Zuid-Afrika is het land dat op veel lijstjes ‘ooit-nog-te-maken-vakanties’ staat. Het kan ook zijn dat u ooit een rondreis door Zuid-Afrika maakte die zo’n onuitwisbare indruk achter liet, dat u erover nadenkt nog een keer terug te gaan.
Zuid-Afrika wordt met haar onbegrensde mogelijkheden vaak ‘een wereld in een land’ genoemd, dit omdat het heeft reizigers van alles te bieden heeft. Van prachtige natuur en wildparken tot een rijke geschiedenis, van een kleurrijke en veelzijdige cultuur tot adembenemende landschappen; tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kunt u dit allemaal tegen komen. En door de vriendelijke en gastvrije mensen zult u zich er als reiziger gegarandeerd welkom voelen.
Kortom: een unieke mix van natuur, cultuur en en avontuur.
Daarbij is het bij rondreizen Zuid-Afrika bij uitstek geschikt om met een huurauto rond te reizen in combinatie met overnachtingen in sfeervolle & authentieke accommodaties.
Er zijn nog meer praktische voordelen om een rondreis naar Zuid-Afrika te maken:
Er is geen tijdsverschil met Nederland, dus u krijgt geen last van een jetlag.
Het hele jaar door een zonnig klimaat, met uiteraard verschillen per regio.
U kunt genieten van geweldig Zuid-Afrikaans eten en heerlijke wijnen.
Zuid-Afrika is een schitterend land om te ontdekken en nu heeft u de mogelijkheid uw persoonlijke individuele rondreis helemaal naar uw wensen te creëren!
Grootte: 1.222,037 vierkante km
Hoofdstad: Pretoria, Blomfontein en Kaapstad
Inwoners: 44 miljoen Godsdienst: 76% Christendom
Staatsvorm: Republiek
Tijdverschil: Winterijd -1 Zomertijd -0
Zuid-Afrika is het meest zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Met 1,2 miljoen km2 is het 30 x groter dan Nederland, met een kustlijn van wel 3000 km lengte. Zuid-Afrika wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen en Indische Oceaan in het oosten. In totaal zijn er 9 provincies: in het noordoosten bevinden zich de provincies Gauteng, Limpopo en Mpumalanga, inclusief het bekende Krugerpark Kwazulu Natal met haar vele verschillende wildparken en de Drakensbergen in Centraal Zuid-Afrika de provincie Free State/Vrijstaat en de Grote Karoo de Kaapprovincies: met de Eastern Cape/Oost-Kaap, Western Cape/West-kaap, Northern-Cape/Noordkaap, inclusief de Tuinroute, de Kleine Karoo, de Wijnlanden en het Kaapse Schiereiland het noordwesten. Swaziland en Lesotho zijn onafhankelijke koninkrijken die binnen de landgrenzen van Zuid-Afrika vallen. Vooral Swaziland wordt bij veel rondreizen opgenomen in de route. Dichtbij de kust zijn enkele gebergtes te vinden, zoals de Drakensbergen in het oosten en de Cederberg in het westen. Het midden van het land is een hoogvlakte die wordt gekenmerkt door uitgestrekte graslanden. Het noordwestelijke deel van het land is halfwoestijn en behoort deels tot de Kalahari-woestijn.
Zuid-Afrika telt bijna meer dan 49 miljoen inwoners, met 20 verschillende bevolkingsgroepen en 11 officiële talen. Een van deze talen is het Afrikaans, dat zich uit het Nederlands ontwikkeld heeft en er nauw verwant aan is. Alle bevolkingsgroepen leven naast elkaar en zijn trots op Zuid-Afrika: 79% van de bevolking is zwart, 10% blank, 9% kleurling en 3% Indiër.
Over het algemeen is Zuid-Afrika het hele jaar goed te bereizen. Ieder seizoen heeft zo zijn voordelen. Zuid-Afrika is gelegen op het zuidelijk halfrond en dus zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die in Nederland. De Zuid-Afrikaanse winter valt in juni en juli, met een gemiddelde temperatuur van rond de 18 graden. In de zomer (december en januari) kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Tijdens onze zomerperiode is het vooral aantrekkelijk om Zuid-Afrika te bezoeken. Dit vanwege de weinige begroeiing, waardoor de dieren goed zichtbaar zijn. Ook is de temperatuur dan heel aangenaam. Regenval is in Zuid-Afrika zeer onvoorspelbaar. Er valt in tweederde van het land minder dan 500 mm per jaar.
Zuid-Afrika biedt een grote verscheidenheid aan planten en dieren met voor ieder wat wils. Naast de Big Five (grote 5) en andere grote zoogdieren is er een grote verscheidenheid aan kleinere zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en insecten. Daarnaast heeft Zuid-Afrika vele mooie planten en prachtige bomen. Amukela is gelegen in het zogeheten laagveld en, hoewel zowel Balule als het Krugerpark diverse eco-zones hebben, wordt het geheel aangeduid als ‘mixed woodland-savanna’ (gemengd bosveld-savanne).
Paspoort en visa
U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Bezoekers aan Zuid-Afrika hebben een geldig paspoort nodig. Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Men mag 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven. LET OP: Uw paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na vertrek uit Zuid-Afrika. Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken, dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.
Reizen met kinderen
Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen. Ouders die met minderjarige kinderen naar Zuid(elijk)-Afrika reizen dienen sinds juni 2015 in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte-akte van hun kinderen (in het Engels, verkrijgbaar bij de geboorte-gemeente). Alleenreizende ouders dienen ook een formele (via de gemeente) opgestelde verklaring van de thuisblijvende ouder in het Engels bij zich te hebben. Zonder deze documenten zal de luchtvaartmaatschappij u waarschijnlijk weigeren (eigen risico). Voor de exacte vereisten en de meest actuele informatie kunt u voor Zuid-Afrika terecht bij de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag.
Vaccinaties
Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic.
Voor alle reizigers naar Zuid-Afrika wordt DTP vaccinatie aanbevolen. Voor Hepatitis A en/of B en BMR (bof, mazelen, rode hond) is het is raadzaam met de GGD of Travelclinic te overleggen voor een persoonlijk advies op basis van uw route, uw eerdere inentingen en gezondheid.
Malaria komt in sommige delen van Zuid-Afrika voor, te weten de strook Krugerpark en zuidwaarts. In de maanden juli en augustus is de malaria-mug niet actief, maar in de rest van het jaar is het raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen. U kunt zich beschermen met muggencrème (Deet) en lange mouwen en broekspijpen. Hoewel niet gegarandeerd zijn er in veel accommodaties fans, klamboes of airconditioning aanwezig. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.