X

Familie Joosen: weer een geweldige reis naar Zuid Afrika

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Weer een geweldige reis naar Zuid Afrika.

In oktober 2015 maakten wij, familie Joosen, samengesteld met Rondreis op Maat, onze eerste reis naar Zuid Afrika. Zelf gereden met een huurauto en auto, vlucht, route en accommodaties geadviseerd en geboekt door Marjan van de Herberg. Het was indrukwekkend en overweldigend en we zeiden toen al meteen dat dat voor herhaling vatbaar was.
Dus zijn we begin 2019 weer aan de slag gegaan en hebben we van 3 tot en met 28 oktober weer een geweldige reis gehad. Deze keer hebben we, in overleg, de vlucht naar en van ZA zelf geregeld, omdat wij er nu eenmaal meer tijd aan kunnen besteden om de beste opties te zoeken. Daar omheen hebben Marjan en Ping het totaal gepland en de huurauto’s, accommodaties en binnenlandse vlucht geregeld. De route hebben we gezamenlijk vastgesteld. Wij wilden bepaalde plaatsen zeker weer bezoeken, maar anderzijds ook nieuwe dingen zien en ervaringen opdoen.
Deze keer een rechtstreekse KLM dagvlucht naar Johannesburg, heerlijk. ’s Avonds een motel op het vliegveld en de volgende dag Meet & Greet in het motel waar ook de auto werd afgeleverd. Weer één van Bidvest, een prima organisatie.

Sinds 2015 heeft Rondreis op Maat ook een ontwikkeling doorgemaakt, meer contactpersonen en een verdergaande digitalisatie. Onze hele reis, met gegevens van de accommodaties, de omgeving en te rijden routes (adviesroutes) werden nu digitaal aangeleverd en waren automatisch gekoppeld aan Maps.me. Door deze app in Nederland te installeren op je telefoon met de kaart van Zuid Afrika, hoef je ter plekke alleen de link van de betreffende dag aan te klikken en de route verschijnt vanzelf op je telefoon. Je kunt ervan afwijken wat je wilt, maar omdat de bestemming bekend is wordt je daar altijd naar toe geleid. Omdat wij zelf nog van het papieren tijdperk zijn, hebben we alle gegevens toch ook maar laten uitprinten, waardoor je ook voor later een mooi naslagwerk hebt. Dat krijg je dan bij de meet & Greet uitgereikt.

Van Johannesburg zijn we naar Louis Trichard gereden, wat nu wordt “omgenaamd” naar Makhado. Dat was tevens onze langste rit van 430 km. Goed om te wennen aan het verkeer, de tolwegen en het betalen van tol. Maar ook fijn dat alle andere ritten onder de 200 km. bleven, zodat je niet hele dagen hoeft te rijden. Hier verbleven we 2 nachten in een geweldige. Zij hebben eigen gidsen die (tegen betaling) een dag met je meegaan om natuur of cultuur te ontdekken. Een aanrader.

Vervolgens naar Tzaneen. Hier waren we vorige keer ook, maar nu in andere Lodge. Ook prima en je kunt er dineren, wat handig is want het ligt 17 km. buiten Tzaneen. Hiervandaan hebben we Magoebaskloof bezocht en een tour gemaakt langs 11 ziplines. Wat een ervaring op onze leeftijd van 70. Na Tzaneen door naar een private game reserve, een lodge met all in verzorging in het Klaserie Reserve bij Hoedtspruit. Hier waren we vorige maal ook en hier wilden we perse terug. 2 Gamedrives, één in de middag/avond en één in de ochtend zijn inclusief en je rijdt met kleine jeeps over de kleinste paadjes om de dieren te zoeken. Helaas deze keer minder dieren dan de vorige maal en ook aan de drinkplas deze keer geen dieren gezien. Dat is een beetje het nadeel dat je beide reizen toch steeds vergelijkt, waardoor verwachtingen soms hoger zijn dan dat je mag verwachten. Niettemin de lodge was weer geweldig. Hier waren we één nacht.Familie Joosen Zuid-Afrika Rondreis Op Maat SpecialistDan door naar het Krugerpark voor twee overnachtingen. Eénmaal in Satara Restcamp en éénmaal in Skukuza Restcamp. In beide restcamps verblijf je in een rondavel. Eenvoudig maar erg leuk en authentiek. In de restcamps zijn winkels, restaurants en een benzinestation, kortom alles aanwezig. Door het Krugerpark rijdt je naar eigen inzicht van hiero naar daaro. Er zijn asfaltwegen waar je 50 km/uur mag, maar leuker en meer dieren zie je langs de dirtroads (steenslagwegen) die zomaar 50 km. lang zijn en waar je met eigen auto niet over zou gaan. Maar hier is dat normaal. We hebben veel dieren gezien, vooral veel olifanten. Uiteindelijk zijn we deze keer tot de big four gekomen, het luipaard was ons deze keer niet gegund. Wrong time wrong place, want ze zijn er natuurlijk wel. Naar het Zuiden rijdend door het Krugerpark wordt het landschap steeds mooier met prachtige rotsformaties.

Van het Krugerpark door naar Nelspruit, een vrij grote plaats, waar we 2 nachten verbleven in La Roca Guesthouse. Een toplocatie met uitstekende kamers, luxe ontbijt en schitterend uitzicht over Nelspruit. We konden er ook dineren (niet in het weekend) en je kunt goed in de stad eten. Vanuit Nelspuit bezochten we de chimpansee opvang van Jane Goudal en de botanische tuinen met mooie watervallen. Dan zit het eerste deel van onze reis er op. Morgen vliegen we van Nelspruit naar Kaapstad. Het Noordoostelijke deel van Zuid Afrika met de parken vinden wij het meest Afrika. Zeker qua cultuur en landschap. Rondom Kaapstad is de natuur overigens geweldig, maar het is er toch wat westerser.
Familie Joosen Zuid-Afrika Rondreis Op Maat Specialist 2In Kaapstad verbleven we 3 nachten in een guesthouse, met uitzicht op de Tafelberg. Vorige maal lukte het niet om boven op de Tafelberg te komen. De lift was buiten bedrijf door de harde wind. Dat moest deze keer beter, maar de eerste dag ging de lift wel maar was het boven geheel bewolkt, dus niet handig om te gaan. De volgende morgen geen wind, stralend weer dus meteen naar het dalstation van de lift. Dat bedenken dan meer mensen, zodat we 1,5 uur in de rij gestaan hebben voor we de lift in konden. Maar een absolute aanrader. Een geweldig uitzicht naar alle kanten en een belevenis om daar boven te zijn. Omdat we Robbeneiland en het Kaaps schiereiland al hadden bezocht, zijn we deze keer (weer) naar het V&A waterfront geweest, hebben we met de bus een hop on hop off tour gedaan en hebben we ons VOC fort/kasteel De Goede Hoop bezocht.

Vanuit Kaapstad nu noordwaarts naar Paternoster aan zee. Gelegen in de duinen net buiten Paternoster en een genot om er te zijn. Eigenaars Deon en Marion doen hun uiterste best en serveren een geweldig ontbijt. Ze geven ook goede tips voor restaurants in Paternoster en bezienswaardigheden in de buurt. Een strandwandeling mag dan natuurlijk niet ontbreken en we gingen naar een natuurreservaat, Tietiesbaai en maakten een mooie rit door de omgeving.
Volgens onze travelguide reden we vervolgens naar Clanwilliam voor 3 nachten in Yellow Aloe Guest House, een oase in Clanwilliam met een schitterende tuin. Hoe vinden die mensen van Rondreis op Maat al die mooie onderkomens. Behalve dat het hier 35 graden was, was het helemaal top, mooie kamer, uitgebreid ontbijt (met vers sap) in de tuin en mooie omgeving. Wij bezochten hier (geregeld door de receptie) de rooibos producent Elandsberg Eco Tourism. Midden tussen de bergen gelegen en met een ZuidAfrikaans sprekende, dus goed te volgen gids, die niet alleen alles van de productie van Rooibos thee af wist, maar ons ook alles leerde over het fynbosch van Zuid Afrika, flora en fauna. Ook weer zo’n aanrader als u hier komt. De laatste dag hier maakten we een mooie tocht door de Cederbergen naar Travellers Rest. Daarvandaan kun je een mooie wandeling maken langs rotstekeningen van het San Volk (prehistorisch). En als u in Clanwilliam komt kunnen we restaurant Michael’s on Park aanbevelen. Heel netjes, goed eten en niet duur. Overigens dineerden wij overal voor gemiddeld ZAR 400,– (€ 25,-) voor een voor- of nagerecht, hoofdgerecht, wijn en koffie voor twee personen.

Via een mooie route door de Cederbergen met veel boomgaarden met citrusfruit en mooie vergezichten onderweg gingen we verder naar Tulbagh voor een verblijf van 2 nachten. Hier troffen we een guesthouse wat we niet zouden aanbevelen. Het was heel erg authentiek, maar zodanig dat het gewoon oud, rommelig en slecht onderhouden was. Maar dat kan gebeuren en een ramp was het ook weer niet. Tulbagh is een mooi oud stadje waar je een mooie wandeling kunt maken. In 1969 is het door een aardbeving verwoest, maar met oude materialen en volgens oorspronkelijk ontwerp weer (deels) opgebouwd. Er zijn ook enkele kleine musea. Verder bezochten we een olijf productie bedrijf met een proeverij en wijnestate Montpellier, 305 jaar oud. Naast proeven kun je hier heerlijk lunchen in alweer een schitterende tuin. Tot slot ook nog een chocolaterie bezocht waar je productie van bonbons kunt meemaken.
Na Tulbagh is onze volgende bestemming Montagu, zo’n 150 km. naar het zuiden, waar we 2 nachten verbleven. In de lodge hadden we een mooie moderne kamer, maar hier geen koelkastje, geen TV en beroerde WiFi. Deze “voorzieningen” variëren per bestemming. De ene keer heb je alles, de andere keer ontbreekt er iets. Overigens is er bijna altijd wel een kluisje in je kamer. In Tulbagh deden we een stadswandeling, we bezochten de warmwaterbronnen Avalon Springs (heerlijk om in te zwemmen) en reden een stuk over Route 62.

En dan op weg naar ons laatste onderkomen in Franschhoek, in de wijnstreek. Vorige maal waren we in Stellenbosch en bezochten we Franschhoek. Dat vonden we zo’n leuk plaatsje, dat we er nu graag wilden verblijven. Het is hier wat toeristischer dan elders met veel restaurants en (dure) winkels. Ook hier weer 2 nachten in Chapter House Boutique Hotel. Een net gerenoveerd huis met mooie kamers, goede voorzieningen en vriendelijk personeel. We hadden zelfs een eigen zwembadje bij de kamer, maar dat was te koud omdat het de laatste dagen niet zo’n best weer was en veel regende. Hier bezochten we een gezellige markt met veel handwerk, kunst, eten en drinken. Daarna naar Boschendal wijnestate voor een picnic in het uitgebreide park van het estate. Dit hadden we vooruit geboekt en je ontvangt en mand met eten en gaat dat ergens lekker zitten opeten. Een drankje moet je nog wel zelf kopen. Kennelijk is het een populaire bezigheid, want het was druk in het park. Misschien ook omdat het zaterdag was. Natuurlijk bezochten we ook nog Stellenbosch en Oom Samie Se Winkel, toch een must see als je in de buurt bent.

Tja en dan zit de reis er met 24 overnachtingen op 13 plaatsen er alweer op. Terug vliegen we met Kenya Air en hebben we dus een tussenstop in Nairobi. Bovendien is het een nachtvlucht dus iets minder gezellig. We brengen de laatste dag deels in een winkelcentrum in Paarl door, met een wedstrijd van de Springbokken op TV en deels in Stellenbosch, waar we op weg naar het vliegveld van Kaapstad nog wat eten. Auto inleveren en de bekende procedure van wachten en security ondergaan. Gelukkig wacht op Schiphol een taxi, zodat we niet na een half doorwaakte nacht nog zelf naar huis hoeven te rijden.
Rest ons nog Marjan en Ping te bedanken voor de adviezen en samenstelling van deze tweede en weer een geweldige reis naar het mooie Zuid Afrika.

Familie Joosen 2019