X

Familie Jungblut: “Even lekker hangmatteren in Suriname”

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Jungblut in Suriname; “een reis met varen, fietsen, kanoën, zwemmen en even lekker hangmatteren”

Met mijn gezin heb ik al veel mogen reizen, ook buiten Europa. Lange tijd stonden Sri Lanka en Indonesië in onze top 3 van reisbestemmingen. Na deze zomer is Suriname hier zeker aan toegevoegd.
Wat maakt Suriname zo bijzonder: de vriendelijke mensen, overal wordt je aardig begroet, de Nederlandse taal die communicatie zo gemakkelijk maakt, de samenstelling van de bevolking (Afrikaans, India’s, Javaans, Nederlands en inheems), de diversiteit van het eten (roti, saté, bami, cassave), de prachtige natuur omdat het land voor 94% uit jungle bestaat, de infrastructuur waardoor we veel met de korjaal hebben gereisd. Voor mij is het dat alles maar vooral de puurheid, weinig toerisme, eenvoudige hotels en traditioneel eten. Je ervaart het land zoals het echt is.Familie Jungblut Suriname boot Rondreis Op Maat Specialist
De highlights bekeken we tijdens trips van 3 of 4 dagen, allen vanuit Paramaribo. Het is dus handig om te reizen met weekendtassen en rugzakken. In Paramaribo konden we een deel van de bagage altijd veilig achterlaten. De meeste trips maakten we alleen of met 1 ander gezin en waren meestal een combinatie van natuur en cultuur. In Galibi maakten we kennis met de inheemse cultuur van de Caraib-indianen en hadden we het geluk een grote lederschildpad op het strand te zien in de vroege ochtend die eieren legde. Fijn dat we niet met een grote groep waren omdat dat wel de rust verstoort. Jammer van het plastic op het strand, volgende keer nemen we een zak mee om het op te ruimen.

Familie Jungblut Suriname moddermasker Rondreis Op Maat Specialist

In BigiPan zagen we de rode ibis, reigers en roofvogels, gingen we kanoën en namen we als afsluiting een verfrissend modderbad. Helaas wordt ook daar niet zuinig omgegaan met de natuur, wordt het water steeds brakker doordat zeewater binnen stroomt. Kennis en geld ontbreekt om het te onderhouden. De volgende generatie kan dit mooie natuurgebied misschien niet meer bezoeken…Onze eigen highlights waren de verblijven bij lokale mensen in hun B&B. Vooral Linde en Waldi nabij Groningen hebben ons hart gestolen met hun vriendelijkheid, verhalen, mooie huis, land met schapen, fruit en kruiden. Goede tip van Linde was om de opvang van luiaarden te bezoeken. Daar hebben we veel geleerd over de 2- en 3-tenige luiaarden en over miereneters. Ook niet te vergeten is Saoud in het oude plantagehuis in Commewijne waar we hebben gefietst. Het prachtige huis, de autovrije omgeving, met de fiets op de tentboot, het allerbeste eten en de vele verhalen over de geschiedenis van het huis en de huidige visvangst. Die man blijft boeiend. Als afsluiting van de reis wilden we niet weer naar Paramaribo, maar hadden we mooie ontspannen dagen bij Eric in Domburg, een sfeervolle plaats met een leuk lokaal zwembadje, nabij het vliegveld. Eric nam ons mee naar de vlindertuin en een hapje eten in een Warung. We kunnen het aanraden om de vakantie daar te beginnen of te beëindigen. Na 2 nachten wat luxer relaxen in een mooi huisje in Berg en Dal, met airco en witte lakens, volgde een bijzonder verblijf van 4 dagen in Gunsi in Boven-Suriname, aan de rivier. Dat had nog wat langer mogen duren. Op de korjaal kun je de weekendtassen gemakkelijk meenemen, dan blijft er voldoende plaats over voor water en voeding voor de lokale mensen. In Gunsi zijn we ondergedompeld in de Marroncultuur. We hadden het gevoel in Afrika te zijn door de hutten met rieten daken en het traditionele eten met Bakabana en cassave. De hut was basic maar met een mooi uitzicht. Alles relaxed, de tijdsplanning werd bepaald zoals wij het wilden, een fantastische gids die ons veel kon vertellen over de tradities, rituelen en het leven in de jungle. We bezochten ook een school en een ziekenhuis en mijn man ging naar de kapper in het dorp. Heel leuk was het voor de kinderen om te spelen en te voetballen met de lokale jeugd die geen Nederlands spraken maar zich heel open opstelden. Helaas deden de volwassenen dat niet altijd, ze waren wat terughoudend, foto’s maken was lastig. Misschien was daar het toerisme al wel meer doorgedrongen. We leerden veel over de jungle en hoe je daar kunt overleven: eetbare vruchten en mades, water uit lianen, de telefoonboom, kruiden en medicijnen. Gaan we nog een keer naar Suriname dan willen we dieper het land in varen om nog meer te beleven van de Marroncultuur.

Familie Jungblut Suriname fietsen Rondreis Op Maat Specialist

We waren telkens voor 1 dag terug in Paramaribo. Heerlijk om het fort te bekijken met de mooie tentoonstelling, het plein met de statige huizen, de houten kathedraal en de vogeltjesshow op zondagochtend vroeg. Ga langs de kade slenteren en drink een koude cola en Parbobier aan de waterkant tussen de Surinamers. Paramaribo is niet mooi maar wel sfeervol en druk. De helft van de hele bevolking woont er. Het heeft in het centrum leuke straten met oude witte houten huizen. Alleen hier zijn leuke souvenirs te krijgen, echter niet in de weinige souvenirshops. Ga op zoek naar een zaak voor hangmatten, de kosten zijn laag. Ikzelf ben ook op zoek gegaan naar de fleurige Afrikaanse stoffen met vreemde opdrukken. Helaas te weinig gekocht omdat we niet meer mee konden nemen in de weekendtas…En mijn dochter vond daar de beste conditioner voor krullend haar: African Pride. Op de centrale markt kochten we lekker fruit en verbaasden we ons over de hoeveelheid kruiden en vis.

Het was een zeer geschikte reis om te maken met 3 pubers. Zij hebben er erg van genoten en denken er vaak aan terug. Fijn was het zwembad in Paramaribo om tussentijds te verfrissen, want warm was het wel! Ook qua eten is er voor de kinderen voldoende keus. Door de kleine reisgroepen is het altijd mogelijk het programma voor hen ook leuk te maken. En niet te vergeten: varen, fietsen, kanoën, zwemmen zijn altijd leuk. Houden de kids van luieren en lezen,  laat ze dan even lekker hangmateren. Ja, het is een Surinaams werkwoord! De kinderen hebben ook een lijst gemaakt van alle dieren die ze in het wild hebben gezien en zelf hebben gespot: luiaarden, miereneter, slangen, apen, kaaimannen, ibissen, wandelende tak, leguanen, hagedissen, vlinders, ara’s, toekans en kleine vogels zoals de kolibrie en grietjebie. Allemaal heel spannend.

Familie Jungblut Suriname waterval Rondreis Op Maat Specialist

We hebben een fantastische reis gehad. De kleine nadelen, het is er heet, vaak 32 graden, soms een tropische bui, veel muggen, wegen niet op tegen al het moois. Met een fan, deet, zonnebrandcrème en een pet hindert het niet. Verwacht geen luxe, maar de basisaccommodatie is in orde. Pas je tempo aan Suriname aan en maak je niet druk, relax en geniet. Helaas is het ons thuis niet gelukt dit vol te houden, de dagelijkse drukte heeft ons weer in de greep, maar tijdens de reis hebben we ervan genoten.

Suriname, once we will see you back!

Familie Jungblut