Suriname voelt meteen vertrouwd. De mensen, de taal, de hartelijkheid, de van oudsher historische banden met Nederland en de kleurrijke diversiteit. Hier kunt u een gevarieerde rondreis maken per fiets, bus, korjaal, auto of bijvoorbeeld per vliegtuigje. Ga avontuurlijk op pad door dit exotische land. Met uw gezin of bijvoorbeeld in combinatie met familiebezoek of een zoektocht naar onze historische ‘roots’.
Grootte : 163.821 vierkante km
Kustlijn : 386 km
Hoofdstad: Paramaribo
Inwoners: Ruim 590 duizend
Godsdienst: 40% van de bevolking is christen, 20% hindoeïstisch, verder islamitisch en traditionele godsdiensten
Staatsvorm: Presidentiële republiek
Tijdverschil: Wintertijd + 4 uur en zomertijd + 5 uur
In Suriname leven veel verschillende bevolkingsgroepen samen, een mengeling van diverse etnische groepen. De oorspronkelijke bewoners worden de Inheemsen genoemd en leven vooral in de kustdistricten of in Sipaliwini in het verre zuiden. De Creolen zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven en van de gevluchte slaven stammen, de Marrons. Zij trokken in de slaventijd diep de jungle in en hebben veel van hun tradities bewaard. Toen de slavernij werd afgeschaft, kwamen de eerste contractarbeiders uit China. Vervolgens kwamen Hindostanen uit het toenmalige Brits-Indië en de Javanenen uit toenmalig Nederlands-Indië. Naast deze bevolkingsgroepen leven Europeanen, Joden en Libanezen in Suriname.
In Suriname worden zo’n twintig talen gesproken. De meest gesproken talen zijn Nederlands en Surinaams (Sranantongo). Verder worden verschillende Marrontalen gesproken, Hindoestaans, Javaans en Engels. Veel Surinamers spreken meerdere talen. Zelfs in het binnenland begrijpen veel mensen Nederlands.
Suriname heeft een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur het hele jaar rond de 30 graden ligt en niet vaak lager wordt dan 25 graden. De meeste reizigers moeten even wennen aan het warme, vochtige klimaat, dus het is raadzaam om de eerste dagen even rustig aan te doen op het heetste moment van de dag (tussen 12.00 – 14.00). Activiteiten zijn fijn om vroeg in de ochtend te ondernemen, voordat het warmer wordt. Bij een tropisch klimaat hoort ook regen, maar in Suriname regent het zelden de hele dag. De regen die valt wordt in het algemeen als zeer verfrissend ervaren. Men noemt dat ook wel ‘sibibusi’: het bos wordt schoongeveegd.
In plaats van seizoenen, kennen ze in Suriname de droge tijd en de regentijd. Laat je echter niet afschrikken door de term regentijd; het regent dan wel relatief meer, maar over het algemeen worden de korte- en flinke buien als zeer verfrissend ervaren. De maanden december en januari vallen onder de kleine regentijd, gevolgd door de kleine droge tijd van februari t/m half april. Vanaf half april begint de grote regentijd en deze duurt ongeveer tot eind juli. Van augustus t/m eind november is de grote droge tijd. Tijdens de Nederlandse zomervakantie is het prima reizen in Suriname, ondanks af en toe een flinke bui. Vanaf half augustus wordt het warmer en heeft men in Suriname ook schoolvakanties. Januari is de koelste maand van het jaar en de eerste drie maanden van het jaar zijn favoriet bij de Surinamers.
Suriname heeft een grote diversiteit aan flora. Ongeveer 94% van het land bestaat uit oerwoud, onderdeel van het grootste tropische regenwoud op aarde: het Amazoneregenwoud. Hierdoor is het Surinaamse binnenland zeer geliefd voor natuurwetenschappers vanuit de hele wereld. Het gebied wordt bewoond door vele soorten vogels, reptielen en zoogdieren. In Suriname komen de bedreigde en beschermde jaguar, luiaard, reuzenmiereneter en de kaaiman voor. Er zijn veel apensoorten, zoals de brulaap en het doodskopaapje. Langs de kuststrook komen schildpadden voor, bijvoorbeeld op het strand bij Galibi. De natuurbescherming in Suriname kent een lange geschiedenis, er zijn meerdere organisaties die zich bezighouden met het beschermen van de bijzondere flora en fauna. Bezoek in Suriname een van de beschermde natuurreservaten om dit bijzondere gebied zelf te ervaren.
Paspoort en visa
U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Voor Suriname dient uw (Nederlandse) paspoort tot 6 maanden na verblijf geldig te zijn. U moet entreegeld betalen voor toegang tot het grondgebied van Suriname. Vergeet niet op ruim tijd online uw Entry Fee aan te vragen, de kosten zijn ca. 50 USD/Euro en ca. 8 USD/Euro service fee voor VFS: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/entry-fee
Wij raden aan om de Entry fee minimaal twee weken van tevoren aan te vragen. Zonder een geldige Entry Fee wordt u op Schiphol niet toegelaten op de vlucht. Op Schiphol en ter plaatse bij aankomst op de lokale luchthaven is het níet mogelijk deze als nog aan te schaffen. U moet een bewijs van betaling van uw Entry Fee laten zien bij het inchecken voor uw heenvlucht naar Suriname. Bij aankomst in Suriname moet u uw bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien.
Reizen met kinderen
Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen.
Vaccinaties
Voor advies met betrekking tot vaccinaties en andere gezondheidsvoorzorgsmaatregelen verwijzen we naar de officiële instanties zoals de GGD. Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) tegen Hepatitus A (besmettelijke geelzucht) tegen Gele koort (zie ook hieronder) bij een langer verblijf dan 3 maanden: tegen Buiktyphus en Hepatitus B Suriname gaat de controles op Gele Koorts vaccinaties verscherpen, deze maatregelen zijn om te voorkomen dat Gele koorts het land binnenkomt. Gele koorts vaccinatie is verplicht indien u binnen 10 dagen voor aankomst in Suriname in een land bent geweest waar Gele Koorts voorkomt of vanuit een land reist dat door de WHO als risicoland wordt aangegeven. Zonder deze vaccinatie word u de toegang tot Suriname geweigerd. Er is door de overheid (nog) geen duidelijk termijn aangegeven wanneer u de vaccinatie moet hebben, indien u in een van de risicolanden bent geweest in de periode voordat u naar Suriname reist. Wij adviseren u om een Gele Koorts vaccinatie (minimaal 10 dagen voor aankomst in Suriname) te halen indien u naar Suriname reist via een risicoland.