X

Prachtige natuur, grote tegenstellingen

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Couwenberg: Prachtige natuur, grote tegenstellingen

Zomervakantie 2015, Zuid Afrika!

Na een prima vlucht op Johannesburg worden we door de organisatie opgewacht voor onze tour naar het Apartheid Museum en Soweto. Meteen helder: een township heeft vele gezichten. Hutjes, straatarme wijken maar ook enorme huizen en welvaart. En veel kinderen, allemaal met een schooluniform aan. Ze krijgen één maaltijd per dag op school, vertelt onze gids. Enorm veel bedrijvigheid in de wijk, massa’s mensen op straat, handel op elke straathoek, en de jongeren hangen net als bij ons. Hun hangplek wordt trouwens deels bepaald door de aanwezigheid van Wi-fi. Wij waren er door gefascineerd, hadden hier graag nog veel rondgekeken. Nog even gepaste stilte in acht genomen bij het stadion waar Nederland de WK finale verloor. Voetbal is belangrijk in ons gezin! We zijn op reis met onze zoon van 15 en delen meteen deze ‘’ervaring’’ met onze andere kinderen in Nederland.

De volgende dag gingen we echt op pad. Onze huurauto opgehaald en helaas, na 5 km stonden we met een rokende motorkap op de rondweg Johannesburg. Dat was niet best voor mijn ‘zengevoel’. Uiteindelijk werd het prima opgelost met een nieuwe, grotere auto en na nog heen en weer gerij, ook de juiste papieren. Daardoor wel te laat weg en, na een mooie weg door het landschap van de Lion King, maar net voor donker bij Winterton, in de Drakensbergen. We kwamen aan in regen, hagel en kou. Gelukkig stond er een karafje wijn en een houtvuur op ons te wachten en hebben we het koudefront gewoon laten passeren. ‘s Morgens sneeuw op de bergen en zeldzaam helder (door de kou). Prachtige wandeltochten gemaakt aan de grens van Lesotho. Voordat je de bergen intrekt vul je allerlei formulieren in waarbij men het hemd van je lijf vraagt.
Ik moest toch wel lachen toen ik zag dat die formulieren na het invullen in een grote doos of daar in de buurt terecht komen.. niemand die daar nog ooit naar kijkt!

Na de Drakensbergen met een tussenstop in Uhmlanga naar St. Lucia. Het stadje is zo toeristisch dat je even kwijt bent dat je in Zuid-Afrika bent. Als je dan het strand opstapt en de bordjes ‘’beware of crocodiles’’ ziet staan, weet je het wel weer! Vanuit hier een fantastische boottocht gemaakt en een safari naar Hluhluwe. Onze eerste safari, met een leuk gezelschap en een goede gids. Geweldig veel gezien, omsloten door de olifanten en buffels en de neushoorns op 5 meter.

Hierna gerelaxt aan de Indische Oceaan, bij Kosi Bay. Wat een ongereptheid, kilometers strand zonder een mens te zien! En fantastisch: je hobbelt 25 kilometer ver over duinen en zandpaden en dan bij de lodge ineens 100 meter geasfalteerde weg. En waarom?

Door naar Swaziland, een nog veel armer straatbeeld. En hier is de verhouding koeien en geiten op de weg echt in het voordeel van de beesten! ‘s Avonds lees ik dat 70% onder de armoedegrens leeft en meer dan 30% HIV besmet is. Ook dat is Afrika natuurlijk! Nu, van achter mijn computer thuis, lees ik net op internet dat er 38 nieuwe bruiden voor de Koning zijn verongelukt! Ieder jaar in augustus dansen de jonge maagden voor de moeder van de koning, zodat zij de Konings nieuwe vrouw kan uitkiezen. In de welvarende, Westers aandoende Ezulwinivallei, lijkt het een verhaal van lang lang gelden, maar het is gewoon een jaarlijks terugkerende traditie. En nu zijn er dus 38 van die meisjes gewoon door een botsing overleden. Vreselijk.

De grensovergang naar Swaziland is ook een ervaring op zich, van loket naar loket en alle briefjes die je krijgt ook weer ergens inleveren. Iedereen kijkt er heel serieus bij, gewichtige banen!

We gaan naar de cultural village en zijn wat benauwd voor wel erg toeristisch vermaak. Dat is het ook, maar wat zingen de jongens en meisjes prachtig gospels. Doodstil wordt het in de kraal. Die kraal delen we trouwens met 50 andere toeristen en zeker 300 Afrikaanse schoolkinderen. En dat is een attractie op zich. Allerlei verschillende uniformen, soms erg op de groei gekocht of juist daarna, het ziet er kleurrijk en prachtig uit. En als al die kinderen dan ook nog meebewegen op het ritme van de dansers.. prachtig!

Via de hoogvlakte (mooi!) terug naar Zuid-Afrika en eigenlijk rechtdoor het Kruger park in. Toch wel het hoogtepunt van onze reis. We genieten van het onderweg zijn, spotten al verschrikkelijk veel dieren en dat de accommodatie in het park slecht is kan ons eigenlijk niks meer schelen. We zijn er vol van en gebruiken al onze tijd om nog meer dieren te zien. Vooral de giraffen hebben mijn hart gestolen, zo mooi als die bewegen!

Daarna nog twee nachten een private lodge bij Klaserie, heerlijke plek. Boek al je activiteiten bij het boeken al bij, dan zijn er vele mogelijkheden. Hier zien we de leeuwen op bijna aanraakafstand. Daar zijn we alle drie stil van!

Op ons laatste stukje reis gaan we via de Blyde River Canyon, de Three Rondavel en de potholes en de Panorama Route naar Hazyview. Prachtig landschap. Toch nog een extra dagje naar het Kruger park, daar krijgen we maar geen genoeg van!

Het is een indrukwekkend land, Zuid-Afrika. En Heftig ook. Prachtige natuur, grote tegenstellingen. Altijd blanke lodge eigenaren, altijd zwart personeel. En de onderdanigheid van het personeel is groot, wat zit dat diep in het land gebakken. In Swaziland ervoeren we dat anders trouwens, maar de invloed van de Apartheid voel je echt nog in heel Zuid-Afrika. De tegenstellingen zie je zelfs in de plaatsnamen. Zo komen de rivieren de Bly en de Treur samen op een plek en liggen de dorpjes Moedig en Geluk naast elkaar. Er zijn ook prachtige ontwikkelingen. Steeds meer kinderen naar school, veel vrouwen verkopen handarbeid, de infrastructuur is eigenlijk prima. Onze auto is ook nog nooit zo vaak gewassen! En, wat bij mij maar blijft hangen: ergens op de N3, van Johannesburg naar het zuiden, is het stadje Bethlehem rechtsaf. Linksaf ligt een ander stadje: Vrede. Het kan dus wel!

Marjan van der Herberg heeft onze reis samengesteld met precies de goede elementen en de goede volgorde, onze vouchers etc. waren prima in orde en dat hoorden we van andere organisaties onderweg wel anders! In zowel de voorbereiding als tijdens de reis is Rondreisopmaat.nl altijd bereikbaar en bereid je te helpen. Dat was een fijn gevoel!

Fam. Couwenberg