X

Prachtige rondreis door Namibië – Familie Sam Sin

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Rondreis door Namibië – Familie Sam Sin

Prachtige 23 daagse rondreis door Namibië eindigend bij de Victoria Falls 

Rondreis Namibië – Familie Sam Sin

Eindelijk was het zover. Na een voorpret van een half jaar, hebben wij eind mei en begin juni 2023 bijna 3,5 week mogen genieten van deze prachtige individuele roadtrip door Namibië. We vlogen met Eurowings via Frankfurt op Windhoek, waar we goed werden ontvangen door de contactpersoon ter plaatse. Naast informatie over onze reis, hielp zij ons met regelen van een prepaid simkaart en het ophalen van de auto. Een fijne start van de vakantie. Overigens hebben wij deze reis  met ons tweeën gemaakt in een Toyota Corolla Cross met automaat, geen 4WD.

Na een vluchtige rit door Windhoek, waar wij wat highlights bezochten reden wij snel door naar ons eerste logeeradres, in de Kalahari. Na ons gesetteld te hebben, zijn wij die avond gelijk meegegaan met een sundowner tour. Na de 1e dieren gespot te hebben, sloten wij deze dag af moet een prachtige zonsondergang. Een activiteit die we gedurende onze reis nog vele malen hebben herhaald. De ondergaande Afrikaanse zon verveelt geen moment.

De volgende dag door reden wij door naar de Namib Desert, waar we onderweg – na een tip van de eigenaar van de Farm in de Kalahari – gestopt zijn bij een Game Ranch in Kalahari. Wij vielen met onze neus in de boter, want hier konden we met de hulp van een gids de cheetah en de witte neushoorn van dichtbij bewonderen. Een echte aanrader! De weg naar onze volgende locatie was uitermate slecht. Wel weer een gratis rugmassage gehad. ’s Avonds gingen wij vroeg onder de wol, om voor dag en dauw richting Sossusvlei te rijden. De bekende Dune 45 lieten we omwille van de tijd aan ons voorbij gaan om direct door te rijden naar de parkeerplaats van Deadvlei. Dit is het verste punt waar je met je eigen normale auto kunt komen. Vervolgens koop je hier een kaartje voor een rit met een 4WD naar de ingang van de Deadvlei. Zeker niet met eigen auto proberen om door het mulle zand te rijden! Eenmaal op je bestemming aangekomen wacht je nog een korte wandeling. Je kunt de keuze maken op rechts te gaan om via een relatief vlakke route naar Deadvlei te wandelen, maar wij kozen ervoor om links te gaan om via de hoge zandduin Big Daddy naar de Deadvlei af te dalen. Het is best een flinke klim, maar wel met een prachtig uitzicht! Ook de wandeling door de ‘duinpan’ langs de dode, versteende bomen in de Deadvlei is een hele belevenis. Hoe vroeger je gaat hoe minder mensen er zijn.

Voordat we het park weer verlieten hebben wij nog een wandeling gemaakt door de Sesriem Canyon. Dit is een hele andere omgeving, maar was een mooie aanvulling op deze toch al geweldige dag.

Eenmaal uit het park reden wij door naar de volgende lodge nabij Solitaire, waar een prachtig groot en luxe chalet op ons wachtte. Helaas koelde het ’s avond te veel af, anders hadden we op het dakterras onder de sterrenhemel in bed kunnen kruipen. Maar echt een mooie en rustige accommodatie om te verblijven. Zeker als je op weg bent naar Swakopmund.

Ook de weg naar Walvisbay, voordat je de reis voortzet naar Swakopmund is niet al te best. In Swakopmund verbleven we in een guesthouse. Het verblijf hier was heel fijn en de eigenaren waren zeer behulpzaam. Na een 1e verkenning door deze “Duitse” kustplaats, stond er voor de volgende dag de Kayak Tour in Walvisbaai op de planning. Het weer viel die dag wat tegen en het was frisser dan wij tot dan toe gewend waren. Je wordt met een busje naar het startpunt gebracht. Onderweg zien we al de nodige dieren, waaronder de flamingo. Eenmaal aangekomen en na een korte briefing is het een hele bijzondere ervaring om in een kano tussen de zeehonden rond te dobberen. Achteraf hadden wij spijt dat we niet al onze cameralenzen mee hadden genomen, want dit had makkelijk gekund. Je krijgt een waterdichte tas mee voor in de kayak en je kon je rugzak in de bus van de gidsen laten liggen.

Een dag later gingen wij mee met de Living Dunes Experience, op zoek naar de kleine beestjes in de woestijn. Misschien hadden de beestjes geen zin om tevoorschijn te komen, maar hier hadden we zelf wat meer van verwacht. Maar wij hebben nog wel wat beestjes gezien. De gids was kundig en enthousiast. Toch wel een aanrader, als is het maar voor de omgeving waar je je in bevindt.

De volgende locatie is een Lodge in Damaraland, één van de mooiste locaties van onze reis. We hadden het gevoel in het land van de Flintstones te zijn beland, werkelijk prachtig!

Overigens hadden wij net na het verlaten van Swakopmund onze 1e lekke band. Uit het niets, wij reden gewoon op een geasfalteerde weg. Na wat belletjes en een bezoek aan een plaatselijke garage werd dit goed opgelost en konden wij onze weg vervolgen.

Tijdens ons verblijf hebben wij een bezoek gebracht aan het Spitzkoppe National Park. We hadden wat moeite om de ingang van het park te vinden, onze navigatie stuurde ons alle kanten op behalve de goede. Let dus goed op de borden langs de weg. Bij de ingang ontvang je een plattegrond met de bezienswaardigheden. Op diverse plekken in het park kan je rotstekeningen bewonderen, echter zijn deze alleen met een gids te bezoeken. Het is leuk om te zien, maar het viel ons toch een beetje tegen. Maar je steunt hier wel de gidsen mee en daar is ook wat voor te zeggen. Wat je zeker niet mag missen is een bezoek aan de Rock Arch, een fraaie natuurlijke rotsboog die je met een eenvoudige wandeling en klimmetje kunt bereiken.

We blijven nog even in het mooie Damaraland, maar nu verblijven wij in de omgeving van Twyfelfontein. Dit is onze eerste glamping ervaring, wederom op een prachtige locatie. Bij onze boeking was dit er nog niet, maar sinds begin dit jaar hebben ze naast de ‘standaard’ tenten ook de ‘superior’ tenten. En ook al is de standaard tent van alle gemakken voorzien, met prima bedden, mocht je toch wat meer luxe en ruimte willen hebben, dan is het aan te raden om voor de superior variant te gaan. Je betaalt dan uiteraard wel iets meer voor een overnachting.

Verder wordt er vanuit deze locatie de Huab Nature excursie aangeboden waar je op zoek gaat naar rivierolifanten. Deze excursie is een absolute aanrader! Het is een hele mooie open jeep rit door de droge rivierbedding en in een hele mooie omgeving. Wij hebben hier voor het eerst een groep olifanten van dichtbij mogen begroeten. Ze zijn zo leuk.

Nu wij het toch steeds over unieke locaties hebben, dan mag een bezoek omgeving Palmwag zeker niet ontbreken. De weg ernaartoe is al een belevenis op zich. Zonder 4WD kom je overigens niet eens boven bij de Lodge. Wij werden daarom keurig beneden opgehaald door mensen van de lodge. Alhoewel de chalets wel wat verouderd en gedateerd zijn, is de ligging en het uitzicht fenomenaal! Zeker doen. Ook hebben wij hier onder begeleiding van een gids nog een sundowner tour gedaan en onderweg kwamen wij nog diverse dieren tegen.

De volgende dag gingen wij Etosha National Park waar wij eindelijk wildlife gingen spotten. Wij checkten in bij onze lodge, gelegen op een prima afstand van de zuidingang van het National Park. We kozen ervoor om eerst een dagtour met een gids te boeken en de dag daarna op eigen gelegenheid het park te verkennen. Het park is goed om zelfstandig doorheen te rijden. Let wel op dat de afstanden vrij lang kunnen zijn. Zo reden wij de 2e dag door het NP op weg naar onze volgende accommodatie, aan de oostkant van het park. Achteraf gezien vonden wij persoonlijk de oostkant van het park interessanter qua natuur en de hoeveelheid verschillende dieren. Waar je ook rekening mee moet houden zijn de sluitingstijden van het park. Hij gaat open bij zonsopgang en sluit bij zonsondergang. Door de afstanden en de dieren die wij tegenkwamen, waren wij bijna te laat uit het park. Wij hadden hier makkelijk langer kunnen verblijven.

Na dit wildlife geweld vervolgden wij onze reis richting de Caprivi-strook met een tussenstop in Rundu, waar we overnachten in een Lodge direct aan de Okavango River. De weg ernaartoe is bijna 1 rechte saaie weg. Langs de weg zagen we vele bosbrandjes. Wel kregen wij hier voor het eerst het gevoel dat we in Afrika waren, het Afrika zoals iedereen zich waarschijnlijk voorstelt. De natuur verandert van dor en woestijnachtig naar een groene oase met langs de weg de typische Afrikaanse dorpjes. Deze lodge was overigens gekozen bij gebrek aan iets anders en om de lange reistijd naar Divindu te breken. Rundu en de nabije omgeving is niet heel mooi en bijzonder en wij waren dan ook blij dat wij na 1 overnachting verder konden rijden.

Zoals gezegd rijden wij verder naar de Lodge bij het Mahango National Park. Het laatste stukje weg naar de lodge toe was enigszins een wat verborgen weg die je bijna niet ziet. Maar eenmaal aangekomen kom je op een locatie die je niet verwacht. Het lag op een prachtige locatie aan de rivier. De bungalows waren eenvoudig en wat gedateerd, maar de locatie maakte alles goed. Overigens waren de Duitse invloeden erg zichtbaar. Na aankomst lazen wij dat als je hier mimimaal 2 nachten verblijft, je dan gratis een ontbijtcruise kreeg op de rivier. Dit moet je zeker doen. Er is niets mooiers dan bij zonsopgang heerlijk te eten en tegelijk van de natuur te genieten en de nodige dieren te spotten. Dus krijg je deze kans, dan moet je hier zeker gebruik van maken. Wij zouden elke ochtend wel zo willen ontbijten. Wat je ook zeker niet mag missen is een uitstapje naar het Buffalo Game Park, dit ligt aan de overkant van de lodge en de Okavango river. Vanuit de Lodge kan je een tour boeken naar dit park. Je vertrekt vanaf de Lodge met een boot om de rivier over te steken en daar aangekomen wacht een gids je op in een open jeep. Tijdens deze gamedrive hebben we onze eerste waterbuffels en nijlpaarden gespot. Het leuke van dit gebied, het natte deel van Namibië, is dat je hier weer andere dieren aantreft dan in de rest van Namibië.

Hier beleefden wij ook onze 2e lekke autoband. Via de Lodge werden wij naar een locale garage in Divindu geloodst. Een officiële garage vanuit de verhuurder zat namelijk niet in de buurt. De gast van de garage ging gelijk aan de slag. En net als bij een fietsband, legde hij de band in een bak water op zoek naar de lek. Bij gebrek aan nieuw banden, heeft hij deze band tegen een kleine vergoeding gepropt. Hierdoor konden wij aan onze weg weer snel vervolgen. Die middag hebben wij op eigen gelegenheid nog het Mahango National Park bezocht, dat is een klein nationaal park niet ver van onze accomodatie en ook deze hadden we niet willen missen. Zonder 4WD konden we echter niet de gehele route in dit park afleggen, maar met onze auto viel er nog genoeg te zien. Naast het vele wildlife tref je in dit park ook indrukwekkende Baobab bomen aan.

Dan door naar de volgende locatie. We hadden hier een safaritent geboekt, maar bij aankomst hebben we besloten om deze om te boeken naar een bungalow. Op zich was er niets mis met de tenten, maar het complex met de bungalows zag er gewoon goed verzorgd uit. Blijkbaar hadden wij op dat moment behoefte aan iets meer luxe met een beter uitzicht op de rivier en omgeving. Wij hebben hier zeker geen spijt van gehad. Ook hier hadden wij een game drive geboekt staan naar het Bwabwata National Park. Zelf hebben wij ter plekke nog een ochtend rivier cruise bijgeboekt. De gids die met ons meeging wist ons veel te vertellen over de flora en fauna op en langs de rivier. De gamedrive de volgende dag was ook heel leuk. Wij hebben opnieuw de nodige dieren gespot. Ook dit park zag er weer heel anders uit dan de vorige nationale parken. Dat maakt een bezoek aan de Caprivi-strook echt de moeite waard.

Vervolgens zetten wij onze reis voort naar Kasane in Botswana, waar wij onze huurauto na 3900 km gereden te hebben op het vliegveld hebben ingeleverd. Dit ging gelukkig verder zonder problemen.

In Kasane verbleven wij in een Lodge, in tegenstelling tot onze voorgaande accommodaties, was dit een heel erg drukke locatie. Wat een overgang zeg. Van de stilte met ons tweetjes naar dit. De opzet van het complex was leuk, maar waar wel mensen logeerden en verblijven. Overigens werden wij in het oude appartementencomplex gestopt. Dit is nogal gedateerd en nodig toe aan een metamorfose. En dat terwijl er op het terrein ook nieuwe complexen staan. Wij hebben nog geprobeerd om te ruilen van kamer, maar alles was vol. Als je dit weet dan zouden wij de volgende keer daar gaan zitten of in een hele andere, rustigere lodge in de buurt. Tijdens ons verblijf hier hebben wij natuurlijk ook weer wat activiteiten ondernomen. Zo hadden wij van tevoren al een gamedrive op land en een boat cruise geboekt. Beide activiteiten zijn de moeite meer dan waard. Het gebied is echt geweldig. De dieren hier zo vrij rond te zien lopen was echt mooi. Omdat de ene gamedrive in de ochtend was, hebben wij ter plaatse ook nog een avond gamedrive bijgeboekt. Door op verschillende momenten van de dag op pad te gaan, is de kans dat je andere dieren spot ook groter. In dit gebied hadden wij best langer willen verblijven. Echt een aanrader.

Vanuit Kasane zijn wij vervolgens met een transfer naar Victoria Falls gebracht. De grensovergang verliep voor ons gelukkig vrij vlotjes. Je moet wel goed kijken om door te hebben in welke rij je moet staan om wat te doen. Zorg ook dat je de juiste valuta bij je hebt voor het betalen van je visum. Je moet geluk hebben dat je er op een rustig moment komt, anders kan het best lang duren. Het gaat er niet zoals bij ons, dus…

Eenmaal aangekomen in onze Lodge in Victoria Falls heeft onze host ons goed geholpen met welke activiteiten wij daar in de korte tijd dat wij er zaten konden doen. Een helikoptervlucht mag dan in elk geval niet ontbreken. Het was een stralende dag, dus die middag zijn wij de lucht ingegaan voor een 12 minuten durende tocht over de wereldberoemde watervallen. Vergeet vooral niet om naast het maken van foto’s en filmpjes ook te genieten van het uitzicht. ‘s Avonds hebben wij een sunset cruise gemaakt. Ook dit was bijzonder en mooi. Wij zagen de zon prachtig ondergaan. De volgende morgen, wat tevens onze laatste dag in Victoria Falls was, hebben wij de watervallen te voet bezocht. Je betaalt entreegeld om het park in te komen. Eenmaal binnen en als je op het pad langs de watervallen loopt, krijg je pas echt door hoe groot en krachtig deze waterval is. Tijdens ons bezoek was er genoeg water, dus de nevel dwarrelde regelmatig als regen op je neer. En ook al was de helikopter vlucht geweldig, door daar te lopen heeft toch meer indruk op ons gemaakt. Je kunt dit park makkelijk in 2 à 3 uurtjes bezoeken. Wil je trouwens niet doorweekt raken tijdens je bezoek aan de watervallen, dan kun je voor in de ingang van het park bij de markt poncho’s huren.

Na al deze avonturen zit onze mooie reis er na 3,5 week toch echt op. Van een vlucht van Victoria Falls via Windhoek, waar je in het vliegtuig blijft zitten, kwamen wij de volgende ochtend weer veilig aan in Frankfurt. Na een korte overstap reisden wij door naar Schiphol. Wij vlogen met Eurowings en dit was goed te doen.

Wij hopen dat jullie genoten hebben, tips hebben opgedaan en dat wij jullie hebben kunnen overtuigen om ook zo’n mooie rondreis door Namibië te maken. Neem de tijd en haast je er niet doorheen. Verder hebben wij ons geen enkel moment onveilig gevoeld en het rijden op de wegen daar was bijna altijd goed te doen. Ook zonder 4WD.

Bedankt dames van Rondreisopmaat.nl dat jullie alles goed geregeld hebben voor ons. Wij wensen iedereen net zoveel reisplezier.