X

Landeninformatie Mexico

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Mexico

Mexico is het land van steden, stranden en tropische regenwouden, maar ook de oude indianencultuur. Het ligt tussen de Stille Oceaan en de Golf van Mexico en varieert van hoge plateaus tot woestijnen. Daarnaast zijn er een aantal grote steden, zoals Mexico-City en Mérida, die een bezoek waard zijn. Het land wordt in het oosten, zuiden en westen omlijst door de Sierra Madre.

Verder zijn er drie eilanden die deel uitmaken van Mexico: Cozumel,  Mexcaltitán  en  Isla Mujeres. Het land is enorm groot en wordt ook wel het land van de drie culturen genoemd. Het is een fascinerende bestemming met naast chili-gekruide gerechten, een rijke geschiedenis en een hoeveelheid archeologische zones. Laat je inspireren door de eeuwenoude ruïnes en de unieke Mexicaanse tradities.

Algemene informatie

Mexicaanse-meisjes-Mexico-Rondreis-Op-Maat-Specialist

Grootte:                1.978.000 km2
Hoofdstad:          Mexico-City / Mexico-Stad
Inwoners:            130 miljoen inwoners
                                 60%  mestizo (Spaans-indiaans), 30% inheems en 9% blank
Godsdienst:         90% rooms-katholiek, 7% protestant en 3% atheïstisch
Tijdverschil:        Mexico-City:  wintertijd -7 / zomertijd -6,                                                                                                                                                     La Paz, Baja California Sur : wintertijd -8 / zomertijd -7, Tijuana,                                                                                                     Baja California:  wintertijd -9 / zomertijd -8


Geografie

Mexico is in te delen in verschillende, indrukwekkende streken, ieder met een eigen kenmerk. De regio’s van Mexico worden benoemd als: Noord-Mexico, Oostelijk-Centraal Mexico, Mexico-stad, Yucatan, Zuid-Mexico en Westelijk Centraal-Mexico. Noord-Mexico bestaat vooral uit hoogvlaktes en woestijnen. Hoe meer u zich naar het oostelijk Centrale-Mexico verplaatst, hoe heuvelachtiger de omgeving wordt, met de hoogste vulkaan in de regio: ‘Popocatépetl’. De tropische regenwouden en  Maya-cultuur  vindt u vooral in het zuiden van Mexico. Ontdek de prachtige stad  Oaxaca en de tradities van de  Maya-stad  Palenque. De regio’s variëren van de tomben en tempels in Monte Alban, tot het schiereiland Yucatan. Yucatan biedt een aantal bijzondere gebieden voor toeristen, zoals de badplaatsen  Playa del Carmen en Cancun. Naast de kustgebieden en prachtige duik- en snorkelmogelijkheden, zijn er een aantal archeologische hoogtepunten;  Tulum,  Chichen,  Itza  en  Uxmal. In Westelijk Centraal-Mexico maakt u kennis met de Indiaanse en Spaanse leefstijlen.


Luchthavens

Mexico kent vanwege de grote oppervlakte van het land, een groot aantal luchthavens. Mexico-City is de hoofdstad van Mexico en is de belangrijkste bestemming van internationale luchtvaartmaatschappijen.  Aeropuerto  International Benito  Juarez (MEX) ligt 13 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Cancun  Aeropuerto  Internatioal (CUN) is na Mexico-City de belangrijkste luchthaven. Beide luchthavens zijn makkelijk te bereiken per metro, bus of taxi. Voor reizigers die veel van het land willen zien in een kortere periode, biedt Mexico een hoop binnenlandse vluchten.


Bevolking

Mexico heeft een snelgroeiende, cultuurrijke en diverse bevolkingsgroep. Het grootste deel van de bevolking stamt af van de Indianen; maar liefst 56 verschillende groepen Indianen komen samen. Zij hebben ieder hun eigen cultuur en religie. Daarnaast is er een grote mix van zowel inheemse  Meso-Amerikaanse aspecten en Spaanse invloeden. De diversiteit aan bevolkingsgroepen creëert een variatie aan gesproken talen. De officiële taal van Mexico is Spaans en dit wordt dan ook het meest gesproken. Andere bevolkingsgroepen, met eigen taal of dialect, zijn onder andere de  Mulattan, de  Zambos, de  Zapoteke en Mixteken. De meerderheid van de Mexicanen identificeert zich als Mesties. Zij hebben een gemengde afkomst; zowel inheems als Spaans. Mexico biedt door deze unieke bevolkingsgroepen een verscheidenheid aan tradities, klederdracht en gewoontes.


Klimaat

Bij het plannen van uw reis naar Mexico, is het belangrijk om de juiste kleding in te pakken. Alhoewel veel reizigers denken dat het in Mexico altijd warm is, heersen er enorme verschillen per bestemming. Het klimaat is zo afwisselend door de grote hoogteverschillen en de ligging (in bijvoorbeeld de woestijn of aan zee). Er is een grote afstand tussen het noorden en het zuiden van het land en dwars door het land loopt de  Kreeftskeerkring. Dit zorgt ervoor dat het noordelijke deel in de subtropen ligt en het zuidelijke deel in de tropen.

Het noorden van Mexico kent een woestijnklimaat, met hete zomers en aangenaam warme, maar soms natte winterdagen. Het zuidelijke gedeelte van het land heeft relatief koele zomers en droge winters. De meeste neerslag valt dan ook in de zomer. De zomer- en wintertemperaturen van de kustgebieden verschillen nauwelijks. Wel is het Nederlandse hoogseizoen – van juni tot en met september – erg nat. Er valt veel regen, voornamelijk aan de oostelijke kustgebieden.


Flora & Fauna

De indrukwekkende natuurgebieden in Mexico variëren van woestijnen tot valleien, van regenwouden tot tropische stranden. Het heeft een van de rijkste dierenlevens ter wereld.  Mexico is het land waar de laatste jaguars in het wild leven en waar je duizend meter hoge rotswanden zult tegenkomen. Laat je meeslepen door mysterieuze wouden met een tal van planten en verschillende wilde dieren, amfibieën, vogels en reptielen die verspreidt  leven over de  uitgestrekte landschappen.


Praktische informatie

Paspoort en visa 

Voor uw reis naar Mexico heeft u enkel een geldig paspoort nodig. Het is van belang dat deze nog minimaal 6 maanden geldig is. Een toeristenvisum is niet nodig. U krijgt bij aankomst in het land (gratis) een toeristenmigratieformulier. Er kan gevraagd worden om een bewijs van uw terugvlucht, dus we raden aan om altijd uw reisdocumenten en retourticket gereed te hebben. Kinderen dienen te beschikken over een eigen reisdocument. Voorheen was een bijschrijving in het paspoort van een ouder toegestaan, maar deze regels zijn sinds 2012 gewijzigd. Reizigers met een andere nationaliteit dan Nederlands, kunnen te maken krijgen met afwijkende bepalingen. 

Reizen met kinderen 

Kinderen zijn erg belangrijk in het leven van de Mexicanen. Niet alleen zijn er kindvriendelijke activiteiten en attracties, maar ook worden zij verwelkomd in alle accommodaties en restaurants (op enkele uitzonderingen na). Mexicanen zijn dol op kinderen en dit is terug te zien in de omgang met kinderen en de diverse mogelijkheden voor zowel kleintjes als tieners. De kleurrijke bezienswaardigheden, de groene jungle en de smakelijke gerechten zijn geschikt voor het hele gezin. Mexico heeft veel te bieden in de kustgebieden, waar kinderen zich kunnen vermaken met de actieve waterattracties, maar ook in het binnenland zullen ze onvergetelijke ervaringen opdoen!  

Vaccinaties 

Inentingen zijn niet verplicht voor uw reis naar Mexico. Echter raden we een DTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen Hepatitis A aan. Hierover dient u, enkele weken voor vertrek, contact op te nemen met uw huisarts of GGD. Daarnaast raden we u aan om een  muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Malaria komt het hele jaar voor in Mexico, voornamelijk op het platteland.  


De beste reisperiode

De beste reisperiode naar Mexico is van oktober tot en met april. In deze periode is er weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam; extreme hitte komt in deze maanden niet voor. De regenbuien kunt u niet altijd in Yucatan ontlopen, waar ook in het voor- en najaar veel regen valt. Verder is het in het midden van het land altijd minder warm door de hoogte van het gebied. De temperaturen kunnen fors verschillen tussen dag en nacht. Neem dus altijd warmere kleding mee, vooral voor de hooggelegen gebieden en avonduren. We adviseren onze reizigers om geen rondreizen te boeken in de maanden augustus en september. Dit vanwege het orkanenseizoen. Pasen, ofwel  Semana  Santa, wordt in Mexico groots gevierd, waarbij de bevolking twee weken vakantie viert. De heilige week vindt plaats in de eerste weken van april en het kan hierdoor erg druk zijn.