X

Genieten van Zuid-Afrika & Mauritius – Familie Blom

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Genieten van Zuid-Afrika & Mauritius – Familie Blom

Reisverslag van familie Blom in Zuid Afrika & Mauritius

We mogen weer op reis. En dat begint erbij om Marjan weer eens te bellen. Al een aantal keren heeft Marjan ons ondersteund in onze reizen naar Zuid-Afrika. We leggen Marjan ons vragen voor en overleggen wat mogelijk is. Dit keer willen we op familie bezoek, moet er nog online gewerkt worden door meneer en willen we beetje rondreizen en ook echt vakantie hebben.

Uit eerder ervaringen weten we dat Zuid-Afrika best koud kan zijn in juli-augustus en voor een rondreis maakt dat niet veel uit, maar echt luieren en hangen (met de jeugd) is dit wat lastig in dit seizoen. We kiezen dit keer om rondom Kaapstad te gaan zitten voor het eerste deel van de vakantie. Marjan heeft een prachtig huis in de buurt van stad, Waterfront en de tafelberg voor ons gevonden. Vanuit hier kan er gewerkt, en Kaapstad onveilig gemaakt worden. We kunnen lopend naar het Waterfront, met de auto naar de Tafelberg, Lionhead, Kaap de Goede Hoop, Botanische tuinen. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn en we worden door familie gewezen op niet toeristische aangelegenheden. Juist omdat we er langer zijn hebben we daar tijd voor. Het weer zit mee elke dag 18-20 graden met zonnetje, dus Kaapstad op zijn mooist.

Na een week trekken we verder naar Saldahnabaai, waar wij familie zullen ontmoeten. Prachtige plek vooral als de bloemen bloeien vanaf september. In de juli/augustus is dit geen toeristische trekpleister, maar zodra het warmer wordt is het aangenaam vertoeven met zijn mooie stranden. Paternoster kan je heerlijk eten (ook in juli ? ). Vanuit hier zullen trekken we naar Hermanus, we rijden binnendoor en gaan heerlijk eten onderweg. We werden getipt om naar Elgin Railwau Market (Elgin) te gaan. Dit is een ontzettend gave plek, het oude station is helemaal verbouwd tot foodmarkt en kleine winkeltjes. Het eten is heerlijk en sfeer heel relax. In de buurt kan je ook nog een Canopy tours doen in Grabouw.

Hermanus is fantastische; 10 jaar geleden zijn we er ook al eens geweest, maar het is in de tussentijd uitgegroeid tot een echte stad, met een leuk aangenaam centrum, en heerlijke cafe’s en een mooie boulevard om walvissen te spotten. Een deel van de familie is op een boot geweest en heeft ze van heel dichtbij mogen aanschouwen. Het deel wat op de kade bleef heeft vanaf de kant een schouwspel mogen meemaken van walvissen die voor de boulevard kwamen zwemmen en springen. Al begrepen we van locals, dat dit niet dagelijks aan de orde is. We hadden dus echt geluk.
Na Hermanus werd het tijd om weer richting Kaapstad te gaan en via de tuinroute zijn we in Stellenbosch terecht gekomen. We hadden een heerlijk accommodatie op een Wine Estate. Stellenbosch is een erg leuke studentenstad en de omgeving ligt vol met Wine Estates, waar heerlijk geproefd en gegeten kan worden, wandelen, fietsen en relaxen. Dat hebben we dan ook gedaan, we zijn 4 dagen in Stellenbosch geweest en hebben ons prima vermaakt. In de omgeving is veel te doen zoals Frenschehoek en Babylons-toren.

Na een heerlijk Zuid-Afrika zijn we doorgereisd naar Mauritius.

In overleg met Marjan zijn we naar Mauritius gegaan vanwege het klimaat en dat je er kan relaxen en actief kan doen. Het is goed bereikbaar vanuit Zuid-Afrika en vanuit daar kan je ook makkelijk weer naar Nederland komen. Mauritius heeft veel te bieden, naast heel veel strand en zee, ook een mooi binnenland, waar met name in het zuiden veel te doen is qua wandelen, strand en zee activiteiten.

We kiezen ervoor om naar Ottentic tents (aan de oost kust) te gaan voor de eerste 4 dagen. Wat een heerlijke plek, zo relaxed. Ontbijt is echt fantastische en je kan er van alles doen, kanoën, boottochten maken, boogschieten, fietsen, zwemmen, gemasseerd worden, kookcursus volgen van een halve dag. Wij zijn op een zonnige dag met de boot naar een eiland gegaan en hebben daar gesnorkeld, gezwommen en heerlijk op het strand gelegen daarna een fantastische lunch genoten op Ottentic. De sfeer op de “glamping” is heel relaxed voor jong en oud en ’s avonds gaan de lampjes en kaarsjes aan met kampvuur en muziek. En als je er ook wil avondeten dan zet je je op eetlijst en je wordt aangenaam verrast. Locals van het eiland komen ook aanschuiven zowel in de middag als avond. Het eten staat als zeer goed bekend. De accommodatie is prima, elke tent heeft 4 bedden en 1 onderschuif bed, en een prima buitenbadkamer. Enige dat handig is om oordoppen mee te nemen voor de nacht. Het ligt in een niet toeristische gedeelte van het eiland en de honden die buiten de camping leven willen nog wel eens een concert geven.

Vanuit Ottentic tents zijn we naar de noord-west gereden en hebben we een prachtig appartement in een klein complex net buiten het dorp. Uitzicht op zee vanuit het appartement, maar ook vanuit het zwembad. Vanuit deze accommodatie hebben we Mauritius verder verkent. We hebben diverse Hikes gelopen, watersportactiviteiten gedaan en wat rondgekeken en de dorpen in de omgeving.

In het dorp zelf was veel te doen zoals surfen en duiken. Dicht bij de kust zijn er meerdere leuke duikplekken te vinden, die met een duikschool makkelijk te bereiken zijn. Diverse duikscholen bieden duiken aan voor beginners en gevorderden. De kinderen hebben daarnaast gesurft en veel gezwommen in zee. Met de gehele familie hebben we een boottocht geboekt voor het zwemmen met dolfijnen en een BBQ later op een eiland. Dit is leuk, wel toeristisch, maar de sfeer is goed en het eiland is leuk om te verkennen. Ook een leuke uitstap is Port Louis, wel op tijd een excursie boeken als je een rondleiding wil in bijvoorbeeld de Chinese buurt. De markt is echt fantastische verse groenten en fruit, specerijen en natuurlijk ook toeristische spullen. Je kan er heerlijk eten bij diverse stalletjes. Als je een rondleiding wil boek doe dit dan tijdig en regel het eventueel vanuit Nederland als je maar 2 weken gaat, anders zit je aan het einde van je vakantie volgepropt met excursies.

In het binnenland zijn diverse hikes te lopen (bergschoenen mee) en fanatische watervallen te zien. Sommige hikes zijn echt moeilijk enige conditie is van belang en neem de tijd ervoor. Let op, het vinden van deze locaties waar je je auto kan parkeren is soms lastig, het staat niet (goed) aangegeven en je hebt een gids nodig. Er staan gidsen klaar (is ook online te regelen, dan zit er vaak vervoer bij), maar spreek wel even goed de prijs af. Afdingen in normaal. In de buurt van een van de hikes hebben we voor een appel en een ei een meest fantastische lunch gehaald bij een lokaal winkeltje (3 m2 en nog voller dan AH) een broodje met ei en curry. Deze hebben we onderweg gegeten uit de hand. Gisten die je terplekke regelt willen contant betaald worden. Zorg dat je genoeg geld bij je hebt.

De zee is zo blauw en helder, ook de lucht is zo fris en schoon. Het eiland heeft alles voor een hele fijne vakantie. Wij hadden zelf een auto, maar als je naar een resort gaat en je geen eigen vervoer hebt, is dat geen probleem. Er is een uitstekend openbaarvervoerssysteem en als je iets wil doen, bieden de organisaties taxivervoer aan.
De cultuur is een mengeling van Creols, Indiaans en een beetje Europees, dat vindt je op allerlei manieren terug in hoe de huizen zijn gebouwd, het eten en het vervoer. Dat maakt het eiland aantrekkelijk en met een geheel eigen charme.

Tips voor als je alleen accommodatie boekt:
– Was al je groente/fruit met water uit flessen.
– Fruit en groente langs de weg kopen is goed te doen en goedkoop. Echter goed wassen.
– Regel je excursies via website get your guide en van te voren of via Marjan (ook in laag seizoen)
– Let op de auto’s zijn klein en hebben 1.0 motor. (ja, je kan ook niet veel harder, maar voelt raar als je in Nederland een stevige auto gewend ben)
– Openbaarvervoer is uitstekend evenals het taxi systeem
– Drinken kopen bij lokaal klein winkeltje is zeer goedkoop in tegenstelling tot supermarkt.
– Er zijn weinig wegen, maar de doorgaande wegen zijn over het algemeen prima.
– Publieke stranden zijn goed te doen, let wel op met parkeren. Ze willen je onbedoeld nog wel is klem zetten. (3 dubbele parkeren)