen met kinderen

Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen.

Vaccinaties

Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic. Voor alle reizigers naar Tanzania worden de volgende vaccinaties aanbevolen: Gele Koorts, DTP, Hepatitis A en B vaccinatie aanbevolen. Het ‘Cholera not indicated’ stempel in je vaccinatieboekje kan voorkomen dat je problemen krijgt bij grensposten.

Op diverse plaatsen in Tanzania komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Voor eventuele andere vaccinaties is het is raadzaam met de GGD of Travelclinic te overleggen voor een persoonlijk advies op basis van uw route, uw eerdere inentingen en gezondheid.