X

Landeninformatie Kenia

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Kenia

Kenia ligt rond de evenaar in Oost-Afrika en is ongeveer 14x zo groot als Nederland. Het grenst in het noorden aan Ethiopië, in het westen aan Zuid-Soedan, Oeganda en Lake Victoria en in het zuiden aan Tanzania. In het oosten grenst het land aan Somalië en de Indische Oceaan.

Het vele wild en de prachtige wild- en natuurparken maken van Kenia een perfecte safari-bestemming. Het afwisselende landschap bestaat uit uitgestrekte savannes en berglandschappen. Daarnaast heeft Kenia een prachtige kustlijn. De beroemde migratie tussen Masai Mara park en het in Tanzania gelegen Serengeti trekt veel natuurliefhebbers en fotografen. Door de verschillende bevolkingsgroepen heeft het land ook op cultureel gebied genoeg te bieden. 

Algemene informatieKenia kinderen Rondreis Op Maat Specialist

Grootte:            580.367 vierkante km
Hoofdstad:      Nairobi
Inwoners:        Ca. 52 miljoen
Godsdienst:    80% van de bevolking is christen, 10% is moslim
Staatsvorm:    Republiek
Tijdverschil:    Wintertijd +2 uur en zomertijd +1


Bevolking

De bevolking van Kenia bestaat uit ongeveer 70 Afrikaanse bevolkingsgroepen, met elk een eigen taal en cultuur. De belangrijkste groepen zijn de Kikuyu, Luyia en Kamba, elk Bantoesprekende stammen. Hun taal, het Swahili, en tradities vormen de basis van de Keniaanse cultuur. Daarnaast zijn er de Niloten en Koesjitische volken. Een van de bekendste bevolkingsgroepen is de traditionele Masai; zij zijn nog bijna niet beïnvloed door andere godsdiensten, maar vormen slechts een klein percentage van de bevolking. Verder leven er in Kenia een klein aantal Arabieren, Aziaten en Europeanen, zij vertegenwoordigen wel een grote rol in de landelijke economie. De belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw, mijnbouw en toerisme.


Taal

Engels en Swahili zijn de officiële talen in Kenia dit wordt door bijna iedereen goed gesproken. Daarnaast hebben veel stammen hun eigen taal, zoals Kikuyo, Luo en Masai.


Klimaat

Kenia ligt rond de evenaar, waardoor er geen zomer of winter is en de temperatuurverschillen tussen de seizoenen niet groot zijn. Doordat het een groot land is verschilt het klimaat per regio. Het noordoosten heeft een warm en droog woestijnklimaat met vrijwel geen neerslag en overdag hoge temperaturen (tussen 25 °C en 45 °C). ’s Nachts daalt de temperatuur flink en kan het zelfs vriezen. Aan de kust en in het centrum van het land heerst een tropisch savanneklimaat met twee regenseizoenen. De eerste is van maart tot juni, met zware regenbuien. Van half oktober tot half december volgt er nog een regentijd waarbij het vooral regent in de nacht. Tijdens deze regentijden zijn de ongeasfalteerde wegen vaak slecht begaanbaar. Tussen december en maart is het klimaat droog en warm met temperaturen rond de 30 °C.


Beste reisperiode

Het land is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste reistijd is het droge seizoen van juli tot en met oktober en tussen december en februari. De temperaturen zijn dan aangenaam en door de droogte is de kans om wild te zien groter. Door de hoge luchtvochtigheid kan het in januari en februari wat benauwd zijn aan de kust.

De bekende Grote Trek, waarbij miljoenen gnoes en zebra’s migreren tussen Masai Mara in Kenia en Serengeti in Tanzania, wordt beïnvloed door de regens. Het is niet precies aan te duiden wanneer de dieren op welke plek zijn, het blijft een natuurlijk fenomeen. Algemeen gesteld trekken de dieren in juni/juli vanuit Serengeti naar het noorden, naar de Masai Mara in Kenia. Rond juli/augustus steken ze daarbij de Mara rivier over. Vanaf oktober/november migreren ze weer naar de graslanden van de Serengeti.

 


Flora & Fauna

Kenia is een safaribestemming bij uitstek en daarom een geweldig land voor liefhebbers van flora en fauna. Door de grote aantallen van wild is de kans groot om tijdens uw reis de Big Five te ontmoeten. Het land bestaat uit grote savannegebieden met lage struiken en grassen, afgewisseld met baobabs en apenbroodbomen. Het binnenland kent ook bergachtige gebieden met als uitschieter de Mount Kenya. Kenia heeft vele mooie wild- en natuurparken zoals Masai Mara, Amboseli en Samburu. Er leven meer dan 80 wilde zoogdiersoorten en duizenden vogelsoorten. Het land staat onder andere bekend om de giraffen, waarvan drie verschillende soorten voorkomen. De kust bestaat naast witte zandstranden uit palmbomen, mangrovebossen en tropische regenwouden.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Bezoekers van Kenia hebben een geldig paspoort en een elektronische reistoestemming (ETA) nodig. LET OP: Wij adviseren dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij aanvraag van het visum Kenia.

Om een ETA aan te vragen, moeten reizigers een geldig paspoort, contactgegevens, bewijs van accommodatie en vluchtinformatie invoeren. Aanvragen moeten ten minste drie dagen voor de reis worden ingediend, zodat er voldoende tijd is voor autorisatie. Reizigers kunnen hun aanvraag vanaf drie maanden voor de reis indienen en het wordt sterk aangeraden om dit te doen zodra ze hun accommodatie en tickets hebben geboekt. De ETA is verplicht voor alle buitenlandse bezoekers, inclusief kinderen en baby’s.

Reizigers kunnen hun ETA aanvragen op http://www.etakenya.go.ke

Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken, dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Reizen met kinderen

Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen.

Vaccinaties

Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic. DTP, Hepatitis A en B en Gele Koorts vaccinaties worden aanbevolen.

In Kenia komt het hele jaar malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Voor eventuele andere vaccinaties is het is raadzaam met de GGD of Travelclinic te overleggen voor een persoonlijk advies op basis van uw route, uw eerdere inentingen en gezondheid.