Activiteiten Suriname

Stadswandeling o.l.v. een gids

Natuurlijk kunt u Paramaribo op eigen gelegenheid ontdekken, maar leuker is het om met een gids op pad te gaan. Achter iedere bezienswaardigheid schuilt namelijk een bijzonder verhaal. Tijdens de wandeling bezoekt u verschillende plekken in het centrum van de stad, dat door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. De gids, kenner van Paramaribo, geeft deskundige toelichting en heeft natuurlijk een paar mooie anekdotes te vertellen. Gewoon in het Nederlands…

Culturele markten (zondag)

Op zondagochtend maakt u kennis met de Surinaamse multiculturele samenleving. O.l.v. een gids start u met een bezoek aan de zangvogeltjes-wedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein. Ontdek daarna de grote variatie op de Chinese markt, proef hier bijvoorbeeld de dimsum en bekijk de grote diversiteit aan groenten en producten. Tijdens deze tour bezoekt u ook een gezellige Javaanse markt, een vlooienmarkt, orchideeënmarkt en als afsluiting gaat u naar de Paramaribo Zoo.

Fietstour Paramaribo o.l.v. een gids

Een populaire en leuke manier om Paramaribo of de plantages net buiten de hoofdstad van Suriname te ontdekken is per fiets. Tijdens het trappen ziet u een hoop en iedereen kan zijn eigen tempo bepalen. Tip: begin de dag met een georganiseerde fietstour, samen met een gids. Op deze manier leert u omgaan met het Surinaamse verkeer en komt u langs de bezienswaardigheden en andere interessante plekken.

Cacao workshop

Deze leuke en lekkere workshop kunt u doen bij de kleinschalige cacao-producent thuis. Hoe gaat de verwerking van ‘tree to bar’? Leer het hele proces: van de vrucht aan de boom tot aan de verwerking van de bonen, tot de chocoladereep. Maak zelf een eigen skrati (authentiek Surinaams cacaoproduct), die u met verschillende kruiden een persoonlijke tint en smaak geeft. Natuurlijk krijgt u tijdens deze workshop ook nog andere lekkernijen voorgeschoteld.

Suriname kookworkshop

Een culinaire ervaring met veel gezelligheid! Thuis bij een Surinaamse kokkin in de keuken leert u de lekkerste gerechten maken. Dat is misschien wel het beste souvenir om mee terug naar huis te nemen. U kunt voor de te leren gerechten een keuze maken uit de Javaanse-, Creoolse- of Hindoestaanse keuken. Het gaat om leren, proeven, eten, kennismaken met de diversiteit van de Surinaamse keuken en misschien wel het belangrijkste ingrediënt: gezelligheid.

Historische dagtocht / Sugar Trail

Maak een dagtocht door het zoetzure suikerverleden van Suriname. Per bus en boot gaat u naar een voormalige suikerplantage, waar u verteld wordt over de geschiedenis van de suikerplantage. Na een Javaanse lunch in Tamaredjo bezoekt u de verlaten suikerfabriek Mariënburg waar een voormalige werknemer boeiende verhalen vertelt. Tijdens de boottocht terug naar Paramaribo wordt verteld over het proces van suiker tot rum en krijgt u, hoe kan het ook anders, een heerlijk rum cocktail.

Plantage Peperpotdagtour (fiets of taxi)

Natuurreservaat Peperpot was ooit een van de meest bloeiende koffie- en cacaoplantages van Suriname. Het ligt dichtbij Paramaribo, aan de overkant van de Suriname rivier, in het district Commewijne. Hier zijn verschillende dagtochten mogelijk. U kunt zelf per fiets of taxi een halve dag naar Peperpot gaan, maar leuker is het om dit te doen met een gids. Tip: combineer Peperpot met een bezoekje aan Fort Nieuw Amsterdam.

Dolfijnen boottocht bij zonsondergang

Wilt u dolfijnen zien? Ga dan, aan het einde van de middag, mee met een boottochtje. De tocht start zo’n 10 minuten buiten Paramaribo. Terwijl u met een hapje en drankje in de boot geniet van de namiddag en de zonsondergang, gaat u op zoek naar dolfijnen. Ze zijn vrijwel altijd te zien. Voor wat lokale sfeer en Surinaamse snacks legt u na afloop nog even aan in het dorpje Johan & Margaretha om vervolgens, terwijl het langzaam donker wordt, terug te varen naar Paramaribo.

Avondtour naar de zeeschilpadden

Het is een magisch moment wanneer zeeschildpadden eieren komen leggen op het strand. Wilt u getuige zijn? Dat kan tijdens de avondtour. U gaat vanuit Paramaribo per boot of bus mee naar het strand. Zodra het donker wordt en na een heerlijke Surinaamse maaltijd, gaat u o.l.v. een gids op zoek naar zeeschildpadden. Natuurlijk worden de regels en richtlijnen van het WWF strikt nageleefd. Het aan land komen, eieren leggen en weer teruggaan naar zee kost een schildpad ong. 2 uur.

Dagtour naar Brownsberg Natuurpark

Brownsberg ligt 2,5 uur van Paramaribo en is goed bereikbaar. Tijdens deze dagtrip brengt u een bezoek aan dit natuurpark. In de loop van de ochtend bereikt u een hoog plateau, boven op de Brownsberg. Vanaf hier lopen verschillende wandelpaden naar een van de mooie watervallen. U kunt vogels en kikkers spotten en misschien wel brulapen horen. Vanaf verschillende plekken in het natuurpark heeft u een adembenemend uitzicht over het Brokopondo stuwmeer.

Dagtrip Berg en Dal – Outdoor Center

Vanaf Paramaribo vertrekt u in de ochtend naar Berg en Dal. Daar ligt, midden in de natuur, een waar outdoor-center, een prachtige plek om buitensporten te bedrijven zoals hiken of kajakken. Nog spannender is de canopy-zipline waarbij u met een spectaculaire kabelbaan door de jungle zweeft. Relaxen kan ook. Op het rivierstrand zijn hutjes met hangmat en BBQ te huur. In de loop van de middag rijdt u in 2 uur weer terug naar Paramaribo.

Dagtour naar Jodensavanna (ruïnes van de oudste synagoge van Latijns-Amerika)

Geniet tijdens een boottrip over de Suriname rivier, langs voormalige plantages, en stop in Domburg en Laarwijk. De boot vaart vervolgens naar Jodensavanne. Dit was de eerste Joodse nederzetting in Suriname waar zich in 1664 een aantal Portugese Joden verstigden. Van de koloniale nederzetting zijn alleen nog ruïnes over: restanten van de synagoge (de oudste in Latijns-Amerika) en de begraafplaats. Op de terugweg, na de lunch, is er tijd voor een frisse duik.