Johannesburg of Pretoria

City of Gold

Bezoek één van de steden Johannesburg of Pretoria!

Johannesburg (ook wel ‘City of Gold’ genoemd) heeft ongeveer acht miljoen inwoners. Hier vindt u interessante musea (o.a. het Apartheidsmuseum), verschillende Arts & Crafts markten, winkelcentra, kunst & cultuur en een bruisend uitgaansleven. De stad heeft een westers uiterlijk met in het centrum moderne wolkenkrabbers en grote winkelcentra, maar tegelijkertijd ook townships met de diverse contrasten van Zuid-Afrika.

Er zijn een aantal trendy wijken in Johannesburg zoals Sandton, Braamfontein en Melville. Hier zijn er verschillende barretjes, koffietenten, restaurants, jazz en theaters.
In Johannesburg staat ook het grootste voetbalstadion van Afrika (Soccer City).

In het Apartheidsmuseum wordt de aangrijpende geschiedenis van het apartheidsregime in Zuid-Afrika tentoongesteld.

Het grootste en meest bekende township in Zuid-Afrika is Soweto, een “black township” ten westen van Johannesburg. De naam is een afkorting van South Western Township.
Soweto bestaat uit 26 kleinere ‘townships’ die opgezet zijn als onafhankelijke eenheden. De bebouwing in Soweto bestaat uit hutjes (krotten) maar ook grote villa’s. In Vilakazi Street staat het huis van Nelson Mandela en deze straat is de enige straat ter wereld, waar twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond, namelijk Nelson Mandela en Aartsbisschop Desmond Tutu .
Het nabij gelegen Hector Pietersen Museum is ook een bezoek waard. Het museum laat over de studentenopstanden zien wat in 1976 plaatsvond.

Pretoria is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika, met statige gebouwen waarin de meeste buitenlandse ambassades gevestigd zijn. Hierdoor oogt de stad wat plechtig. Hoewel Pretoria minder dan 50km van Johannesburg ligt, heeft het een volkomen andere sfeer. Het is Afrika met een vleugje Europa. Hier vindt u een aantal interessante monumenten (o.a. het Voortrekkers-monument) en diverse musea.
In de maand oktober staan de jacaranda’s prachtige in bloei.

Wat kunt u doen en ervaren in Johannesburg en Pretoria?

– Geschiedenis van Zuid-Afrika leren kennen in het Apartheidsmuseum
Township tour Soweto met evt. begeleide fietstour
Cradle of Humankind tour
– Bezoek het huis van Nelson Mandela & het Hector Pietersen Museum
Begeleide wandeling door het artistieke centrum van Johannesburg
– Buzz’ling wijken Braamfontein & Melville
– Grootste voetbalstadion van Afrika (Soccer City)
– Pretoria’s regeringsgebouwen & Voortrekkersmonument
– Prachtige bloeiende jacaranda’s in oktober
Stadstour Pretoria