X

“Zuid-Afrika, wat een fantastisch vakantieland”

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Lütter: Zuid-Afrika, wat een fantastisch vakantieland.

We zijn net teruggekeerd van een rondreis van drie weken, georganiseerd door Marjan van der Herberg en nog vol van de indrukken die we hebben opgedaan tijdens ons verblijf. Vanaf de start in Pretoria tot aan ons vertrek vanuit Kaapstad is er niets aan te merken geweest op de locaties en route die ons waren voorgesteld.

We hebben tijdens de reis te maken gehad met veel contrasten en naar ons gevoel heeft het verblijf in de geselecteerde accommodaties veel bijgedragen aan onze inzichten in het land en haar bewoners. Het verblijf in (uitstekende) B&B’s en de gesprekken met de gastheren en –dames gaven een meerwaarde aan de reis ten opzichte van ons gebruikelijke verblijf in hotels.

Het rondreizen met een huurauto is heel goed te doen in Zuid-Afrika, de wegen zijn prima. Dat iedereen aan de verkeerde kant van de weg rijdt, went snel.

De voorgestelde afstanden leken op voorhand soms wat lang, maar in de praktijk bleek de reistijd altijd mee te vallen en niet meer dan een dagdeel te zijn. Omdat we op de meeste plaatsen twee dagen verbleven, was er alle gelegenheid om met voldoende rust een indruk te krijgen van dit geweldige land.

Ook het uitstapje naar Swaziland (koop daar souvenirs) is ons goed bevallen. Het was onze eerste reis naar Zuid-Afrika en het leek ons een goed idee om voor de samenstelling van de reis volledig af te gaan op de voorstellen van Marjan. Dat is geen verkeerde keuze geweest, want we hebben een zeer compleet beeld gekregen van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. We gaan snel weer terug!

En Marjan, heel erg bedankt voor de zorgvuldige voorbereiding van deze reis!

Eén ervaring wil ik de mensen die zich oriënteren op een reis naar Zuid-Afrika niet onthouden. Tussen Tzaneen en Hazyview zijn wij aangehouden door de verkeerspolitie, die ons een forse boete (5000 rand) wilde opleggen omdat ik geen internationaal rijbewijs bij me had. Dat is alleen verplicht in geval van bezit van een oud ‘linnen’ rijbewijs, maar het is wel aan te raden om toch een internationaal rijbewijs mee te nemen (aan te vragen bij de ANWB). Het heeft ons veel tijd gekost om van de boete af te komen en zonder kosten onze weg te vervolgen.

Omdat het toerisme in Zuid-Afrika lijdt onder dit soort controles is er het ‘Roadside Anti-Corruption Initiative’ ontwikkeld. We hebben van de gastvrouw van het Laughing Waters Guesthouse in Hazyview (een aanrader) een kaartje gekregen, dat ons tijdens het vervolg van de reis het gevoel gaf, dat we niet volledig aan de luimen van de verkeerspolitie zouden zijn overgeleverd. Ik voeg het aan dit verslag toe, we hebben er gelukkig geen gebruik van hoeven maken.