X

Voorbereidingsinformatie Namibië

ALGEMENE INFORMATIE & PRAKTISCHE VOORBEREIDINGSINFORMATIE VOOR UW RONDREIS DOOR NAMIBIË

Himba meisje - Namibie | Rondreis Op Maat Specialist

Voorbereidingsinformatie Namibië

Namibië is een perfect voorbeeld van het prozaïsche spreekwoord ‘land van contrasten’. De verlatenheid van de Skeleton Coast tegenover de rode duinen van Sossusvlei, landelijke dorpjes tegenover de drukte van een Afrikaanse stad. Haar koloniale verleden, verstrengeld met de inheemse Afrikaanse cultuur heeft een fascinerend en onuitwisbaar stempel op het landschap gedrukt: het mystieke van een spookstad gebouwd op de rijkdom van diamanten, geruchten van decadentie al lang vergaan in het woestijnzand; Herero mannen die de doden uit een koloniale veldslag vereren, ironisch genoeg gekleed in de uniformen van de toenmalige vijanden.

Ondanks (of juist door) deze schijnbare contrasten, is Namibië een land van schoonheid waar alle factoren samenkomen tot een harmonieus geheel.
Namibië biedt een unieke Afrikaanse ervaring voor diegene die de keuze maakt om het land te bezoeken, al dan niet in combinatie met Botswana en/of de Victoria Watervallen.

 

 

Waar vind ik Namibië op de wereldkaart?

Namibië ligt op het Afrikaanse continent op het zuidelijk halfrond. De westkust van Namibië ligt aan de Atlantische Oceaan. De buurlanden zijn Angola (noord), Botswana (oost) enZuid-Afrika (zuid). In het noordoosten van Namibië loopt er een smalle lange strook land richting een vierlanden punt, waar Namibië, Zimbabwe, Zambia en Botswana aan elkaar grenzen (nabij de Victoria watervallen).


Gegevens

Grootte: 824.000 vierkante km (20 X Nederland)
Regio’s: 13 (Karas, Hardap, Erongo, Khomas, Omaheke, Otjozondjupa, Kunene Omusati, Ohangwena, Otjikoto, Oshona, Kavango and Caprivi)
Hoofdstad: Windhoek met 240.000 inwoners.
Inwoners: ruim 1.8 miljoen wat neerkomt op ongeveer 2.2 personen per vierkante km. met een bevolkingsgroei van 2.9%.
Godsdienst: 90% van de bevolking is Christen.
Staatsvorm: Sinds maart 1990 is Namibië een onafhankelijke republiek met een democratisch parlement met meerdere partijen.
President: Mr. Hage Geingob


Cultuur

Namibië is een culturele smeltkroes en is een prachtig land met prachtige mensen. Himba Kamanjab - Namibie
De hedendaagse Namibiër ziet zichzelf als precies dat: ‘Namibiër’. Ze vormen een natie van diverse culturen: de Nama, afstammelingen van stamhoofd Hendrik Witbooi, de trotse Oshivambo; de authentieke (okerkleurige) Oshihimba, de Rehoboth bastaarden, de Herero veehouders, de Damara landeigenaren, de kleine Khoi-San en de afstammelingen van Europeanen. Ze leven in een eensgezindheid die zelden ergens anders gevonden wordt. Vooral de inheemse volkeren is het gelukt de koloniale invloeden die hun opgedrongen zijn te omarmen; zij hebben zich die elementen eigen gemaakt die hen aanstonden zonder hun eigen identiteit te verliezen.


Taal

De officiële taal is Engels. Er zijn 13 verschillende stammen met evenveel culturen, 16 talen en dialecten, waarvan de belangrijkste Afrikaans, Duits, Oshiwambo, Herero, Damara/Nama, Lozi, Kwangali en Tswana zijn. Van de totale bevolking is 35% nog analfabeet, maar er zijn inmiddels 1450 scholen en 95 % van de kinderen gaat naar school.


Klimaat

Namibië heeft drie klimaattypes: droog, halfdroog en subtropisch, met gemiddeld ruim 300 zonnige dagen per jaar. De heetste maanden zijn januari en februari, met dagtemperaturen tussen de 25oC en 35oC.
In de wintermaanden (juli/augustus) ligt de dagtemperatuur gemiddeld tussen 18oC en 24oC, terwijl er minima gemeten worden van -5oC tot +10oC.

Maar wat is de beste tijd om te gaan?

Hoewel de gemiddelde hoeveelheid neerslag laag is, zijn de Namibische zomermaanden (november tot februari) de natste. Als u van plan bent om het noorden van het land te verkennen biedt het regenseizoen u een kans om de anders droge rivierbeddingen in volle vloed te zien. De machtige Kunenerivier is gezwollen met water waardoor de Epupa Watervallen nog spectaculairder zijn dan normaal. Ondanks de regen zijn de temperaturen aangenaam. In centraal Namibië zult u op adembenemende onweersbuien getrakteerd worden die de ruwe schoonheid van de natuur nog eens benadrukken.
In dit seizoen zijn de temperaturen in het zuiden (rond Keetmanshoop en de Fish River Canyon), waar de neerslag veel lager, is zeer hoog.

De wintermaanden (juni tot oktober) brengen gemiddelde dagtemperaturen met zich mee en kille nachten. Het is het droge seizoen waardoor de waterpoelen (natuurlijk of door de mens aangelegd) de enige bron van oppervlaktewater zijn die voor de dieren beschikbaar zijn. Hierdoor is het in de wildparken en bij de game lodges de beste tijd is om grote aantallen wild te zien omdat de dieren zich bij deze waterpoelen vergaren.

Namibië biedt het hele jaar door prachtige landschappen vanwege de bovengenoemde klimatologische omstandigheden.

Klimaattabel Namibië

Windhoek

Etosha

Walvis Bay

Z

H

W

L

Z

H

W

L

Z

H

W

L

jan

apr

juli

okt

jan

apr

juli

okt

jan

apr

Juli

okt

Max. Temp. in oC

36

29

25

35

33

31

26

35

21

20

18

6

Min. temp. in oC

11

4

5

12

16

25

6

17

15

13

9

11

Uren zon

9

9

9

10

8

9

10

9

7

7

8

7

Regen in mm.

78

38

1

11

75

26

0

7

1

1

0

0

Alle cijfers zijn op basis van gemiddelden. Z= zomer, H = herfst, W = winter, L = Lente


Flora en Fauna

Namibië kan grofweg worden ingedeeld in 4 delen:
In het westen de Namib woestijn, in het oosten de Kalahari, het noorden heeft begroeide steppen en het centrum en het zuidelijke deel van dit land liggen op een plateau. Er is veel wild in Namibië, maar het land staat vooral bekend om haar mooie uitgestrekte landschappen, zoals de opgedroogde en zoute oppervlakten van de meren van Etosha National Park, de duinen van Skeleton Coast, de Namib woestijn aan de kust en de spelonken van de Fish River Canyon.

De plantenwereld

Er zijn 14 vegetatie-zones in Namibië, 120 verschillende boomsoorten, 200 inheemse plantensoorten, 100 soorten korstmossen en een fossiele plant: de Welwitschia Mirabilis.

De dierenwereld

Namibië heeft een groot wild-aanbod: olifant, leeuw, neushoorn, buffel, cheeta, luipaard, giraf, 20 antilopensoorten, 240 zoogdiersoorten waarvan 14 inheems, 250 verschillende soorten reptielen, 50 soorten kikkers en 630 vogelsoorten (!).

Natuurreservaten

Het totaal aan beschermde natuur is 105 559 km2 (13,6 % van het totale oppervlak). Het grootste natuurreservaat is het Namib Naukluft Park (bijna 50 000 km2).
In de natuurreservaten zijn plastic tassen niet toegestaan.


Economie

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn: mijnbouw (diamant, koper, lood, zink, magnesium, cadmium, arsenicum, pyriet, zilver en goud, half edelstenen en kostbare gesteenten als graniet, marmer en blauwe sodalite), visserij, landbouw en toerisme, waarvan de laatste de nu snelst groeiende is.


Geld

De Namibische Dollar (N$) is verdeeld in 100 cent, en staat in waarde exact gelijk aan de Zuid Afrikaanse Rand, waarmee ook betaald kan worden. Echter, andersom kan men niet met Namibische Dollars in Zuid-Afrika betalen.

Belasting/Btw

Overal wordt 15% VAT (value added tax) op berekend, bezoekers kunnen dit eventueel terug vorderen via het Ministerie van Financiën, tel: (061) 230773 in Windhoek.

De wisselkoers is in Namibië doorgaans gunstier dan in Nederland of België.
Op de luchthaven van Windhoek kunt u op direct na aankomst pinnen of contant geld omwisselen. Verder zijn er (op een aantal benzinestations na) alleen in de grote steden bankautomaten (ATM’s) waar u geld kunt opnemen, soms alleen in winkels (’s zondags gesloten). Vaak is er een maximum bedrag dat u kunt pinnen/opnemen bij de bank. Zorg dus voor voldoende contant geld en hou rekening met klein geld voor tips en fooien.

Vergeet niet uw creditcard/pinpas te deblokkeren voor gebruik buiten Europa.

Gangbare creditcards worden in grotere hotels, restaurants, reisbureaus en grote winkels vaak geaccepteerd, maar niet altijd op andere plaatsen. De wisselkoers wordt daarbij bovendien door de tegenpartij vastgesteld en daardoor niet altijd in lijn met de reguliere koersontwikkeling.

Voor het afhalen van uw huurauto is een creditcard noodzakelijk. Bij benzinestations kunt u meestal uitsluitend met contant geld betalen.

Entreegelden & fooien

Tijdens de reis heeft u ruimschoots gelegenheid bezienswaardigheden te bezoeken. De entreegelden tot de wild/natuurparken moeten in de meeste gevallen aan de hekken van het park worden betaald of bij het administratiekantoor bij het restcamp. Dit geldt doorgaans ook wanneer u in de parken overnacht.

In Namibië is het de gewoonte een fooi te geven aan kelners, kruiers, hotelportiers, kamermeisjes, evenals voor gidsen en rangers. Ze zijn de aanvulling op de vaak lage salarissen. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants. Let op! Sommige restaurants voegen zelf al 10% service charge aan uw rekening toe.


Prijsniveau

Namibië staat niet bekend als een goedkope reisbestemming, maar behoort toch nog altijd tot de goedkopere reislanden. De kosten voor levensonderhoud zijn aanzienlijk lager dan in Nederland of België. Vooral de brandstofprijzen zijn gunstig, wat prettig is met het oog op het rijden van lange afstanden. Een goede maaltijd in een restaurant kost ongeveer de helft minder dan bij ons. De nationale parken in Namibië zijn relatief goedkoop vergeleken met die in Botswana (waar de prijzen de afgelopen jaren drastisch omhoog zijn gegaan vanwege het toerismebeleid gericht op de individuele reiziger in plaats van massatoerisme).


Reispapieren

Paspoort En Visum

Bezoekers aan Namibië hebben een geldig paspoort nodig. Voor Namibië hoeft u vooraf geen visum aan te vragen, men mag 90 dagen in Namibië verblijven. Let op: Uw paspoort moet wel minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Namibië. Wij raden u aan een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Bij verlies of diefstal van uw paspoort kunt u een nieuw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat (in Zuid-Afrika). Zij kunnen u een noodpaspoort geven. Dit reisdocument is alleen geldig voor de verdere duur van de reis. Vergeet niet door de politie een proces-verbaal op te laten maken of op de ambassade een verklaring van vermissing in te vullen.

Belangrijk: op reis met kinderen

Voor wie reist naar Namibië of Botswana gelden belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen onder de 18 jaar. Ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) hebben namelijk de plicht om in het bezit te zijn van een origineel geboorte-akte van hun kind(eren) in het Engels opgesteld. Hierop staan de gegevens van beide ouders vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel uit het geboorteregister, maar de officiële geboorteakte; deze kan bij de geboorte-gemeente tegen betaling worden opgevraagd en verkregen.

Indien maar 1 (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat deze akkoord gaat met de reis. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid van kinderen te verhogen en kinderhandel tegen te gaan.

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren.

Toegankelijkheid van eventuele andere buurlanden:

Zuid-Afrika: Voor reizen in Zuid-Afrika krijgt u bij binnenkomst automatisch een visum voor 90 dagen; uw paspoort dient nog minimaal 30 dagen na vertrek geldig te zijn en twee lege pagina’s te bevatten.

Botswana: Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Botswana. U mag 30 dagen in Botswana verblijven, hetgeen kan worden verlengd tot maximaal 3 maanden. Let op: Uw paspoort moet wel minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Botswana + 2 lege pagina’s voor de stempels hebben. Bij aankomst in Botswana dient u vanaf 1 juni 2017 US$ 30,- per persoon aan toeristenbelasting te voldoen. Bewaar uw bonnetje goed na het betalen want deze moet u namelijk weer inleveren als u Botswana verlaat. Deze is 30 dagen geldig en mag binnen de tijdsperiode meerdere keren gebruikt worden zonder dat u opnieuw moet betalen. Reist u met de auto de grens over naar Botswana, dan worden tax fees in rekening gebracht. Deze dienen contant in Botswaanse Pula te worden voldaan. U kunt Pula’s kopen op de luchthaven van Windhoek.

Zimbabwe (Victoria Falls): Bezoekers met een geldig paspoort van één van de Benelux landen hebben wel een visum (single of multiple entry) nodig voor Zimbabwe. U mag 90 dagen in Zimbabwe verblijven. Let op: Uw paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na vertrek uit Zimbabwe. U kunt uw visum verkrijgen via de Ambassade van Zimbabwe in Nederland of (makkelijker) aan de grens (!) van Zimbabwe. Als u de grens passeert moet u een bedrag in US Dollars betalen (ca. $ 30-35 per persoon). Dit bedrag moet u cash voldoen en u kunt het beste gepast meenemen, omdat er soms geen wisselgeld voorhanden is. Ook voor betalingen in Zimbabwe zelf is het aan te raden US Dollars mee te nemen, omdat de pinautomaten niet altijd voldoende contanten hebben.

Douane

Als er speciale voorwerpen zijn die u wilt declareren wanneer u de grens overgaat dan kunt u deze registreren bij de douane.
Voor uw huurauto moet u de zgn. Cross-border-brief kunnen laten zien (en soms uw aansprakelijkheidsverzekering); zorg dat u deze van uw autoverhuurder ontvangt bij het afhalen van uw huurauto. Neem deze brief ook weer mee, eventueel voor de volgende grensovergang. Wanneer u de grens over gaat, moet u mogelijk een bedrag betalen bij de douane voor de wegenbelasting.

Mocht u bepaalde medicijnen bij u hebben die bij het passeren van de grenzen vraagtekens kunnen oproepen, bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, verdovende tabletten of injecties, zorg dan voor een medisch paspoort (apotheek) en/of vraag een in het Engels opgestelde verklaring van uw arts om eventueel problemen bij de grens te voorkomen.

Veiligheid in Namibië

Namibië staat bekend als een veilige bestemming. Wees ‘s avonds in Windhoek, Swakopmund en Lüderitz wel enigszins op uw hoede zijn: ga liever niet met opvallende sieraden en handtas naar een restaurant en ga bij voorkeur niet in het donker lopen of zoeken; rijdt met de auto direct naar het restaurant of neem een taxi.

Milieu

Ter voorkoming van milieuvervuiling zijn plastic tassen niet toegestaan in de nationale parken. Houdt hier rekening mee.


Eten en drinken

De keuken is internationaal, met invloeden van het Afrikaanse continent. Ook Italiaanse, Duitse en Portugese invloeden zijn te herkennen. Daarnaast bestaat er de Namibisch-Zuid-Afrikaanse keuken, met Kaaps-Maleise gerechten. ‘Bredies’ zijn eenpansgerechten met schapenvlees, aardappels, uien en groenten. Ook is de braai (barbecue) erg populair. Verder wordt er veel bereid met vis en wild (struisvogel, koedoe, wrattenzwijn, springbok, parelhoen, etc.) en vooral in Lüderitz en Swakopmund zijn zeevruchten populair.

De Zuid-Afrikaanse wijnen worden ook in Namibië veel geschonken. Ook bierliefhebbers zitten goed, met bijvoorbeeld de Namibia Breweries (Windhoek) en Duitse bieren. Hoewel het water uit de kraan bij de lodges doorgaans gedronken kan worden, is het aan te raden flessen water te gebruiken.


Telefoneren

Om vanuit Namibië naar Nederland te telefoneren kiest u 0031 + netnummer + abonneenummer zonder pauze achter elkaar. De nul (0) van het netnummer vervalt echter. U kunt in Namibië ook met uw mobiele telefoon bellen of gebeld worden.
Wilt u naar een mobiel nummer in Nederland bellen dan kiest u 0031 + mobiel nummer ook weer zonder de nul (0). Het mobiele netwerk wordt steeds verder uitgebreid, maar er is niet overal bereikbaarheid. Voor vragen over de dekking in het door u te bezoeken gebied en of u vooraf in Nederland instellingen moet wijzigen kunt u contact opnemen met uw provider.

De prijzen voor internationale gesprekken zijn hoog en vaak hanteren hotels ook nog een flinke toeslag. Faxen kunt u vanuit de meeste hotels versturen, maar niet vanuit postkantoren, waar u slechts telegrammen kunt laten versturen.

Vanuit het buitenland naar Namibië bellen kan als volgt: 00 (of + afhankelijk van in welk land u zich bevindt) 264, dan het netnummer bv. (0)61 voor Windhoek en daarna het abonneenummer. (Binnen Namibië moet men wel de 0 kiezen voor het netnummer).

Lokaal telefoneren is betrekkelijk goedkoop.
U kunt ter plaatse (bijvoorbeeld bij aankomst op de luchthaven) een SIM-kaart kopen dus hiervoor is het handig om een reserve-telefoon mee op reis te nemen.
Voor de munttelefoons heeft u muntenstukken van 20 cent, 50 cent, 1, 2 of 5 N$ nodig en voor de moderne cellen telefoonkaarten. Voor het gebruik van openbare (blauwe of oranje) telefoons kunt u het beste een telefoonkaart (telecards) kopen (verkrijgbaar in supermarkten en tankstations) voor N$20, N$50 en N$100). Het telefoonbedrijf in Namibië is Telecom.


Tijdsverschil

In Namibië is er geen verschil in zomer- en wintertijd. Het is het hele jaar GMT +2. Dit betekent dat er tijdens de Nederlandse zomertijd geen tijdsverschil is en tijdens de wintertijd is het in Namibië een uur later.


Direct na aankomst in Namibië

Na aankomst op de luchthaven van Windhoek zal er een zogenaamde “Meet & Greet” plaatsvinden: ofwel op de luchthaven, dan wel later in uw accommodatie.
U wordt persoonlijk welkom geheten in Namibië en alvast wegwijs gemaakt t.a.v. allerlei praktische zaken. U ontvangt uw vouchers, routebeschrijving, wegenkaart en bestemmingsinformatie. Uiteraard kunt u bij deze persoon terecht met uw vragen voordat u op pad gaat. Indien de Meet & Greet op de luchthaven plaatsvindt, wordt u tevens begeleid naar de autoverhuurmaatschappij en controleert u samen de gegevens.

U kunt direct na aankomst of elders op de luchthaven geld wisselen of pinnen bij een van de bankpunten (bijv. ATM).


Vervoer

De wegen en de bewegwijzering in Namibië behoren zeker niet tot de beste van zuidelijk Afrika. Rondom de grotere plaatsen en de steden zijn de wegen verhard (er is 5450 km geasfalteerde weg) en voorzien van duidelijke wegnummer. Deze wegnummers zijn de belangrijkste gegevens voor het vinden van uw route. Over het algemeen zal dit geen problemen opleveren, hoewel men nog weleens de wegnummering vernieuwt zonder dat de borden worden vervangen.

De namen van de straten in steden of dorpen treft u vaak aan op de trottoirrand, op de hoek van de straten. Maar de meeste wegen in het binnenland en naar en rondom kleine plaatsen en dorpjes zijn onverharde grindwegen (37.000 km). Deze zijn over het algemeen van goede kwaliteit. U hoeft deze niet te ontwijken. Vanzelfsprekend dient u hier meer tijd voor uit te trekken dan voor de geasfalteerde wegen. Regelmatig voeren deze onverharde of zandwegen u naar de mooiste plaatsen. Het is over het algemeen niet erg druk op de wegen, zeker in de minder dichtbevolkte gebieden. Houdt u er echter rekening mee dat (snel)wegen ook gebruikt worden als wandelpaden voor de lokale bevolking en hun vee.

De routes van de gravel- en zandwegen kunnen per seizoen enorm verschillen, met name in de regentijd. Het is daarom altijd noodzakelijk de routes en condities van de wegen vooraf goed te controleren.

Goed om te weten: Er is in Namibië en Botswana een grens ingesteld om verspreiding van mond-en-klauwzeer tegen te gaan. Wanneer deze grens wordt gepasseerd worden de (huur)auto en personen gecontroleerd en het is niet toegestaan vlees, fruit, groente en eieren mee te nemen. Dit is o.a. aan de orde bij de grensovergang vanuit de Caprivi/Namibië naar Botswana, nabij Nata en tussen Maun en Ghanzi.


Veilig reizen in Namibië

Autorijden

In Namibië rijdt het verkeer links. Met uw (huur)auto en het stuur rechts, levert dit weinig problemen. Van belang is, dat u even de tijd neemt om uw huurauto te bestuderen, alvorens de grote rit te starten, zodat u weet waar alle bedieningshandels in de auto zitten. Ook moet u rekening houden met de afstand aan de linkerzijde van de auto en ruim om geparkeerde auto’s en trottoirbanden heen rijden.

De maximum toegestane snelheid binnen de bebouwde kom is 60 km/u. Op asfaltwegen mag men 120 km, voor de steenslagwegen geldt een maximum van 80 km/u, maar een snelheid tussen 60-70 km/u wordt aanbevolen. In de wildparken is het maximum 50 km/u.
Er worden veel snelheidscontroles gehouden en de boetes zijn hoog!

Ook bent u verplicht om uw veiligheidsgordel te dragen en dit wordt ook zeer regelmatig gecontroleerd en zo nodig bestraft met hoge boetes.
Telefoneren tijdens het rijden is verboden. Let op de verkeersborden, zoals die voor een scherpe bocht. Voorkom plotseling remmen.

Probeer het rijden in het donker zoveel mogelijk te vermijden. Rijdt ook overdag met lichten aan in verband met slecht zicht door het opwaaiende zand en stof.

Wanneer u onderweg stopt om een foto te maken, zorg er dan voor dat de auto goed geparkeerd staat aan de kant van de weg en goed zichtbaar voor ander verkeer.

Tenslotte geldt in de wildparken een belangrijke voorrangsregel en deze luidt ‘De dieren hebben altijd voorrang’.

Benzine

Brandstof (benzine en diesel) is niet overal in Namibië verkrijgbaar. De afstand tussen benzinestations kan erg groot zijn, dus het risico bestaat dat u zonder brandstof komt te staan. Het is dus raadzaam om (bij) te tanken zodra dat kan. Bij de tankstations kan alleen contact worden betaald. Controleer ook regelmatig olie en water.

Namibië kent twee verschillende soorten benzine: gelood en/of ongelood. De meeste auto’s gebruiken “unleaded” (ongelood) benzine, maar omdat er nog veel oudere voertuigen rondrijden is ook “leaded” (gelood) nog steeds beschikbaar.

De prijs van benzine en diesel is aanzienlijk lager dan in Nederland. Brandstof wordt duurder naarmate u zich verder van Walvis Bay (de enige haven waar invoer mogelijk is) bevindt.

Gravelwegen

Namibië heeft op zich een uitstekend wegennet. Het bestaat voor slechts 5% uit geasfalteerde wegen en 95% gravelwegen. De gravelwegen zijn geen wegen die zo nu en dan geëgaliseerd worden, maar wegen die een contour hebben en waarbij het wegdek bestaat uit samengeperste stenen.

Geasfalteerde wegen

Hoewel het wellicht comfortabeler rijdt, kan ook het rijden op geteerde wegen lastig en vermoeiend zijn bijvoorbeeld door de opgaand of ondergaande zon op de voorruit. Maak regelmatig een tussenstop om even te rusten. De wegen zijn meestal in prima conditie maar de omstandigheden zijn anders dan in Europese landen. Overstekende mensen en wilde dieren zijn hier niet ongewoon.

Snelheid

Ervaring heeft ons geleerd dat de veilige snelheid op gravelwegen 60 km/uur is. Bij deze snelheid hebt u niet alleen meer controle bij mogelijke gevaarlijke situaties maar kunt u ook meer genieten van de omgeving.
De toegestane snelheid op de geasfalteerde wegen is 120 km/uur maar wij raden u aan niet harder dan 100km/uur te rijden. Zo heeft u ook geen last van de snelheidscontroles.

Er is meestal weinig verkeer op de wegen en hierdoor zou u in de verleiding kunnen komen het gaspedaal wat verder in te trappen. Bij een plotselinge verandering in het wegdek, bijvoorbeeld van gravel naar zand, kunt u echter de macht over het stuur verliezen. Neem ook niet aan dat de lokale bewoners zich aan de 60 km snelheid houden.

Stenen & stof

Het samenpersen van de stenen op gravelwegen is geen permanente oplossing. Na verloop van tijd krijgt de weg spoorvorming. Aan de randen van deze sporen gaan de stenen losser zitten en deze kunnen schade toebrengen aan de banden. Ook in de sporen kunnen losse stenen liggen maar deze brengen meestal geen schade toe. Ze kunnen door de auto voor u opspatten en tegen uw voorruit komen, dus houdt voldoende afstand.

Rijdt bij voorkeur ook niet door de stof/zand wolken van een auto, want dan ziet u namelijk niets, geen mogelijke tegenliggers, geen bochten, geen dieren en geen voetgangers, en ook hier kunnen stenen in zitten.

Weerstand

Gravelwegen bieden 3x zoveel weerstand als een geasfalteerde weg. Hierdoor zal een auto wanneer die slipt makkelijker gaan rollen. Als dit dreigt te gebeuren geef dan geen gas, rem niet maar geef stuur ook niet tegen. Als er geen bomen of rotsen langs de weg zijn zal van de weg afraken en bij een afrastering tot stilstand komen waarschijnlijk minder schade opleveren voor uzelf en de auto.

Inhalen

Bij het inhalen kijkt u eerst of de weg voor minstens 1km vrij is en dat u op hetzelfde moment niet zelf ingehaald wordt. Bedenk ook dat u waarschijnlijk meer gas gaat geven en zodoende de veilige snelheid overschrijdt. Ga ook niet te snel terug naar de linker rijbaan, laat voldoende afstand ontstaan tussen u en de ingehaalde auto.

Sporen

Rijd op een zand/gravelweg zoveel mogelijk in de sporen. De (scherpe) randen van de sporen kunnen de zijkanten van de banden beschadigen.

Afstanden

De afstanden van A naar B zijn in Namibië tamelijk groot.
In het algemeen wordt geadviseerd om de rijdagen goed te plannen; dit om voor het donker bij uw accommodatie te arriveren om niet in het donker te hoeven rijden omdat u de omgeving niet goed kent.
De meeste ongelukken gebeuren tussen 14.00 uur en 17.00 uur wanneer de concentratie lager is en men tijdig bij de plaats van bestemming wil aankomen. Bedenk daarom: laat aankomen is altijd beter dan helemaal niet. Laat ook een lege weg u niet verleiden tot harder rijden. Ga ook door het gebrek aan verkeer en de lange afstand niet in de rechterbaan rijden.

Banden

De spanning in de banden speelt een belangrijke rol bij de wegligging van uw auto. Laat de spanning regelmatig nakijken en zo nodig aanpassen.
Het profiel van de banden is belangrijk, controleer voor de zekerheid uw huurauto voor u vertrekt dat er geen duidelijke slijtage plekken en profiel dat minstens 2mm diep is. De zijkanten van de banden moeten geen zwakke plekken of sneden vertonen. Ze zijn de meest kwetsbare plek van een band. Zowel een te hoge als een te lage spanning kan de oorzaak zijn van problemen.

Off road

Een gewone (lage) sedan huurauto is niet geschikt voor off-road condities, blijf dus op de weg om geen schade op te lopen. De doorgaande gravelwegen zijn normaal gesproken geschikt voor een sedan maar condities kunnen veranderen, met name tijdens of na het regenseizoen. Als wegen onbegaanbaar zijn geworden zal er meestal wel iemand zijn die u daarover inlicht. Probeer dan ook niet toch over deze wegen te rijden aangezien het dan goed mogelijk is dat u vast komt te zitten. U kunt dan ook aansprakelijk gehouden worden voor eventuele schade als u zich niet aan de regels houdt.

Met een SUV (2×4) auto die wat hoger op de wielen staat is meer mogelijk en heeft u beter zicht (ook heel fijn bij het spotten van wild), maar toch blijft voorzichtigheid geboden. Met een een 4×4 auto kunt u ook off-road-rijden waar dat is toegestaan, maar dit is absoluut af te raden indien u hier niet ervaren mee bent.

Diefstal

Diefstal komt niet zo veel voor in Namibië maar toeristen zijn wel een logisch doelwit. Laat dus niets zichtbaar in uw auto liggen, zelfs wat kleingeld is de moeite van inbreken waard.
Rijd met de autodeuren op slot en draag persoonlijke papieren zo mogelijk op het lichaam.

Dieren

U kunt Namibië beschouwen als één groot dieren reservaat. Zowel vee als wildere dieren kunt u tegenkomen terwijl zij de weg oversteken naar een andere graasplek.Als u dieren langs de weg ziet, verminder dan uw snelheid omdat zij plotseling kunnen besluiten over te steken. Probeer ook niet snel langs ze te rijden omdat dan de auto kan gaan rollen. Even stoppen en genieten van wat u ziet is de beste oplossing. Vooral vlak voor zonsondergang of zonsopgang zijn de dieren actiever.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Namibië is slecht ontwikkeld. Er rijden weinig bussen, treinen
(2382 km enkelspoor) en mini(taxi) busjes. De bussen in de steden rijden vaak onregelmatig. In de binnensteden kunt u overdag nog wel gebruik maken van de bus, maar tegen de avond zijn er vaak geen diensten meer.
De taxi’s zijn te vinden in de grote steden en zijn (nog) vrij prijzig. Het is verstandig om een taxi te laten bellen vanuit uw hotel.
Avontuurlijke reizigers kunnen zich verplaatsen met de openbare mini(taxi) busjes. Deze kan men overal in de steden aanhouden om vervolgens een plekje te delen met maximaal 18 personen.

Luchthavens

Commerciële luchthavens zijn: Windhoek International Airport (Hosea Kutako) en Eros Airport en Walvis Bay International airport; daarnaast zijn er een aantal kleinere lokale luchthavens voor binnenlandse vluchtverbindingen (zoals Lüderitz, Rundu, Katima Mulilo).

In Namibië zijn relatief veel particuliere vluchtmogelijkheden (voor fly-in safari’s en toeristische rondvluchten); op diverse plaatsen in het land zijn hiervoor openbare of particuliere airstrips beschikbaar.

 


Autohuur

Afhankelijk van uw aankomsttijd zult u uw huurauto op de luchthaven ophalen, dan wel op een later moment in ontvangst nemen; zie hiervoor uw boekingsbevestiging.
Voor de autohuur moet u uw paspoort, uw geldige rijbewijs & internationale rijbewijs (verplicht voor alle bestuurders) en uw creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunnen overleggen.

Wij adviseren van uw rijbewijs en paspoort een fotokopie mee te nemen.
De creditcard (die als borg geldt) dient op naam van de hoofdbestuurder gesteld te zijn, waarmee eventuele toegestane extra kosten verrekend kunnen worden. Hiervoor wordt een zgn. “imprint” genomen.

Naast een geldig rijbewijs (voor de autohuur formeel) wordt voor de huur van een auto door de Namibische politie een Internationaal Rijbewijs (IRB) vereist, dat u in Nederland kunt verkrijgen bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 18,-). Hiervoor moet u uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto meenemen. Het Internationale rijbewijs is 1 jaar geldig. In de praktijk wordt hier niet vaak naar gevraagd, maar het advies is om er in ieder geval een aan te schaffen voor de hoofdbestuurder.

Bij het in ontvangst nemen van de huurauto is het belangrijk om de auto goed op schade te controleren en eventuele bijzonderheden op het contract te laten vermelden.

Naast de “contract fee”, de eventuele “delivery fee”, “cross border fee” en/of “one way fee”, kunnen aanvullende kosten voor u van toepassing zijn. Denk hierbij aan een 2e bestuurder, GPS-navigatie-systeem, satelliettelefoon, een kinderstoeltje e.d. Deze extra kosten worden ter plaatse met uw credit card verrekend.

Zogenaamde “extended hours” buiten uw (exacte) huurperiode (in blokken van 24-uur) kunnen aan u doorbelast worden als u de auto eerder ophaalt of later terugbrengt dan contractueel is afgesproken. Let op: de autoverhuurder heeft dan het recht een hele huur dag extra aan u in rekening te brengen, dus houdt dit goed in de gaten.

Mocht u tijdens uw reis ook een buurland van Namibië bezoeken, zoals Zuid-Afrika of Botswana, dan moet u van de autoverhuurder een grensbrief (cross-border-letter) meekrijgen. Controleer ook zelf of u deze bij het ophalen van de auto ontvangt en bewaar deze goed, want u moet deze steeds opnieuw kunnen laten zien bij het passeren van de grenzen. Wanneer u de grens over gaat, moet u mogelijk een bedrag betalen bij de douane voor de wegenbelasting.

Uw huurauto is “Super-Cover” verzekerd, dit is de verzekering met de hoogste dekking.
Hierbij bent u verzekerd voor diefstal, schade bij ongeval, water- en zand-schade aan onderzijde van de auto, banden/velgen/wieldoppen & voorruit.
Bij eventuele problemen met uw huurauto is het callcenter van de roadside-assistance van de autoverhuurder 24 uur per dag bereikbaar.

Op het contract dat u bij de ontvangst van de huurauto moet ondertekenen staan ook borg- bedragen aangegeven voor het geval dat u onderweg een ongeluk of verkeers-/snelheidsboete krijgt; eventuele administratiekosten kunnen dan in rekening gebracht worden. Normaliter zijn er echter geen problemen en zult u niet met deze kosten geconfronteerd worden.

Laat u informeren over de juiste brandstof voor uw auto en check de besturing, lichten etc. van de auto, reservewiel en gereedschap. Overleg eventueel met de autoverhuurder voor u vertrekt. Voor het inleveren van de huurauto volgt u de borden Car Rental/Returns.
U dient de auto met een volle tank af te leveren, op veel luchthavens is een benzinestation aanwezig. Als u geen gelegenheid heeft om af te tanken zal dit door de autoverhuurder worden verzorgd en met uw creditcard verrekend worden tegen het reguliere brandstof tarief.

Als u uw huurauto direct voor het inleveren (wel) heeft volgetankt is het handig om dit nadrukkelijk aan te geven en/of laat het in uw bijzijn op het contract vermelden. Als u voldoende tijd heeft kunt u ook vragen om de definitieve eindafrekening; hiermee voorkomt u zeker dat men u later nog onverwachte kosten in rekening brengt.


Reis- en routeinformatie

U ontvangt bij uw reisbescheiden een Engelstalige routebeschrijving, inclusief adressen en telefoonnummers. Als u dit wenst, kunt u vooraf bij de autohuur een GPS-navigatie-systeem huren. Als alternatief kunt u in Nederland de Namibië-kaart op uw bestaande (losse) navigatiesysteem downloaden. Ook zijn er speciale Apps die u kunt downloaden op uw smart phone, zoals Maps.me. Deze werkt niet op internet maar via GPS en “slurpt” wel batterijen van uw smartphone, dus een stekker voor in de auto met USB-aansluiting is handig om mee te nemen.

Als reiziger van Rondreisopmaat.nl kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar terugvallen op ons lokale kantoor in Namibië (Wild Africa Travel/Sense of Africa).
Een Engelstalige medewerker zal u helpen en/of adviseren. Het noodnummer ontvangt u bij aankomst en staat ook op de vouchers vermeld.


Veiligheid en dieren

Binnen de wildparken mag u de auto niet verlaten. Neem deze waarschuwingen serieus. Krokodillen komen voor in de rivieren en beken. Mocht u een nijlpaard tegenkomen zoekdan geen toenadering maar maak u uit de voeten of klim in een boom. Nijlpaarden zijn erg gevaarlijk indien u tussen het dier en het water loopt, omdat u daarmee de vluchtweg van het nijlpaard blokkeert. Rijdt ook nooit dwars door een kudde olifanten. Verder zijn er slangen in Namibië, maar lang niet alle slangenbeten zijn giftig, laat staan dodelijk. In de praktijk komen ernstige slangenbeten nauwelijks voor. Draag bij wandelingen dichte schoenen. Indien u onverhoopt toch door een slang wordt gebeten, onthoudt dan hoe de slang eruitziet, zodat kan worden bepaald of het een giftige beet is of niet.


Verzekering

De meeste mensen die naar zuidelijk Afrika reizen hebben een prima verblijf zonder problemen. Slechts een enkeling wordt ziek of moet in een ziekenhuis worden opgenomen. De private gezondheidszorg in Namibië is goed, maar ook erg duur. U kunt met uw reguliere Nederlandse ziektekostenverzekering de eventuele hoge kosten niet betalen. Daarom is het altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten met werelddekking, die niet alleen medische kosten en repatriëring dekt, maar ook assisteert en begeleidt tijdens repatriëring. Het komt soms voor dat u aan het einde van de eerste dag pas vertrekt en/of aan het begin van de laatste reisdag al weer in Nederland bent. Ook de dagen waarbij u slechts een deel van de dag reist, worden als volledige reisdagen beschouwd. U dient hiermee altijd rekening te houden bij het afsluiten van uw reisverzekering.


Verlies of diefstal

Het afsluiten van een goede reis/bagageverzekering met werelddekking wordt ten zeerste aanbevolen. Om diefstallen te voorkomen adviseren wij u om uw dure sieraden thuis te laten. Draag nooit te veel waardevolle spullen of cash geld bij u. Verder wordt aangeraden een kopie van uw paspoort te maken en deze uiteraard apart van het paspoort te bewaren. Let u altijd op zakkenrollers! Stop geen portemonnees of waardevolle spullen in uw achterzak, tas of rugzak. Houdt uw geld, paspoort en andere waardevolle zaken zoveel mogelijk direct op uw lichaam onder uw kleding. Een geldbuidel kan hiervoor goede diensten bewijzen.

Bewaar uw pasjes en cheques altijd gescheiden. Wanneer u pasjes of cheques verliest, meldt dit dan meteen bij de desbetreffende maatschappij. Zij kunnen dan uw rekening onmiddellijk blokkeren. Bij verlies en diefstal van goederen, geld, paspoort, sieraden etc. dient u te allen tijde aangifte te doen bij de politie ter plaatse. U krijgt dan een bewijs van aangifte. Deze politieverklaring heeft u nodig bij het claimen van de eventuele schade. Veel verzekeringsmaatschappijen gaan zonder dit bewijs en de aankoopnota’s niet tot uitbetaling over.

Zorg dat u het nummer van de alarmcentrale van uw verzekering bij u heeft.


Gezondheid

Kraanwater

In de hotels, guesthouses en andere accommodaties is het water uit de kraan meestal drinkbaar, al smaakt het soms een beetje naar zilt of chloor. Met pompwater in de dunbevolkte gebieden en het kraanwater in de Zambezi regio moet men voorzichtiger zijn. We raden aan om water uit flessen te drinken. Zorg altijd voor voldoende drinkwater.

Wees zuinig met kraanwater, het is bijzonder schaars in dit land; neem een korte douche i.p.v. een bad, sluit de kraan gedurende de tijd dat u uw tanden poetst of scheert en waarschuw uw gastheer/vrouw als u een lekkende kraan opmerkt!

Medicijnen & medische zorg

Bij medicijngebruik is het raadzaam voldoende medicijnen voor de gehele reis mee te nemen. Indien u speciale of onmisbare medicijnen gebruikt, probeer daarvan dan een recept mee te nemen of in ieder geval de naam, sterkte en samenstelling van het medicijn (uw apotheker of huisarts kan u daarbij helpen). Ook een brief van uw arts (in de Engelse taal) c.q. medisch paspoort kan bruikbaar zijn als verklaring waarom u bepaalde medicijnen bij u draagt of om lokaal nieuwe recepten te laten uitschrijven bij verlies of diefstal.

Apothekers en drogisterijen vindt u in Namibië in de grotere plaatsen.

Handig om zelf vast mee te nemen zijn: Pijnstillers, zoals paracetamol of aspirine, zonnecrème en lippenstift met UV-filter, anti muggenolie (de beste bevat 30 tot 50% DEET), diethyltoluamide, azaron of phenergan crème tegen jeuk, klamboe, betadine jodium, pleisters/verbandmiddelen, schaar, pincet, iets tegen diarree (Norit/Immodium) en verstopping (Dulcolax).

De medische zorg in grotere plaatsen in Namibië is goed. 90% van alle noodgevallen kunnen in Windhoek worden behandeld, de overige 10% in Zuid-Afrika. Windhoek telt twee particuliere ziekenhuizen die hetzelfde niveau hebben als in de rest van de wereld. Namibië heeft reddingsdiensten die op de meest afgelegen plaatsen kunnen komen, meestal per vliegtuig. Veel verzekeraars werken samen met deze bedrijven.

Vaccinaties

Voor Namibië zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden echter wel aanbevolen. Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn.

U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts, GGD of travelclinic.

Anti-Malariapillen

De situatie rond malaria in de wereld is duidelijk veranderd. Veel malariamuggen zijn resistent geworden voor de verschillende medicijnen. Het gevolg is dat malaria weer de kop op steekt. Afhankelijk van welke gebieden u bezoekt (o.m. Etosha National Park en de Zambezi regio) wordt het gebruik van antimalaria preparaten (malariaprofylaxe) aanbevolen.

Het is verstandig om deze uiterlijk vier weken voor vertrek aan te schaffen. Ga dus op tijd naar uw huisarts of de GG&GD voor advies en een recept. Ook na terugkeer moet u vaak nog vier weken doorgaan met het slikken. Het gebruik van malariaprofylaxe kan niet altijd de besmetting met malaria voorkomen. Daarom is het verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik van een klamboe, dragen van dekkende kleding vooral ‘s avonds, gebruik van muggenolie, geen geparfumeerde producten gebruiken etc.). Wees bovendien alert op de symptomen (vooral koorts en symptomen van griep).

Het risico dat u een vervelende ziekte of kwaal oploopt houdt ook verband met de manier waarop u reist. Om ziekten te voorkomen zijn enkele preventieve maatregelen aan te bevelen:

Zon: Langdurige blootstelling aan de zon verhoogt het risico op verbranding en huidkanker. Gebruik een goede zonnecrème met een hoge factor en bouw de tijd die u in de zon doorbrengt langzaam op. Onderschat de straling van de zon niet, zorg voor een pet of hoed en neem de tijd om aan het ongewone klimaat te wennen.

Uitdroging en zoutverlies: Door veel transpireren, soms onmerkbaar, kan het lichaam uitdrogen. In combinatie met ernstige diarree, treedt uitdroging nog sneller op. Dorst is niet altijd een goede graadmeter, wel of u voldoende plast. Probeer dus veel te drinken en zorg dat u voldoende zout eet. Vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en spierkrampen kunnen op een zouttekort wijzen.

Verkouden: Let op met airconditioning, de grote temperatuurverschillen maken u snel verkouden. Was regelmatig uw handen.

Darm- en maagklachten: Oververmoeidheid, te weinig drinken en temperatuurverschillen zijn vaak eerder de oorzaak van darm- en maagklachten, dan het vreemde eten of slechte hygiëne. Het gebruik van Immodium tabletten verhelpt deze klachten vaak al binnen 24 uur. Mochten de klachten aanblijven dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Bilharzia wormen: Wie wil zwemmen in zoet water (een meer of een rivier) moet zich realiseren dat dit water met bilharzia besmet kan zijn. Zware infecties kunnen ernstige buikklachten en leverafwijkingen geven. De ziekte is behandelbaar.


Verblijf

Accommodaties

Namibië heeft een beperkt aanbod op het gebied van accommodaties.
Er zijn B&B’s (Bed & Breakfasts), guesthouses, hotels en lodges, alsook campings voor de kampeerders (o.a. voor jeeps met tenten op het dak). De standaard van de accommodaties is over het algemeen van een zeer goed niveau.

Binnen de nationale parken bestaat de mogelijkheid om te overnachten in zogenaamde ‘rest camps’. Hier zijn kampeerplaatsen en over het algemeen eenvoudige accommodatie op basis van ‘room only’ (self-catering) of inclusief ontbijt. Afhankelijk van het restcamp zijn er verschillende faciliteiten op het terrein aanwezig, zoals een winkel en een eenvoudig restaurant. De huisjes/rondavels hebben soms airconditioning, eigen bad en douchegelegenheid en een keukentje. Alle parken en restcamps zijn makkelijk toegankelijk, maar hebben wel opening- en sluitingstijden. Omdat er hekken omheen staan (om de dieren buiten te houden) kunt u niet van het accommodatieterrein af.

Op diverse plaatsen in het land kunt u privé parken bezoeken met meestal luxe accommodaties. De prijs is daar hoger, maar dan is vaak alles inbegrepen: safari- gamedrives (meestal 2 per overnachting, aan het einde van de middag en in de ochtend) en alle maaltijden. In de parken gaat u op safari in open landrovers en ervaren rangers. Er worden ook op diverse locaties tochten te voet (bushwalks) georganiseerd.

Kamperen is erg populair in Namibië, hierdoor zijn met name de kampeerplaatsen in de nationale parken snel volgeboekt. Kampeer nooit in een droge rivierbedding om te voorkomen dat u wordt overvallen door veel wateroverlast na een bui.

Plastic tassen zijn verboden in de nationale parken.

Elektriciteit

De standaardvoltage in Namibië is 220/240 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker (niet de Engelse) nodig. In Europa is deze stekker moeilijk te krijgen, maar de hotels hebben vaak al exemplaren in de hotelkamer of kunnen deze via de receptie ter beschikking stellen. Ook ter plaatse zijn, o.a. in de supermarkten, verloopstekkers te koop.


Vermaak

Avontuur / actief / sport

Kayak Tour Walvis Bay - Namibie

De meeste Namibiërs zijn erg sportief en houden van avontuur. Het land heeft dan ook veel te bieden aan bezoekers die houden van spanning en sensatie. Avontuurlijke activiteitenzijn bv. sandboarden/duinsurfen van een berg-glijbaan, woestijn quad-biken, 4×4-trips, boot- en kayaktochten, rondvluchten, paardrijden, mountainbiken, vissen, river rafting, hang- en para-gliding, skydiving, rock climbing en abseiling. U kunt veel van deze activiteiten ter plaatse boeken of regelen. Soms is het verstandig om dit vooraf te doen.

 

 

Winkelen

In de grotere steden treft u vaak “westerse” winkelcentra aan waar u de meeste dingen kunt kopen. Gelukkig vindt u in de kleinere plaatsen ook nog de lokale winkeltjes en ook ‘buiten’ op de marktjes kunt u goed uw inkopen doen. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg komt u allerlei soorten handarbeid tegen. U ziet veel houtsnijwerk, stenen beelden en kleurige houten maskers. In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet u afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje.
Indien u een koelbox in de auto meeneemt, dan kunt u onderweg ijsblokken kopen bij de benzinestations. U kunt evt. een koelbox kopen bij een lokale (camping)winkel.

Openingstijden

Houdt rekening met variërende openingstijden. Winkels zijn gewoonlijk open van maandag tot vrijdag 9.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 13.00/14.00 uur en soms op zondag van 9.00 tot 13.00 uur. In kleinere steden zijn de winkels op zondag gesloten en gewoonlijk van 13.00 tot 14.00 dicht voor de lunch.

Hoewel de banken geen gelijke openingstijden hebben, zijn de gangbare openingstijden: maandag tot vrijdag 9.00 -15.30 uur, zaterdag 8.30 -11.00 uur.

Openingstijden postkantoren: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 08.00 – 17.00 uur; woensdag: 08.30 – 17.00 uur; zaterdag 08.00 -12.00 uur.

Feest- en herdenkingsdagen

Namibië heeft een aantal feestdagen/vrije dagen waarop banken, winkels en publieke instellingen in het algemeen gesloten zijn. Indien een feestdag op een zondag valt is de daaropvolgende maandag automatisch een vrije dag. Hoewel de meeste winkels gesloten zijn informeren zij het publiek tijdig van hun openingstijden gedurende de feestdagen.

Openbare vakantiedagen

1 januari:  Nieuwjaarsdag
21 maart: Onafhankelijkheidsdag
22 maart: Openbare vakantiedag
maart/april: Goede Vrijdag
maart/april: Paasmaandag
1 mei: Dag van de Arbeid
4 mei: Cassinga Day
april/mei: Hemelvaartsdag
25 mei: Africa Day
26 augustus: Heldendag
10 December: Internationale Dag van de Mensenrecht
25 December: Eerste Kerstdag
26 December: Tweede Kerstdag
27 December: Openbare vakantiedag


Praktisch

Kranten en tijdschriften

De kranten verschijnen ’s morgens en worden op straathoeken verkocht. Europese kranten en tijdschriften zijn te koop bij de CNA boekhandels, maar ze zijn erg duur en veelal een paar dagen oud.

Post

De Namibische posterijen zijn redelijk betrouwbaar. Postzegels koopt u bij het postkantoor, boekhandels, supermarkten en andere winkels. Vraag om ‘air mail’ postzegels. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Kaarten en brieven zijn ca. een week onderweg. Voor andere post dan brieven en kaarten is het verstandig om gebruik te maken van een internationale koeriersdienst.

Entreegelden & fooien

Tijdens de reis heeft u ruimschoots gelegenheid bezienswaardigheden te bezoeken. De entreegelden tot de wild/natuurparken moeten in de meeste gevallen aan de hekken van het park worden betaald of bij het administratiekantoor bij het restcamp. Dit geldt doorgaans ook wanneer u in de parken overnacht.

Fooien zijn hier gebruikelijker dan in Europa. In Namibië is het de gewoonte een fooi te geven aan kelners, kruiers, hotelportiers, kamermeisjes, evenals voor gidsen en rangers. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants. Sommige restaurants voegen zelf al 10% service charge aan uw rekening toe.

Souvenirs

Vlakbij toeristische bezienswaardigheden treft u soms groepjes vrouwen aan die zelfgemaakt houtsnijwerk of aardewerk verkopen. Mocht u van plan zijn iets dergelijks als souvenir mee te nemen dan kunt u dat het beste bij deze mensen kopen. Voor hetzelfde product betaalt u in de winkels in de grote steden het meervoudige bedrag. In de steden zijn vaak markten waar u ook prima voor souvenirs kunt slagen. Voorzichtig afdingen is daar mogelijk, maar lukt u niet altijd. Koop geen producten van ivoor, schildpad of slangenleer. Deze kunnen van beschermde diersoorten zijn en invoer hiervan is in Europa verboden.

Fotograferen en filmen

Namibië biedt voor fotografen geweldige mogelijkheden. De meest prachtige landschappen en vergezichten en wisselende licht-omstandigheden zullen velen inspireren tot het maken van oneindig veel foto’s. Ook zijn er prachtige mensen met verschillende culturen die zij graag aan u tonen; vraag wel van tevoren of u foto’s mag maken.

Het fotograferen en filmen van officiële/militaire terreinen, voertuigen en personen (incl. politieagenten) is verboden.

Tip: neem iets mee op reis om uw camera tegen zand en stof te beschermen en een zonnefilter tegen het felle licht.

Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen!

Wat meenemen?

De kleding die u meeneemt is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Voor frisse ochtenden/avonden en tijdens de safari game-drives in open jeeps zijn fleece of windjasjes heel comfortabel en draag tijdens game drives neutrale kleuren. Houdt er rekening mee dat de nachten in de woestijn behoorlijk kunnen afkoelen, maar ook aan de kust kan het een stuk koeler zijn. In onze zomer is het winter in Namibië (juni-augustus) en kunnen een lichte muts & handschoenen prettig zijn. Overdag kunt u vaak uw zomerkleding aan. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en goede zonnebrand en zorg voor goede schoenen.

Afhankelijk van uw gekozen luchtvaartmaatschappij mag u 20 of 23 kg bagage per persoon (soms zelfs 30 kg) meenemen. Let op het toegestane aantal stuks bagage als ook de maximale afmetingen (doorgaans 1 stuk bagage om in te checken + 1 stuk handbagage).
Als u een binnenlandse vlucht in Namibië heeft geboekt is de bagagevrijheid afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij 20-23 kg per persoon.
Bij kleinere (particuliere/charter) vliegtuigjes mag u doorgaans 1 stuk bagage van 20kg per persoon meenemen en zijn hard-schalige koffers niet toegestaan.

Afhankelijk van uw geboekte huurauto, het aantal personen en de beschikbare bagageruimte kunt u grotere/ kleinere koffers of (flexibele) reistassen meenemen. Het is eventueel raadzaam om met flexibele reistassen te reizen om het zo goed mogelijk te laten passen in het bagagegedeelte van uw vervoermiddel.

U hoeft voor de accommodaties waar u overnacht geen beddengoed of handdoeken mee te nemen (ook niet voor de restcamps in de Nationale Parken), tenzij dit nadrukkelijk is aangegeven.
Het is raadzaam om vooraf inkopen te doen als u overnacht in een restcamp in een Nationaal Park en daar o.b.v. logies/self-catering verblijft. Doorgaans is er wel een winkel en/of restaurant aanwezig in het restcamp, maar buiten het park is meer (en voordeliger) verkrijgbaar. Vaak zijn er in de restcamps braai-faciliteiten (barbecue) aanwezig.

Voor onderweg kunt u bij de lodge vaak een lunchpakket bestellen. Vraag dit de avond van te voren bij de receptie van de accommodatie.

NEDERLANDSE AMBASSADE / CONSULAAT IN NAMIBIË

Tel : +.264.(0)61 223733 (of evt. 220014)
Fax : +.264.(0)61 223732
Email-adres: honconsulnl@namibienederland.net

Er is in overleg evt. bezoek mogelijk:
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 08.30-13.00 en 14.00-16.30 uur Vrijdag van 08.30 – 13.00 uur

BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS

Alarmnummer / Politie
SOS Windhoek (061) 230505/249777

Netcare (061) 223330
(door heel Namibië – u wordt doorverbonden naar de betreffende dienst)