X

Familie van Ikelen zag de zon verdwijnen achter de Waterberg

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie van Ikelen zag de zon verdwijnen achter de Waterberg

Na een ongestoorde vlucht vanuit Amsterdam, kwamen we rond 10 uur aan in Johannesburg.
Na emigratie en koffers verzamelen was de shuttle Bus naar hotel Southern Sun snel gevonden. Het hotel vlak bij de aankomsthal ligt achter de parkeergarages van de autoverhuur.
Southern Sun was een prima hotel met lekker ontbijt en een goede shuttle dienst met de vertrekhal.
Na ontbijt was het uitchecken en met de shuttle naar vertrekhal en de autoverhuur.
Daar was de meet en greet en kregen we routeboek en vouchers, waarna we in de rij konden bij Avis internationaal. Het was er erg druk die dag.
Maar nadat we de auto hadden konden we op weg naar het westen naar Madikwe.
Wel een enorm lang stuk rijden over relatief saaie wegen naar de grens met Botswana, Gaborone, waar Madikwe tegenaan ligt.

In Madikwe zaten we in de Buffalo Ridge Safari Lodge
Een leuk gelegen lodge op een helling in de Madikwe Game reserve. Goed bereikbaar en makkelijk te vinden, maar wel een grote afstand te rijden voor je er bent. Maar vliegen kan ook een optie zijn, want er is een airstrip, waar vliegtuigen stonden.
De lodge is aangesloten op het elektriciteitsnet en de huisjes hebben dan ook airco en een grote fan.
De huisjes in de lodge zijn ruim, riet gedekt en met goed sanitair en douche. Goede bedden en met mooi zicht op de vallei.
Wij hadden de tweede morgen de familie Kololo (klipspringer) op bezoek naast het huisje, rustig in de schaduw staand en niet schuw.
Het eten in de lodge was perfect en erg lekker en gevarieerd. Terwijl men tussen de game-drives prima zich kon afkoelen in het zwembad, terwijl men gelijk over de vallei uit keek.
Op de game drives waren veel dieren te zien, alleen de luipaard vertoonde zich niet. Maar wel zagen we een grote groep van meer dan 25 wilde honden, iets wat erg zeldzaam is, in wat duintjes 50 meter van het grenshek met Botswana

Na Madikwe reden we terug naar Vaalwater, waar 30 km uit Vaalwater aan de R517 Dinkweng Safari Lodge ligt. Wij waren er al meerdere malen geweest in deze heel rustige self-catering lodge, bestaande uit 11 grote chalets elk met 3 slaapkamers en badkamers. Goed voor gezinnen, met twee personen verdwaal je er in. Elk chalet ligt geheel vrij op een helling, met eigen zwembadje, vuurplaats en braai. Kookgerei is aanwezig en men kan ook goed op de braai barbecueën en daarna een leuk vuurtje aanleggen in de vuurplaats
Vanuit de chalets kan men aan het eind van de middag heel mooi de zon zien verdwijnen achter de Waterberg, als dan niet mooi rood gekleurd.
In het stadje Vaalwater kan men bij de Spar alle etenswaren inkopen die men wenst evenals alcohol in de aansluitende bottleshop of tanken in het aangrenzende tankstation.
Op het basisterrein van de lodge lopen veel dieren als zebra, gnoe, waterbok, kudu, nyala, giraf, etc., waartussen men kan gaan wandelen.
De lodge is een mooi rustpunt in een vakantie, speciaal als men eerst een aantal dagen vroeg op was vanwege de game-drives. Hier kom je echt tot rust.
Op een rondreis kan deze lodge ook prima als eindpunt dienen om nog even te ontspannen na alle drukte, terwijl je via Vaalwater snel in 4 uurtjes naar de N1 en dan naar de luchthaven in Johannesburg rijdt

Van Vaalwater ging de weg naar Mopane Bush Lodge, maar niet via R572 langs Tom Burke. Dat is echt de “pothole-highway”. Wij zijn via de N1 naar Polokwana gereden en vandaar via R 521 de naar Alldays en vandaar naar Mapungubwe. Alldays is de laatste plaats waar je kan tanken daar in de omgeving.
De Mopane Bush Lodge ligt schuin tegenover (7km) het Mapungubwe Nationaal park in het gebied van een oude vee boerderij annex wildfarm, wat grotendeels bestaat uit Mopane bosjes.
Men slaapt in moderne Rondavels met eigen zwembadje en uitgerust met airco.
Op dit moment is men bezig de lodge te vergroten met meerdere nieuwe Rondavels elk met eigen zwembadje, terwijl er ook een nieuw groot zwembad met uitzicht over de vallei is gemaakt.
Het eten is ook hier voortreffelijk en heel gevarieerd, afwisselend in het restaurant of bij het vuur in de Boma.
Op de lodge zelf kan men een game drive maken, maar ook is een game drive door het Mapungubwe Nationaal Park te maken. Dit kan men later ook zelf met de eigen auto doen en bijvoorbeeld een boxed lunch meevragen om die te nuttigen in de tree-top-walk of op de top bij het confluence punt van Sahshe en Lompopo, welke overigens beide droog stonden op wat plassen na. Ook het museum bij de ingang van het park is zeer de moeite waard evenals een tocht te voet met een gewapende gids naar de opgravingen en de oude “koningsheuvel”.

Na Mopane gingen we naar Tuli in Botswana. Dat gaat via de grensovergang bij Pontdrift, waar wij de auto aan de oever in het niemandsland parkeerden en opgehaald werden door de Tuli rangers. Tuli is makkelijk te bereiken via het oversteken van de meestal droog staande Limpopo bij Pontdrift. Ma een ort ritje kwamen we aan bij de Tuli Safari Lodge.
De accommodatie daar bestaat uit zeer grote luxe tenten op een betonnen platform en vaak onder een boom die schaduw brengt. Een dak ventilator kan voor koelte zorgen.
Ook hier is het eten voortreffelijk en heel gevarieerd, terwijl men wisselend kan eten in het restaurant, de tuin, de boma of voor de eigen tent.
De game drives in Tuli laten veel dieren zien, zelfs cheetah’s, maar met giraffen en olifanten in de meerderheid. Op het lodge terrein zelf lopen bosbokken en warthogs rond alsof ze er wonen, wat feitelijk ook zo is en komen ook impala’s en andere dieren een kijkje nemen.
De lodge heeft een mooi groot zwembad dat zorgt voor de nodige verkoeling, terwijl op de heuveltop achter de boma kan uitkijken over de omgeving in een mooie look-out met rieten dak tegen de zon en comfortabele banken

Na Tuli ging de reisweer terug over de Limpopo en reden we met onze eigen auto door naar Pafuri in het noordelijke topje van het Krugerpark. Daar waren we in de Pafuri River Lodge, gelegen aan de oever van de Luvuhu rivier en geheel op palen gebouwd. Looppaden op palen verbinden de tenten met het centrale deel rond restaurant en zwembad.
De accommodatie bestaat uit luxe grote tenten met een prima bed, uitgerust met een klamboe.
Vanuit het terras voor de tent kan je over de rivier kijken en alle dieren zien die komen drinken of oversteken. Zo zagen we hoe een grote groep olifanten met kleintjes vlak voor ons de rivier overstak.
Het eten is ook hier voortreffelijk en gevarieerd, meestal in het restaurant en soms ook in de Boma met zang en dans als toegift.
De game drives gaan door heel gevarieerde gebieden qua begroeiing met veel dieren. Zo zaten op de eerste avond links van de brug een luipaard en rechts een leeuwin, naast de kuddes olifanten die kwamen oversteken. Ook treft men hier veel vogelsoorten aan,

De reis ging verder door de Kruger omlaag naar Olifants Rest Camp. Olifants Rest Camp is een accommodatie van het Kruger park zelf en wijkt kwalitatief sterk negatief af van de particuliere lodges. Het ziet er echt wel wat vervallen en grauw uit. Erg vervelend is dat er, net als in Letaba en Satara, het restaurant gesloten is. En ook zijn er huisjes zonder kookvoorziening, waar men zich moet redden met een braai en een kookplaatje in de centrale keuken. Dat overkwam ons ook, een huisje zonder bord of kop, laat staan een pan. Maar gelukkig kon je een soort picknick kist huren met de benodigdheden om een maaltijd te maken. Ook wijkt het comfort van de rondavels zelf sterk af van dat wat men bij de particuliere lodges gewend is.Alles is behoorlijk gammel en soms onbruikbaar, wat toch een beetje een domper was na al die mooie andere locaties..
Wel mooi is het rondrijden in de omgeving, zeker met veel uitzicht mogelijkheden en ook het Olifanten museum in Letaba (gratis toegang) is een echte aanrader.

Na Olifants Rest Camp gingen we de Kruger uit en via Hoedspruit er naast bij Timbavati weer in, naar Umlani Bush Camp. Umlani blijft een mooi heel apart kamp, heel milieubewust opgezet zonder aansluiting op het stroomnet, maar zonnecellen om de accu’s van de camera op te laden. Dit kamp brengt het meeste Afrika gevoel alsof je midden in de natuur zit.
De accommodatie bestaat hier uit Rondavels, met een groot bed onder een klamboe. Terwijl de bar uitzicht heeft over de droge rivierbedding en de goed bezochte drinkplaats voor dieren, terwijl men ook vanaf het zwembad soms de dieren van heel nabij ziet langs komen.
Gezellig wordt ’s ochtend koffie gedronken bij een vuurtje in de Boma, voordat men aan de game-drive begint. Deze game drive gaat in geheel open terrein wagens met een spoorzoeker (tracker) in een stoeltje voor op de motorkap, aan wiens ogen niets ontsnapt.
Timbavati/Umlani kent veel dieren en zo zagen wij er wederom de big 5 op één dag, met als hoogtepunt een luipaard dat aan de wandel was en wel gezien wilde worden.
Ook heeft Umlani een nieuwe mooie boomhut aan een meertje, van waaruit je prima de dieren kan bekijken als ze komen drinken en waar je eventueel de nacht kan doorbrengen.
Het eten is in Umlani ook geweldig en rijk gevarieerd aan sfeervol gedekte tafels met kaars en olielamp licht.

Tot slot gingen we naar de onderkant van het Krugerpark bij Komatipoort, vlak bij de grens met Mocambique, waar net buiten de Kruger aan de overkant van de Crockodile river Marloth park ligt.
Marloth Park is een strook grond aan de Crockodile river, met aan de overkant het Krugerpark.
Ook hier lopen allerlei dieren vrij rond tussen de vele huizen en lodges die hier staan. Hier is ook de La Kruger Lifestyle Lodge, met als accommodaties gedeelde 2 onder 1 kap chalets met een ruime badkamer en een zwembadje voor de deur.
De La Kruger lodge was geboekt voor bed en breakfast, maar heeft een goed restaurant, waar men naar keuze ook kan lunchen of dineren, maar er zijn meer restaurants in Marloth park waar men ook naartoe kan.
Vanuit Marloth park rij je snel via Crockodile bridge poort de Kruger in.
Via de lodge kan je ook diverse uitstapjes boeken, vanaf diverse game-drives tot een dagtocht naar Maputo in Mocambique.
De lodge ligt is prima als start of eindpunt vanaf of naar Johannesburg, want via de N4 rij je daar in 5 uur heen.