X

Groepsrondreis op maat / Personeelsvereniging met 127 mensen in groepen door Zuid-Afrika!

Een bijzondere serie van 4 groepsrondreizenopmaat door Zuid-Afrika!

Na een jaar voorbereiden was het in september 2014 zover: 4 weken achter elkaar vertrok telkens een groep van ca. 30-35 deelnemers van een grote landelijke personeelsvereniging naar Zuid-Afrika. In totaal vlogen 127 deelnemers onder begeleiding van een eigen begeleider met Emirates door Zuid-Afrika en reisden in 3 weken langs alle highlights tussen Johannesburg en Kaapstad.

Door de gedegen planning was er 1 “magic moment” van exact 1 uur waarbij alle vier de groepen tegelijk in Zuid-Afrika waren: dat werd een bijzonder “Amarula-moment” op 4 locaties in het land met een magische toast door 127 reizigers die magische energie gaf!

Hieronder leest u het reisverslag van de 2e groepsreis, geschreven door begeleider Natascha (aangevuld met foto’s van de andere groepen).

Dag-tot-dag programma van deze groepsreisopmaat

Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam naar Dubai met Emirates Airways
Dag 2: Doorvlucht naar Johannesburg; diner en overnachting
Dag 3: Soweto-tour & busreis naar Hazyview
Dag 4: Panorama-route incl. Blyde River Canyon & God’s Window
Dag 5: Op “self-drive-safari” door het Krugerpark & naar Safari Lodge
Dag 6: De gehele dag 4×4-safari-game-drive met rangers in open voertuigen door het Krugerpark
Dag 7: Busreis naar Swaziland & bezoek aan de Matsamo Cultural Village
Dag 8: Bezoek aan een Swazi lokale markt & terug naar Zuid-Afrika
Dag 9: Relaxte dag & bootcruise over de lagune bij St. Lucia (o.a. nijlpaarden en krokodillen)
Dag 10: Binnenlandse vlucht Durban – Port Elizabeth & safari door het Addo Elephant Park
Dag 11: Safari met rangers in Addo Elephant Park, Daniell Cheatah-project & Cape St. Francis kust
Dag 12: Relax-dag strand of bezoek Pinguin-rehabilitatie-centrum & Township (incl. projecten)
Dag 13: De Garden Route: wandelen in Tsitsikamma National Park & sunset cruise in Knysna
Dag 14: Naar Oudtshoorn: bezoek aan een Struisvogel-farm en de Cango Caves
Dag 15: Mooie route door het binnenland via Swellendam naar ‘walvis-hoofdstad’ Hermanus
Dag 16: Walviscruise & mooie kustroute naar Kaapstad incl. sundowner Signal Hill
Dag 17: Kaapstad-stadstour & de Tafelberg & de botanische tuinen van Kirstenbosch
Dag 18: Schiereiland-tour (zeehonden, Chapman’s Peak drive, Kaap de Goede Hoop, penguins)
Dag 19: Bezoek Robben-eiland en V&A Waterfront en/of vrije tijd
Dag 20: Rondrit door de Wijnlanden: Wine & Cellar tour inclusief wijnproeven
Dag 21: Stadswandeling door Stellenbosch & wijn; Afscheids-picknick bij een Wine-Estate; vertrek terugvlucht
Dag 22: Aankomst in Nederland & afsluiting van de reis

Dag 1: Vertrek met Emirates

Om 18:00 uur werd er verzameld om Schiphol vertrekhal 3. De groep was keurig op tijd. Marjan van der Herberg deelde alle e-tickets uit en Natascha de paraplu’s.

Om 18:40 kon er worden ingecheckt (balie 29) ,ook dit verliep voorspoedig. Rond 21:45 vertrok het vliegtuig (EK 150) vanaf gate G05. Tijdens de vlucht werd onze groep speciaal vermeld. Erg bijzonder. Ook zaten we als groep bij elkaar en zat je naast je partner.

Dag 2: via Dubai naar Johannesburg

Om 6:05 (plaatselijke tijd) landden we in Dubai. Het tijdsverschil in Dubai is +2 uur.

Om 9:30 uur kon er worden geboard bij gate B28. Na toch wel een lange reis van ruim 8 uur zijn we aangekomen in Johannesburg. Hier hebben we kennis gemaakt met onze reisleider Jan van Dijken.
Om 18:00 uur kwamen we aan in ons hotel The Aviator.
Om 19:00 uur hebben we gezamenlijk gebruik gemaakt van een buffet in het hotel. Daarna ging iedereen op tijd naar bed want morgen hebben we een intensieve dag.

Dag 3: Soweto en naar Hazyview

Om 6:30 uur werden we gewekt. Om 7:15 gingen we ontbijten en om uiterlijk 7:30 uur stonden de koffer op de gang. Om 8:00 uur vetrokken we naar Soweto (South Western Township).

Bij aankomst stond onze lokale gids Eric al op ons te wachten. Jan had ons onderweg geleerd dat Sanabona goedendag betekent. We hebben Eric dus in zijn eigen taal begroet.

In Soweto wonen 5,5 miljoen mensen. Deze kleurlingenwijk werd buiten de grenzen van de ‘blanken’ gebouwd. In 1976 begon de laatste fase in de strijd tegen de apartheid. De herdenk van deze studentenopstand op 16 juni, heet Youth Day. In de wijk staat een bescheiden monument ter ere van de slachtoffers die die dag zijn gevallen.

We zijn ook door de straat gereden waar Nelson Mandela en Desmond Tutu wonen/woonde in Soweto. Ook zijn we nog even gestopt bij de twee kleurrijk beschilderde koeltorens van de kolencentrale. Deze torens waren vorig jaar ook te zien in het TV programma Wie is de Mol.

Op zaterdagen worden de mensen begraven in Soweto. Meestal zo rond de 300 begrafenissen per zaterdag.

Om 10:00 uur vertrokken we naar Mpumalanga (waar de zon opkomt). Afstand ongeveer 500 km. De route gaat langs Witbank, Middelburg, Belfast en Nelspruit.

Jan gaf aan dat de huidige Z-A vlag de meest kleurrijke vlag te wereld is. De vlag bestaat uit 6 kleuren. Volgens de bevolking staan de kleuren voor:

• Goud (geel)
• Land (groen)
• Water (blauw)
• Aarde (rood)
• Zwarte bevolking (zwart)
• Blanke bevolking (wit).

Om 11:15 zijn we gestopt bij een tankstation voor een sanitaire stop en een bakkie koffie. Om 11:45 uur hebben we onze route voortgezet op weg naar de lunchlocatie. Onderweg kwamen we de eerst struisvogels tegen.

Om 13:30 uur kwamen we aan bij onze lunchlocatie. Om 14:30 uur vertrokken we weer voor de ca. 170 km. Helaas was er onderweg een ernstig ongeval gebeurd. Gelukkig hebben wij het niet zien gebeuren, maar we mochten niet verder rijden. Om een gegeven moment moest de weg voor ons vrijgemaakt worden, zodat de traumahelikopter kon landen. Er waren voldoende ramptoeristen aanwezig in de bus. Meer dan een uur later konden we eindelijk verder rijden, onderweg werd het al snel donker. Uiteindelijk kwamen we om 18:45 uur aan in ons hotel. Bij aankomst kregen we een welkomstdrankje en om 19:45 uur gingen we dineren.

Dag 4: Panorama-route & Blyde River Canyon

Om 7:00 uur werd iedereen gewekt. Het ontbijt vond om 7:45 uur plaats. Vandaag rijden we via Kolwijn Bergpas naar Graskop, Potholes, Rondavels, Pilgrim’s Rest en terug via Hazyview.

We moeten vandaag van 450 m naar 1200 m klimmen in 36 km.
Om 9:45 uur kwamen we aan bij Gods Windows. Hier kregen we een half uur om rond te lopen en foto’s te maken.

Blyde River Canyon is de twee na grootste Canyon van de wereld. 34 km lang en op sommige plekken 800 m diep.

Vervolgens reden we naar Potholes waar we om 11:00 uur aankwamen. Hier komen de Triest en Blyde samen. Echt mooi om te zien wat de kracht van water is en hoe water in staat is het gesteente uit te slijpen.

Om 12:00 uur gingen we weer op weg naar het uitzichtpunt van de Blyde Canyon. Om 12:15 uur kwamen. We er aan en konden we de Three Rondavels bekijken.

We vertrokken om 12:45 uur om richting de lunch te gaan in Graskop. Hier gingen we pancakes eten.

Om 14:45 uur gingen we naar Pilgrim’s Rest. Hier kwamen we om 15:15 uur aan en hebben 30 minuten de tijd gekregen om rond te kijken.

In 1873 vonden goudzoekers wat zij zochten in een schilderachtig dal van het Eastern Escarpment. Zij stichtten hier een plaatsje dat nu in de oude staat is teruggebracht. Men vestigde zich hier in tijdelijke woningen omdat men dacht dat de goudvoorraad snel uitgeput zou raken, maar dat duurde nog 100 jaar. Pilgrim’s Rest ligt 15 km ten westen van de Drakenbergen en brengt de geschiedenis van dit gebied weer tot leven.

Om 17:00 uur kwamen we aan in ons hotel, waar we om 19:00 uur gingen dineren. In de tussenliggende tijd werd er o.a. gezwommen en hardgelopen.

Dag 5: Self-drive safari door Krugerpark

Vandaag gingen we vroeg op pad. Om 5:45 uur werden we gewekt en om 6:30 uur moesten de koffers klaar staan. Bij de receptie stond koffie/thee en een scones met jam voor ons klaar. Verder was er voor iedereen een ontbijtpakket klaargemaakt.
Om 7:00 uur gingen we op weg naar het Kruger National Park. We gingen op ‘self-drive-safari’. We hebben ontzettend veel dieren en vogels gespot. We hebben ontbeten in Skukuza, gevolgd door een koffiestop in Tshokwane en de lunch was in Satara.

Om 18:30 uur werden we verwelkomd door het echtpaar van de lodge waar we verbleven met een sundowner. Om 19:30 uur gingen we dineren.

Dag 6: Hele dag 4×4 game-drive Krugrerpark

Om 5:30 uur werden we gewekt, ook hier stond bij de receptie koffie en thee klaar. Om 6:00 uur vetrokken we voor de 4×4-safari-game-drive. We gingen met 4 wagens op pad en in iedere wagen zaten 8 à 9 mensen.

Om 9:15 gingen we ontbijten bij de Bobbiaankrans, een open plek waar we de wagen uit mochten.

Om 12:30 uur kwamen we aan in Satara, waar we een gezamenlijke lunch kregen. Om 15:00 uur verlieten wij het Kruger National Park.

Om 16:30 uur waren we weer terug in de lodge, waar we even tijd voor ons zelf kregen. Om 19:00 uur gingen we dineren en de gastvrouwen zongen voor ons ter verwelkoming.

Dag 7: Naar Swaziland

Vanaf 7:15 uur was het ontbijt geopend. Om 7:30 uur moesten de koffers weer buiten de deur staan zodat we om 8:00 uur konden gaan rijden.

Via Hazyview reden we door naar Jeppe’s Reef. Jeppe’s Reef is de grenspost van Zuid-Afrika en Swaziland.

10:30 uur hebben we in White River koffie gedronken bij Wimpy. Rond 11:00 uur vertrokken we weer richting onze lunch in Malelane.

Om 12:30 uur kwamen we aan in Malelane, waar we (bijna) allemaal naar The Diner gingen om te lunchen.

Om 13:45 uur vertrokken we. Nog steeds op weg naar Jeppe’s Reef, waar we om 14:30 uurs aankwamen. Hier moesten we door de grenscontrole om Zuid-Afrika te verlaten. We hebben hier een bezoek gebracht aan het Matsamo Culturele dorp. Onze gids Mampopo wilde gelijk met Vera trouwen, Paul moest dan wel 15 koeien betalen.

Hierna zijn we om 16:30 uur weer door de grenscontrole gegaan om Swaziland in te gaan.

Om 18:15 uur kwamen we aan in het resort waar we gingen overnachten en waar iedereen een eigen hutje kreeg. Doordat het donker was konden we het resort niet goed bekijken. Om 19:00 uur konden we dineren in het grote ronde gebouw midden in het resort.

Dag 8: Swazi-markt & terug naar Zuid-Afrika & Energie-project

Vanmorgen werden we om 7:00 uur gewekt en toen om 8:00 uur de koffers buiten werden gezet, kon iedereen genieten van het mooie uitzicht en de leuke huisjes op het resort. Na het ontbijt vertrokken we om 8:30 uur op weg naar de Swazimarkt. Onderweg kwamen we langs het parlementsgebouw en het mausoleum van Sobhuza (vader van de koning) en we zagen vanuit de bus de koning Mzwati III in zijn auto omringd door politieauto.

Om 9:30 uur kwamen we aan op de Swazimarkt, hier hadden we een kaarsenmakerij waar allerlei gekleurde dieren met de hand werden gemaakt. Verder was er een batikshop, koffieshop en diverse kraampjes met houten beeldjes, sierraden en kleden. We kregen 45 minuten om te shoppen. Hierna vertrokken we richting de lunch.

Om 12:30 uur gestopt voor de lunch bij het Lisella Safari’s. Vervolgens vertrokken we om 13:45 uur richting de grens.

Om 15:15 uur zijn we naar NuRa energy project gegaan, dat wordt gesponsord door ons bedrijf. We kregen hier uitleg over het energieproject en het HIV project. Daarna kregen we een rondleiding door het bedrijf. Uiteindelijk hebben we nog wat geld ingezameld voor het project.

Vanmiddag konden we het qua tijd niet meer redden om door het Hluhluwe Wildpark te rijden. Om 18:30 uur kwamen we in het Ezulwini Game Lodge aan. Hier liepen twee giraffen om ons te verwelkomen.

Morgen zullen we ipv van een vrije ochtend alsnog door Hluhluwe Wildpark rijden.

Om 19:15 uur gingen we dineren, wat erg goed was. Pieter onze gastheer bood zijn excuus aan vanwege het feit dat niet iedereen elektriciteit had, er was een probleem in de regio en bij hem werd het morgen verholpen.

Dag 9: Hluhluwe & community & boot cruise St. Lucia

Om 6:00 uur werden we gewekt en om 6:30 uur stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar.

7:15 gingen we op weg naar het Hluhluwe Imfolozi Park. Hier kwamen we om 8:00 uur aan. We hebben hier twee uur doorheen gereden om dieren te spotten.

Daarna gingen we op weg naar het weeshuis. Om 11:15 uur kwamen we aan bij het kinderschooltje en zijn hier een uur gebleven en hebben onze vooraf meegenomen spullen gebracht. Vervolgens zijn we doorgereden naar een lunchplek.

Om 14:30 uur vertrokken we naar St. Lucia waar we binnen een kwartier waren en konden tot 15:45 uur rondwandelen. Nadat we een klein kwartiertje hadden gereden kwamen we aan bij de boot. We hebben een bootcruise gemaakt over de St. Lucia Lagune waarbij we nijlpaarden en krokodillen hebben gespot.

Ondertussen was het alweer 18:00 uur voordat we op weg gingen naar onze lodge (Ezulwini Game). Rond 19:30 uur kwamen we aan en stond er een heerlijke braai voor ons klaar. De avond werd afgesloten door een kleine dans/zang voorstelling van het bedienend personeel.

Dag 10: Binnenlands vliegen en naar Addo

Vanmorgen moesten we erg vroeg op voor de binnenlandse vlucht. Jan werkte ons om 3:00 uur, omdat we om 3:30 uur moesten vertrekken. Gisterenavond hadden we al ontbijtpakketjes gekregen. Het was ongeveer 3 uur rijdend naar het vliegveld in Durban. Om 8:00 uur gingen we de lucht in en rond 9:30 uur landen we in Port Elizabeth.

Onze nieuwe chauffeur Connie stond ons al op te wachten. We kregen een stadstour. Port Elizabeth is de vijf na grootste stad van Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika leven 47 miljoen mensen, waarvan 80% zwarten, 10% blanken en 10% kleurlingen.

We hebben eerst een stadstour gehad door Port Elizabeth en zijn vervolgens doorgereden naar het Addo Elephant National Park. Hier hebben we eerst koffie gedronken en zijn daarna op ‘self-drive-safari’ gegaan. We hebben hier erg veel luipaardschilpadden gezien, de gele wever vogel, leguaan en mestkevers (deze zijn beschermd).

Bij de Domkrag stonden we wat foto’s te maken toen er in de verte twee olifanten aankwamen lopen. Daarna kwam er in de verte er een kudde olifanten aan en daarna nog één. Het werd een schitterend schouwspel. We hebben met z’n allen besloten om de lunch over te slaan en door te gaan naar onze accommodatie. Toen we aankwamen in het Zuurberg Mountain Inn was iedereen enthousiast over de plek. Het was een schitterende accommodatie met een ruime kamer, bad en douche. Er was zelfs een buitendouche.

Om 19:30 uur gingen we aan tafel en het eten was goed en uitgebreid.

Dag 11: 4×4 safari Addo & Cheetahs

Om 4:30 uur werden we gewekt en om 5:00 uur werden de koffers opgehaald. Vanmorgen zaten we om 5:30 uur in de bus op weg naar de 4×4-game-drive-safari door het Addo Elephant National Park. Omdat het zo vroeg is en we hier aan de kust zitten is het een stuk kouder en veel wind. We waren door Marjan (Rondreisopmaat) al gewaarschuwd om een muts en handschoenen mee te nemen en die hadden we echt nodig, het was echt koud! In het park stapte we over op de open trucks, die een stuk groter dan die in het Krügerpark waren. Aan het einde van de tour gezellig met z’n allen opgewarmd onder het genot van een kopje koffie/thee of warme chocolade melk. In de bus hebben we onze ontbijt pakketje genuttigd.

Onderweg naar port Elizabeth stopten we bij het Daniell Cheetah rehabilitatie project, waar een fokprogramma voor verschillende katachtige op was gezet. Ook nu moesten we, net als bij alle wildparken, een verklaring ondertekenen dat we op de hoogte waren dat er “iets” zou kunnen gebeuren. Daarna werden we door een lieftallige jongedame rondgeleid en in het Zuid Afrikaans verteld welke katten we zagen. Meerkatten, cheetah’s, leeuwen, luipaarden, rooikatten, etc. Uiteindelijk mochten we twee cheetah’s aaien, echt vet gaaf en ongelooflijk. Gelukkig waren ze goed gevoerd en lagen ze te spinnen bij al die aandacht.

In Port Elizabeth aangekomen werden we naar de kust gebracht om te lunchen en te genieten van de golven die op de kust slaan.

De bus bracht ons daarna naar ons hotel in het plaatsje Cape St Francis. Cape=Kaap dus aan de kust, prachtig gelegen een kleine km van het strand. Verder vanavond een optreden gehad van de schoolkinderen die, omdat ze morgen vrij zijn, ons vanavond alvast gingen verrassen met zang en dans. Verder als avondeten een heerlijke traditionele braai gehad en als toegift was er een live band.

Dag 12: Relaxdag aan kust of projecten bezoeken

Vandaag stond er een relax (vrije) dag op het programma of je kon optioneel mee met een georganiseerde tour. 24 deelnemers gingen mee en stonden om 10:00 uur klaar. We kwamen allereerst aan bij het pinguïn rehabilitatie project en daarna zijn we via de township doorgereden naar een vrouwen project, waar ze met breien geld verdienen. We sloten de tour af met een koffiestop en waren rond 13:00 uur terug.

Rond 19:00 uur gingen we aan tafel, waar we een visbraai geserveerd kregen. Er waren speciale menukaarten gemaakt waarop ze ons als bedrijfsgroep verwelkomden.

Dag 13: Tsitsikamma & sunsetcruise Knysna

Om 8:00 uur moesten de koffers weer op de gang staan en om 8:30 uur zijn we vertrokken. Vandaag reden we via de tuinroute westwaarts naar Knysna.

Molweni=goedemorgen aan een aantal mensen

Bij het natuurwoud van Tsitsikamma hebben we een stop gemaakt. Hier staan hele grote stinkhoutbomen en oude geelhoutbomen, waarvan sommige wel 650 jaar zijn. We hebben hier een wandeling gemaakt en zagen de waar een van de grootste bomen stonden. Hij was 1.000 jaar oud en ca. 35 meter hoog. Ook lag er een boom die 15 jaar geleden was omgevallen en die er al die tijd was blijven liggen.

Bij het Tsitsikamma natuurpark zijn we gestopt voor de koffie/lunch. Je had de mogelijkheid om naar de twee touwbruggen te lopen. De lunch liep iets uit aangezien het redelijk lang duurde voordat je mocht bestellen en je het eten kreeg.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Knysna waar we even konden shoppen en vandaar uit zijn we naar het hotel gereden, Lagoona Inn.

Om 17:30 uur vertrokken we weer, op weg naar de sunset-cruise op de lagune van Knysna. Aan boord gingen we eerst op het tweede dek iets drinken en daarna op het eerste dek dineren.

Dag 14: Oudtshoorn & struisvogels & Cango Caves

Om 7:30 uur konden we ontbijten. Vandaag hadden we onze eerste jarige op de reis. Er werd in de ontbijtzaal toezongen door de groep en daarna zong Jan het in het Zuid-Afrikaans. Meni Mani Koewe!

Het personeel kwam daarna ook nog voor de jarige zingen. Erg mooi en zij voelde zich ook echt jarig!

Om 8:30 uur vertrokken we met koffers en al op weg via George en de Outeniqua Bergpas naar Oudtshoorn. Onderweg kregen we nog een fotomomentje bij de 4 passen.

Onderweg werd er een video getoond over de geschiedenis van de Cango Grotten, zodat we vast voor geïnformeerd waren.

Eerst zijn we gestopt bij de Cango Ostrich Farm. Hier kregen we eerst uitleg van Gerrie over de struisvogel en daarna gingen we door naar de broedmachine. Buiten hebben we kennisgemaakt met Betty en Adam en Eva. Daarna mochten we zelfs struisvogel-rijden mits je minder dan 75 kg woog.

Bij Buffelsdrift Game Lodge gingen we lunchen en na het eten te hebben besteld, kwam er nog een verrassing. We mochten namelijk de olifanten voeren. Echt een geweldige ervaring.

Hierna hebben we lekker geluncht. Tijdens het eten begon het te regen met onweer. Na de lunch op weg naar de Cango Caves waar we om ca. 15:00 uur aankwamen. Rond 17:00 uur kwamen we aan bij ons hotel Opstal aan. Het waren weer fantastische kamers. Zelfs was er een bad met hydrometer op de kamer. Om 19:00 uur gingen we dineren.

Dag 15: Naar walvis-hoofdstad Hermanus & “magic-Amarula-moment”

Vandaag rijden we naar Hermanus. Om 8:00 uur moesten de koffers buiten staan zodat we om 8:30 uur konden vertrekken. Via de
Robinson Bergpas reden we naar Mosselbaai. Mosselbaai was de eerst plek waar in Zuid-Afrika handel werd gedreven dit was is 1488 en ook was hier het eerste postkantoor en kerk die door de Portugese werd gebouwd.

Onderweg zijn we gestopt bij een Aloë fabriek, waar we een demonstratie kregen. Hier hebben we ook koffie gedronken.

Vervolgens zijn we weer op weg gegaan naar Swellendam waar we hebben geluncht bij La Belle Alliance.

Na de lunch gingen we verder richting Hermanus, nog ca. 2 uur rijden.

Voordat we bij het hotel stopte waren de eerste walvissen al gespot.

We kwamen om 16:40 aan bij het hotel en kregen een welkomstdrankje. Ondertussen werden de sleutels snel uitgedeeld zodat we om precies 17:00 uur buiten met elkaar konden proosten op het feit dat alle 4 de groepen op dat moment gelijktijdig in Zuid-Afrika waren. Alle andere 3 groepen hebben dat ook om precies 17.00 uur gedaan…hoe magisch! Tijdens dit “magic Amarula-moment” is onze mooie groepsfoto gemaakt.

Om 19:00 uur gingen we eten bij Bientangs Cave (grot). Hier kregen we een heerlijke visschotel of beef.

Dag 16: Walviscruise & sundowner bij Signal Hill

Vandaag gingen we op walviscruise, voor vele het verwachte hoogtepunt van deze reis. Om 8:15 uur vertrokken we en bij aankomst kregen we uitleg over de walvissen. Om 9:00 uur vertrokken we en al gauw zwommen de dolfijnen om ons heen.

Later kwamen er weer dolfijnen om de boot zwemmen samen met zeehonden en pinguïns. Uiteindelijk werden de walvissen gespot, er zaten er 3 of 4 bij elkaar. Alle mannetjes wilde indruk maken op het vrouwtje. Een mooi schouwspel. Verderop zagen we er nog een springen. De tocht duurde 2 uur, maar voor iedereen wel 2 heel bijzondere uren.

Vanuit Hermanus vertrokken we richting de lunch. Deze hebben we genuttigd bij Harolds Porter National Botanical Garden in Betty’s Bay. De botanische tuin was prachtig aangelegd en er liepen ook een aantal bavianen rond.

Rond 14:00 uur vertrokken we weer met als eindbestemming voor vandaag Kaapstad. In Kaapstad hebben we eerst een stadstour gedaan langs het V&A waterfront, stadion en Tafelberg. Op Signal Hill stond onze Zuid-Afrikaanse gastvrouw Charlene op ons te wachten voor een “sundowner”. Charlene heeft Rondreisopmaat.nl vanuit Zuid-Afrika meegeholpen onze reis samen te stellen. Ze had van een spion (Marjan?) vernomen dat wij Amarula lekker vonden en had de nodige flessen bij zich. Ook een variant zonder cream. Het werd een super leuke middag. Verder hebben we daar bij het frame Table Mountain, Cape Town, South Africa diverse foto’s en nogmaals een groepsfoto gemaakt.

Vervolgens zijn we door gereden naar ons hotel waar we de komende nachten verblijven.

Om 18:30 vertrokken we richting de Ritz in Kaapstad, een hotel met 22 verdiepingen. Op de bovenste etage zat het restaurant en deze draaide heel langzaam rond. Tijdens het diner zijn we ca. 2,5 keer rond geweest.

Dag 17: Stadstour Kaapstad & Kirstenbosch

Vanmorgen werden we om 6:30 uur gewekt, zodat we om 8:00 uur konden vertrekken. Helaas lag het tafellaken over de Tafelberg (bewolking), waardoor we zijn gaan schuiven in het programma. We gingen eerst naar Kirstenbosch om daar de botanische tuin te bezoeken. De tuin was heel erg groot en kleurrijk.

Op de terugweg zijn de uitgestapt bij de kleurrijke woningen (Bo Kaap) en zijn voorgelopen naar de Langestraat. Hier pikte Connie ons weer op en bracht ons naar V&A Waterfront. Hier kon iedereen lekker shoppen en lunchen. Wij hebben hier de groepsfoto’s laten afdrukken. Om 16:00 uur werden we weer opgehaald om terug te gaan naar het hotel. Onderweg werden de groepsfoto’s uitgedeeld.

Om 18:30 uur stond iedereen weer klaar voor het diner. We gingen eten bij restaurant Gold. We kregen heerlijke gerechten uit verschillende Afrikaanse landen en tussen alle gangen door kregen we optredens van Afrikaanse dans en muziek. Iedereen had het erg naar zijn zin.

Dag 18: Schiereiland-tour en Kaap de Goede Hoop

Vandaag is er weer iemand jarig. Vanmorgen tijdens het ontbijt is er voor haar gezongen en ook zij heeft een cadeau (giraf) en kaart gekregen namens de groep. Connie heeft in het Engels voor de jarige gezongen.

Om 8:15 vertrokken we met de bus op weg naar Hout Bay, aangezien de Tafelberg nog steeds bedekt was met het tafelkleed.

In Hout Bay zijn we met de boot van Drumbeat Charters Hout Bay naar Duiker- eiland gegaan waar allemaal duikers en robben lagen.

Ze lagen hutje mutje op elkaar en sommige zaten in het golfslagbad om op de rots te komen. De heenreis met de boot was erg spectaculair vanwege de golven. Na de koffie zijn we verder gegaan langs Chapman’s Peak en verder richting Table Mountain National Park. Hierbinnen bevinden zich Kaap de Goede Hoop en Cape Point.

Bij Cape Point zijn we naar boven geweest richting de vuurtoren. Dit kon op twee manieren: lopend of met de vliegende Hollander. Toen iedereen terug was bij de bus reden we door naar Kaap de Goede
Hoop voor een foto momentje!

Iets over tweeën kwamen we aan bij Black Marlin, waar we gingen lunchen. We kregen hier een visschotel en voor de 5 die geen vis eten was er steak.

Om 15:30 uur vertrokken we en al gauw bleek dat het tafelkleed van de Tafelberg af was. We gingen dus naar boven. Je zag van alle kanten bussen aankomen met toeristen, die op hetzelfde idee waren gekomen. We gingen met de kabelbaan naar boven. Boven was het erg koud, maar we hadden een erg mooi uitzicht. Op een gegeven moment komt Jan naar ons toe om te vertellen dat we een verloofd koppel hadden. Ralph had boven op de Tafelberg Chantal ten huwelijk gevraagd. Uiteraard heeft Chantal ja gezegd en stond een tijdlang te shaken op haar benen.

Om 19:00 uur kwamen we aan bij het hotel en was de avond ter vrije besteding.

Dag 19: Robben-eiland, V&A Waterfront en Tafelberg

Vanmorgen konden we uitslapen. Om 10:00 uur vertrokken we richting Robbeneiland. De boottocht naar het eiland duurde ca. 50 minuten. Op het eiland kregen we eerst een bustour van Wendy (gids). Zij vertelde ons de geschiedenis van het eiland. Zij liet ons zien waar de mensen met lapera waren begraven, waar de gevangenen vroeger werkten, het huidige personeel woont, zowel oud gevangenen en oud bewakers. Zij wonen nu als buren naast elkaar en hebben elkaar vergeven. Na de bevrijding waren er 1200 gevangenen teruggekeerd naar het eiland waaronder Nelson Mandela. Op de plek waar ze altijd moesten werken pakte hij die dag een steen op en legde die zwijgend op een andere plek neer. De overige mensen deden dit ook en zo ontstond er een stapel stenen van verschillende afmetingen en kleuren. Dit is een monument geworden en niemand heeft ooit een steen verlegd. Na de bustour kregen we een rondleiding van een ex-gevangenen Colin. Colin werd in 1980 op 25 jarige leeftijd gearresteerd en in 1981 werd hij veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Hij heeft er 1 jaar gezeten toen Nelson Mandela en andere leiders er zaten. Hij had ook goed contact met ze. We hebben de cel van Nelson Mandela bezocht, de isolatiecellen (strafcellen). In het A blok hangt er in iedere cel een foto van de laatste gevangene en een citaat van hemzelf.

Toen we teruggingen bleek onze boot al weg te zijn, gelukkig konden we met de luxe boot van het personeel mee, de Tigger 2 (Exclusive Cruises). Nu duurde de tocht maar 30 minuten. Hierna hadden we vrij tot 21:00 uur. Iedereen had een soort van credit card gekregen van 230 rand om te lunchen/dineren.

Dag 20: Rondrit Wijnlanden inclusief wijnproeven

Om 9:00 uur vertrokken we naar ons laatste adres Stellenbosch. Om 10:00 uur hebben we een bezoek gebracht aan Die Afrikaanse Taalmonument in Paarl. Daarna zijn we doorgereden naar de KWV Wine Emporium Cellar tours! Hier hebben we een rondleiding gehad en hebben we daarna een proeverij gehad. De eerste wijn die we kregen was er een van de KWV Classic Collection, Shiraz Rosé.

Daarna kregen we van de Cathedral Cellar eerst de Chardonnay en toen de Pinotage. De volgende wijn die we kregen was de KWV The Mentors, Orchestra. Vervolgens kregen we de Brandy 10 year old en tenslotte de Wild Africa Cream (liqueurs).

Vervolgens hebben we in Franschhoek geluncht en geshopt. Om 16:00 uur vertrokken we weer richting Stellenbosch. Rond 17:00 uur kwamen we aan in het Stellenbosch hotel. Dit was een erg mooi hotel en iedereen was blij met zijn kamer. Om 19:30 uur vertrokken we naar het Wijnhuis voor ons afscheidsdiner. Anneke de vrouw van Jan was ook gekomen en at gezellig met ons mee.

Dag 21: Stellenbosch en Afscheidspicknick bij Wine-estate en terugvlucht vanuit Kaapstad

Vandaag is er weer iemand jarig! Ook voor haar werd gezongen en was er een giraf en kaart namens de groep.

Om 9:00 uur vertrokken we aan onze stadswandeling door Stellenbosch. Aan het eind trakteerden een paar deelneemsters ons op koffie vanwege hun verjaardagen tijdens de reis.

Om 12:00 uur kwamen we aan bij Hidden Valley Wines. Hier kregen we een wijnproeverij met chocolade! Na de proeverij stonden er picknick manden voor ons klaar. We hebben gezellig met z’n alle gegeten en namens de groep heb ik de fooien uitgereikt aan Connie en Jan. Daarna zette men ons in het zonnetje door ons namens de groep en mooi beeld en kaart en twee schorten aan te bieden.

Vervolgens deelden 2 deelnemers namens de groep aan Jan en Connie een extra aardigheidje uit, namelijk heerlijke drank. Connie begon voor ons te zingen.

Helaas werd het tijd om weer in de bus te verzamelen om richting het vliegveld te gaan. In de bus begon Connie gelijk weer te zingen.

Hierna zette nog iemand een nummer in dat we met z’n allen zongen en toen waren we op het vliegveld. Eerst hebben we afscheid genomen van Connie en net voordat we door de douane gingen van Jan.

Om 17:05 uur zouden we mogen boarden, dit werd iets later. Hierdoor gingen we ook iets later de lucht in. Aan boord kregen we als diner: Tonijnen pasta.

Dag 22: Aankomst in Nederland en afsluiting van een fantastische reis!

Rond 8:25 uur vertrokken we met onze laatste vlucht van Dubai naar Amsterdam (Schiphol) met vlucht EK147. Dit ging met de magische dubbeldekker van Emirates, een A380.

Rond 13:30 uur landen we allemaal veilig op Schiphol en bij de bagageband hebben we afscheid van iedereen genomen.

Het was een schitterende reis door een fantastisch land, geregeld door een fantastische organisatie (Rondreisopmaat en Marjan bedankt!) en met een fantastische groep!