X

Familie Meijer op rondreis na congres

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Meijer op rondreis na congres

Alweer drie weken thuis uit Zuid-Afrika, maar helemaal nog niet uit onze gedachten.
Adam wist vorig jaar dat hij in september 2013 een congres voor zijn werk in Kaapstad zou hebben. Dat was de aanleiding om onze zomervakantie van 2013 naar het voorjaar in Zuid Afrika te verschuiven. We hadden al wat ideeën waar we naar toe zouden willen gaan. Maar de reisorganisaties die reisblokken aanboden sloten daar niet helemaal op aan. Begin 2013 ontmoetten we Marjan van Rondreisopmaat op de vakantiebeurs en de klik was er meteen omdat zij enthousiast inging op wat wij zoal voor plannen hadden. Kleinschalig logeren in lodges of tented camps, bezoeken van een aantal specifieke locaties, en dat aansluitend aan het congres van Adam. Nou, dat is super gelukt. Zelfs met een leuk kleinschalig hotel vlakbij Waterfront en het congrescentrum in Kaapstad erbij. We hebben heel veel beleeft en gezien op onze reis van bijna vier weken, van Kaapstad naar Johannesburg. We hadden Marjan gevraagd de reis zo te organiseren dat we op elke locatie minstens 2 nachten zouden overnachten zodat we in ieder geval een volle dag op elke locatie zouden hebben. Blij dat we dat gedaan hebben. Heerlijk leven in de natuur tussen 6 am en 6 pm wanneer het licht is, en na heerlijk dineren lekker slapen en dromen om alles nog eens te beleven. Echt weg uit het gewone dagelijkse leven met zijn beslommeringen. Hieronder een korte impressie van onze rondreis op maat.

Zuid Afrika heeft een eindeloze variatie aan landschappen met heel indrukwekkende uitzichten. Elk van de 13 locaties waar we geweest zijn, en de landschappen waardoor we gereisd hebben van locatie naar locatie, waren steeds weer anders. Op de Tafelberg hebben we een mooie route gelopen met super uitzicht op Kaapstad en Robbeneiland. Bovenop de Tafelberg kwamen we nog veel mensen tegen. Aan de achterkant met uitzicht op Cape Point waren we alleen. Daar hebben we een prachtige route gelopen door Echo Valley en over een paar ladders terug naar de kabelbaan. Een aanrader! De route die we van Cape Point helemaal langs de kust naar Hermanus reden, en zeker het laatste deel met een laagstaande zon die de bergen rood kleurde, was onvergetelijk. De route van Swellendam naar Oudtshoorn die we reden over de Tradouwpas en dan route 62 volgend over de Huisrivierpas was ook super mooi. Golvende wegen, diepe kloven, eindeloze bergketens in de verte, boomgaarden, ruige steppe, kortom heel afwisselend. De Waterfall trail in Tsitsikamma National Park bracht ons over blokken en kleine weiden naar de waterval, maar terug was een deel van het pad door vloed en ruige golven onder water verdwenen, wat ons dwong een stukje alternatief te klauteren. Een lange wandeling vanuit Didima camp (bij Cathedral Peak in de Drakensberg) bracht ons onder de steile wanden van de Escarpment, de grens met Lesotho; heel indrukwekkend. Ook de route die we van Didima camp naar St Lucia aan de kust reden en die zich over binnenwegen door indrukwekkende berglandschappen kronkelde was erg mooi. Alhoewel de Panoramaroute de naam heeft, en het daar inderdaad heel mooi was met héél veel watervallen, doen de andere landschappen daar toch absoluut niet voor onder. En er was nog meer…

De lodges en de onderkomens in de kampen waar we verbleven waren prima. Voor het overgrote deel accommodaties die we op advies van Marjan gekozen hadden, en een enkele omdat we daar persé naar toe wilden. Geen probleem voor Marjan. De mooiste/apartste waren toch wel de tent bij Oudtshoorn, het huisje met open haard in het Didima camp in de Drakensberg, wat een absolute aanrader is, en de rondavel in het Umlani bush camp. Eigenlijk alle drie toch wel luxe. En met restaurant/uitgebreid diner op deze toch wel afgelegen locaties. Heel wat anders dan in 2009 toen we in een klein koepeltentje bivakkeerden op de Serengeti met alleen een gat in de grond als toilet, beperkt water en de gids en de kok die voor de meer dan bijzondere maaltijden zorgden op alleen een houtvuurtje.

Uit verhalen van mensen die we onderweg ontmoet hebben lijkt het alsof de big five spotten het summum is van wild ervaren in Zuid Afrika, en soms gaan gidsen daar in mee in hun zoektocht naar de big five: “want daar komen de toeristen toch voor”. Zeker, het is bijzonder, maar er zijn zoveel meer bijzondere dieren die je in Nederland niet in het wild tegenkomt. Zoals de zeldzame baardgieren die boven onze hoofden zweefden op de top van Tryme hill in de Drakensberg en nieuwsgierig kwamen kijken wat die twee mensen daar nu weer deden. De jonge hyena’s die met hun moeder spelend in het donker gespot werden door onze ranger Elvis en tracker Ephraïm in het Timbavati reservaat. Of de klipdassies die we tegenkwamen op en bij een houten bruggetje op de Waterfall trail in het Tsitsikamma National Park; je blijft naar ze kijken en zij naar jou. Toen de kudu stier waar we bijna over struikelden onderweg in het donker van onze tent naar het restaurant op Buffelsdrift. En de felgekleurde joekel van een sprinkhaan toen we onderweg waren op de Swartbergpas. De ravottende kleuterolifanten vlak voor onze neus toen we met onze auto verzeild raakten tussen twee kuddes olifanten in Addo Elephant park. Of de kolonies van white-fronted bee-eaters die met insecten in hun bek af- en aanvlogen naar de honderden nesten in een roodgekleurde wal in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Ook de Pumba’s in allerlei maten. Zo kunnen we nog wel even doorgaan… Ons advies, focus niet te veel op het spotten van de big five, laat het gewoon gebeuren want er is zoveel meer moois te zien. En ga je niet zelf op safari, vraag de ranger er naar. Onze ervaring is dat ze graag ook andere dieren en planten willen laten zien en er over vertellen. Zoals ranger Elvis die tijdens onze bush walk in het Timbavati reservaat uitgebreid over eigenschappen van de planten vertelde die we tegenkwamen, totdat we door een kudde olifanten bijna overlopen werden en op een holletje terug moesten naar Umlani bush camp.

Onze route ter inspiratie voor toekomstige Zuid Afrika bezoekers: Kaapstad/Hout Bay (dagtocht op de Tafelberg gelopen, Robbeneiland bezocht, kasteel die Goeie Hoop bezocht, botanische tuin Kirstenbosch bezocht; heel veel protea’s!, over Chapman’s Peak drive naar Kaap de Goede Hoop/Cape Point, bezoek aan pinguins bij Boulders Beach Simonstown), Hermanus (vanwege storm ging de walviscruise niet door, naar Swellendam via Cape Agulhas), Swellendam (wandeling en selfdrive safari in Bontebok national park), Oudtshoorn (met Kobus van Kobus se Gat over de Swartbergpas, bezoek Cango Caves, ochtend safari op Buffelsdrift, onderweg naar Storms River stop in Knysna Waterfront en bezoek Birds of Eden), Storms River (Blue duiker en Waterfall trail gelopen in Tsitsikamma national park), Addo Elephant park (self drive safari’s), binnenlandse vlucht Port Elizabeth – Durban, Umhlanga Rocks (strand), Didima camp in Drakensberg (gewandeld in de bergen, San rock paintings), St Lucia (self drive safari in iSimangaliso Wetland park, boot cruise in de lagune, met locale gids Zulu dorp bezocht), Swaziland Mlilwane Wildlife Sanctuary (bezoek swazi cultural village, self walk safari, sunset safari met gids), Hazyview (Panorama route gereden), Umlani bush camp in Timbavati reservaat (guided safari’s en bush walk), Johannesburg. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele leuke restaurantjes waar we gegeten hebben en al die plekjes en route om even aan te leggen. Kortom, we hebben letterlijk en figuurlijk van Zuid Afrika geproefd, en het smaakt naar meer…

Tenslotte, wat wij altijd graag doen is vooraf veel informatie verzamelen en uitspitten om zo optimaal mogelijke gebruik te kunnen maken van de beschikbare tijd tijdens de vakantie. Tip van ons, ga maanden van te voren eens een dagje schuimen bij Pied à Terre reisboekwinkel in Amsterdam. Ze hebben daar onwaarschijnlijk veel reisboeken, heel gedetailleerde wandelkaarten en wandelboekjes over Zuid Afrika. Daar hebben wij veel inspiratie opgedaan en het is een heel goede aanvulling op de informatie die in het boekwerk van Rondreisopmaat staat, welke je ontvangt zodra je in Zuid Afrika aankomt. Tip 2: kijk ook eens op www.themaps.co.za voor heel informatieve kaarten en te downloaden extra’s zoals een gedetailleerde wandelkaart van de Tafelberg top. Wij hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.

Marjan, dank je wel voor je advies over de leuke onderkomens en tegemoetkomen aan onze specifieke wensen, het boeken van de onderkomens en enkele excursies, en de keuze van de juiste auto voor de trajecten die we wilden afleggen. De Nissan X-Trail voldeed prima op de zandwegen en de wegen vol slag gate in het noorden van Zuid Afrika. Regtig ‘n reis op maat wat ons nie gou sal vergeet nie. Baie dankie!

Adam en Henriëtte Meijer