X

Het beste van het Noorden en Kaapstad

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Het beste van het Noorden en Kaapstad

Reisverslag van familie Tijhuis in Zuid Afrika.

Na lang twijfelen hadden we 6 weken voor de vakantie toch definitief onze bestemming gekozen. Zuid-Afrika was het geworden. We hadden in de weken daarvoor al een globaal reisplan met Marjan gemaakt. Maar doordat wij zo laat waren met boeken, moesten er kleine wijzigingen gemaakt worden. Hier ging Marjan heel professioneel mee om en zij heeft ons goed op de hoogte gehouden van de wijzigingen in kamer of locatie.
In totaal hebben wij een reis gemaakt van 20 dagen. Waarbij we een rondreis in het noorden combineerden met een 7 daagse citytrip in Kaapstad. De Garden Route hebben wij dus ‘wegbezuinigd’.

Aangekomen in Johannesburg werden we opgehaald door een vriendelijke Zuid- Afrikaan genaamd Frans. Hij bracht ons naar de eerste lodge. De volgende dag hadden we een kennismaking met onze lokale contactpersoon en werd de auto bij de deur afgeleverd. We hebben nog de laatste tips qua routes en veiligheid doorgenomen en daar gingen we!
Dat links rijden was wel even wennen, maar uiteindelijk rij je zo met het verkeer mee. Het leuke aan rijden in het buitenland is dat er altijd wel wat te zien is. Een reistijd van 4 uur is zo weg! De infrastructuur is wat anders dan Nederland, met hier een daar een gat in de weg of een voetganger langs de snelweg. Maar dat geeft juist het gevoel dat je echt op avontuur bent!

Wij hebben het gevoel gehad dat Marjan en Lisenka perfect naar onze wensen hebben geluisterd. In het noorden verbleven we in kleine authentieke lodges. Niks geen grote hotels maar een kleine B&B-setting waar je makkelijk contact hebt met de eigenaar. Onze tip: Vraag altijd de lokale bewoners om de beste tips qua route en activiteiten in de buurt. In het zuiden konden we tot rust komen in luxe hotels. Best fijn aangezien dat rondreizen best intensief is.

We hebben genoten van het natuurschoon van de Panoramaroute, maar van de eerste game drive ging ons hart echt sneller kloppen. Wij waren al enthousiast toen wij de eerste gnoe en olifant door het hek heen zagen. Het plezier begon al voordat je door de poort bent! De eerste nacht verbleven wij in het Greater Kruger. Daar mogen ze ook off-road rijden en dat doen ze dan ook maar al te graag. Je zou bijna medelijden krijgen met de spotter voorop de jeep. Doordat ze daar zo flexibel zijn en van de gebaande paden wijken, hadden wij dan ook het geluk om binnen 24 uur de big five te spotten.
De volgende 2 nachten verbleven wij in 2 restcamps in het ‘reguliere’ Kruger. Ook daar waren we de eerste dag helemaal onder de indruk toen er in totaal 5 kuddes met olifanten de weg overstaken. Dan is wel even het besefmoment dat je als mens in je auto wel heel klein bent en er geen hek meer tussen zit.

Het doorreizen was intensief, maar zeker de moeite waard! Vooral achteraf besef je hoe bijzonder het is. Want eerlijk is eerlijk na 3 dagen begin je een beetje te wennen aan alle impala’s, giraffen en olifanten. Hoewel je dan wel weer een beter oog krijgt voor mooie vogels, insecten of mestkevers.

Als je door Swaziland bent heen gereisd en vanuit st. Lucia weer een game drive doet (dan ben je inmiddels +-3 dagen niet meer op safari geweest) dan begint het enthousiasme zo weer overnieuw. Want je gaat de dieren wel missen hoor, als je ze niet meer in de berm ziet..

Het laatste weekje hebben wij besteed in Hermanus en Kaapstad. Gelukkig hadden wij extra tijd in Kaapstad geboekt, want door het slechte weer waren al onze bootexcursies afgelast. Door de extra tijd in Kaapstad waren wij flexibel genoeg om het kooiduiken in Gansbaai en het walvisspotten in Hermanus op 1 dag te combineren. We zijn die dag dus vanuit Kaapstad ’s morgens naar Gansbaai en ’s middags naar Hermanus gereden. Het lokale reisbureau had ons goed geholpen met deze puzzel. Door onze ruime tijdsplanning hadden we ook nog tijd om Robbeneiland te verplaatsen.
Op de dagen dat het weer te slecht was voor bootactiviteiten kun je jezelf ook prima vermaken in Hermanus en Kaapstad. Hermanus is echt een gezellig plaatsje waar je vanaf het terras de walvissen kunt spotten en een wijnproeverij is een prima binnenactiviteit in Kaapstad! Als je echt een blijvende herinnering wil aan de cultuur zouden wij zeker adviseren om met een gids een township te bezoeken en daarna naar Robbeneiland te gaan. Je leert dan echt iets over de maatschappij van het verleden dat na 30 jaar nog steeds doorsijpelt in het heden.

Qua veiligheid gaan er veel horrorverhalen rond over Zuid Afrika en met name Kaapstad en Hazyview. De eerste dag vond ik het dan ook wel spannend, maar wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. De mensen zijn zo gastvrij en willen je met liefde helpen!
Wij zouden zeker een reis naar Zuid Afrika adviseren en kunnen nog niet uitsluiten dat we er zelf niet nog een keer naar toe gaan.

Groetjes,
Robert en Janine