X

Voorbereidingsinformatie Botswana

ALGEMENE INFORMATIE & PRAKTISCHE VOORBEREIDINGSINFORMATIE VOOR UW RONDREIS DOOR BOTSWANA

Voorbereidingsinformatie Botswana

Botswana wordt omringd door Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe en staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties.

Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Op de uitgedroogde vlakten van de Makgadikgadi zoutpannen vindt u een volkomen leeg en verlaten landschap, dat haast onwerkelijk aandoet. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving.

Botswana is een republiek en de hoofdstad is Gaborone, gelegen in het oosten nabij de grens met Zuid-Afrika. Een andere grotere stad is Francis Town.
Meer dan 80% van de bevolking woont buiten de grote steden.
De grootste bevolkingsgroepen zijn de Batswana, de Basarwa en de Herero.

Gegevens

Grootte:  600.370 vierkante km
Regio’s:  Central, Chobe, Ngamiland, Ghanzi, Kweneng, Kgalagadi, Kgatleng, Noord-Oost-, Zuid-Oost- en Zuid-regio.
Hoofdstad:  Gaborone met 231.626 inwoners.
Godsdienst:  70% van de bevolking is Christen.
Staatsvorm:  Sinds1996 is Botswana een democratisch parlementaire republiek met meerdere partijen.
President:  Ian Khama


Cultuur

De bevolking van Botswana woont voornamelijk in het zuidoosten van het land, waar de grond het meest vruchtbaar is. De inwoners behoren vaak tot verschillende stammen, met als bekendste de Bosjesmannen die vooral leven in het droge gebied van het land, maar voelen zich allemaal Botswaans.

Er is een erg groot contrast tussen de levenswijze in de stad en op het platteland. In de stad is alles gemoderniseerd en ziet het er haast Europees uit, terwijl men op het platteland nog op traditionele wijze leeft en er vrij weinig veranderd is.


Taal

Engels is de officiële taal van Botswana en kinderen krijgen al les in deze taal vanaf de vijfde klas op de basisschool. Naast Engels spreekt 90% van de bevolking het Tswana, dit is een Bantoetaal.


Klimaat

De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Botswana. De temperatuur is het hele jaar door aangenaam en ligt gemiddeld tussen de 21 en 30 graden. Botswana heeft een landklimaat waardoor er relatief grote temperatuurverschillen kunnen zijn tussen dag en nacht.

De regen valt voornamelijk in de Botswaanse zomermaanden. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z’n natst.

In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze ’s nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart, maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De noordelijke gebieden liggen zijn tropisch. De droge wind veroorzaakt soms zandstormen vanuit de Kalahari woestijn.

Maar wat is de beste tijd om te gaan?

Mokoro tour - Botswana

De beste reistijd om Botswana te bezoeken is tijdens de wintermaanden, dus juni tot en met oktober, omdat het weer dan doorgaans aangenaam is en het wildleven dichtbij de waterbronnen blijft waardoor het makkelijker te spotten is. De nachten kunnen echter behoorlijk afkoelen, tot onder het vriespunt. In deze periode is de Okavango Delta op z’n natst en daardoor mooi om te bezoeken. September en oktober zijn warme droge maanden met temperaturen enorm kunnen oplopen. De Kalahari is in deze periode te heet om te bezoeken.

Tijdens de regentijd, het zogenaamde “groene seizoen” is de natuur op z’n mooist en worden veel jonge dieren geboren. Sommige wegen kunnen dan echter onbegaanbaar worden. Voor vogelaars en e bezoekers aan de Kalahari is dit een goede periode. De overgangsperiode tussen de regentijd en de droge tijd (de maanden april en mei) geeft vaak aangename temperaturen, maar door het vele groen zijn de dieren moeilijker te vinden.


Flora en Fauna

Botswana heeft een wijds landschap met oneindig veel ruimte. Met natte/groene moerasgebieden maar ook droge woestijnen en zoutvlakten. De natuur is nog ongerept met veel wildernis in het binnenland, waar soms alleen groepjes San (Bosjesmannen) leven. In de Okavango Delta zijn immens grote moerasgebieden, waar palmen en rivieren te vinden zijn. Hier zijn ook grote aantallen dieren die de droogte van de woestijn liever vermijden.

game drive Bwabwata - NamibieDieren

U kunt Botswana beschouwen als één groot dierenreservaat. U komt zowel vee als wildere dieren tegen die de weg oversteken naar een andere graasplek. Als u dieren langs de weg ziet, verminder dan uw snelheid aangezien ze plotseling kunnen oversteken. Even stoppen en genieten van wat u ziet is de beste oplossing.


Economie

Botswana is voor Afrikaanse begrippen een relatief rijk land. Vooral de diamantenindustrie is heel belangrijk voor de economie. Van alle diamanten op de wereld komt er ruim 80% uit Botswana. Andere bronnen van inkomsten zijn de winning van goud en natriumcarbonaat en de handel in rundvlees aan Europa.

Ook het toerisme is in opkomst, maar om de natuur te beschermen en enigszins exclusief te blijven wordt massatoerisme vermeden door de overheid.


Geld

De nationale munteenheid is de Pula, “regen” in het Setswana. De Pula kunt u niet in Nederland verkrijgen, maar u kunt wisselen op de luchthavens, bij de banken en in grotere hotels. U kunt in Botswana vaak betalen met de US Dollar, de entreegelden voor de nationale parken moet vrijwel altijd in Pula betaald worden.

Er zijn (op een aantal benzinestations na) alleen in de grote steden bankautomaten (ATM’s) waar u geld kunt opnemen, soms alleen in winkels (’s zondags gesloten). Vaak is er een maximum bedrag dat u kunt pinnen/opnemen bij de bank. Zorg dus voor voldoende contant geld en hou rekening met klein geld voor tips en fooien. In de natuurparken, zoals de Okavango Delta, zijn geen bankautomaten. Wanneer u daar verblijft, zorg dan voor voldoende contant geld (o.a. voor tips) en neem geld op in Kasane of Maun.

Vergeet niet uw creditcard/pinpas te deblokkeren voor gebruik buiten Europa

De banken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 uur tot 10.45 uur.

Credit Cards

Bij de meeste camps, lodges, hotels en in sommige restaurants worden creditcards geaccepteerd, waarbij Visa het meest gangbaar is. Diners Club en American Express worden bijna niet geaccepteerd.

Voor het afhalen van uw huurauto is een creditcard noodzakelijk. Bij benzinestations kunt u meestal uitsluitend met contant geld betalen.

Entreegelden & fooien

Tijdens de reis heeft u ruimschoots gelegenheid bezienswaardigheden te bezoeken. De entreegelden tot de wild/natuurparken moeten in de meeste gevallen aan de hekken van het park worden betaald of bij het administratiekantoor bij het restcamp. Dit geldt doorgaans ook wanneer u in de parken overnacht.

In Botswana is het de gewoonte een fooi te geven aan kelners, kruiers, hotelportiers, kamermeisjes, evenals voor gidsen en rangers. Ze zijn de aanvulling op de vaak lage salarissen. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants. Let op! Sommige restaurants voegen zelf al 10% service charge aan uw rekening toe.


Prijsniveau

Botswana staat in het algemeen bekend als een duurdere reisbestemming dan Namibië en omliggende landen. De accommodaties zijn kleinschalig en er is geen groot aanbod, wat het nog exclusiever maakt. Ook de prijzen voor toeristische bezienswaardigheden, maaltijden en drankjes in restaurants liggen over het algemeen hoger. De overheid wil het aantal bezoekers beperkt houden zodat ook de natuur minder wordt aangetast. Een deel van de opbrengsten uit het toerisme wordt gebruikt voor het onderhoud van de natuur.


Reispapieren

Paspoort en Visa
Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Botswana. U mag 30 dagen in Botswana verblijven, hetgeen kan worden verlengd tot maximaal 3 maanden. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Botswana + 2 lege pagina’s voor de stempels bevatten.

Advies is om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen. Zie voor meer informatie: www.visumdienst.nl

Reist u met de auto de grens over naar Botswana, dan worden tax fees in rekening gebracht. Deze dienen contant in Botswaanse Pula te worden voldaan. U kunt Pula’s kopen op de luchthaven van Windhoek.

Belangrijk: op reis met kinderen

Net als Namibië heeft Botswana de belangrijke regels ingesteld wat betreft het reizen met kinderen onder de 18 jaar. Ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot en met 18 jaar) dienen in het bezit te zijn van een origineel geboorte-akte van hun kind(eren) in het Engels opgesteld. Hierop staan de gegevens van beide ouders vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel uit het geboorteregister, maar de officiële geboorteakte; deze kan bij de geboorte-gemeente tegen betaling worden opgevraagd en verkregen.

Indien maar 1 (of geen) ouder meereist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat deze akkoord gaat met de reis. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid van kinderen te verhogen en kinderhandel tegen te gaan.

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren.

Toegankelijkheid van andere buurlanden

Zimbabwe (Victoria Falls): Bezoekers met een geldig paspoort van één van de Benelux landen hebben wel een visum (single of multiple entry) nodig voor Zimbabwe. U mag 90 dagen in Zimbabwe verblijven. Let op; Uw paspoort moet na vertrek uit Zimbabwe nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U kunt uw visum verkrijgen via de Ambassade van Zimbabwe in Nederland of (makkelijker) aan de grens van Zimbabwe. De kosten zijn ca $ 30-50 (afhankelijk van het type visum) per persoon en moet contant worden voldaan. Vaak is er geen wisselgeld voorhanden. Ook voor betalingen in Zimbabwe zelf is het aan te raden US Dollars mee te nemen, omdat de pinautomaten niet altijd voldoende contanten hebben.

Wanneer u vanuit Botswana over land naar Zimbabwe reist, houdt u dan rekening met de lange wachttijden bij de grensovergang, met name in het hoogseizoen.

Namibië: Voor Namibië is geen visumplicht voor toeristen uit de Benelux en mag u op een geldig paspoort 90 dagen verblijven. Uw paspoort dient nog wel minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Namibië en 2 lege pagina’s te bevatten.

Douane

Als er speciale voorwerpen zijn die u wilt declareren wanneer u de grens overgaat, dan kunt u deze registreren bij de douanen. Voor uw huurauto moet u een zogenaamde “Cross-border-brief” kunnen overleggen (en soms een aansprakelijkheidsverzekering); zorg dat u deze van uw autoverhuurder ontvangt bij het ophalen van de huurauto. Wanneer u de grens over gaat, moet u mogelijk een bedrag betalen bij de douane voor de wegenbelasting.

Mocht u bepaalde medicijnen bij u hebben die bij het passeren van de grenzen vraagtekens kunnen oproepen, zoals kalmeringsmiddelen, verdovende tabletten of injecties, zorg dan voor een medisch paspoort (apotheek) en/of vraag een in het Engels opgestelde verklaring van uw arts om eventueel problemen bij de grens te voorkomen.

Veiligheid in Botswana

Botswana staat bekend als een veilige bestemming. Wees ‘s avonds in de grotere plaatsen wel enigszins op uw hoede zijn: ga liever niet met opvallende sieraden en handtas naar een restaurant en ga bij voorkeur niet in het donker lopen of zoeken; rijdt met de auto direct naar het restaurant of neem een taxi.

Milieu

Ter voorkoming van milieuvervuiling zijn plastic tassen vanaf 1 november 2018 niet toegestaan in Botswana. Houdt hier rekening mee.


Eten en drinken

U zult vaak heerlijke vleesgerechten geserveerd krijgen, maar ook de internationale keuken is vertegenwoordigd in Botswana. De braai (barbecue) is ook in Botswana populair. Verder vindt u gerechten bereid met lokaal wild zoals springbok en kudu. Typische Botswaanse gerechten zijn Mopane wormen en Sadza (maïspap met rundvlees en groenten).

Wijnen worden meestal geïmporteerd uit Zuid-Afrika. In de grotere steden zijn goede restaurants en bars te vinden. Het eigen biermerk in Botswana is Bojalwa, maar u kunt ook internationale merken als Windhoek en Amstel verkrijgen. Hoewel het water uit de kraan bij de lodges doorgaans gedronken kan worden, is het aan te raden flessen water te gebruiken.


Telefoneren

Het landnummer voor Botswana is + 267. Er is op veel plaatsen mobiel netwerk, maar lang niet overal goed bereik. Dit geldt ook voor internet. Telefoneren vanaf een vast toestel kan bij postkantoren en hotelrecepties. Het is aan te raden een lokale Sim-card kopen bij een telefoonwinkel. Indien gewenst kunnen wij een satelliettelefoon voor u reserveren.


Tijdverschil

In Botswana is er geen verschil in zomer- en wintertijd. Het is het hele jaar GMT +2. Dit betekent dat er tijdens de Nederlandse zomertijd geen tijdsverschil is en tijdens de wintertijd is het in Botswana een uur later.


Direct na aankomst in Botswana

Wanneer u aankomst op de luchthaven van  Maun zal er een zogenaamde “Meet & Greet” plaatsvinden: ofwel op de luchthaven, dan wel later in uw accommodatie.

U wordt persoonlijk welkom geheten in Botswana en alvast wegwijs gemaakt t.a.v. allerlei praktische zaken. U ontvangt uw vouchers, routebeschrijving, wegenkaart en bestemmingsinformatie. Uiteraard kunt u bij deze persoon terecht met uw vragen voordat u op pad gaat. Indien de Meet & Greet op de luchthaven plaatsvindt, wordt u tevens begeleid naar de autoverhuurmaatschappij en controleert u samen de gegevens.

U kunt direct na aankomst of elders op de luchthaven geld wisselen of pinnen bij een van de bankpunten (bijv. ATM).

Vanwege het bestrijden van mond en klauwzeer, worden alle reizigers bij aankomst in Botswana verzocht hun schoenen te desinfecteren. Dit gebeurt door over een speciale mat te lopen. Het advies is daarom om alle schoenen apart te verpakken, zodat u deze makkelijk kunt pakken om te laten desinfecteren.

 


Vervoer

De geasfalteerde wegen zijn over het algemeen van matige kwaliteit en vaak voorzien van grote ‘potholes’, oftewel slaggaten. Er zijn 3 grote geasfalteerde hoofdwegen in Botswana die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbinden.

Op veel van de minder goede gravel- en zandwegen wordt aangeraden alleen met een of 4×4-auto te rijden. In bepaalde parken en afgelegen delen van het land wordt soms geadviseerd alleen met meerdere voertuigen in kolonne te rijden om problemen te voorkomen. De routes van de gravel- en zandwegen kunnen per seizoen enorm verschillen, met name in de regentijd. Het is daarom altijd noodzakelijk de routes en condities van de wegen vooraf goed te controleren.

Credit Cards worden doorgaans niet geaccepteerd bij de tankstations. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft.

De meeste wildreservaten hebben geen omheining. U kunt wilde (en dus gevaarlijke) dieren tegenkomen op de wegen. En ook hier geldt: de dieren hebben altijd voorrang!

Het openbaar vervoer is gelimiteerd. Bussen en minibussen rijden in de dicht bevolkte gebieden maar vaak zonder tijdschema. Er loopt een spoorlijn langs de grote steden in het oosten vanaf de grens met Zuid-Afrika tot aan de grens met Zimbabwe.

Indien u gaat kamperen, let er dan op dat u nooit in droge rivierbeddingen overnacht in verband met de mogelijkheid van hevige buien en flinke wateroverlast. Hou tevens rekening met de koude winternachten.

Goed om te weten: Er is in Namibië en Botswana een grens ingesteld om verspreiding van mond-en-klauwzeer tegen te gaan. Wanneer deze grens wordt gepasseerd worden de (huur)auto en personen gecontroleerd en het is niet toegestaan (rauw) rood vlees, varkensvlees, fruit, groente en eieren mee te nemen. Dit is o.a. aan de orde bij de grensovergang vanuit de Caprivi/Namibië naar Botswana, nabij Nata en tussen Maun en Ghanzi.


Veilig reizen in Botswana

Autorijden

Het rijden op geasfalteerde reden (dan wel gravelwegen) kan lastig en vermoeiend zijn, vooral tijdens de opgaande of ondergaande zon en gedurende de lange ritten. Maak regelmatig een tussenstop om even te rusten. De wegen zijn meestal in goede conditie maar de omstandigheden zijn anders dan in Europese landen. Overstekende mensen en wilde dieren zijn

hier niet ongewoon. Buiten de hoofdwegen is een 4×4 voertuig noodzakelijk, maar onderschat het rijden over de zandwegen niet, zelfs in een goed uitgeruste wagen. Vooral in de regentijd zijn de wegen slecht begaanbaar en kunnen de routes van de wegen afwijken. Denk ook aan de bandenspanning.

De toegestane snelheid op de geasfalteerde wegen is 120 km/uur maar wij raden u aan niet harder dan 100 km/uur te rijden. Op onverharde wegen is de maximum snelheid 80 km/uur, binnen de bebouwde kom 60 km/uur en in de wildparken 50 km/uur. Er wordt veel op snelheid gecontroleerd!

Let op: in Botswana wordt aan de linkerkant van de weg gereden en het dragen van een gordel is verplicht. Neem altijd ruim de tijd om uw bestemming te bereiken en neem voldoende water mee. Tank waar mogelijk, het aantal tankstations is zeer beperkt! Vul eventueel een extra jerrycan met benzine/diesel. Het is absoluut af te raden om in het donker te rijden, het zicht is dan slecht door gebrek aan verlichting en u kunt eventueel plotseling overstekende dieren niet goed zien.

Laat nooit waardevolle bezittingen achter in de auto en parkeer op veilige, liefst verlichte parkeerplaatsen.

Tenslotte geldt in de wildparken een belangrijke voorrangsregel en deze luidt ‘De dieren hebben altijd voorrang’. Verlaat in wildparken nooit de auto.

Inhalen

Bij het inhalen kijkt u eerst of de weg voor minstens 1km vrij is en dat u op hetzelfde moment niet zelf ingehaald wordt. Bedenk ook dat u waarschijnlijk meer gas gaat geven en zodoende de veilige snelheid overschrijdt. Ga ook niet te snel terug naar de linker rijbaan, laat voldoende afstand ontstaan tussen u en de ingehaalde auto.

Sporen

Rijd op een zand/gravelweg zoveel mogelijk in de sporen. De (scherpe) randen van de sporen kunnen de zijkanten van de banden beschadigen.

Afstanden

De afstanden van A naar B zijn in Botswana tamelijk groot.

In het algemeen wordt geadviseerd om de rijdagen goed te plannen; dit om voor het donker bij uw accommodatie te arriveren om niet in het donker te hoeven rijden omdat u de omgeving niet goed kent.

De meeste ongelukken gebeuren tussen 14.00 uur en 17.00 uur wanneer de concentratie lager is en men tijdig bij de plaats van bestemming wil aankomen. Bedenk daarom: laat aankomen is altijd beter dan helemaal niet. Laat ook een lege weg u niet verleiden tot harder rijden. Ga ook door het gebrek aan verkeer en de lange afstand niet in de rechterbaan rijden.

Wanneer u via de wildparken van Maun naar Kasane rijdt (of andersom), zorg dan altijd voor voldoende water, brandstof en voeding. Er zijn onderweg geen voorzieningen.

Banden

De spanning in de banden speelt een belangrijke rol bij de wegligging van uw auto. Laat de spanning regelmatig nakijken en zo nodig aanpassen.

Het profiel van de banden is belangrijk, controleer voor de zekerheid uw huurauto voor u vertrekt dat er geen duidelijke slijtage plekken en profiel dat minstens 2mm diep is. De zijkanten van de banden moeten geen zwakke plekken of sneden vertonen. Ze zijn de meest kwetsbare plek van een band. Zowel een te hoge als een te lage spanning kan de oorzaak zijn van problemen. 

Off road

Een gewone (lage) sedan huurauto is niet geschikt voor off-road condities, blijf dus op de weg om geen schade op te lopen. De doorgaande gravelwegen zijn normaal gesproken geschikt voor een sedan maar condities kunnen veranderen, met name tijdens of na het regenseizoen. Als wegen onbegaanbaar zijn geworden zal er meestal wel iemand zijn die u daarover inlicht. Probeer dan ook niet toch over deze wegen te rijden aangezien het dan goed mogelijk is dat u vast komt te zitten. U kunt dan ook aansprakelijk gehouden worden voor eventuele schade als u zich niet aan de regels houdt.

Met een SUV (2×4) auto die wat hoger op de wielen staat is meer mogelijk en heeft u beter zicht (ook heel fijn bij het spotten van wild), maar toch blijft voorzichtigheid geboden. Met een 4×4 auto kunt u ook off-road-rijden, maar dit is absoluut af te raden indien u hier niet al te ervaren mee bent.

Dieren

In Botswana lopen overal dieren vrij rond. Zowel vee als wildere dieren kunt u tegenkomen terwijl zij de weg oversteken naar een andere graasplek. Als u dieren langs de weg ziet, verminder dan uw snelheid omdat zij plotseling kunnen besluiten over te steken. Probeer ook niet snel langs ze te rijden omdat dan de auto kan gaan rollen. Even stoppen en genieten van wat u ziet is de beste oplossing. Vooral vlak voor zonsondergang of zonsopgang zijn de dieren actiever. In de wildparken is het verboden uit de auto te stappen.

Luchthavens

De luchthavens van Botswana zijn Kasane en Maun. Daarnaast zijn er veel particuliere vluchtmogelijkheden (voor fly-in safari’s en toeristische rondvluchten); op diverse plaatsen in het land zijn hiervoor openbare of particuliere airstrips beschikbaar.


Autohuur

Afhankelijk van uw aankomsttijd zult u uw huurauto op de luchthaven ophalen, dan wel op een later moment in ontvangst nemen; zie hiervoor uw boekingsbevestiging. Voor de autohuur moet u uw paspoort, uw geldige rijbewijs & internationale rijbewijs (verplicht voor alle bestuurders) en uw creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunnen overleggen. Wij adviseren van uw rijbewijs en paspoort een fotokopie mee te nemen. De creditcard (die als borg geldt) dient op naam van de hoofdbestuurder gesteld te zijn, waarmee eventuele toegestane extra kosten verrekend kunnen worden. Hiervoor wordt een zgn. “imprint” genomen.

Naast een geldig rijbewijs (voor de autohuur formeel) wordt voor de huur van een auto door de Botswaanse politie een Internationaal Rijbewijs (IRB) vereist, dat u in Nederland kunt verkrijgen bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 18,-). Hiervoor moet u uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto meenemen. Het Internationale rijbewijs is 1 jaar geldig. In de praktijk wordt hier niet vaak naar gevraagd, maar het advies is om er in ieder geval een aan te schaffen voor de hoofdbestuurder.

Bij het in ontvangst nemen van de huurauto is het belangrijk om de auto goed op schade te controleren en eventuele bijzonderheden op het contract te laten vermelden.

Naast de “contract fee”, de eventuele “delivery fee”, “cross border fee” en/of “one way fee”, kunnen aanvullende kosten voor u van toepassing zijn. Denk hierbij aan een 2e bestuurder, GPS-navigatie-systeem, satelliettelefoon, een kinderstoeltje e.d. Deze extra kosten worden ter plaatse met uw credit card verrekend.

Zogenaamde “extended hours” buiten uw (exacte) huurperiode (in blokken van 24-uur) kunnen aan u doorbelast worden als u de auto eerder ophaalt of later terugbrengt dan contractueel is afgesproken. Let op: de autoverhuurder heeft dan het recht een hele huur dag extra aan u in rekening te brengen, dus houdt dit goed in de gaten.

Mocht u tijdens uw reis ook een buurland van Botswana bezoeken, zoals Zuid-Afrika of Namibië, dan moet u van de autoverhuurder een grensbrief (cross-border-letter) meekrijgen. Ook wanneer u vanuit deze landen Botswana binnenrijdt heeft u dit document nodig. Controleer ook zelf of u deze bij het ophalen van de auto ontvangt en bewaar deze goed, want u moet deze steeds opnieuw kunnen laten zien bij het passeren van de grenzen. Wanneer u de grens over gaat, moet u mogelijk een bedrag betalen bij de douane voor de wegenbelasting.

Uw huurauto is “Super-Cover” verzekerd, dit is de verzekering met de hoogste dekking. Hierbij bent u verzekerd voor diefstal, schade bij ongeval, water- en zand-schade aan onderzijde van de auto, banden/velgen/wieldoppen & voorruit. Bij eventuele problemen met uw huurauto is het callcenter van de roadside-assistance van de autoverhuurder 24 uur per dag bereikbaar.

Op het contract dat u bij de ontvangst van de huurauto moet ondertekenen staan ook borg-bedragen aangegeven voor het geval dat u onderweg een ongeluk of verkeers-/snelheidsboete krijgt; eventuele administratiekosten kunnen dan in rekening gebracht worden. Normaliter zijn er echter geen problemen en zult u niet met deze kosten geconfronteerd worden.

Laat u informeren over de juiste brandstof voor uw auto en check de besturing, lichten etc. van de auto, reservewiel en gereedschap. Overleg eventueel met de autoverhuurder voor u vertrekt.

Voor het inleveren van de huurauto volgt u de borden Car Rental/Returns. U dient de auto met een volle tank af te leveren, op veel luchthavens is een benzinestation aanwezig. Als u geen gelegenheid heeft om af te tanken zal dit door de autoverhuurder worden verzorgd en met uw creditcard verrekend worden tegen het reguliere brandstof tarief. Als u uw huurauto direct voor het inleveren (wel) heeft volgetankt is het handig om dit nadrukkelijk aan te geven en/of laat het in uw bijzijn op het contract vermelden. Als u voldoende tijd heeft kunt u ook vragen om de definitieve eindafrekening; hiermee voorkomt u zeker dat men u later nog onverwachte kosten in rekening brengt


Reis-en route informatie

U ontvangt bij uw reisbescheiden een Engelstalige routebeschrijving, inclusief adressen en telefoonnummers.

Als u dit wenst, kunt u vooraf bij de autohuur een GPS-navigatie-systeem huren. Als alternatief kunt u in Nederland de Botswana-kaart op uw bestaande (losse) navigatiesysteem downloaden. Ook zijn er speciale Apps die u kunt downloaden op uw smart phone, zoals Maps.me. Deze werkt niet op internet maar via GPS en “slurpt” wel batterijen van uw smartphone, dus een stekker voor in de auto met USB-aansluiting is handig om mee te nemen.

Als reiziger van Rondreisopmaat.nl kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar terugvallen op ons lokale kantoor in MAUN (Sense of Africa). Een Engelstalige medewerker zal u helpen en/of adviseren. Het noodnummer ontvangt u bij aankomst en staat ook op de vouchers vermeld.


Veiligheid en dieren

Fam. Geurtsen Namibië en Botswana Rondreis Op Maat SpecialistBinnen de wildparken mag u de auto niet verlaten. Neem deze waarschuwingen serieus. Krokodillen komen voor in de rivieren en beken. Mocht u een nijlpaard tegenkomen zoek dan geen toenadering maar maak u uit de voeten of klim in een boom. Nijlpaarden zijn erg gevaarlijk indien u tussen het dier en het water loopt, omdat u daarmee de vluchtweg van het nijlpaard blokkeert. Rijdt ook nooit dwars door een kudde olifanten. Verder zijn er slangen, maar lang niet alle slangenbeten zijn giftig, laat staan dodelijk. In de praktijk komen ernstige slangenbeten nauwelijks voor. Draag bij wandelingen dichte schoenen. Indien u onverhoopt toch door een slang wordt gebeten, onthoudt dan hoe de slang eruitziet, zodat kan worden bepaald of het een giftige beet is of niet.


Verzekering

De meeste mensen die naar zuidelijk Afrika reizen hebben een prima verblijf zonder problemen. Slechts een enkeling wordt ziek of moet in een ziekenhuis worden opgenomen. De private gezondheidszorg in Botswana is goed, maar ook erg duur. U kunt met uw reguliere Nederlandse ziektekostenverzekering de eventuele hoge kosten niet betalen. Daarom is het altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten met werelddekking, die niet alleen medische kosten en repatriëring dekt, maar ook assisteert en begeleidt tijdens repatriëring. Het komt soms voor dat u aan het einde van de eerste dag pas vertrekt en/of aan het begin van de laatste reisdag al weer in Nederland bent. Ook de dagen waarbij u slechts een deel van de dag reist, worden als volledige reisdagen beschouwd. U dient hiermee altijd rekening te houden bij het afsluiten van uw reisverzekering.


Verlies of diefstal

Het afsluiten van een goede reis/bagageverzekering met werelddekking wordt ten zeerste aanbevolen. Om diefstallen te voorkomen adviseren wij u om uw dure sieraden thuis te laten. Draag nooit te veel waardevolle spullen of cash geld bij u. Verder wordt aangeraden een kopie van uw paspoort te maken en deze uiteraard apart van het paspoort te bewaren. Let u altijd op zakkenrollers! Stop geen portemonnees of waardevolle spullen in uw achterzak, tas of rugzak. Houdt uw geld, paspoort en andere waardevolle zaken zoveel mogelijk direct op uw lichaam onder uw kleding. Een geldbuidel kan hiervoor goede diensten bewijzen.

Bewaar uw pasjes en cheques altijd gescheiden. Wanneer u pasjes of cheques verliest, meldt dit dan meteen bij de desbetreffende maatschappij. Zij kunnen dan uw rekening onmiddellijk blokkeren. Bij verlies en diefstal van goederen, geld, paspoort, sieraden etc. dient u te allen tijde aangifte te doen bij de politie ter plaatse. U krijgt dan een bewijs van aangifte. Deze politieverklaring heeft u nodig bij het claimen van de eventuele schade. Veel verzekeringsmaatschappijen gaan zonder dit bewijs en de aankoopnota’s niet tot uitbetaling over.

Zorg dat u het nummer van de alarmcentrale van uw verzekering bij u heeft.


Gezondheid

De medische zorg in Botswana is doorgaans goed. Er zijn ziekenhuizen en klinieken in de grotere steden en er is een flying docter service. Indien nodig worden patiënten vervoerd naar de grotere ziekenhuizen in Zuid-Afrika.

Kraanwater

In de hotels, guesthouses en andere accommodaties is het water uit de kraan niet altijd drinkbaar. We raden aan om water uit flessen te drinken. Zorg altijd voor voldoende drinkwater. Wees zuinig met kraanwater, het is bijzonder schaars in dit land; neem een korte douche i.p.v. een bad, sluit de kraan gedurende de tijd dat u uw tanden poetst of scheert en waarschuw uw gastheer/vrouw als u een lekkende kraan opmerkt!

 Medicijnen & medische zorg

Bij medicijngebruik is het raadzaam voldoende medicijnen voor de gehele reis mee te nemen. Indien u speciale of onmisbare medicijnen gebruikt, probeer daarvan dan een recept mee te nemen of in ieder geval de naam, sterkte en samenstelling van het medicijn (uw apotheker of huisarts kan u daarbij helpen). Ook een brief van uw arts (in de Engelse taal) c.q. medisch paspoort kan bruikbaar zijn als verklaring waarom u bepaalde medicijnen bij u draagt of om lokaal nieuwe recepten te laten uitschrijven bij verlies of diefstal.

Apothekers en drogisterijen vindt u in Botswana in de grotere plaatsen.

Handig om zelf vast mee te nemen zijn: Pijnstillers, zoals paracetamol of aspirine, zonnecrème en lippenstift met UV-filter, anti muggenolie (de beste bevat 30 tot 50% DEET), diethyltoluamide, azaron of phenergan crème tegen jeuk, klamboe, betadine jodium, pleisters/verbandmiddelen, schaar, pincet, iets tegen diarree (Norit/Immodium) en verstopping (Dulcolax).

Vaccinaties

Voor Botswana zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden echter wel aanbevolen. Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Botswana alleen verplicht als u in een gele koorts land bent geweest of daar in transit bent geweest.

U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts, GGD of travelclinic.

Anti-Malariapillen

De situatie rond malaria in de wereld is duidelijk veranderd. Veel malariamuggen zijn resistent geworden voor de verschillende medicijnen. Het gevolg is dat malaria weer de kop op steekt.

Voor Botswana wordt het gebruik van antimalaria preparaten (malariaprofylaxe) aanbevolen.

Het is verstandig om deze uiterlijk vier weken voor vertrek aan te schaffen. Ga dus op tijd naar uw huisarts of de GG&GD voor advies en een recept. Ook na terugkeer moet u vaak nog vier weken doorgaan met het slikken. Het gebruik van malariaprofylaxe kan niet altijd de besmetting met malaria voorkomen. Daarom is het verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik van een klamboe, dragen van dekkende kleding vooral ‘s avonds, gebruik van muggenolie, geen geparfumeerde producten gebruiken etc.). Wees bovendien alert op de symptomen (vooral koorts en symptomen van griep). Het risico dat u een vervelende ziekte of kwaal oploopt houdt ook verband met de manier waarop u reist. Om ziekten te voorkomen zijn enkele preventieve maatregelen aan te bevelen:

Zon: Gebruik een goede zonnecrème met een hoge factor en bouw de tijd die u in de zon doorbrengt langzaam op. Onderschat de straling van de zon niet, zorg voor een pet of hoed en neem de tijd om aan het ongewone klimaat te wennen.

Uitdroging en zoutverlies: Door veel transpireren, soms onmerkbaar, kan het lichaam uitdrogen. In combinatie met ernstige diarree, treedt uitdroging nog sneller op. Dorst is niet altijd een goede graadmeter, wel of u voldoende plast. Probeer dus veel te drinken en zorg dat u voldoende zout eet. Vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en spierkrampen kunnen op een zouttekort wijzen.

Verkouden: Let op met airconditioning, de grote temperatuurverschillen maken u snel verkouden. Was regelmatig uw handen.

Darm- en maagklachten: Oververmoeidheid, te weinig drinken en temperatuurverschillen zijn vaak eerder de oorzaak van darm- en maagklachten, dan het vreemde eten of slechte hygiëne. Het gebruik van Immodium tabletten verhelpt deze klachten vaak al binnen 24 uur. Mochten de klachten aanblijven dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Bilharzia wormen: Wie wil zwemmen in zoet water (een meer of een rivier) moet zich realiseren dat dit water met bilharzia besmet kan zijn. Zware infecties kunnen ernstige buikklachten en leverafwijkingen geven. De ziekte is behandelbaar.


Verblijf

Accommodaties

Botswana heeft een beperkt aanbod op het gebied van accommodaties.

deluxe tent mobile safari accommodatie BotswanaEr zijn B&B’s (Bed & Breakfasts), guesthouses, hotels en lodges, alsook campings voor de kampeerders (o.a. voor jeeps met tenten op het dak).  De standaard van de accommodaties is over het algemeen van een zeer goed niveau.

Op diverse plaatsen in het land kunt u privé parken bezoeken met meestal luxe accommodaties. De prijs is daar hoger, maar dan is vaak alles inbegrepen: safari- gamedrives (meestal 2 per overnachting, aan het einde van de middag en in de ochtend) en alle maaltijden (full board / FB). In de parken gaat u op safari in open landrovers en ervaren rangers proberen u de schuilplaatsen van het wild te laten zien. Er worden ook op diverse locaties tochten te voet (bushwalks) georganiseerd.

Kamperen is erg populair in Botswana, hierdoor zijn met name de kampeerplaatsen in de nationale parken snel volgeboekt. Kampeer nooit in een droge rivierbedding om te voorkomen dat u wordt overvallen door veel wateroverlast na een bui.

Elektriciteit

De standaardvoltage in Botswana is 220/240 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker (niet de Engelse) nodig. In Europa is deze stekker moeilijk te krijgen, maar de hotels hebben vaak al exemplaren in de hotelkamer of kunnen deze via de receptie ter beschikking stellen. Ook ter plaatse zijn, o.a. in de supermarkten, verloopstekkers te koop.


Praktisch

Openingstijden

Houdt rekening met variërende openingstijden. Winkels zijn gewoonlijk open van maandag tot vrijdag 9.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 13.00/14.00 uur en soms op zondag van 9.00 tot 13.00 uur. In kleinere steden zijn de winkels op zondag gesloten en gewoonlijk van 13.00 tot 14.00 dicht voor de lunch.

Hoewel de banken geen gelijke openingstijden hebben zijn de gangbare openingstijden: maandag tot vrijdag 9.00 -15.30 uur, zaterdag 8.30 -11.00 uur.

Openingstijden postkantoren: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 08.00 – 17.00 uur; woensdag: 08.30 – 17.00 uur; zaterdag 08.00 -12.00 uur.

Entreegelden & fooien

Tijdens de reis heeft u ruimschoots gelegenheid bezienswaardigheden te bezoeken. De entreegelden tot de wild/natuurparken moeten in de meeste gevallen aan de hekken van het park worden betaald of bij het administratiekantoor bij het restcamp. Dit geldt doorgaans ook wanneer u in de parken overnacht.

Fooien zijn hier gebruikelijker dan in Europa. In Botswana is het de gewoonte een fooi te geven aan kelners, kruiers, hotelportiers, kamermeisjes, evenals voor gidsen en rangers. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants, echter sommige restaurants voegen zelf al 10% service charge aan uw rekening toe.

Roken

Botswana kent geen wetten die betrekking hebben op roken, maar bedrijven waar roken niet is toegestaan zullen dit duidelijk kenbaar maken.

Souvenirs

Koop geen producten van ivoor, schildpad of slangenleer. Deze kunnen van beschermde diersoorten zijn en invoer hiervan is in Europa verboden.

Fotograferen en filmen

Botswana biedt voor fotografen geweldige mogelijkheden. Vooral de vele dieren zullen inspireren tot het maken van oneindig veel foto’s. Ook zijn er prachtige mensen met verschillende culturen die zij graag aan u tonen; vraag wel van tevoren of u foto’s mag maken.

Het fotograferen en filmen van officiële/militaire terreinen, voertuigen en personen (incl. politieagenten) is verboden.

Tip: neem iets mee op reis om uw camera tegen zand en stof te beschermen en een zonnefilter tegen het felle licht.

Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen!

Wat meenemen?

De kleding die u meeneemt is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Voor frisse ochtenden/avonden en tijdens de safari game-drives in open jeeps zijn fleece- of windjasjes heel comfortabel en draag tijdens game drives neutrale kleuren. In onze zomer is het winter in Botswana (juni-augustus) en kunnen een lichte muts & handschoenen prettig zijn. Overdag kunt u vaak uw zomerkleding aan. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en goede zonnebrand en zorg voor goede schoenen.

Afhankelijk van uw gekozen luchtvaartmaatschappij mag u 20 of 23 kg bagage per persoon (soms zelfs 30 kg) meenemen. Let op het toegestane aantal stuks bagage als ook de maximale afmetingen (doorgaans 1 stuk bagage om in te checken + 1 stuk handbagage). Als u een binnenlandse vlucht in Botswana heeft geboekt is de bagagevrijheid afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij 20-23 kg per persoon. Bij kleinere (particuliere/charter) vliegtuigjes mag u doorgaans 1 stuk bagage van 20kg per persoon meenemen en zijn hard-schalige koffers niet toegestaan.

Afhankelijk van uw geboekte huurauto, het aantal personen en de beschikbare bagageruimte kunt u grotere/ kleinere koffers of (flexibele) reistassen meenemen. Het is eventueel raadzaam om met flexibele reistassen te reizen om het zo goed mogelijk te laten passen in het bagagegedeelte van uw vervoermiddel.

U hoeft voor de accommodaties waar u overnacht geen beddengoed of handdoeken mee te nemen (ook niet voor de restcamps in de Nationale Parken), tenzij dit nadrukkelijk is aangegeven. Het is raadzaam om vooraf inkopen te doen als u overnacht in een restcamp in een Nationaal Park en daar o.b.v. logies/self-catering verblijft. Doorgaans is er wel een winkel en/of restaurant aanwezig in het restcamp, maar buiten het park is meer (en voordeliger) verkrijgbaar. Vaak zijn er in de restcamps braai-faciliteiten (barbecue) aanwezig.

Voor onderweg kunt u bij de lodge vaak een lunchpakket bestellen.

HET CONSULAAT VAN NEDERLAND IN GABORONE

Netherlands Consulate in Gaborone, Botswana P.O. Box 457 Gaborone Botswana

Tel       : (+267) 717 777 06

Email   : nederland@info.bw

Openingstijden: Deze kunnen veranderen. Neem altijd eerst contact op met het consulaat voorafgaand aan een evt. bezoek.