X

Familie Smulders: Met 3 generaties op pad

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Smulders: Met 3 generaties op pad

Enige tijd geleden belde mijn zoon uit Zweden mij op of wij zin hadden om met hem en zijn zoon naar Zuid-Afrika te gaan. Ik stelde voor om in Transvaal en Natal te blijven (subtropisch). Het is in die tijd winter in Zuid-Afrika en daar is het dan ongeveer 20 graden of meer en elke dag 9 uur zon.
Het was 24 jaar geleden dat wij dat gebied hadden bezocht.
Wij hadden “Rondreis op Maat gevonden” op de site “Mijn Zuid-Afrika” en dat was goed gegokt want Marjan wist van wanten. Wij hadden onze wensen kenbaar gemaakt want we wilden op eigen gelegenheid gaan met een auto.

Op 26 juni kwamen we ’s morgens aan met British Airways in Jo’burg. Bij de Meet en Greet werden wij al opgewacht om al de formaliteiten in ontvangst te nemen en we konden vertrekken richting Pretoria naar de Kerkstraat (langste straat van Zuid Afrika 26km), naar de helden akkers waar de grootheden van de boeren oorlog liggen begraven, waaronder Paul Kruger (was president 1883). We hadden niet veel tijd want we moesten die dag nog naar Louis Trichardt dus we konden het Paul Krugerhuis, het voortrekkersmonument, parlementsgebouwen,M elrouse house en het kerkplein niet meer bezoeken.

Onderweg hebben wij nog gepauzeerd en foto’s gemaakt bij de steenbokkeerkring, dat was tussen Pietersburg en Louis Trichardt om vervolgens op de plaats van bestemming aan te komen midden in de jungle: Mashovhela lodge buiten het geraas van het verkeer en waar de bobbejanen rond huppelde.
De volgende dag gingen we het voormalig thuisland Venda bezoeken, dat is het gebied waar vele baobab bomen staan die 26 meter hoog worden en 15 meter in doorsnee zijn. Wat er in die jaren veranderd is: toen waren er alleen grevelpaaie en nu vele teerpaaie en ik miste de vele hutjes.

Na Louis Trichardt vertrokken we door het prachtig natuurgebied Magoebaskloof naar het voormalig plaatsje Soekmekaar, dat leende zijn naam dat een dag per jaar de zon zo hoog staat dat er geen schaduw is (soekmekaar).
Vervolgens kwamen we in Phalaborwa aan in Sefapana Lodge; daar stonden ze ons al op te wachten met warme handdoeken want we moesten meteen mee op wildernis trail.
De andere dag ’s morgens gingen we op uitnodiging naar de Township, want we hadden een volle weekend tas vol shirtjes en petjes en balpoints meegenomen om uit te delen o.a. op scholen en aan de arme mensen. Als afsluiting trad een groep dansers voor ons op (zie foto). In de middag gingen we weer op safari, met de boot op de olifantrivier, op zoek naar seekoeien en krokodillen.

Het was op 30 Juni dat we aankwamen in Timbavati (Krugerpark) Shindzela tented Safari camp, echt in de rimboe en daar kon je de zon horen ondergaan. 2 keer per dag gingen we op wildernis trail met een jeep.
Op 2 Juli waren we in Hippo Hello country Estare in Hazyview, daar kwamen ’s avonds de nijlpaarden op bezoek in de achtertuin. Vandaar konden wij de Panorama route beleven oa. watervallen van Sabie, Lone creek, Mac-Mac, Forest, bruidsluier, Berlin en Lisbonwatervallen en zeker niet vergeten Pelgrimrus 1870, het mijnstadje, helemaal in die tijd gerestaureerd (goudstormloop). Verder bij de drakensbergen Gods Window,Wonderview en niet vergeten Boerk’s luck (spoelgaten) en dan de hoofdschotel het asemrovent bergtonele Blyde Rivier Poord Natuur Reservaat met een kloof van 800 meter diep.

Op 4 Juli gingen we naar Swaziland naar het natuurpark Milwane Wildlife Sancturari In Ezulweni waar wij sliepen in traditionele beehive. Het wild liep daar rustig tussen de hutten te grazen. We konden daar een bicycle tour maken met een groep door de natuur en ‘ ’s avonds was eer een optreden van stamleden met de traditionele sibhaca.

6 Juli zaten we in de Amazulu Lodge in Mc.Kenzie street in St.Lucia Kwazulu Natal, een leuk toeristenplaatsje. Apen liepen kris kras door de straten vuilnis zakken open te maken. Wij liepen door het St.Luciapark (mijn zoon was met zijn zoon een bicycle tocht aan het maken) en daar stonden bordjes waar gewaarschuwd werd voor krokodillen. Later op de middag was er een boat cruise op het St.Lucia meer, die bracht ons dichtbij nijlpaarden en krocodille die er in overvloed waren. Wij naderden het einde van de reis en dat was in Ghost Mountain Inn in het Mkuze natuurgebied. Daar hebben wij nog eens genoten van de omgeving achter ons verblijf. ‘S avonds werden we nog eens beloond met een wervelende show van een orginele zulu dans.

Wij kunnen terug kijken naar een zeer geslaagde reis die Marjan voor ons verzorgd heeft.
Baie Dankie hiervoor!

Theo & familie Smulders