X

Uitgebreid reisverslag Adri & Irma Storm

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Uitgebreid reisverslag Adri & Irma Storm

Na een zeer relaxte vlucht met de KLM komen we aan in Johannesburg .In de hal worden we opgewacht door onze “meet en greet”. Hij helpt ons naar de pinautomaten en begeleidt ons naar het busje dat ons naar het hotel Fly -Inn Lodge zal brengen.
De huurauto komt de volgende morgen prompt om 9 uur bij het hotel, en na veel gewichtigdoenerij en veel handtekeningen gaan we met onze bijna nieuwe Toyota Corolla op pad. Even zoeken dan, maar we zitten eigenlijk al meteen op de goede weg richting Pretoria. Het eerste uur is het links rijden best spannend, zeker als we in het plaatsje Bela-Bela de hoek om moeten!

Na wat wegwerkzaamheden bereiken we een heel mooi bosgebied. Het Magoebaskloofhotel ligt prachtig en onze kamer heeft een veranda met uitzicht op het zwembad. Ook kun je naar een waterval klauteren.
Even na het hotel gaan we op de weg linksaf naar de Debegeni-watervallen. We gaan te voet verder naar een immense waterval.

We gaan verder: de heuvels verdwijnen langzaam en we komen aan in Phalaborwa waar we bij de Sefapane Lodge inchecken. Onze hotelkamer is een ronde hut met de naam Bateleur. Omdat het zo hard geregend heeft zijn niet alle wegen in het Krugerpark met een auto begaanbaar, daarom boeken we voor de volgende morgen een avondsafari onder leiding van een “ranger” met Jeep. Om 5 uur worden we verwacht voor de avondsafari. We zien veel impala’s en olifanten en zebra’s.

We stoppen onderweg voor een drankje met snacks bij de Jeep, en na zonsondergang rijden we verder, en schijnen met losse lampenen. Tot slot redt Adri de “ranger” door twee grote leeuwen te spotten. Terug in het hotel krijgen we een echte braai: bbqvlees met salades geserveerd in de prachtige tuin van Sefapane Lodge.

De volgende dag gaan we verder, en rijden de prachtige panoramaroute. Onderweg stoppen we bij een groot aantal uitzichtpunten. We betalen af en toe “toegang” . We zien de 3 rondavels en daarna de Bourke’ s Potholes waar het water eeuwen geleden gaten in de rotsen geslepen heeft en “God’s Window” een view met mooi uitzicht. Tot slot rijden we verder naar Hazy View waar we onze B&B vinden : Idle & Wild. Een idyllische omgeving!

De hotelkamer is alweer een “rondavel”, een rond huisje voor ons alleen, met koud bier in de koelkast, en ook een flesje wijn is gauw gevonden. Na het ontbijt op de veranda, vertrekken we uit deze prachtige oase. We gaan verder naar de grens met Swaziland. Een hele ervaring met stempels en formulieren die ons een klein half uur kosten. Na de hoofdstad buigen we af naar een groene vallei, tot we bij het hek van het Mlilwane Wildlife Sanctuary komen. Dit is een natuurpark, waar een een aantal “wilde” dieren is uitgezet. We kopen een toegangskaart en mogen door naar het zogenaamde “Restcamp”, waar onze hut ligt. Dit keer is de hut hoewel op beton, van echte grassen gemaakt.

Het is raar wakker worden in de grashut zonder ramen, maar goed, we rijden terug naar de hoofdweg over hetzelfde hobbelige pad als de heenweg. We rijden in zuidelijke richting en de bergen verdwijnen langzaam. Het landschap wordt wat vlakker met platte bomen.
Tenslotte rijden we richting de kust, naar St.Lucia. We vinden ons Rino Coast Guesthouse en worden door de eigenaresse heel erg vriendelijk ontvangen. Dan gaan we te voet op pad de omgeving verkennen; een wandeling langs de kust toont ons een hele nijlpaardfamilie.

De volgende dag rijden de weg naar Cape Vidal en via allerlei afslagen zien we veel nieuwe dieren: elanden , waterbuffels en we zien zelfs hippo’s (nijlpaarden) op de terugweg. Aan de Indische Oceaan lunchen we in het (best hete zonnetje) op het strand!
Na een lekker dagje aan de kust gaan we de bergen in.

We rijden door het glooiende landschap naar Mooi Rivier tot Escourt. Hier moeten we inkopen doen voor de lunch van morgen want het park ligt 65 km hiervandaan
We volgen de lange smalle weg (met veel gaten – putholes – ) de Drakensbergen in. Het lijkt het eind van de wereld. We bevinden ons tussen hele hoge grasachtige bergen. Bij de ingang van het park moeten we ons melden; dan is het nog 7,5 km tot aan het camp. De receptie – om 16.30 uur gesloten – wijst ons de weg naar ons chalet. Dit ligt aan de rand van het ravijn met een heel mooi uitzicht op de rivier en de bergen.

De volgende dag kopen we een kaart, zodat we een wandeling kunnen maken. Het wordt de ” World’s View” van 14 km. Voordat we weg gaan moeten we in een boek aangeven welke wandeling we lopen, wie we zijn etc.! De paden zijn goed te lopen, al dalen en stijgen we af en toe flink. Binnen 2 uur zijn we boven op zo’n 1842 meter, en hebben een prachtig uitzicht. Lekker in het zonnetje houden we middagpauze. Einde die dag zal blijken dat we nog behoorlijk verbrand zijn.

De volgende dag volgt een rit naar Durban, en een vlucht met het vliegtuig van een uurtje waar we prachtig uitzicht hebben over de kustlijn. We landen in Port Elizabeth en lopen naar het Budgetkantoor waar we de volgende Toyota Corolla staat. We gaan op weg naar onze mooie strandlocatie in Cape St.Francis. Daarna rijden we de “Garden Route” en komen in heuvelachtig een gebied. Nog even verder rijden en we zijn we bij de ingang van het Tsitsikamma National Park. We moeten toegang betalen en krijgen ook de sleutels voor ons chalet. Het houten chalet kijkt uit over de Indische oceaan en we hebben een leuk plekje, zelfs vanuit het bed kijk je uit over de oceaan.
We maken een wandeling naar de beroemde hangbrug, met als toetje een stevige klim naar een uitzichtpunt.

De volgende dag vertrekken we te voet naar de waterfall-trail. Een lastige klim langs de kust en soms een klauterpartij tot aan een grote waterval. Het is behoorlijk warm, maar met wind uit zee erg aangenaam. Onderweg zien we een zwarte vogel die rode veren heeft als hij opvliegt (de Knysnaloerie) en ook een jonge ree.

We gaan het park uit en bezoeken wat stadjes op de route zoals, Plettenburgbaai, Ksysna en Wilderness. Via de Outeniqua-pas rijden we naar Oudtshoorn. Het is bergachtig. We kunnen nog net een grote schildpad vermijden die op de weg loopt. Het plaatsje doet ouderwets aan en zonder al te veel moeite vinden we ons Guesthouse ” Avondblij” in de Hoogstraat (kan het Nederlandser klinken!?)

Na een (alweer) uitgebreid ontbijt gaan we de naar de Swarteberge. Het is warm maar zwaar bewolkt en hoe hoger we komen des te dikker wordt de mist. De weg naar de pas is onverhard dus een hele uitdaging. Als we over de pas gaan, zien we de zon weer. We komen midden op de weg een grote schildpad tegen (zeker 40 a 50 centimeter!) die zich erg goed laat fotograferen. Onder in de vallei ligt het prachtige Victoriaanse plaatsje Prince Albert.
Over de mooie Route 62 rijden we door een paar oude dorpen.

Na Barrydale wordt het veel groener en is de vallei begroeid met druiven en vruchtbomen. We slaan af naar (alweer) een pas, de Tradouwspas, van 1300 meter,
We moeten daarna nog ruim 13 km rijden over een weg die algauw een grindpad wordt. We komen bij een afslag die ons leidt naar de Skeiding Farm. We worden om 7 uur verwacht voor het diner, dat in de huiskamer geserveerd zal worden; een geweldig maal door onze gastheer persoonlijk bereid.

We staan om 7 uur op want we krijgen een rondleiding over de boerderij met de 4×4 pickup,. We gaan samen met Neels (de eigenaar) op pad om schapen en struisvogels bij te voeren en met behulp van de honden ze naar andere weiden te leiden. Een heel leuke ervaring!

Na het ontbijt rijden we nog over de vrij saaie N2, daarna buigen we af en komen we in prachtige valleien met druivenstruiken en fruitbomen terecht. We stoppen in Franshoek waar ooit de Hugenoten met wijnbouw begonnen en het hele dorp Frans is. Over de volgende pas komen we in Stellenbosch een heel leuk stadje. Zonder al teveel problemen vinden we ” Bonne Esperance” een prachtig Frans B&B.

Het stadje is een geweldige ervaring, vol met leuke terrasjes en restaurantjes. De volgende dag gaan we op zoek naar Ajax Cape Town. Na twee keer vragen komen we inderdaad bij het stadionnetje. Adri sluit een pact met een paar spelers en even later praten we met de Nederlandse hoofdtrainer, Maarten Stekelenburg. Een hele leuke ervaring.

Daarna doen we wat je in een wijngebied hoort te doen! We rijden rond en gaan een proeverij ‘doen”. Dit doen we bij het landgoed met – naar zeggen – de mooiste oprijlaan :Neethlinghof Het is inderdaad een pracht van een landgoed. We gaan een heerlijk koel proeflokaal binnen, dat mag ook wel, want het is inmiddels 35 graden! We doen onze eigen proeverij van 5 wijnen, 2 witte en 3 rode. De uitleg erbij is ook heel leuk. Het blijkt een “klein wijnhuis” te zijn en de sauvignon blanc smaakt naar meer dus we bestellen 2 doosjes die volgende week thuis bezorgd worden.

De laatste dagen breken aan.
We gaan op weg via de N2 richting Kaapstad. Voor de Tafelberg nemen we een hele mooie weg die eronder langs loopt. Al snel vinden we de weg in Hout Bay. Omdat we vroeg zijn rijden we nog een eindje verder. We rijden de prachtige Cheapmans Peak Drive. Een slingerende kustweg die mooi uitzicht geeft op Kaapstad en Hout Bay. En daarna gaan we richting het nationale park van Cape Mountain. Het is zondag dus we zijn niet de enigen.
We gaan als eerste naar Kaap de Goede Hoop, maken foto’s en beklimmen de top. We slapen als rozen in onze lodge die in een mooie tuin ligt in Hout Bay.

Een dag Kaapstad : een soort draagvleugelboot brengt ons in een half uur naar Robbeneiland. Daar gaan we in de bus die ons het eiland rondleidt. Tot slot krijgen we van een ex-gevangene een rondleiding door het cellencomplex en lijkt de voormalige cel van Mandela wel de grootste attractie. Dan helaas de laatste dag! We gaan naar de Tafelberg. We kopen toch maar een retourticket, hoewel een wandeling naar boven ook wel een uitdaging lijkt! Boven gekomen er zijn wolken maar er is ook zon. Het uitzicht is werkelijk fantastisch. Beneden bezoeken we het echte centrum van Kaapstad en we genieten van mooie pleintjes en prachtige parken.

Aan alles komt een eind en aan het begin van de avond rijden we naar het vliegveld van Kaapstad , waar we (nog vóór de douane) genieten van een overheerlijke biefstuk!

De terugreis verloopt ook prima. We hebben een mooie nachtvlucht. Na een vliegreis van ongeveer 11 uur zijn we weer terug in Nederland. Het vriest er nog flink. We beseffen dat we een heerlijke vakantie hebben gehad. Zuid Afrika is ons heel goed bevallen en zullen we zeker nog eens bezoeken.

Adri & Irma Storm