X

Voorbereidingsinformatie Costa Rica

ALGEMENE INFORMATIE & PRAKTISCHE VOORBEREIDINGSINFORMATIE VOOR UW RONDREIS DOOR COSTA RICA

Belangrijke niet te vergeten voorbereidingszaken 

Reisdocumenten

Reizigers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Costa Rica. Wel dient het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Costa Rica. Het is jullie eigen verantwoordelijkheid om met de juiste papieren op reis te gaan.

Het raadzaam een foto van uw paspoort te maken en in uw telefoon achter de hand mee op reis te nemen.  

Gezondheidszaken en inentingen

Voor persoonlijk advies en medicatie in relatie tot uw gezondheid verwijzen wij jullie (formeel) naar de GGD of Travelclinic.

Voor Costa Rica zijn geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden wel aanbevolen. Malaria komt sporadisch voor in Costa Rica, maar het is wel raadzaam om u te beschermen tegen muggenbeten.

Costa Rica heeft goede gezondheidsvoorzieningen. In de grotere steden zijn de meeste openbare ziekenhuizen goed. Buiten de steden zijn de openbare ziekenhuizen vaak beperkt in hun uitrusting; gelukkig is Costa Rica niet al te groot dus zijn de grote steden soms binnen een paar uur bereikbaar. Daarnaast zijn er particuliere ziekenhuizen en die zijn van Europees niveau. Er zijn veel apotheken in het hele land. Neem altijd voldoende eigen medicijnen mee, indien nodig een medisch paspoort en wellicht voor de zekerheid een (extra) recept.

Reisverzekering 

Zorg ervoor dat u een goede reis- en annuleringsverzekering heeft. Indien u een doorlopende verzekering heeft, adviseren wij u uw huidige dekking te controleren en desgewenst bij te stellen. Indien het dekkingsbedrag van uw doorlopende verzekering gemaximeerd is en daardoor eventueel niet toereikend is voor uw reissom voor Costa Rica, kunt u in overleg met uw reisverzekering het aanvullende bedrag met een kortlopende verzekering bijverzekeren.

Bankpas met werelddekking en geldzaken

Zorg ervoor dat u uw bankpas voor het vertrek van uw reis bij uw bank laat omzetten naar “wereld”, zodat u er t.z.t. in Costa Rica geld mee kunt opnemen. 

Op de luchthaven en bij banken kunt u bij geldautomaten met uw bankpas of creditcard geld pinnen. De munteenheid van Costa Rica is de colón, maar op veel plaatsen worden ook dollars geaccepteerd  (evt. mee te nemen in kleine coupures / liever geen $ 50 en $ 100 want winkels vermijden die i.v.m. de grote hoeveelheid valse biljetten in omloop). Op veel plaatsen kunt u tegenwoordig betalen met een creditcard (vooral VISA en Mastercard), maar zelden meer met travellercheques. 

Kleding

In het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Van koele luchtige kleding tot wat warmers. Costa Rica is een tropisch dus warm land, maar voor frisse ochtenden/avonden en in de bergen (bv. bij Monteverde) zijn een trui of jas heel comfortabel. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen. Een shirt met lange mouwen en een broek met lange broekspijpen en sokken (en muggenspray) helpen als bescherming tegen muggen. Goede wandelschoenen en waterdichte kleding zijn belangrijk tijdens een wandeling in de jungle en ook een paraplu kan goed van pas komen. Voor de avonden en tijdens de diners wordt gezellige kleding gewaardeerd, vooral in de steden.