X

FAQ / Veelgestelde vragen Suriname

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

In plaats van seizoenen kennen ze in Suriname de droge tijd en de regentijd. Laat je echter niet afschrikken door de term regentijd”; het regent dan meer, maar over het algemeen zijn het korte en flinke buien die meestal als zeer verfrissend worden ervaren.
De maanden december en januari vallen onder de kleine regentijd, gevolgd door de kleine droge tijd van februari t/m half april. Vanaf half april begint de grote regentijd en deze duurt ongeveer tot eind juli. Van augustus t/m eind november is de grote droge tijd.

Tijdens de Nederlandse zomervakantie is het prima reizen in Suriname, ondanks af en toe en flinke bui. Vanaf half augustus wordt het warmer en heeft men in Suriname ook schoolvakanties. Januari is de koelste maand van het jaar en de eerste drie maanden van het jaar zijn favoriet bij de Surinamers.

Is er tijdsverschil met Nederland?

Er is 4 of 5 uur tijdsverschil tussen Suriname en Nederland, afhankelijk van uw reisperiode. In onze winter is het in Suriname 4 uur vroeger en in onze zomer 5 uur vroeger.


Welke reisdocumenten zijn nodig?

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen.

Voor Suriname heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient bij het afreizen nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tijdens de reis adviseren we u om altijd uw paspoort mee te nemen tijdens de trips buiten Paramaribo, vanwege de (politie)controleposten onderweg.

U moet entreegeld betalen voor toegang tot het grondgebied van Suriname. Vergeet niet ruim op tijd online uw Entry Fee aan te vragen, de kosten zijn ca. 50 USD/Euro en ca. 8 USD/Euro service fee voor VFS: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/entry-fee

Wij raden aan om de Entry fee minimaal twee weken van tevoren aan te vragen. Zonder een geldige  Entry Fee wordt u op Schiphol niet toegelaten op de vlucht. Op Schiphol en ter plaatse bij aankomst op de lokale luchthaven is het níet mogelijk deze als nog aan te schaffen. U moet een bewijs van betaling van uw Entry Fee laten zien bij het inchecken voor uw heenvlucht naar Suriname. Bij aankomst in Suriname moet u uw bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien.

Voor alle actuele informatie omtrent de Entry Fee verwijzen we naar de website van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam (Consulaat Suriname).

Reist u alleen met minderjarige kinderen, dan zijn er extra documenten vereist. Raadpleeg ook hiervoor de website van het Consulaat Suriname.


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Voor advies met betrekking tot vaccinaties en andere gezondheidsvoorzorgsmaatregelen verwijzen we naar de officiële instanties zoals de GGD. Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden:

  • tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • tegen Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)
  • tegen Gele koort (zie ook hieronder)
  • bij een langer verblijf dan 3 maanden: tegen Buiktyphus en Hepatitus B

Suriname gaat de controles op Gele Koorts vaccinaties verscherpen, deze maatregelen zijn om te voorkomen dat Gele koorts het land in komt.

Gele koorts is verplicht indien u binnen 10 dagen voor aankomst in Suriname in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt of vanuit een land reist dat door de WHO als risicoland wordt aangegeven. Zonder deze vaccinatie word u de toegang tot Suriname geweigerd. Er is door de overheid (nog) geen duidelijke termijn aangegeven wanneer u de vaccinatie moet hebben indien u in een van de risicolanden bent geweest in de periode voordat u naar Suriname reist.

Wij adviseren u om een Gele Koorts Vaccinatie (minimaal 10 dagen voor aankomst in Suriname) te halen indien u naar Suriname reist via een risicoland.

In kleine gebieden komt Malaria in Suriname nog voor, maar over het algemeen zijn hier nauwelijks toeristische activiteiten. Het is belangrijk je altijd goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om Malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Dit zijn preventieve geneesmiddelen die ervoor zorgen dat uw lichaam bij eventuele besmetting direct antistoffen aanmaakt tegen Malaria.

Informatie van Stichting Toerisme Suriname over de Malariagebieden (januari 2014)
Paramaribo en het kustgebied van Suriname zijn vrij van Malaria. In het binnenland is Malaria endemisch in de goudvelden (door de activiteiten van goudwinning ontstaan broedplaatsen voor de Malariamuskiet en Brazilianen die daar actief zijn, zijn soms besmet met Malaria). Verder het boven Marowijne gebied (regio Drietabbetje en omstreken) en Apoera.
Bezoekers die naar het binnenland gaan kunnen voor vertrek ook contact opnemen met het BOG (Bureau Openbare Gezondheidszorg) voor de meest recente informatie over endemische gebieden in Suriname en voor het verkrijgen van profylactische geneesmiddelen.

Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?

De infrastructuur in Suriname is tamelijk beperkt. Paramaribo is het centrale punt en van daaruit is er een hoofdweg naar het oosten, zuiden en westen. Zuidelijk van Atjoni/Pokigron is het alleen mogelijk per boot te reizen. Met name het noordelijke kustgebied is zelfstandig met een huurauto te verkennen, evenals de oude plantages van Commewijne en de route naar het natuurgebied Bigi Pan.


Kun je makkelijk zelf autorijden en hoe zijn de wegen?

Het is minder gemakkelijk zelf rijden dan in sommige andere verre landen. De kwaliteit van de wegen is wisselend en soms ontbreken verkeersborden of strepen op de weg, wat het rijden in Suriname tot een uitdaging kan maken. In overleg met u stippelen we een route uit die goed te doen is, waarbij het prettig is om rustig te kunnen rijden.

In Suriname wordt links gereden. Dit is wennen en voor sommige reizigers is daarom een huurauto met automaat prettig. De leeftijd van de huurder is door onze autoverhuurder gesteld op minimaal 24 jaar en maximaal 72 jaar.

Vooral op de bestrate wegen kunt u zelf rijden:

  • in de omgeving van Paramaribo
  • in het noorden, tussen Paramaribo en Nieuw Nickerie aan de westgrens
  • in het noorden, tussen Paramaribo en Albina in het Oosten
  • tussen Paramaribo, Zanderij en het Brokopondo stuwmeer

De zijwegen van de Afobakkaweg (Paramaribo – Brokopondo stuwmeer) en bijvoorbeeld naar de Brownsberg en Jodensavanne zijn niet geasfalteerd.

Voor zand- en bauxietwegen wordt geadviseerd om een SUV auto te huren, die wat hoger op de wielen staat. Als u het binnenland ingaat wordt een 4×4 geadviseerd, maar in sommige gebieden adviseren wij u niet om zomaar zelf te gaan rijden. Daar kunnen wij wellicht beter een transfer voor u regelen.


Hoe is het niveau van de accommodaties?

Suriname biedt grote diversiteit aan accommodaties, zowel in sfeer, luxe als locatie. Zo kun je logeren in homestay-achtige plaatsen, eenvoudige cabins en kleinschalige guesthouses, maar ook in luxe resorts. Wij adviseren een afwisseling van verschillende mogelijkheden voor een onvergetelijke ervaring in Suriname.


Wat is het prijsniveau in Suriname?

Over het algemeen liggen de prijzen in Suriname lager dan in Nederland.
Er zijn in Paramaribo veel eetgelegenheden, van simpele tot duurdere luxere restaurants met Europese prijzen. Bij de eetcafé’s kun je al terecht voor een hoofdgerecht van 8-10 Euro.

In de grote supermarkten zijn eigenlijk alle Nederlandse producten verkrijgbaar, maar iets duurder omdat het geïmporteerd is. De keuze in deze supermarkten is groter dan in de Chinese supermarkten die op bijna elke hoek van de straat te vinden zijn.
Souvenirs zijn er in alle prijscategorieën, van een eenvoudige kalebas tot mooi houtsnijwerk. Ook hier geldt dat kwaliteit een hoger prijskaartje heeft.

In Suriname kunt u met de Nederlandse pinpas geld opnemen bij de geldautomaten, maar u kunt niet met pinpas betalen. Betalingen met creditcards zijn alleen mogelijk bij de grote hotels.


Welke kleding neem ik mee?

Naast zomerse kleding als korte broeken, shirts, hemdjes en jurkjes is het te adviseren luchtige lange broeken en lange mouwen mee te nemen. Dat is prettig tegen verbranding tijdens een fietstocht of in de boot, maar ook tegen insecten in de avonden. Ook een omslagdoek kan dienst doen als bescherming. Dichte sport/wandelschoenen zijn raadzaam voor als u naar het binnenland gaat, maar neem ook (plastic) slippers of sandalen mee die nat (en vies) mogen worden.

Bij de keuze voor hangmat-overnachtingen is warme kleding voor de avonden en nachten, joggingboek/trui of vest erg prettig, evenals een laken.

Neem een goede kwaliteit opvouwbare paraplu mee tegen de zon of de regen.


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

De gezondheidszorg kan waarschijnlijk vergeleken worden met die van gemiddelde landen in Zuid Amerika. In Paramaribo is er een eerste hulp in het Academisch ziekenhuis. In de districten zijn medische posten van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) en in het binnenland heeft Medische zending (MZ) diverse posten.

Er zijn ook particuliere huisartsklinieken en ambulance services in Paramaribo. Ook kan er in geval van calamiteiten tegen betaling de medische helikopterdienst ingezet worden. Belangrijk dus om er wel rekening mee te houden dat de medische voorzieningen buiten Paramaribo minder toegankelijk zijn en dat de reistijd naar de stad soms echt flink kan zijn.

Het is net als bij iedere verre reis belangrijk om de medische dekking en voorwaarden van uw ziektekosten- en reisverzekering te checken voor vertrek.


Kan ik in Suriname uit de kraan drinken?

In Paramaribo is het kraanwater van goede kwaliteit en kan door de meeste mensen gewoon gedronken worden. Ook ijsklontjes en het wassen van voedsel leveren daardoor geen problemen op. Bij veel accommodaties in het binnenland is er een drinkwatervoorziening waar u een flesje of glas kunt bijvullen. Twijfel je over het water op een bepaalde plaats of accommodatie, vraag het dan altijd even aan de gids of bij de receptie.