Kenia is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste reistijd is het droge seizoen van juli tot en met oktober en tussen december en februari. De temperaturen zijn dan aangenaam en door de droogte is de kans om wild te zien groter. Door de hoge luchtvochtigheid kan het in januari en februari wat benauwd zijn aan de kust. Tijdens de regenperiodes is omgeving groener, maar kunnen de wegen slecht begaanbaar zijn.
Wanneer u de bekende Grote Trek wilt meemaken heeft u wel wat geluk nodig. Deze trek, waarbij miljoenen gnoes en zebra’s migreren tussen Masai Mara in Kenia en Serengeti in Tanzania, wordt beïnvloed door de regens. Het is niet precies aan te duiden wanneer de dieren op welke plek zijn, het blijft een natuurlijk fenomeen en is elk jaar toch weer anders. Algemeen gesteld trekken de dieren in juni/juli vanuit Serengeti naar het noorden en naar de Masai Mara in Kenia. Rond juli/augustus steken ze daarbij de Mara rivier over. Vanaf oktober/november migreren ze weer naar de graslanden van de Serengeti.
In Kenia is het in de winter GMT +3 en in de zomer GMT +2. Dat betekent dat het in Kenia tijdens de wintertijd 2 uur later en in de zomer 1 uur is later dan in Nederland. Omdat het tijdsverschil niet groot is, zult u hier nauwelijks last van hebben. De zon komt rond 6 uur op en het wordt rond 19.00 uur al weer donker.
Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben visum nodig voor Kenia. Let op: Wij raden aan dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia. Het visum is verkrijgbaar via de ambassade van Kenia in Den Haag of via eVisa. Wij raden u aan een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen. Zie voor meer informatie de website van de visumdienst.
Voor Kenia zijn vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en B en Gele Koorts aanbevolen. Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan een verplichte inenting voor gele koorts. De situatie rond malaria in de wereld is duidelijk veranderd. Veel malariamuggen zijn resistent geworden voor de verschillende medicijnen. Het gevolg is dat malaria weer de kop op steekt. Voor Kenia wordt het gebruik van antimalaria preparaten (malariaprofylaxe) aanbevolen. Het is altijd verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik van een klamboe, dragen van dekkende kleding vooral ‘s avonds, gebruik van muggenolie, geen geparfumeerde producten gebruiken etc.). Wees bovendien alert op de symptomen (vooral koorts en symptomen van griep). Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.
Kenia is over het algemeen een prima bestemming om doorheen te reizen. Wees, net als in andere plaatsen in de wereld, ‘s avonds wel op uw hoede zijn: ga niet met opvallende sieraden en handtas op pad en ga bij voorkeur niet in het donker lopen of zoeken. In de steden zijn taxi’s die u overal naartoe brengen. Reizigers wordt afgeraden naar het noordoosten, de grensstreek met Somalië en de noordelijke kuststreek te reizen.
Er zijn goede hulpdiensten en voor uw zekerheid en veiligheid bieden we 24/7 achtervang.
De wegen in Kenia zijn over het algemeen allemaal geasfalteerd en goed te berijden. In de parken en reservaten is de staat van de wegen slecht. Ook is de bewegwijzering beperkt of niet aanwezig, waardoor zelf rijden in de park wordt afgeraden. In de regenperiodes kunnen de wegen zeer slecht begaanbaar zijn.
Er wordt in Kenia links gereden. Er zijn veel veel snelheidscontroles en daar houden de chauffeurs zich aan.
Tijdens uw rondreis door Kenia kunt u kiezen voor vervoer over land of door de lucht. Vanaf de luchthaven wordt u opgehaald met een minibusje. Tijdens een route over land reist u vervolgens met een chauffeur/gids en altijd in een 4WD. Dit is de beste manier om door de parken te reizen.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om grotere afstanden per binnenlandse vlucht te bereiken.
De accommodatie waar u verblijft is vaak een belangrijk deel van uw reiservaring. Wij hanteren als basis de onderstaande categorieën:
Eenvoudig & goed: onder deze categorie verstaan we eenvoudige verblijfplaatsen en standaard hotels (ca. 3-sterren), waarbij sprake is van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Relatief basic, maar met eigen voorzieningen, netjes en schoon.
Authentiek & sfeervol: deze doorgaans kleinschalige locaties kenmerken zich veelal door hun ligging en sfeer. Vaak worden ze gerund door hartelijke gastheren en –vrouwen die over het algemeen veel aandacht aan hun gasten besteden. Hierdoor krijgt uw verblijf vaak een heel persoonlijk tintje, wat veel reizigers aanspreekt. Hier komt u vaak ook meer in contact met de lokale bevolking en hun gebruiken.
Comfortabel en luxe: er zijn in Kenia veel comfortabele, luxe lodges waar u heerlijk kunt genieten: dit zijn 4- of 5-sterren locaties met veel aandacht voor heerlijk eten en lekkere wijn. Er is een groot aanbod aan locaties oplopend naar super-de-luxe en een bijbehorende prijs.
Kenia is geen goedkoop land. Om de natuur te beschermen heeft de regering gekozen voor een duurzaam beleid. Hierdoor zijn is er een beperkt aantal accommodaties bij de natuurparken. Daarnaast worden de meeste reizen georganiseerd met een (privé) chauffeur en goede gids. Hierdoor liggen de tarieven hoger, maar door de onvergetelijke ervaring die u hier zult beleven is het de moeite waard!
De kleding die u meeneemt is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Kies voor luchtige (katoen of linnen) kleding en dunne lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen. Vermijd tijdens safari felgekleurde kleding. Voor frisse ochtenden/avonden en tijdens de safari game-drives in open jeeps zijn fleece-trui of jas heel comfortabel. Houdt er rekening mee dat de nachten in het hoger gelegen noorden van Tanzania kunnen afkoelen. Op sommige locaties wordt verwacht schouders en knieën te bedekken uit respect voor de godsdienst. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen.
In de grote steden zijn grote moderne ziekenhuizen. In de kleinere dorpen zijn ook ziekenhuizen, maar deze zijn op veel kleinere schaal. Als u ziek wordt tijdens de safari kan het hotel direct een dokter laten komen. Mocht het nodig zijn dan wordt AMREF ingeschakeld en wordt de patiënt naar een ziekenhuis in een van de grote steden gevlogen.
Het drinken van water uit de kraan is niet veilig in Kenia. Drink altijd water uit flessen en controleer of de dop nog verzegeld is. Gebruik geen ijsklontjes en eet geen groente of fruit dat in water is gewassen. Ook voor tandenpoetsen raden wij aan om water uit flessen te gebruiken of het water eerst de koken en te filteren.