X

Landeninformatie Indonesië

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Indonesië

Ontdek Indonesië en de ‘altijd lachende bevolking’, de rijke cultuur, oude tradities en klederdrachten. De grote diversiteit aan natuur varieert van tijgers, beren en olifanten in het westen van Indonesië, tot paradijsvogels in het oosten. Sommige eilanden beschikken over unieke wilde dieren, zoals de legendarische Komodo-draken op Flores en de gigantische orang-oetans van Borneo.

Maak tijdens de rondreis door Indonesië kennis met meer dan 300 talen en ervaar de ontspannen sfeer. Kies voor actieve berg- en vulkaanwandelingen, bezoek een van de eeuwenoude Boeddhistische tempels of geniet van een heerlijke massage aan een privézwembad. Indonesië is een land van eindeloze wonderen, van hoge bergtoppen tot diepe zeebodems. Het is een ultiem paradijs voor duikers, met uitgebreide koraalriffen en een kleurrijke onderwaterwereld; deze wordt zelfs beschouwd als de rijkste en meest diverse ter wereld. Maak een persoonlijke ‘must-see’ lijst en ontdek de fascinerende biodiversiteit en de unieke mix aan monumenten die het land te bieden heeft.

 

 

Algemene informatie

Sumatra
Grootte:           473.481 km2
Hoofdstad:      Medan
Inwoners:        50.180.000 Highlights-Indonesie-Rondreis-Op-Maat-Specialist
Godsdienst:     87,1% Moslims, 10,7% Christen, 2% Boeddhistisch/Hindoe
Tijdverschil:    Wintertijd +6 Zomertijd +5

Java
Grootte:            132.000 km2
Hoofdstad:       Jakarta
Inwoners:         114.000.000
Godsdienst:      De meerderheid van de Javanen is Moslim
Tijdverschil:     Wintertijd +6 Zomertijd +5


Bevolking

Indonesië telt 200 miljoen inwoners, woonachtig op meer dan 13.400 eilanden. De bevolkingsgroepen bestaan uit 200 etnische groepen, ieder met een eigen taal en dialect. De groepen variëren van Javanen (ongeveer 70 miljoen) en Sundanese (ongeveer 30 miljoen). Verder wonen er duizenden inwoners op de afgelegen eilanden en is een groot deel van Indonesië onbevolkt. Het Indonesische volk is over het algemeen religieus van aard, waarvan de meerderheid van de bevolking de islam omarmt. Indonesiërs zijn beschaafd en sociaal, zowel tegen de lokale bevolking als tegen toeristen. Zij leven met het motto ‘Unity in Diversity’, waarbij ze elkaars religie, gewoonten en tradities respecteren en bewonderen.


Eilanden

Indonesië beschikt over 17.000 eilanden en is ‘s werelds grootste archipel. De hoofdeilanden van Indonesië zijn: Sumatra, Java, Bali, Lombok, Sulawesi, Malukken, Flores, Kalimantan en West-Papua. Deze eilanden worden gekenmerkt als de beste reisbestemmingen voor avontuurlijke vakanties. De highlights van Indonesië zijn hier tevens ook het beste te vinden, zoals de boeddhistische tempel van Borobudur en het regenwoud van Sumatra. De hoofdeilanden bieden talloze plaatsen en prachtige tussenstops, zodat de ongerepte natuurlijke landschappen gegarandeerd in uw reis voorkomen. 


Luchthavens

Er zijn ruim 200 vliegvelden in Indonesië. Hierdoor zal het tijdens uw rondreis door Indonesië gegarandeerd voorkomen dat u meerdere malen het vliegtuig moet in- en uitstappen. Veel Indonesische bestemmingen zijn rechtstreeks te bereiken met binnenlandse vluchten. Indonesië kent veel kleine luchthavens, maar ook enkele grote, zoals Soekarno-Hatta in Jakarta en Juanda in Surabaya. Zowel Nederlandse als Indonesische luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar de hoofdeilanden, maar de meeste airlines maken een tussenstop in grote Aziatische steden. Steden zoals Kuala Lumpur, Singapore, Hongkong en Bangkok worden hierbij het meest gebruikt. Dit om een soepele en snelle verbinding aan te bieden. Binnenlandse vluchten zijn niet altijd nodig; u kunt voor korte afstanden ook gebruik maken van de boot. Dit is niet alleen een afwisselende en leuke manier om van eiland naar eiland te reizen, het is soms ook sneller!


Klimaat

Het klimaat van Indonesië is bijna volledig tropisch. Het land ligt vrijwel rond de evenaar in het zuidoosten van Azië en dit zorgt voor een redelijk constante en warme temperatuur. De eilanden van Indonesië hebben geen seizoenen zoals wij die in Nederland hebben. De twee seizoenen die te onderscheiden zijn, is het regenachtige en het droge seizoen. De temperatuurverschillen zijn hierbij laag en ook de lengte van daglicht-uren verschillen nauwelijks. Het droge seizoen is in het grootste deel van het land van april tot oktober en het natte seizoen is van november tot maart. Het binnenland en de berggebieden zijn gemiddeld 26°C en de hogere berggebieden 23° C. Over het algemeen dalen de temperaturen met ongeveer 1°C per 90-meter en heerst er op hogere hoogtes koelere temperaturen. De relatieve luchtvochtigheid in Indonesië varieert tussen de 70 en 90%. 


De beste reisperiode

Het tropische klimaat in Indonesië zorgt voor erg aangename weersomstandigheden, waardoor Indonesië het gehele jaar door een goede reisbestemming is. Het land heeft een gemiddelde temperatuur van 30°C, dus reizigers maken vooral onderscheid tussen het regen en droge seizoen. In grote delen van het land zijn november tot april de natte maanden, waarvan januari en februari het natst. We raden aan om de actuele vooruitzichten in de gaten te houden, maar de heftigste regenstormen kunt vooral verwachten tussen december en maart. Om het tijdens uw reis zo droog mogelijk te houden, kunt u het beste uw reis boeken tussen mei en oktober, wanneer het ‘t droogst is. Deze periode kunt u omschrijven als de beste reisperiode. 


Flora & Fauna

Het klimaat van Indonesië zorgt voor een vruchtbare grond en vormt een ideale habitat voor een groot aantal unieke flora en fauna. Indonesië heeft een van de meest uiteenlopende diersoorten, zowel op land als in de zeeën. De nattere eilanden, zoals Sumatra, Kalimantan en Papoea, bestaan uit veel uitgestrekte regenwouden. De bossen zijn rijn aan waardevolle hardhout-, aromatische, kruidenbomen en exotische fruitbomen. Het dierenrijk varieert enorm per eiland; zo vindt u in Java de muisherten en neushoorns en komt u in Sumatra en Kalimantan de orang-oetans tegen. In Sulawesi leeft de kleine waterbuffel, in Komodo de reusachtige Komodoveraan en in Papua de exotische paradijsvogel. De meest unieke bloem in Indonesië is de Raflesia Arnoldi, die behoort tot de meest gigantische bloemen ter wereld. De flora en fauna wordt behouden in de 44 nationale parken en een groot aantal beschermde reservaten, botanische tuinen en dierentuinen. Dit biedt bijzondere eco-toeristische kansen!


Belangrijke feestdagen

Astronomische berekeningen geven een schatting van de begin- en einddatum van de Ramadan, deze data worden traditioneel en officieel kort voor het begin en einde van de Ramadan bevestigd tijdens het observeren van de hemel en zijn afhankelijk van de verschijning van de eerste maansikkel.

De Ramadan is in 2025 voorzien van 1 t/m 29 maart.

Eid al-Fitr, het feest aan het eind van de vastenmaand Ramadan, is in 2025 voorzien op 30 en 31 maart. Het is dan erg druk, veel bezienswaardigheden zijn gesloten. Na Eid al-Fitr duurt het een paar dagen voor alles weer op gang komt.

Nyepi is het Balinees Nieuwjaar en valt in 2025 op 29 maart. De dag zelf wordt ook wel Day of Silence genoemd. Deze dag ligt Bali helemaal stil. Iedereen dient binnen te blijven, ook de toeristen.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen.

Zorg ervoor dat u alle benodigde reisdocumenten in orde hebt voordat u uw avontuur naar Indonesië begint.

Een paspoort, nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in Indonesië, is vereist.

Bij een toeristische bezoek aan Indonesië van minder dan 30 dagen, wordt er een visum verstrekt bij aankomst (visa on arrival). Lees informatie over het visum bij aankomst op de website van de Indonesische ambassade (informatie in het Engels). U kunt dit visum alleen krijgen als u via één van de aangegeven grensposten Indonesië binnenkomt. Het visum is maximaal 30 dagen geldig vanaf de dag dat u aankomt in Indonesië

Dit toeristenvisum kost circa 35 dollar en kunt u in cash (EUR, USD of IDR) betalen of met de creditcard.

Gaat u langer dan 30 dagen naar Indonesië, vraag dan vooraf een visum aan.

Vanaf 48 uur voor aankomst moet u online een Electronic Customs Declaration formulier invullen via https://ecd.beacukai.go.id/ U krijgt dan een QR-code die getoond moet worden wanneer u langs de douane gaat. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Na het uitroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van Monkeypox als een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid (op 14 augustus 2024) heeft het Indonesische ministerie van Volksgezondheid maatregelen geïmplementeerd om de verspreiding van Monkeypox in het land te voorkomen. Met onmiddellijke ingang zijn alle reizigers die Indonesië binnenkomen verplicht om de SATUSEHAT Gezondheidspas (SSHP) in te vullen voor hun aankomst: https://sshp.kemkes.go.id/

Voor een bezoek aan de Molukken moet u een speciale vergunning aanvragen bij het regionale hoofdkantoor in Jakarta.

Kinderen hebben een eigen reisdocument (paspoort) nodig. Kinderen onder de 12 jaar moeten een kopie van de geboorteakte inleveren bij het aanvragen van een visum.

Houdt u verder rekening met retour- en doorreistickets en een bewijs van uw vaccinaties.

Reizen met kinderen

Indonesiërs zijn dol op kinderen en dit maakt Indonesië een erg kindvriendelijke reisbestemming. De lokale bevolking spreidt de armen voor jonge reizigers en de eilanden bieden een tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Vooral Bali – met zijn vele wateractiviteiten, rotsen en avontuurlijke mogelijkheden over het hele eiland – is een goede keuze tijdens uw rondreis. Wel kunnen de lokale mensen erg overweldigend overkomen. Daarom raden we aan uw kind goed voor te bereiden op de Indonesische cultuur en gedragsvormen. Het is een goed idee om uw kind voor te bereiden op de verschillende manieren van leven en bijvoorbeeld het dragen van een sarong.

Vaccinaties

Voor advies met betrekking tot vaccinaties en andere gezondheidsvoorzorgsmaatregelen verwijzen we naar de officiële instanties zoals de GGD. Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Indonesië aangeraden:

  • Tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als u nooit eerder bent ingeënt tegen mazelen, dan bevelen we daarnaast een BMR-inenting aan.

Naast de vaccinaties, heeft Indonesië te maken met malaria; dit komt in heel Indonesië voor, behalve in Bali. Het is belangrijk om goede antimuggenmaatregelen te treffen. De malariamuggen zijn erg actief in Indonesië, voornamelijk ’s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria kan verminderd worden door het dragen van lange mouwen en broekspijpen. Malariamuggen komen daarnaast minder snel af op lichte kleding. Wel is het verstandig om malariatabletten in te slaan bij een bezoek aan Papoea, Flores en de Molukken. Neem altijd een insectenwerend middel met DEET mee en probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van een klamboe. Bezoek binnen 24 uur een arts wanneer u last krijgt van koorts (tijdens, of na uw rondreis).

Extra vergoedingen Bali en Lombok

De overheid van Bali legt een extra vergoeding op aan toeristen die Bali bezoeken. Deze retributievergoeding zal worden gebruikt om de infrastructuur op Bali beter te reguleren en zo het toeristische ecosysteem te ondersteunen. De kosten bedragen IDR 150.000 (ca. USD/EUR 10 per persoon), er is geen verschil in prijs tussen volwassenen en kinderen.

De plek van betaling zal in de haven/op de luchthaven zijn, de lokale overheidsinstantie zal dit bedrag innen.

De overheid van Noord-Lombok (inclusief de Gili Eilanden) legt een extra vergoeding op aan toeristen die Noord Lombok bezoeken, om de verbetering van de infrastructuur in de regio Lombok te ondersteunen. De kosten bedragen IDR 20.000 (ca. USD/EUR 1 per persoon), er is geen verschil in prijs tussen volwassenen en kinderen.

De plek van betaling zal in de haven zijn, de lokale overheidsinstantie zal dit bedrag innen.