Onze reis in Namibië – Familie Aarden

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Onze reis in Namibië – Familie Aarden

Reisverslag familie Aarden – juni 2022

Rondreis op Maat heeft in 2013 al onze reis naar Zuid-Afrika geregeld en dat was ook een reis om nooit meer te vergeten. Alles tot in de puntjes geregeld.

Toen wij naar Namibië wilden gaan, moesten we er dan ook niet over nadenken via welke organisatie we zouden boeken. Zowel Marian als Lisenka denken super mee en ze weten precies wat je leuk vindt en komen echt met goede tips. (en geloof me, die ervaring heb ik niet overal).

We zouden in 2020 gaan, maar 3e keer is scheepsrecht, dus in juni 2022 was het dan eindelijk zover. En onze reis was perfect van A-Z, het is echt een droomreis geworden.

In februari t/m april had het veel geregend en de wegen waren nog niet overal hersteld. Het filmpje dat we bij het ophalen van de auto kregen te zien (4-wheel drive, geen overbodige luxe!), gaf perfect aan hoe je zeker NIET moet rijden met gravel en zand! Beter 60 km/u dan 80! Ze zijn hier in Namibië ook steeds bezig met de wegen te verbeteren.

Elke overnachting die we hadden, elke plaats, had weer iets anders. En alles was even bijzonder en mooi. En als we een vraag hadden, stuurden we deze via whatsapp naar onze plaatselijke reisagente, die bij de “meet and greet” ons allerlei tips heeft gegeven (en de vouchers natuurlijk) en kregen we heel snel antwoord. Dat was heel fijn en geruststellend.

Het eten hier in Namibië is heerlijk. De lodges waar wij verbleven waren allemaal zeer goed tot super. En als je ervan houdt: wij hebben in de loop van de reis heel veel game geproefd.

En die sterrenhemel hier…. Prachtig…Zuiderkruis, schorpioen…. Om stil van te worden.

Maar om wat tips te geven wat wij helemaal geweldig vonden:

De Sunset drive in de Kalahari
Gamedrive en prachtige zonsondergang. Wauw! We hebben heel wat dieren gezien die hier zijn. Springbokken, wrattenzwijn met kleintjes, zebra’s, oryxen, kudu met zijn prachtige horens, elanden (grootste hertachtigen), roofvogels, een uil en jawel giraffen! Echt smile van oor tot oor. Die hadden we nu nog niet verwacht.

Als je van wijn houdt, dan weet Rondreisopmaat een unieke wine & wildlife estate midden in de woestijn…met een heerlijke wijnproeverij (incl kaasplankje).
Deze lodge heeft mooie toekomstplannen, maar door de corona lag alles lange stil. Ze maken hun eigen wijn, nu nog alleen rood, maar ze willen later ook witte wijn gaan verbouwen. Ook kan je hier een rondleiding boeken op de wijngaard. Zo help je de mensen hier hun droom te verwezenlijken om ook witte wijn, rose etc. te gaan maken. Wij vonden de rode wijnen heel lekker en in combi met het kaasplankje. Ze hebben nu 7 cheetahs in opvang, die helaas niet meer in het wild kunnen. (als huisdier gehouden, mama doodgeschoten, etc.). Je kan een excursie boeken naar de cheetah feeding. Ze zijn afhankelijk van de wijninkomsten en toerisme om het eten van de cheeta’s te betalen.

De overnachtingslocatie bij Sossusvlei was ook erg mooi. Zelf barbecueën is een echte aanrader De bestelde bbq spullen ( hout, aanmaakblokje op zijn Afrikaans, vlees en salades) werden rond 1800 uur naar ons huisje gebracht en we konden een box lenen waar alles in zat qua bestek, borden, pannen, afwasmiddel, etc. (Met 300 N$ borg). Heel netjes.Echter het eten in de lodge was ook heerlijk en heel romantisch met al die lichtjes buiten. Dus als je 2 nachten hebt, zoals ons.. beiden doen!

Swakopmund is ook heel gezellig. Wij zaten in een guesthouse met een hele lieve gastvrouw die veel tips geeft. Dit is een ideale plek om lopend naar een restaurantje te gaan. Aanrader: restaurant “The Tug” aan het begin van de pier.

Ook de catamaran tour vanuit Walvisbaai is echt een aanrader. Wij hebben dan geen dolfijnen of zo gezien (wel heel veel zeehonden), maar de service is super en de lunch was een heerlijke afsluiter met champagne. Als je van oesters houdt ga je hier zeker genieten, maar zo niet (zoals ik) zijn er ook gegratineerde en een heleboel andere lunchgerechten.

De “Living desert” tour is ook leuk. Even een blik op het leven in de woestijn met een hele duidelijk in het zand geïllustreerde uitleg van de gids en een autorit door het zand. Mooi hoe ze toch dieren daar kunnen vinden.

De lodge in Erongo was prachtig, helaas maar 1 nacht geweest, je moet keuzes maken, maar de wandeling naar de zonsondergang met een gids geeft je een prachtig uitzicht over de vallei.

Twijfelfontein: Supermooie plek in een tent en de excursie naar de desert olifanten is echt een aanrader. De rit ernaartoe door de rivierbedding ook.

Ethosha NP is prachtig. Eerst verbleven we bij de gate Etosha West. Toen gamedrivend naar Etosha Zuid, waar we een dag een gamedrive hebben gedaan met een gids. (aanrader!) We hebben met Charles, onze enthousiaste gids ontzettend veel dieren gezien. En toen verder door naar de East Gate.

Maar zoals ik al aangaf, alle lodges waren supermooi en hadden ieder iets anders.

Doe de Waterberg Rhino Drive. Wij hebben hier echt genoten. Prachtige rit ernaartoe, prachtig uitzicht vanuit je huisje en het restaurant en we kwamen zo dicht te voet bij deze immens grote dieren. Wauw!

De bijzondere lodge  aan het einde van de rit is echt een prachtige afsluiter van de reis. Wij hadden een excursie geboekt. Echt leuk om meer te weten over wat ze allemaal doen en de wandeling met de cheetah (als ze zin hebben, ze blijven wild en doen hun eigen zin) en de afsluiting bij de apen vonden wij geweldig. En het is ideaal gelegen als je vandaaruit weer terug naar de luchthaven rijdt.

Ook handig om te weten:

Stopcontacten: Neem de “echte Afrika verloopstekkers mee” met van 3 grote ronde pinnen. Al zijn er ook plaatsen waar je met je Europese stekker terecht kan. Maar alles bij elkaar, ben je verzekerd van dat je je gsm etc. kan opladen. Ook handig: een autostekker met usb (let op, neem dan wel usb oplaadsnoeren mee en niet die nieuwe aansluitingen). ?

Koop een zeil: Bij een supermarktje op aanraden van onze plaatselijke reisagente een zeil gekocht om over onze koffers te leggen ter bescherming en voorkoming van zandkoffers tijdens onze zanderige reizen. Daar hebben we veel plezier van gehad!

Klimaat: In juni is het winter, maar ook in Namibië hebben ze te maken met klimaatverandering. Wij hebben deze reis 22 graden gehad, 30 graden in Swakopmund (normaal 18 graden) en op het einde ’s nachts zelfs -5 graden.
Van alles inpakken dus qua kleding.

Tankstations: Tegenwoordig kan je bijna bij elk tankstation met creditcard betalen. Let goed op welke routes je neemt en waar de benzinestations zijn, tank ruim op tijd. Tankstations hebben ook niet altijd eten, dus denk ook aan je lunch voor een reisdag.

Navigatie: Wij hebben op onze Tomtom de kaart Namibië gezet en deze werkte voor ons (grotendeels) prima. Maps.me (gratis app op je telefoon die op satelliet werkt) gaf regelmatig verkeerde tijd aan en ook regelmatig andere routes. Maar deze 2 + de “ouderwetse” routekaart en met de reisbeschrijving die we van Rondreisopmaat hadden gehad, zijn we er altijd gekomen.

Leuke souvenirs marktjes:
Wij houden er niet van als alle marktverkopers rond je gaan staan, bij deze 2 marktjes hebben wij daar totaal geen last van gehad en ze laten je als klant per winkeltje rustig kijken (afspraak onderling)
Swakopmund: vlakbij het Strand Hotel.
Okahandja, Wood Carvers Market Mbangula: als je op de B1 rijdt naar Windhoek en je neemt de eerste afslag naar Okahandja, zie je al snel aan je rechterkant dit marktje. Er is er ook een aan de andere kant van Okahandja, maar daar zijn ze wel opdringeriger begreep ik.

Lisenka, Marjan & Ayesha, Oku Heppa. Jullie hebben ervoor gezorgd dat wij (wederom, net als 2013 Zuid-Afrika) een droomreis hebben gehad. Super bedankt voor alles.

John & Mariska Aarden