X

FAQ / Veelgestelde vragen Zuid-Afrika

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

Over het algemeen is Zuid Afrika het hele jaar goed te bereizen. Ieder seizoen heeft zo zijn voordelen.
Zuid Afrika is gelegen op het zuidelijk halfrond en dus zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die in Nederland.
De Zuid Afrikaanse winter valt in Juni en Juli, met een gemiddelde temperatuur van rond de 18 graden. In de zomer (December en Januari) kan de temperatuur oplopen tot 30 graden.

Onze zomerperiode is het vooral aantrekkelijk om Zuid-Afrika te bezoeken vanwege de weinige begroeiing, waardoor de dieren goed zichtbaar zijn. Ook is de temperatuur dan heel aangenaam. Regenval is in Zuid Afrika zeer onvoorspelbaar. Er valt in tweederde van het land minder dan 500 mm per jaar.

Is er tijdsverschil met Nederland?

Een jetlag zult u niet krijgen als u naar Zuid-Afrika vliegt. In principe is er geen  tijdverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Alleen als wij in Nederland de wintertijd hebben (eind oktober-eind maart) is het in Zuid-Afrika één uur later dan in Nederland.


Heb ik een visum nodig?

Bij een verblijf korter dan 3 maanden moet uw paspoort na uw geplande vertrek uit Zuid-Afrika nog tenminste 30 dagen geldig zijn en nog 2 lege pagina’s bevatten. Kinderen moeten beschikken over een eigen paspoort. Als Nederlandse toerist krijgt u automatisch een visum voor 90 dagen. Het visum is een  stempel in uw paspoort dat u krijgt bij de douane. Heeft u een andere nationaliteit, dan kunnen andere regels gelden. Als uw reisroute door Swaziland voert, dient uw paspoort nog 3 maanden geldig te zijn bij aankomst in Swaziland.

Zie voor meer informatie de website van de visumdienst.


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Afhankelijk van de gebieden/plaatsen die u bezoekt en de reisperiode zijn  verschillende preventieve maatregelen al dan niet noodzakelijk (inentingen DTP,  Hepatitus-A & Malaria).  In alle maanden van het jaar, met uitzondering van de winterperiode (juli/augustus), zijn in het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika malaria-muggen actief. In een groot deel van de rest van het land (met een scheidslijn ten westen van het Krugerpark) is het mogelijk malaria-vrij te reizen, waaronder in de Kaapprovincies.  Voor meer informatie kunt u terecht op verschillende websites (o.a. www.gezondopreis.nl), maar neem voor goede voorlichting en een persoonlijk advies op basis van uw route (en gezondheid) altijd zelf contact op met uw GGD of Travel Clinic.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Een veilig gevoel is subjectief. Er is een goede infrastructuur en hulpdiensten zijn professioneel. Maar een goede reis- en ongevallen/medische verzekering (inclusief repatriëring) wordt zeker aangeraden en is uw eigen verantwoordelijkheid.  Ook een bagageverzekering wordt aangeraden. Reizigers wordt aangeraden dure juwelen thuis te laten en ook niet teveel cash geld bij zich te hebben. Daarnaast moet u alert zijn en geen spullen onbeheerd laten staan. En waar toeristen zijn, zijn zakkenrollers en dieven. Bovendien is het raadzaam om niet onnodig in het donker te gaan rijden of lopen als u ergens de weg niet kent. Het algemene advies is om uw reis zo te plannen dat u voor het donker bij uw accommodatie aankomt en op locatie de situatie na te vragen. Zo kan men u adviseren en assisteren als het raadzaam is om, als u elders gaat eten, een taxi te nemen.

N.B.: bewaar voor de zekerheid een kopie van uw paspoort (en andere officiële papieren) samen met uw e-ticket en boekingsbevestiging van de rondreis op een aparte plek.

Zuid-Afrika  leent zich uitstekend voor een individuele reis. Er zijn goede hulpdiensten en voor uw zekerheid en veiligheid bieden we 24/7 achtervang.


Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika?

De wegen en de wegaanduiding in Zuid-Afrika zijn de beste van het hele continent. Alle wegen, tot de kleinste toe, zijn voorzien van wegnummers.  De meeste doorgaande wegen zijn 2-baans met brede vluchtstroken. De meeste (ook onverharde) wegen in Zuid-Afrika zijn met uw huurauto toegankelijk.

In Zuid-Afrika rijdt het verkeer links, over het algemeen went dit snel, al is vooral aan het begin extra oplettendheid nodig omdat men met de linkerhand moet schakelen.

Het is over het algemeen niet erg druk op de weg, zeker in de minder dichtbevolkte gebieden. Houdt u er wel rekening mee dat (snel)wegen soms ook gebruikt worden als wandelpaden voor de lokale bevolking en hun vee. In de wildparken geldt een belangrijke voorrangsregel en deze luidt: “de dieren hebben altijd voorrang”.


Welke auto moet ik huren?

Een gewone middenklasse huurauto is geschikt voor het rijden in Zuid-Afrika.

Met een SUV (2×4) auto die wat hoger op de wielen staat is meer mogelijk, heft u meer comfort en een beter zicht (ook heel fijn bij het spotten van wild), maar toch blijft voorzichtigheid geboden.

Er wordt in Zuid-Afrika links gereden, waardoor het prettiger kan zijn om met een automaat te rijden.


Zit er standaard navigatie in de auto?

Er zit geen navigatie in de huurauto. In combinatie met een goede wegenkaart heeft u in principe ook geen aanvullend GPS-navigatiesysteem nodig.  Er zijn speciale Apps die u kunt downloaden op uw smartphone (bv. Sygic ca. € 30,- of Maps.me = gratis). Deze werken niet op internet maar wel op de batterijen van uw smartphone. In de meeste huurauto’s zit een USB-poort voor het opladen van uw telefoon.


Hoe is het niveau van de lodges en guesthouse?

De accommodatie waar u verblijft is vaak een belangrijk deel van uw reiservaring. Wij hanteren als basis de onderstaande categorieën:

Eenvoudig & goed: onder deze categorie verstaan we eenvoudige verblijfplaatsen en standaard hotels (ca. 3-sterren), waarbij sprake is van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Relatief basic, maar met eigen voorzieningen, netjes en schoon.

Authentiek & sfeervol: deze doorgaans kleinschalige locaties kenmerken zich veelal door hun ligging en sfeer. Vaak worden ze gerund door hartelijke gastheren en –vrouwen die over het algemeen veel aandacht aan hun gasten besteden. Hierdoor krijgt uw verblijf vaak een heel persoonlijk tintje, wat veel reizigers aanspreekt. Hier komt u vaak ook meer in contact met de lokale bevolking en hun gebruiken.

Comfortabel en luxe: er zijn in Zuid-Afrika veel comfortabele, luxe lodges waar u heerlijk kunt genieten: dit zijn 4- of 5-sterren locaties met veel aandacht voor heerlijk eten en lekkere wijn. Er is een groot aanbod aan locaties oplopend naar super-de-luxe en een bijbehorende prijs. Vooral Zuid-Afrika biedt een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.


Wat is het prijsniveau in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrikanen klagen graag over de waarde van de Rand, maar voor Europeanen Is  Zuid-Afrika de laatste jaren nog altijd relatief goedkoop. Naast de koers liggen vooral producten die in het land zelf worden gemaakt op een lager prijsniveau dan in Nederland. Een goed voorbeeld is uit eten gaan: voor een hoofdgerecht bent u ca. € 15,- per persoon kwijt (maar u kunt ook voor veel minder geld heel lekker eten!). Een drankje op een terrasje kost ongeveer € 1,- a 2,- en een liter benzine kost (uiteraard afhankelijk van de omwisselkoers) veelal onder de € 1,-.


Welke kleding neem ik mee?

De kleding die u meeneemt dit is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om verschillende “laagjes” mee te nemen, ook voor frisse ochtenden/avonden en bv. voor de safari game-drives in open jeeps.  Fleece of bv. softshell-jasjes kunnen heel comfortabel zijn. Zelfs een muts & handschoenen voor vroege of late safari’s (voor de paar uur rijden in een open jeep) kunnen erg prettig zijn (en is vaak als een zeer gewaardeerde tip gebleken door eerdere reizigers).

Tijdens safari’s kunt u het beste kleding met schutkleuren dragen, omdat felle kleuren de aandacht van (wilde) dieren kunnen trekken.


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

De medische zorg in Zuid-Afrika is goed. Artsen en ziekenhuizen zijn er in alle gebieden en in de meeste grotere steden heeft men de keus tussen een staats ziekenhuis of een privé ziekenhuis. De privé ziekenhuizen zijn moderner maar ook duurder dan een staats ziekenhuis. Als u medicijnen nodig heeft vraag dan uw apotheker naar de naam van uw medicatie die in Zuid-Afrika gebruikt wordt. N.B.: Neem uw credit card & reisverzekerings-papieren mee. Indien nodig zullen de meeste privé ziekenhuizen u vragen naar uw kredietwaardigheid/verzekering.


Kan ik in Zuid-Afrika uit de kraan drinken?

Het drinken van water uit de kraan is veilig in de steden en in de hotels.  U kunt overal water in flessen kopen. Drink geen water uit rivieren of (stuw)meren.  Fruit, groenten, sla, vruchtensappen en ijs kunnen veilig en overal worden genuttigd.