X

Voorbereidingsinformatie Zuid-Afrika

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

ALGEMENE INFORMATIE & PRAKTISCHE VOORBEREIDINGSINFORMATIE VOOR JULLIE RONDREIS DOOR ZUID-AFRIKA

Sunset Zuid Afrika Rondreis Op Maat Specialist

 

Een vakantie naar Zuid-Afrika is een ontmoeting met een andere cultuur, ontdekken van vreemde diersoorten in de vele wildparken en genieten van stranden, lekker eten en de heerlijkste wijnen. Een vakantie in Zuid-Afrika biedt inspanning en ontspanning, grote en kleine avonturen én zo ver van huis: een verstaanbare taal. Een vakantie in Zuid-Afrika is kennis maken met een land met totaal verschillende landschappen. Van woestijnen tot kustroutes s en van wijngaarden tot imposante ravijnen.

Voor Nederlanders is Zuid-Afrika een bijzondere bestemming. Een verre bestemming die door haar veelzijdigheid en avontuur de reis meer dan de moeite waard maakt. Tegelijkertijd is het opmerkelijk om aan de andere kant van de wereld, in een land dat geen echte winters kent, zoveel vertrouwde dingen tegen te komen. Met een beetje inspanning volgt u het dagelijkse nieuws en ontdekt u in de Kaapprovincie Nederlands aandoende winkels.

Heeft u nog geen kennis gemaakt met dit diverse en fascinerende land dan leest u hier wat wetenswaardigheden over de zogenoemde “Rainbow Nation” dat terecht ‘een wereld in één land’ wordt genoemd.

Waar vind ik Zuid-Afrika op de wereldkaart?

De republiek Zuid-Afrika bevindt zich in de onderste tip van het continent Afrika.Het land heeft een enorme lange kustlijn, waarbij het oosten grenst aan de Indische Oceaan en de westkust grenst aan de Atlantische Oceaan. Aangrenzende land en zijn Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. De enclave Lesotho wordt geheel omcirkeld door Zuid-Afrika. Het landschap van Zuid-Afrika varieert van bergketens tot droge uitgestrekte woestijn gebieden, maar heeft ook groene vlakten en bossen.
De afstand tussen Kaapstad en Johannesburg is ca. 1.400km – een 2 uur durende vlucht.


Gegevens

Grootte: 1.221,037 vierkante km (30x Nederland) en een kustlijn van ca. 3.000 km
Provincies: 9 (Gauteng, Limpopo, Mpumalanga, Free State, Eastern Cape, KwaZulu Natal, Western Cape, Northern Cape, North West Province)
Hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijk), Bloemfontein (gerechtelijk), Cape Town (wetgevend)
Inwoners: ca. 51 miljoen
Verdeling: ca. 77% zwart, 10% wit, 8% gemengd, 2.5% Indiase of Aziatisch afkomst.
Godsdienst: Christenen, Moslims, Hindoes, Joods
Staatsvorm: Republiek
President: Cyril Ramaphosa


Flora en Fauna

De plantenwereld:

Vanwege het wisselende klimaat in de diverse streken is er een grote verscheidenheid aan flora. De Kaapprovincie gaat aan top met maar liefst 16.000 verschillende soorten planten en bloemen waarvan de meeste behoren tot het zogenoemde ‘fynbos’. Dit is het kleinsteecosysteem op aarde met de grootste diversiteit. In totaal kent Zuid Afrika 22.000 variëteiten, waarvan de Protea (Suikerbossie) de meest bekende (tevens nationale) bloem is. Alle planten en bloemen zijn inheems en beschermd, of dat nu in een botanische tuin is of langs de weg en mogen niet geplukt worden.

De dierenwereld:

Zebra

De bescherming van het wild in Zuid Afrika dateert van 1656. De eerste reservaten zijn gesticht in 1895 (Hluhluwe) en 1898 (Krugerpark). In 1926 zijn voorzieningen in de wet opgenomen voor het instellen van Nationale Parken. De National Parks Board beheert alle nationale parken. Naast de nationale zijn er een aantal provinciale parken en reservaten die onder beheer vallen van de provincies.

Particuliere wildreservaten:

Naast de Nationale Parken zijn er ook langs de grens met o.a. het Krugerpark en ook op enkele andere plaatsen in het land, privé wildparken. De afrastering tussen de privé parken en het Nationale Park is dan op de meeste plaatsen verwijderd. Hierdoor is een groot gebied ontstaan, waar de dieren vrij kunnen bewegen. Alle privé parken zijn per vliegtuig te bereiken, vaak hebben zij een eigen landingsstrip. Natuurlijk kunt u de parken ook goed per auto bereiken, veelal wel over onverharde wegen.

 


Cultuur

Het is de moeite waard om voor en tijdens uw reis een goed inzicht te verkrijgen in de culturele achtergronden van Zuid Afrika. Maar liefst negen verschillende volkeren, ieder met zijn eigen taal en onderverdeeld in vele stammen, vormen de oorspronkelijke zwarte bevolking van Zuid Afrika. De Xhosa en Zulu zijn de grootste en meest bekende stammen, ze vormen ca. 40% van de zwarte bevolking. Ongeveer 8% van de bevolking wordt “kleurling” genoemd. Zij zijn de afstammelingen van een gemengd ras. De rest van de bevolking is van Aziatisch en Europese oorsprong en spreekt Afrikaans of Engels. De echte Afrikaanse cultuur manifesteert zich vooral in de Zuid Afrikaanse jazz, populaire muziek en de beeldende kunst.

Hoewel men trots is op de eigen cultuur en men nog vaak volgens eeuwenoude tradities en gewoonten leeft, is de invloed van het Westen – vooral in de West Kaap provincie- zichtbaar. In heel Zuid-Afrika is de bevolking vertrouwd met toeristen en is men over het algemeen vriendelijk en behulpzaam.


Taal

Er zijn 11 officiële talen: Engels, Afrikaans, Ndebele, Northern Sotho, Southern Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. Desondanks kunt u op de meeste plaatsen terecht met Engels of zelfs met Nederlands. De Afrikaanssprekende bevolking vindt het fantastisch om hun taal met een buitenlander te spreken. Je moet dan wel “stadig praten”, zodat u goed te volgen bent. De Afrikaanse taal werd al in 1652 in Zuid-Afrika geïntroduceerd met de komst van Jan van Riebeeck. Samen met zijn V.O.C matrozen en andere collega’s van verschillende pluimage, werd een scala aan 17de eeuw Nederlands in het zuidelijke puntje van Afrika ingevoerd.

Door de jaren heen heeft deze Nederlandse taal – dat meer gesproken dan geschreven werd- zich verder ontwikkeld onder invloed van de vele volken met hun culturen en talen. Uit het Maleis-Portugees zijn de woorden; mielie (mais), piesang (banaan), renoster (neushoorn) en seekoei (nijlpaard) afgeleid.

Natuurlijk komt u ook veel verschillende Maleise gerechten tegen op de menukaarten (bobotie, atjar, sosatie). Uit het inheemse Koi zijn de woorden: Karoo (hard, droog), Gariep (rivier) en Kwagga (soort zebra) afgeleid. Van de zeevaarders en V.O.C-bezoekers aan de Kaap vindt u nog de woorden kombuis (keuken), gasie (loon) en kooi (bed) terug. Uiteindelijk kwamen in de 18de eeuw ook de invloeden van de zwarte volkeren in de taal terug zoals de woorden; indaba (bespreking), mamba (soort slang) en lobôla (bruidsschat).

Enkele woorden/zinnetjes om alvast te oefenen:

  • Bly u te kenne – Prettig met u kennis te maken
  • Wat is u van? – Wat is uw achternaam?
  • Hoe gaan dit? – Hoe maakt u het?
  • Goeienaand – Goedenavond
  • Sien jou – Tot straks
  • Mooi loop/bly – Het gaat je goed
  • Stort – Douche
  • Woonstel – Appartement
  • Hysbak – Lift
  • Kan ek gou hande was – Nog snel het toilet bezoeken
  • Braaivleis – Een soort barbequevlees
  • Wors – Worst
  • Eetplek – Restaurant
  • Nagereg – Toetje
  • Die kos was baie lekker – Het eten was heerlijk
  • Vrugtekelkie – Fruitcocktail
  • Navrae – Informatie
  • Ek wil julle graag afneem – Ik wil jullie graag fotograferen
  • Kom maak gerus ‘ draai – Kom gauw een langs
  • Ekskuus tog – Pardon
  • Skakel – Telefoneren

Economie

In de economie van Zuid-Afrika zijn de 1ste en 3de wereld verweven. U vindt zeer moderne industrie en technologie, grote ontwikkelde steden en een brede selectie grondstoffen en mineralen. Zuid-Afrika produceert 50% van de goudopbrengst in de wereld. Er wordt gebruik gemaakt van moderne delvings technieken. Bovendien is het land leidinggevend bij de winning van edelstenen. De totale productie is ongeveer 24 miljoen karaat en Kimberley is het diamantcentrum van de wereld. Maar Zuid-Afrika kent ook een groot aantal landbouwgebieden, waar het dagelijkse leven sinds de 19de eeuw niet veel is veranderd. Bovendien is er veel armoede op het platteland als ook in en rondom de grote steden.


Geld

De geldeenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR), onderverdeeld in 100 centen. 1 Rand is indicatief Euro 0,05 waard (koerswijzigingen voorbehouden). Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand en munten van zowel 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centen, als van 1, 2 en 5 Rand.

Na aankomst in Zuid-Afrika kan er op de luchthaven zowel voor als na de douane geld gewisseld worden en/of gepind. Het is dus niet noodzakelijk om al in Nederland (vaak ongunstiger qua kosten) Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) om te wisselen.

Er is op steeds meer plaatsen onderweg de mogelijkheid om te pinnen (Maestro/Cirrus). De geldautomaten (ATM’s) kennen meer selectie mogelijkheden dan in Nederland en het is even zoeken en goed lezen wat de juiste combinatie is voor het verkrijgen van geld. Over het algemeen komt u vrij ver met Cash Withdrawal of cheque account en bij het intoetsen van het bedrag moet u er rekening mee houden dat de automaat 2 nullen achter de komma kent. Indien u R200 pint toetst u dus R200 00 (4 nullen) in. Als het de eerste maal niet is gelukt, kunt u zonder problemen het nogmaals proberen met een andere selectie. Het maximum bedrag kan wisselen per bankautomaat en ligt veelal tussen de R600 en R2.000. Sommige automaten betalen alleen uit in bankbiljetten van 20 Rand, u ontvangt dan een aardige stapel. Berg het geld eerst goed op voor u de automaat verlaat en vergeet niet uw pasje mee te nemen dat nadat u met alle transacties klaar bent pas uit de automaat rolt. Net als thuis, moet u er altijd zorg voor dragen dat u niet ‘ten prooi’ valt aan automaatfraudeurs, die u willen assisteren. Accepteer geen hulp en ga bij voorkeur alleen overdag (onder toezicht) geld opnemen bij een geldautomaat.

Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. De meest gangbare zijn: Visa, Master Card, Bank Cards (Euro Card etc.), Diners Club en American Express. Gaat u er niet automatisch van uit dat deze kaarten worden geaccepteerd, dus zorg dat u ook altijd contant kunt betalen.

Hoewel het niet meer veel gebruikt wordt kan men soms ook nog gebruik maken van travellercheques, en dan in de meer toeristische gebieden. Het beste kunt u deze inwisselen bij de wisselkantoren. Houdt u er echter rekening mee dat het wisselen bij banken in kleinere plaatsen erg veel tijd in beslag kan nemen. Mocht u travellercheques mee willen nemen, dan raden wij u aan deze in dollars/euro’s mee te nemen, aangezien hiervoor veelal de hoogste wisselkoers wordt geboden. Neem bij het inwisselen van cheques naast uw pasje ook uw paspoort mee.


Prijsniveau

Zuid-Afrikanen klagen graag over de waarde van de Rand, maar voor Europeanen is Zuid-Afrika de laatste jaren nog altijd relatief goedkoop. Naast de koers liggen vooral producten die in het land zelf worden gemaakt op een lager prijsniveau dan in Nederland. Een goed voorbeeld is uit eten gaan: voor een hoofdgerecht bent u omgerekend ca. € 15,- per persoon kwijt (maar u kunt ook voor veel minder geld heel lekker eten!). Een drankje op een terrasje kost ongeveer omgerekend € 2,- .


Belasting/ BTW

Op alle goederen en diensten wordt 15% BTW berekend. Op grote aankopen kunt u de BTW terug krijgen. U dient hiervoor de aankoopnota’s te overleggen. Die levert u in bij een zogenaamd VAT-kantoor dat u aantreft in de vertrekhallen voor de douane of in de grotere winkelcentra in de grote steden. Bij deze kantoren laat u de goederen zien, de aankoopnota’s, uw vliegticket en uw paspoort. Bij vertrek op uw internationale vlucht treft u na de douane een kantoor dat voor de verdere afhandeling zorgt.

Voor meer informatie kijk op: http://www.taxrefunds.co.za.


Omgangsvormen

Zuid-Afrikanen zijn erg ‘easy going’ en nemen over het algemeen overal de tijd voor. De omgeving rondom Johannesburg/Pretoria is men vaak zakelijker dan in de West Kaap. Het is gebruikelijk om eerst te vragen hoe het met iemand gaat, voordat je ter zake komt en zegt waarvoor je komt. Dit geldt soms ook op plaatsen als de bank. Verder is het belangrijk om geduldig te zijn. Mensen komen niet altijd op tijd en dingen duren soms wat langer dan men in Europa gewend is. Maakt u zich in een dergelijk geval niet te druk, het tempo ligt gewoon wat lager (en dat is op vakantie soms juist prettig!)


Eten

Door de verschillende internationale invloeden bestaat er eigenlijk geen echte Zuid-Afrikaanse keuken. De Zuid-Afrikaanse keuken is het meest verwant aan de West-Europese keuken, met rondom Durban een grote invloed van de Indiase keuken met heerlijke (vaak hete) curry’s. In de Kaap is de lokale keuken een mengeling van Hollandse gerechten met Oost-Indische specerijen, zoals Bobotie, Bredies en Sosaties. Langs de kust kunt u de meest heerlijke verse visgerechten eten. Vaak staat er “line fish” op het menu, wat betekent dat de vangst van de dag wordt geserveerd. Verder vindt u overal internationale eetgelegenheden zoals bv. Italiaanse en Griekse restaurants. En natuurlijk de verschillende fastfood ketens. Het allerbelangrijkste van de maaltijden is de hoeveelheid die u op uw bord krijgt. Voor de Zuid-Afrikaan geldt: meer is beter. De Zuid-Afrikanen zijn vleeseters. Alle soorten vlees die wij kennen komen op tafel, maar ook exotische diersoorten als springbok, impala of krokodillenvlees. Buitengewoon geliefd is braaivleis en Zuid-Afrika is dan ook beroemd vanwege de braaicultuur. Overal waar u komt treft u een braai of barbecue aan waarop enorme lappen vlees of vis worden geroosterd boven het hete houtskool. Potjiekos is ook een typisch Zuid-Afrikaans gerecht. Je krijgt de hele maaltijd uit één pot, bestaande uit verschillende lagen aardappels, uien, groenten en vlees. Dit suddert gaar op het braaivuur in een gietijzeren pot.

Enkele speciale Zuid-Afrikaanse gerechten:
Biltong: Reepjes gedroogd vlees met zout en specerijen
Sosatie: Ongeveer wat wij als saté kennen
Bobotie: Een sterk gekruid gehaktgerecht
Bredie: Eenpansgerecht met vlees en groenten met zoetzuur, amandelen en rozijnen
Pot bread: In een gietijzeren pot gebakken brood
Boerewors: Traditionele boerenworst
Koeksisters: Kleine gebakjes met honing


Drinken

Het drinken van water uit de kraan is veilig in de steden en in de hotels. U kunt overal water in flessen kopen. Drink geen water uit rivieren of (stuw)meren.  Fruit, groenten, sla, vruchtensappen en ijs kunnen veilig en overal worden benuttigd. De meeste accommodaties hebben op de kamers een warmwater keteltje met daarbij behorende koffie en theezakjes. Zuid-Afrika is het land van de rooibos thee. Een theesoort dat verkregen wordt van een fynbos struik en een kalmerende en zuiverende werking heeft.

Bier is de nationale drank en men houdt ook van klippies en coke, een mix van brandewijn en cola.Maar Zuid-Afrika is natuurlijk vooral bekend om haar wijnen, die tot de beste van de wereld behoren en goed betaalbaar zijn. Bekende namen zijn: Klein Constantia, Rustenberg, Buiten Verwachting Boschendal, Neethlingshof, Vergelegen, Nederburg en Delheim. Wijnen kunt u in tegenstelling tot het bier gewoon in de supermarkt kopen (behalve op zondag). Bier is alleen bij de slijter verkrijgbaar, vanwege een wet die nog uit de apartheidsjaren stamt.


Hoe veilig ben ik in Zuid-Afrika?

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, want een veilig gevoel is subjectief, maar Zuid-Afrika is afgestemd op de individuele reizigers en biedt een goede infrastructuur en professionele services. Maar, zoals met reizen in elk ander land in de wereld, is het raadzaam om een goede reis- en ongevallen-/medische verzekering af te sluiten indien dat nodig mocht zijn. Ook een bagageverzekering wordt aangeraden. Om diefstal te voorkomen worden reizigers aangeraden geen dure sieraden te dragen en ook niet te veel contant geld op zak te dragen. Daarnaast moet u op uw spullen blijven letten en deze niet onbeheerd achterlaten, want waar toeristen zijn zijn zakkenrollers en dieven, dus blijf altijd alert.

Het is raadzaam om niet onnodig in het donker te gaan rijden of lopen als u ergens de weg niet kent. Het algemene advies is om uw reis zo te plannen dat u voor het donker bij uw accommodatie aankomt en op locatie de situatie na te vragen. Daar kan men u adviseren en assisteren als het raadzaam is om, bijvoorbeeld als u elders gaat eten, een taxi te nemen.

Let op: bewaar voor de zekerheid een kopie van uw paspoort (en andere officiële papieren) samen met uw e-ticket en boekingsbevestiging van de rondreis op een aparte plek (en eventueel ook bij familie of vrienden thuis).


Veiligheid en dieren

De kans dat u wilde dieren tegen het lijf loopt, buiten de wildparken, is klein. Binnen de wildparken mag u de auto niet verlaten. Neem deze waarschuwing serieus. Krokodillen zijn zeldzaam maar komen voor in de rivieren en beken van de Laagvelden.Mocht u een nijlpaard tegenkomen (meest waarschijnlijk in de buurt van de noordkust van Kwa Zulu-Natal) zoek geen toenadering en maak u uit de voeten of klim in een boom. Nijlpaarden zijn erg gevaarlijk indien u tussen het dier en het water loopt, omdat u daarmee de vluchtweg van het nijlpaard blokkeert.

Verder zijn er slangen in Zuid-Afrika, maar lang niet alle slangenbeten zijn giftig, laat staan dodelijk. In de praktijk komen ernstige slangenbeten nauwelijks voor. Draag bij wandelingen dichte schoenen.

Tot slot kunnen de bavianen vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. Vooral als de apen gewend zijn aan mensen en regelmatig gevoerd worden kunnen ze agressief gedrag vertonen. Dat is het geval op toeristische plaatsen, als Cape Point.

Een leuke tip voor het spotten van dieren in o.a. het Krugerpark is de app “latest sightings” (gratis te downloaden op uw smartphone).


Elektriciteit & aangekondigde uitval tijdens ‘load-shedding’

De standaardvoltage in Zuid-Afrika is 220/230 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker (niet de Engelse) nodig. In Europa is deze stekker moeilijk te krijgen, maar de hotels hebben vaak al exemplaren in de hotelkamer of kunnen deze via de receptie ter beschikking stellen. Ook ter plaatse zijn, o.a. in de supermarkten, verloopstekkers te koop (ca. R25).

Tijdens uw reis kunt u te maken krijgen met (soms vooraf door de overheid bij uw accommodatie aangekondigde) uitval van electriciteit (“load shedding”). Door landelijke tekorten in de voorzieningen wordt er in Zuid-Afrika op nationale schaal bespaard op energie. Dit houdt in dat er per provincie, per regio en per plaats schema’s zijn opgesteld dat de ‘stroom eraf’ gaat, soms wel een paar keer een paar uur per dag, zogenaamde ‘loadshedding’.
Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kunt u hier meer of minder last van hebben. De meeste accommodaties en restaurants hebben voorzieningen m.b.v. generatoren, waardoor er beperkt ongemak is. Over het algemeen is men er goed op ingespeeld want het is al onderdeel van het dagelijkse leven. Nadeel kan wel zijn dat er (op verschillende momenten op verschillende plaatsen in het land) geen wifi en ook geen telefoonbereik is of kan zijn; dit kan ook consequenties hebben voor de bereikbaarheid van anderen (waaronder onze lokale partner). Weet dan dat het steeds korte periodes van maximaal een paar uur zijn en probeer hier als reiziger flexibel mee om te gaan. En neem voor de zekerheid evt. wat waxine-lichtjes mee op reis.

Het meenemen van een zaklantaarn of wat waxinelichtjes voor tijdens de loadshedding kan handig zijn.


Ben ik nog met de rest van de wereld verbonden?

Zuid-Afrika heeft op zich een prima communicatie-systeem. Er zijn veel internet cafés en Wi-Fi internet/email verbindingen zijn steeds gangbaarder. Hou er wel rekening mee dat er niet overal gegarandeerd verbinding is (bv. om te appen of skypen met het thuisfront) als u bv. in de bush bent en/of in kleinschalige accommodaties verblijft – daar zijn de faciliteiten nog niet altijd optimaal.

Het is mogelijk om tegen relatief erg lage kosten (omgerekend een paar Euro + beltegoed bv. € 5 of 10) een lokale SIM-kaart voor een (reserve) mobiele telefoon aan te schaffen bij bv. MTN of Vodacom; hiermee kunt u lokaal (veel) voordeliger bellen en sms-berichten versturen, maar ook veel voordeliger berichten uit Nederland ontvangen. Indien uw beltegoed op is, dan kunt u bij de meeste benzine stations of supermarkten extra “airtime” kopen en/of deze mobiel “opwaarderen”. Tijdens de evt. Meet & Greet kan men u daar meer over vertellen en u eventueel assisteren.
Tip: zet “data-roaming” uit op uw smart phone als u naar/in Zuid-Afrika reist, dit om hoge kosten te voorkomen.

Ook de “conventionele” telefoon en fax zijn bij de meeste accommodaties aanwezig, maar vraag van te voren naar de kosten.

N.B.:  In de wildreservaten of afgelegen (berg)gebieden kan het zijn dat u weinig of geen ontvangst heeft op uw mobiele telefoon.


Vermaak

Avontuur / actief / sport

De meeste Zuid-Afrikanen zijn erg sportief en houden van avontuur.

Bungeejump Tsitsikamma

Het land heeft dan ook veel te bieden aan bezoekers die houden van spanning en sensatie. De avontuurlijke activiteiten voor de echte adrenalinejunkies zijn b.v. bungee jumping, river rafting, hang- en paragliding, skydiving, shark-cage diving, rock climbing, caving en abseiling.

Andere mogelijkheden zijn mountain biking, ballonvaren, paardrijden, berg wandelen, wandel-safari’s, kanoën, kajak varen, surfen, snorkelen en scuba diving. Verder kunt u natuurlijk golfen, tennissen, squashen etc. U kunt veel van deze activiteiten ter plaatse boeken. Soms is het verstandig om dit vooraf te doen.


Openingstijden

Houdt u er rekening mee dat openingstijden in Zuid-Afrika sterk kunnen variëren. Winkels zijn gewoonlijk open van maandag tot vrijdag 8.00 tot 17.00 uur, zaterdags van 8.00 tot 13.00 uur en soms op zondag van 9.00 tot 13.00 uur. In kleinere steden zijn ze gewoonlijk van 13.00 tot 14.00 uur gesloten voor de lunch. Sommige winkelcentra blijven ’s zaterdags tot ongeveer 18.00 uur open en toeristische centra zijn – zeker in het vakantieseizoen – ook op zondag geopend. Ook de supermarkten houden hun deuren veelal langer open (meestal 8.00-19.00 uur). Kantoren van overheidsinstellingen zijn open van maandag tot vrijdag 8.00 tot 15.30 uur. Hoewel de banken geen gelijke openingstijden hebben, wijken deze nooit meer dan een half uur af: maandag tot vrijdag 9.00 -15.30 uur, zaterdag 8.30 -11.00 uur. Openingstijden postkantoren: maandag tot vrijdag 8.30 -16.30 uur, zaterdag 8.00 -12.00 uur.


Feest- en herdenkingsdagen

Zuid-Afrika heeft een aantal feestdagen – en dus vrije dagen – waarop banken, winkels en publieke instellingen in het algemeen gesloten zijn. Indien een feestdag op een zondag valt is de daaropvolgende maandag automatisch een vrije dag.

1 januari: Nieuwjaarsdag
21 maart: Human Rights Day (Dag van de Mensenrechten) en Sharpville Day
maart/april: Goede Vrijdag
maart/april: Paaszondag en Paasmaandag
27 april: Grondwetdag (verjaardag van de eerste algemene verkiezingen) en Vrijheidsdag – Freedom Day.
1 mei: Labour Day (Dag van de Arbeid)
16 juni: Dag van de Jeugd
9 augustus: Nationale Vrouwendag
24 september: Heritage Day (Dag van het Erfdeel)
16 december: Day of Reconciliation (Dag van de Verzoening)
25 december: Kerstmis
26 december: Day of Goodwill


Tijdverschil

Een jetlag zult u niet krijgen als u naar Zuid-Afrika vliegt. In principe is er geen tijdverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Alleen als wij in Nederland wintertijd hebben (eind oktober-eind maart) is het in Zuid-Afrika één uur later dan in Nederland.


Post

In dit digitale tijdperk wordt door reizigers steeds minder gebruik gemaakt van de post.

De Zuid-Afrikaanse posterijen zijn redelijk betrouwbaar. Postzegels koopt u bij het postkantoor, boekhandels, supermarkten en andere winkels – vraag om “air mail” postzegels. De postzegels zijn vaak niet voorzien van hun waarde. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Kaarten en brieven zijn ca. twee weken onderweg. Voor andere post dan brieven en kaarten is het verstandig om gebruik te maken van een internationale koeriersdienst. Postnet is de meest ‘bereisde’ van deze koeriers.


Entreegelden en fooien

Tijdens de reis heeft u ruimschoots gelegenheid bezienswaardigheden te bezoeken. De entreegelden tot de wild-/natuurparken c.q. Nationale parken moeten tenzij anders vermeld in uw boekingsbevestiging nog zelf aan de hekken van het park worden betaald. De entreekosten zijn altijd per dag/blok van 24 uur. U kunt de actuele toegangsprijzen van de verschillende Nationale parken vinden in het volgende overzicht:

https://www.sanparks.org/tourism/tariffs/.

Wellicht is het interessant om na te gaan of een zgn. “Wild Card” = (jaar)abonnement voor u (als gezelschap) interessant kan zijn; dit is doorgaans pas het geval indien u ca. 3-5 dagen in Nationale parken bent: http://www.wildcard.co.za .

Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden om verschillende parken met elkaar te combineren, ook indien parken niet tot de officiele South African National Parks (sanparks) behoren, denk daarbij aan diverse parken in Kwa Zulu Natal.

Bij sommige (privé) parken zijn de entreegelden van het Game Reserve wel inbegrepen in de prijs van de accommodatie, terwijl bij anderen de “conservation levy” nog apart betaald moeten worden en/of een bijdrage voor het meenemen van de auto. Het kan omgerekend een paar tientjes per persoon betreffen.

Bij de toegang van het Krugerpark kunnen er extra controles aan de gate. Alle bezoekers van 18 jaar en ouder dienen een identificatie te kunnen tonen bij binnenkomst.

Fooien zijn in Zuid-Afrika gebruikelijker dan in Europa. Het is de gewoonte om voor bepaalde diensten een fooi te geven aan kelners, kruiers, hotelportiers, kamermeisjes etc. Ze zijn de aanvulling op de vaak lage salarissen. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants. Let op: sommige restaurants voegen zelf al 10% “service charge” aan uw rekening toe.

Als u in een safari lodge met georganiseerde game drives overnacht, gelden doorgaans hogere fooien: vaak geeft men een aparte fooi aan de “eigen” ranger en een fooi apart aan de rest van het personeel. Hiervoor kan per overnachting als richtlijn R100 voor de ranger en R100 voor het overige personeel aangehouden worden, maar uiteraard is dit ook afhankelijk van uw persoonlijke tevredenheid, want het is niet verplicht.


Roken

Zuid-Afrika kent een rokerswet. In openbare gebouwen en in (delen van) hotels/ restaurants/cafés mag niet gerookt worden.


Winkelen en souvenirs

Zuid-Afrikanen houden er Amerikaanse winkelgewoonten op na. Rondom de grotere steden treft u vaak enorme winkelcentra aan waar u ‘alles’ kunt kopen. Gelukkig vindt u in de kleinere plaatsen ook nog de lokale winkeltjes en ook ‘buiten’ op de marktjes kunt u goed uw inkopen doen.

Vlakbij toeristische bezienswaardigheden treft u vaak groepjes vrouwen aan die zelfgemaakt houtsnijwerk, stenen beelden, kleurige houten maskers of aardewerk verkopen. Mocht u van plan zijn iets dergelijks als souvenir mee te nemen dan kunt u dat het beste bij deze vrouwen kopen. Voor hetzelfde product betaalt u in de winkels in de grote steden het meervoudige bedrag. In de steden zijn vaak markten waar u ook prima voor souvenirs kunt slagen. Op markten en in stalletjes moet u afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje.

NB: Koop geen producten van ivoor, schildpad of slangenleer. Deze kunnen van beschermde diersoorten zijn en invoer hiervan is in Europa verboden.


Fotograferen en filmen

U kunt in Zuid-Afrika naar hartenlust fotograferen en of filmen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Als u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen. De mensen zijn vaak trots en gaan er echt voor zitten. Vooral tijdens religieuze festiviteiten of stammenfeesten is enige terughoudendheid vanzelfsprekend.

Vergeet niet voldoende batterijen mee te nemen (of neem bij oplaadbare batterijen uw oplader mee).

Let op: bij diverse luchtvaartmaatschappijen mag u geen oplaadbare batterijen met Lithium in uw koffer hebben tijdens de reis.


Toeristische informatie

In de meeste grotere plaatsen en steden vindt u een “Tourist Information Bureau”, te herkennen aan een grote witte “i” op een groene achtergrond. Hier kunt u terecht voor stadsplattegronden, informatie over evenementen, musea en andere bezienswaardigheden.

Voor uw rondreis ter plaatse ontvangt u van ons leuke toeristische informatie voor uw persoonlijke route. Wij sturen dat dan kort voor uw vertrek in Nederland eerst digitaal toe (diverse linkjes om de informatie alvast te bekijken) samen met de routebeschrijving, maar u ontvangt dit (mits niet al te kort van tevoren geboekt) ook als fysiek exemplaar ter plaatse.


Officiële documenten

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren tijdens uw reis, maar hierbij geven wij u de informatie ter voorbereiding van uw reis.
Bij een verblijf korter dan 3 maanden moet uw paspoort na uw geplande vertrek uit Zuid-Afrika nog tenminste 30 dagen geldig zijn en nog 2 lege pagina’s bevatten. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort krijgen automatisch een visum voor 90 dagen. Het visum is een stempel in uw paspoort dat u krijgt bij de douane (“visa on arrival”). Als u een andere nationaliteit heeft, dan kunnen andere regels gelden. Als uw reisroute door Swaziland voert, dient uw paspoort nog 3 maanden geldig te zijn bij aankomst in Swaziland (eSwatini).

Het is raadzaam om voorafgaand aan uw reis én tijdens uw reis de overheidsinfomatie te bekijken, want deze kan gedurende uw reis wijzigen:

nederlandwereldwijd.nl

REIZEN MET MINDERJARIGE KINDEREN

Kinderen moeten voor Zuid-Afrika beschikken over een eigen paspoort.

Bij reizen met kinderen zonder de beide wettige ouders kan het nodig zijn om aanvullende documenten van de achterblijvende ouder te kunnen tonen (anti traffic bepalingen).

 


Direct na aankomst in Zuid-Afrika

Afhankelijk van uw vlucht komt u in de ochtend of avond aan in Zuid-Afrika.

Indien dit op uw boekingsbevestiging staat aangegeven zal er een zgn. “Meet & Greet” plaatsvinden: ofwel op de luchthaven, dan wel later in uw accommodatie.

U wordt persoonlijk opgewacht in de aankomsthal, danwel bezocht in uw eerste accommodatie en welkom geheten in Zuid-Afrika; uw wordt dan alvast wegwijs gemaakt t.a.v. allerlei praktische zaken. Uiteraard kunt u bij deze persoon ook terecht met uw vragen voordat u op pad gaat.

U kunt direct na aankomst of elders op de luchthaven geld wisselen of pinnen bij een van de bankpunten (bijv. ATM). Tijdens de evt. Meet & Greet zal men u daar graag op wijzen.

Als u geen Meet & Greet heeft maar wel een transfer heeft geboekt, wordt u opgewacht en naar uw eerste overnachtingslocatie gebracht. Als u bij een luchthaven-accommodatie overnacht is er vaak een (gratis) shuttle aanwezig.

Als u geen Meet & Greet heeft geboekt, maar hier (tegen meerkosten) alsnog prijs op stelt, neemt u dan contact met ons op.


Bagage regels OR Tambo International Airport

Sinds 2019 gelden er strengere regels voor uw bagage. Bagage met afwijkende vormen kunnen niet worden ingecheckt. Ronde koffers of tassen worden geweigerd. De koffer of tas moet minstens over één platte kant beschikken en de draagriemen moeten verwijderd worden.


Autohuur

Afhankelijk van uw aankomsttijd zal u uw huurauto op de luchthaven ophalen, dan wel op een later moment in ontvangst nemen; zie hiervoor uw boekingsbevestiging. Voor de autohuur moet u uw paspoort, uw geldige rijbewijs & internationale rijbewijs, uw vliegticket en uw creditcard kunnen overleggen. Van uw rijbewijs, paspoort en vliegticket dient u ook een fotokopie mee te nemen. De creditcard dient op naam van de hoofdbestuurder gesteld te zijn, waarmee eventuele toegestane extra kosten verrekend kunnen worden. Hiervoor wordt een zgn. “imprint” genomen.

SUV huurauto 2x4Naast een geldig rijbewijs (voor de autohuur formeel) wordt voor de huur van een auto door de Zuid-Afrikaanse politie een Internationaal Rijbewijs (IRB) vereist, dat u kunt verkrijgen bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 19,-). Hiervoor moet u uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto meenemen. Het Internationale rijbewijs is 1 jaar geldig. In de praktijk wordt hier niet vaak naar gevraagd, maar advies is om er in ieder geval één aan te schaffen voor de hoofdbestuurder.

Bij het in ontvangst nemen van de huurauto is het belangrijk om de auto goed op schade te controleren en eventuele bijzonderheden op het contract te laten vermelden.

De in het Engels opgestelde Terms & Conditions m.b.t. de autohuur ontvangt u als extra bijlage, zodat u die vooraf rustig kunt lezen, want direct na aankomst hebben reizigers daar doorgaans de rust niet voor (zie bijlage / Rental Guide – Terms & Conditions).

Naast de “contract fee”, de eventuele “delivery fee” en de eventuele “one way fee”, kunnen aanvullende kosten voor u van toepassing zijn. Op uw boekingsbevestiging staat welke kosten reeds bij boeking in Nederland zijn voldaan. De tweede bestuurder is via ons standaard gratis opgenomen c.q. meeverzekerd.

Sommige extra kosten dient men ter plaatse aan te geven en te betalen, zoals bv. nog een extra bestuurder; dit is belangrijk i.v.m. de verzekering. Deze kosten zullen dan via uw creditcard worden verrekend.

Andere extra kosten zoals de huur van bv. een GPS-navigatie-systeem, een kinderstoeltje e.d. worden ook lokaal/via uw creditcard verrekend.

Zogenaamde “extended hours” buiten uw (exacte) huurperiode (in blokken van 24-uur) kunnen aan u doorbelast worden als u de auto eerder ophaalt of later terugbrengt dan contractueel is afgesproken. Let op: de autoverhuurder heeft dan het recht een hele huurdag extra aan u in rekening te brengen, dus houdt dit goed in de gaten.

Mocht u tijdens uw reis ook een buurland van Zuid-Afrika bezoeken (bv. Swaziland of Lesotho), dan moet u van de autoverhuurder een grensbrief (cross-border-letter) meekrijgen. Controleer ook zelf of u deze bij het ophalen van de auto ontvangt en bewaar deze goed, want u moet deze ook weer laten zien bij het later binnen reizen van Zuid-Afrika. Voor Swaziland en Lesotho gelden geen Cross border fees, maar voor Namibië en Botswana is dat wel het geval. Bij onze autoverhuurder is het niet toegestaan om de huurauto over de grens mee te nemen naar Mozambique.

Uw huurauto is “Super-Cover” verzekerd, dit is de verzekering met de hoogst mogelijke dekking. Hierbij bent u verzekerd voor diefstal, schade bij ongeval, etc. U leest de voorwaarden van deze Super Cover-verzekering in de “Terms and conditions carrental 2019” van de autoverhuurder. Bij eventuele problemen met uw huurauto is het callcenter van de roadside-assistance van de autoverhuurder 24 uur per dag bereikbaar. Als u hen niet kunt bereiken kunt u contact opnemen met ons lokale kantoor in Kaapstad (hun telefoongegevens ontvangt u bij uw reispapieren).

Op het contract dat u bij de ontvangst van de huurauto moet ondertekenen staan ook borg-bedragen aangegeven voor het geval dat u onderweg een ongeluk of verkeers-/snelheidsboete krijgt; eventuele (te overziene) administratiekosten kunnen dan in rekening gebracht worden.

Normaliter zijn er echter geen problemen en zullen deze kosten niet in rekening worden gebracht. Ook zullen eventuele e-toll-kosten (o.a. voor de wegen rond Johannesburg) met uw creditcard worden verrekend.

Voor het inleveren van de huurauto moet u de borden Car Rental/Returns volgen. Het is raadzaam de auto met een volle tank af te leveren en op veel luchthavens is een benzinestation aanwezig. (Let op: op de luchthaven van Durban is bv. geen benzinestation, dus hier het advies om iets eerder te tanken).

Als u geen gelegenheid heeft om af te tanken zal dit door de autoverhuurder worden verzorgd en met uw creditcard verrekend worden tegen het reguliere brandstof tarief. Als u uw huurauto direct voor het inleveren (wel) heeft volgetankt is het handig om dit nog even aan te geven en/of laat het in uw bijzijn op het contract vermelden. Als u voldoende tijd heeft kunt u ook vragen om de definitieve eindafrekening; hiermee voorkomt u met zekerheid dat men u later nog onverwachte kosten in rekening brengt.


Veilig rijden en reizen door Zuid-Afrika

De wegen en de bewegwijzering in Zuid-Afrika zijn de beste van het hele continent. Alle wegen, tot de kleinste toe, zijn voorzien van wegnummers. Deze wegnummers zijn de belangrijkste gegevens voor het vinden van uw route. Over het algemeen zal dit geen problemen opleveren. De namen van de straten in steden of dorpen treft u vaak aan op de trottoirrand, op de hoek van de straten.

De wegen en de bewegwijzering zijn vergelijkbaar met ons Westerse systeem. De meeste doorgaande wegen zijn 2-baans met brede vluchtstroken. De meeste (ook onverharde) wegen in Zuid-Afrika zijn met uw huurauto toegankelijk. Op een aantal nationale snelwegen wordt tol geheven die contant, maar vaak ook met een creditcard kan worden betaald. In sommige gebieden is ook een systeem  van e-toll actief bv. rondom Johannesburg, maar dit betreft voor de meeste reizigers meestal zeer geringe bedragen. De verhuurmaatschappij van de auto zal dit mogelijk achteraf via uw creditcard met u verrekenen (omdat er geen gemakkelijker manier is om dit te doen).

In Zuid-Afrika rijdt het verkeer links. Met uw (huur)auto, waar het stuur rechts zit, levert dit doorgaans weinig problemen op. Dit komt doordat uw plaats ten opzichte van de weg en het verkeer gelijk is. Over het algemeen went het snel, al is vooral aan het begin extra oplettendheid geboden omdat men met de linkerhand moet schakelen. Van belang is, dat u even de tijd neemt om uw huurauto te bestuderen, alvorens de grote rit te starten, zodat u weet waar alle bedieningshandels in de auto zitten. Ook moet u rekening houden met de afstand aan de linkerzijde van de auto en ruim om geparkeerde auto’s en trottoirbanden heen rijden.

Het is over het algemeen niet erg druk op de weg, zeker in de minder dichtbevolkte gebieden. Houdt u er wel rekening mee dat (snel)wegen soms ook gebruikt worden als wandelpaden voor de lokale bevolking en hun vee.

De discipline in het verkeer is veel hoger dan die in Nederland. Men is beleefd en geeft u de ruimte. De voorrangsregeling bestaat uit het systeem van stopstraten. Als er bij een kruising een dikke witte streep op de weg staat, moet u voorrang geven aan het verkeer op de andere weg. Staan op een kruising aan alle zijden stopstrepen, dan mag degene die het eerste aankomt ook het eerste weg. Men is hier vrij consequent in en zal u wenken of seintjes geven als u eerder was.

De snelheidslimieten zijn 80 of 100 km buiten de bebouwde kom en 120 km op snelwegen en grote doorgaande wegen (als dit staat aangegeven). Binnen de bebouwde kom is 60 km per uur. Het dragen van autogordels is verplicht. Verkeersovertredingen worden streng gestraft. Toch wordt in Zuid-Afrika erg hard gereden. De meeste doorgaande wegen zijn 2-baans met brede vluchtstroken. Als iemand wil passeren, wijkt men uit naar de vluchtstrook. Daarna bedankt men door de alarmlichten een keer te laten knipperen, waarop de gepasseerde auto vervolgens even seint.

Tenslotte geldt in de wildparken een belangrijke voorrangsregel en deze luidt: “de dieren hebben altijd voorrang”.

Soms zijn er onderweg controles door de politie. Wees altijd netjes en rustig en beantwoord de gestelde vragen, zodat men u door laat rijden.

Wij horen soms berichten dat politie (bv. rondom Hazyview) mensen aanhoudt wegens snelheidsovertredingen o.i.d. en dan vraagt om een “afkoopsom” ofwel directe betaling. Dit is geen normale gang van zaken. U kunt iemand in politie-uniform sowieso altijd vragen om legitimatie en als men u daarom vraagt bij voorkeur uw internationale rijbewijs tonen en niet uw feitelijke rijbewijs afgeven; als men aan blijft dringen op betaling kunt u vragen om het adres van het dichtstbijzijnde politiebureau en aanbieden om daar te gaan betalen; doorgaans laat men u dan doorrijden.

Indien er door bv. wegwerkzaamheden grote vertragingen te verwachten zijn op bepaalde routes zullen wij u proberen hiervan (vooraf of kort van tevoren) op de hoogte te stellen.

 


Reis- en route informatie

Als u langer dan 6 weken voor uw vertrek geboekt heeft, ontvangt u van ons de (digitale) reisbeschrijving (in de vorm van een zgn. TravelKey) waarin alle informatie is gebundeld, inclusief de links naar de toeristische informatie voor onderweg en de vouchers.

In deze TravelKey staan uw routes al voorgeprogrammeerd. U hoeft alleen maar op de link te klikken van de route op de betreffende dag, dan opent de navigatie (op telefoon of ipad) en ziet u de route die u kunt gaan rijden. Wij sturen u daar t.z.t. een uitgebreide toelichting bij. Als u daar prijs op stelt kunnen wij u de routbeschrijvingen per deeltraject ook als (uit te printen) pdf-document aanleveren.

Het is daarnaast altijd prettig om tijdens de reis een goede wegenkaart te hebben met een goede schaal (bv 1:1.500.000). Deze zijn o.a. bij de ANWB verkrijgbaar (bv. van Map-Studio), online bestelbaar bij diverse webshops maar ook vaak bij de grotere tankstations in Zuid-Afrika.
Als u het wenst, kunt u vooraf bij de autohuur een GPS-navigatie-systeem huren (reserveren), maar dit is relatief prijzig (en dus niet nodig in combinatie met onze digitale TravelKey zoals hierboven beschreven).

Wellicht kunt u dan nog beter (tip van onze reizigers) vooraf in Nederland via www.navigatietehuur.nl navigatie huren (indicatief € 135,- incl. € 100 borg voor 3 weken); zij verhuren daar volgens zeggen ook goede verrekijkers, hetgeen interessant kan zijn voor uw safari’s.

Als u in Nederland lid bent van de ANWB en u uw lidmaatschapskaart meeneemt op reis, dan kunt u desgewenst ook gratis gebruik maken van de adviezen en diensten van hun zusterorganisatie (AA).

We hebben het al eerder aangegeven, maar in het algemeen wordt geadviseerd om voor het donker bij uw accommodatie te arriveren en in het donker niet alleen op pad te gaan (in de auto of lopend) als u de omgeving niet goed kent. Informeer bij uw lokale accommodatie naar de verschillende mogelijkheden voor het bezoeken van plaatsen (bv. restaurants) en het eventueel bestellen van een taxi.

Als reiziger van Rondreisopmaat.nl kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen in het jaar terugvallen op ons lokale kantoor in Zuid-Afrika. Men kent daar uw reis en route en kan met het referentie-nummer dat op uw boekingsbevestiging staat direct alles inzien. Tijdens kantooruren kunnen wij u helpen of adviseren en dingen voor u regelen indien gewenst en buiten kantooruren kunt u een ander (emergency-)nummer bellen.

Beide telefoonnummers ontvangt u t.z.t. bij uw reisinformatie/documenten.


Gezondheidsmaatregelen

 U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van de juiste gezondheidsmaatregelen en verwijzen u voor correct advies naar uw GGD of Travel Clinic; wij geven hier (onafhankelijk van uw persoonlijke situatie/gezondheid) ter voorbereiding algemene informatie voor uw reis.

Afhankelijk van de gebieden/plaatsen die u bezoekt en de reisperiode zijn verschillende preventieve maatregelen al dan niet noodzakelijk (inentingen DTP, Hepatitus-A & Malaria). In alle maanden van het jaar, met uitzondering van de winterperiode (juli/augustus), zijn in het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika malaria-muggen actief.

In een groot deel van de rest van het land (met een scheidslijn ten westen van het Krugerpark) is het mogelijk malaria-vrij te reizen, waaronder in de Kaapprovincies. Voor meer informatie kunt u terecht op verschillende websites (o.a. www.gezondopreis.nl), maar neem voor goede voorlichting en een persoonlijk advies op basis van uw route (en gezondheid) altijd zelf contact op met uw GGD of Travel Clinic.


Dokter nodig?

De medische zorg in Zuid-Afrika is goed. Artsen en ziekenhuizen zijn er in alle gebieden en in de meeste grotere steden heeft men de keus tussen een staats ziekenhuis of een privé ziekenhuis. De privé ziekenhuizen zijn moderner maar ook duurder dan een staats ziekenhuis. Als u medicijnen nodig heeft vraag dan uw apotheker naar de naam van uw medicatie die in Zuid-Afrika gebruikt wordt.

N.B.: Neem uw credit card & reisverzekerings-papieren mee. Indien nodig zullen de meeste privé ziekenhuizen u vragen naar uw kredietwaardigheid/verzekering.


Wat meenemen?

Kleding: dit is natuurlijk afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om verschillende “laagjes” mee te nemen, ook voor frisse ochtenden/avonden en bv. voor de safari game-drives in open jeeps.

Fleece of bv. softshell-jasjes kunnen heel comfortabel zijn. Zelfs een muts & handschoenen voor vroege of late safari’s (voor de paar uur rijden in een open jeep) kunnen erg prettig zijn (en is vaak als een zeer gewaardeerde tip gebleken door eerdere reizigers). Tijdens safari’s kunt u het beste kleding met schutkleuren dragen, omdat felle kleuren de aandacht van (wilde) dieren kunnen trekken.

Afhankelijk van uw gekozen luchtvaartmaatschappij mag u 20 of 23 kg bagage per persoon (met als uitzondering Emirates 30 kg) meenemen. Let op de toegestane aantallen bagage als ook de afmetingen (doorgaans 1 stuks bagage om in te checken + 1 stuks handbagage). Als u een binnenlandse vlucht in Zuid-Afrika heeft geboekt is de bagagevrijheid afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij 20 of 23 kg per persoon.

Afhankelijk van uw geboekte huurauto en de beschikbare bagageruimte kunt u grotere/ kleinere koffers of (flexibele) reistassen meenemen. Houd er rekening mee dat de verhuurmaatschappij altijd terughoudend is omtrent de maximale bagageruimte; met flexibele bagage loopt u in het algemeen minder risico dat het niet past.

U hoeft voor de accommodaties waar u overnacht geen beddengoed of handdoeken mee te nemen (ook niet voor de restcamps in de Nationale Parken), tenzij dit nadrukkelijk is aangegeven.

U kunt onderweg veel kopen in Zuid-Afrika en er is heel veel (voordelig) verkrijgbaar in bv. de supermarkten (o.a. extra adaptor-stekkers). Het kan raadzaam zijn om vooraf inkopen te doen als u overnacht in een restcamp in een Nationaal Park bv. het Krugerpark. Hier overnacht u nl. o.b.v. logies/self-catering. Vaak zijn er bv. braai-faciliteiten (barbecue) aanwezig. Ook is er doorgaans een winkel en/of restaurant aanwezig in het restcamp, maar buiten het park is veel meer (en voordeliger) verkrijgbaar.


Nederlandse Ambassade en consulaten in Zuid-Afrika

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Nederlandse Ambassade in Pretoria
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk, Pretoria 0181
Pretoria, South Africa
Tel       : (0027) 12-425 4500
Email: rso-zaf-ca@minbuza.nl

Nederlands Consulaat Generaal te Kaapstad
100 Strand Street
8001 Cape Town
Tel       : (0027) 21-421 5660
Nood: (0027) 82-556 0890
Fax     : (0027) 21-418 2690
Email:  kaa@minbuza.nl

Nederlands Consulaat te Durban
South Africa 9 Brendon Lane
Corner Jan Hofmeyer Road Westville
3629 P.O. Box 12 Westville
3630 South Africa
Tel       : (0027) 31-2669291
Fax     : (0027) 31-2671568
Email: info@netherlandsconsul.co.za

Informatie over Nederlandse vertegenwoordigingen in Zuid-Afrika vindt u op internet: www.mfa.nl

Algemene informatie over geldigheid paspoorten & visa: www.visumdienst.nl


  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen