X

Kees & Manon: Helikoptervlucht en overnachten in een grot!

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Kees & Manon: Helikoptervlucht en overnachten in een grot!

Van 2 oktober tot 6 november 2015 hebben wij een superreis in Zuid Afrika gemaakt met de hulp van Rondreisopmaat.nl.
We hebben vrij kort van tevoren besloten om nog weg te gaan (+/- 4 weken), maar toch hebben Marjan en collega ter plaatse het voor elkaar gekregen om alles te regelen en ook nog eens helemaal naar de zin!

Omdat we vijf weken vakantie hadden konden we een net iets andere route nemen. We hebben 5100 km gereden van Johannesburg naar Kaapstad, zonder het gevoel te hebben gehad constant in de auto te zitten, waarbij we hele mooie afwisselingen hadden van landschappen en ervaringen. De eerste tip als je met de auto gaat: download een app met GPS (bv CityMaps2Go is gratis), je kunt dan tot op eenrichtingsweg zien waar je rijdt, is vooral in steden (en om er uit te komen!) erg handig.

We begonnen in Johannesburg met een fietstocht met gids in Soweto (écht een aanrader!, het Johannesbier overigens niet, tenzij je van de smaak van bier met yoghurt houdt) en een absoluut aan te raden bezoek aan het Apartheidsmuseum. Deze info helpt je echt bij het snappen van al je ervaringen in je reis daarna.

Daarna via Hoedspruit door naar het Kruger waar we een week verbleven in 4 verschillende locaties. Als je veel parken aandoet, schaf meteen een ’Wildcard’ aan (als ‘internationale’ moet je de internationale aanschaffen). Zo hoef je geen extra toeslag meer te betalen voor je overnachtingen en ook de entrees hoef je niet meer te betalen. Kies in het Kruger voor de minder grote locaties, kies wél voor het Olifants Camp (echt fantastisch uitzicht) en houdt een keer je eigen ’Braai’, baie lekker! De Big Five blijft fantastisch, maar er is nog heel veel meer te zien als je goed kijkt. Onmisbaar is een verrekijker!

We hebben daarna een aantal nationale parken aangedaan (Drakensbergen, Golden Gate) waar we gehiket hebben. Een absolute aanrader is de meerdaagse hike in Drakensbergen met gids en overnachting in een grot. Wat een uitzicht en een ervaring!

Daarna door naar een ander land: Lesotho. Dit is écht een ander land met meer armoede en een andere cultuur. Voor de overnachting moet je even rijden, maar de Malealea lodge is zeer de moeite waard en het eten is top. Een ochtend paardrijden leverde nog meer indrukken op van het land (en de zadelpijn viel mee :)).

Onze weg vervolgde via een tussenstop naar Graaff-Reinet. Met alle Nederlandse invloeden voelden we ons meteen thuis en de Valley of Desolation is de terechte publiekstrekker. Probeer er met zonsondergang heen te gaan.

Vervolgens zijn we afgezakt naar de Garden Route, met als eerste Tsitsikamma, Dat mag je echt niet missen! We hadden een huisje aan de zee en verbleven daar 3 nachten. We hadden er wel een week willen blijven. Veel natuur en genoeg te doen. De Canopy toer is erg leuk om te doen en probeer een van de uitzichtpunten op te lopen (kost wat moeite maar is fantastisch daar).

Daarna via Knysna (erg mooie baai) naar Swartberg (zeer mooie vallei, de lunchplek ’Kobus se gat’ is een aanrader, lekker lokaal eten) om weer terug te gaan naar de zee in Gansbaai. Allemaal genieten van natuur, mooie locaties en lekker eten.

In Gansbaai hebben we de walvissentoer gedaan, je kunt en ook sharkcage duiken. In een kooi aan de boot hangen terwijl de bestuurders haaien lokken is interessant (je ziet wel haaien, geen garantie op de witte haai), op de walvissentoer zie je meer (ook pinguïns, zeehonden, dolfijnen en wij hadden het geluk orka’s te zien (2e keer in 10 jaar)).

Onze laatste twee stops waren Kaapstad en Stellenbosch, De Bikes ’n Wines in Stellenbosch is erg leuk om te doen (je proeft niet alleen wijn maar ook brandy). In Kaapstad beviel onze locatie (voor het eerst!) niet (we kwamen (per ongeluk?) terecht in een huisje waarin ook lokale mensen sliepen waarbij de bijna geen privacy hadden), Marjan en Wendy (de lokale collega) hebben dit direct opgelost en de volgende dag zaten we ergens anders. Qua ervaring in Kaapstad is Robbeneiland een must (naast uiteraard de Tafelberg en de Peninsula), en als je geld hebt en er voor over hebt is een helikoptervlucht echt een aanrader. Wij vonden het super om alle plekjes waar we geweest waren nog eens vanuit de lucht te zien en het uitzicht van boven op Kaap de Goede Hoop is werkelijk fantastisch.

Dus wat waren onze hoogtepunten? Eigenlijk was alles één groot hoogtepunt, maar juist de afwisseling van allerlei verschillende ervaringen in landschap, cultuur, mensen en eten, en de goed geregelde accomodaties en andere ondersteuning van Rondreisopmaat.nl heeft deze reis onvergetelijk gemaakt.

Hartelijke groet, Kees en Manon