FAQ / Veelgestelde vragen Suriname

 • Ons advies gewenst?
 • Contact >
 • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

Is er tijdsverschil met Nederland?


Welke reisdocumenten zijn nodig?

Voor Suriname heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient bij het afreizen nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tijdens de reis adviseren we u om altijd uw paspoort mee te nemen tijdens de trips buiten Paramaribo, vanwege de (politie)controleposten onderweg.

Daarnaast heeft u een visum of toeristenkaart nodig.

Verblijft u korter dan 90 dagen in Suriname? Met de Nederlandse nationaliteit heeft u dan geen visum nodig en volstaat een toeristenkaart. Indien u een trip naar Galibi hebt geboekt waarbij een kort bezoek wordt gebracht aan Frans-Guyana hoeft u hier géén multiple-entry visum voor aan te vragen.

Om de toeristenkaart te kunnen kopen heeft u een geldig origineel paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst. Verder moet u  een geprint (geen digitaal) retourticket of ticket(s) van de doorreis overleggen.

De toeristenkaart kost 30 euro (elders USD 35) en wij adviseren om deze in Nederland aan te schaffen. Dat kan bij:

 • De visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam van maandag t/m vrijdag; voor de openingstijden raadpleeg www.consulaatsuriname.nl
 • Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies. De Toeristenkaart-balies zijn in principe bij SLM en de KLM-vluchten naar Suriname geopend gedurende tenminste 2 uren van de respectievelijke inchecktijden. Locatie: te bereiken via  Vertrekhal 3, ingang B of C (in de gang aan de voorzijde).
 • SLM-klanten kunnen de toeristenkaart voor Suriname ook bij de SLM-verkoopkantoren in Amsterdam, Rotterdam en Schiphol verkrijgen.
 • Bij de aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname. Belangrijk is dat hier alleen contant en met gepast gel betaald kan worden. Natuurlijk dienen ook de benodigde documenten te worden overlegd.

Voor alle actuele informatie omtrent de toeristenkaart verwijzen we naar de website van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam (Consulaat Suriname).

Reist u met minderjarige kinderen, dan zijn er extra documenten vereist. Raadpleeg ook hiervoor de website van het Consulaat Suriname.


Heb ik inentingen nodig?

Voor advies met betrekking tot vaccinaties en andere gezondheidsvoorzorgsmaatregelen verwijzen we naar de officiële instanties zoals de GGD. Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden:

 • tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • tegen Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)
 • tegen Gele koort (zie ook hieronder)
 • bij een langer verblijf dan 3 maanden: tegen Buiktyphus en Hepatitus B

Suriname gaat de controles op Gele Koorts vaccinaties verscherpen, deze maatregelen zijn om te voorkomen dat Gele koorts het land in komt.

Gele koorts is verplicht indien u binnen 10 dagen voor aankomst in Suriname in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt of vanuit een land reist dat door de WHO als risicoland wordt aangegeven. Zonder deze vaccinatie word u de toegang tot Suriname geweigerd. Er is door de overheid (nog) geen duidelijke termijn aangegeven wanneer u de vaccinatie moet hebben indien u in een van de risicolanden bent geweest in de periode voordat u naar Suriname reist.

Wij adviseren u om een Gele Koorts Vaccinatie (minimaal 10 dagen voor aankomst in Suriname) te halen indien u naar Suriname reist via een risicoland.


Moet ik malariapillen slikken?

In kleine gebieden komt Malaria in Suriname nog voor, maar over het algemeen zijn hier nauwelijks toeristische activiteiten. Het is belangrijk je altijd goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om Malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Dit zijn preventieve geneesmiddelen die ervoor zorgen dat uw lichaam bij eventuele besmetting direct antistoffen aanmaakt tegen Malaria.

Informatie van Stichting Toerisme Suriname over de Malariagebieden (januari 2014)
Paramaribo en het kustgebied van Suriname zijn vrij van Malaria. In het binnenland is Malaria endemisch in de goudvelden (door de activiteiten van goudwinning ontstaan broedplaatsen voor de Malariamuskiet en Brazilianen die daar actief zijn, zijn soms besmet met Malaria). Verder het boven Marowijne gebied (regio Drietabbetje en omstreken) en Apoera.
Bezoekers die naar het binnenland gaan kunnen voor vertrek ook contact opnemen met het BOG (Bureau Openbare Gezondheidszorg) voor de meest recente informatie over endemische gebieden in Suriname en voor het verkrijgen van profylactische geneesmiddelen.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?


Kun je makkelijk zelf autorijden en hoe zijn de wegen?

Het is minder gemakkelijk zelf rijden dan in sommige andere verre landen. De kwaliteit van de wegen is wisselend en soms ontbreken verkeersborden of strepen op de weg, wat het rijden in Suriname tot een uitdaging kan maken. In overleg met u stippelen we een route uit die goed te doen is, waarbij het prettig is om rustig te kunnen rijden.

In Suriname wordt links gereden. Dit is wennen en voor sommige reizigers is daarom een huurauto met automaat prettig zijn.


Hoe is het niveau van de accommodaties?


Wat is het prijsniveau in Suriname?


Welke kleding neem ik mee?


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?


Kan ik in Suriname uit de kraan drinken?