X

Familie van Ikelen op rondreis en op de radio

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie van Ikelen op rondreis en op de radio

Oktober was voor ons de maand van het rondreizen door Zuid-Afrika en dan speciaal veel door de natuurparken. Daar maakt het Krugerpark natuurlijk deel van uit, maar echt prachtig was het verblijf in Umlani Bushcamp in Timbavati aan de rand van het Krugerpark. Puur natuur in een lodge zonder elektra, slapen in een rieten rondavel. ’s Avonds werden we onder geleide naar de rondavel gebracht, nadat eerst een stel buffels wat weggejaagd werden, waarna de deur dicht ging tot de volgende morgen, als we om kwart over vijf gewekt werden voor de morgen safari. Zowel in de ochtend als in de middag zagen we op deze safari’s de big-five (Leeuw-Luipaard-Olifant- Buffel- Neushoorn) en dan vaak van zeer nabij gezeten in een open Landrover met een “ranger” achter het stuur en een “tracker”, dat is een spoorzoeker, op een stoeltje op de motorkap.

Zo kwam een luipaard bij ons waterdrinken bij een poel, terwijl wij daar rustig naast de Landrover koffie stonden te drinken. Daarnaast konden we tussen de safari’s in, gezeten in een boomhut bij een drinkpoel, genieten van een grote kudde van wel 500 buffels. Prachtig was het spel tussen de buffels en een groep van 10 giraffen die ook wilden drinken. Het duurde wel een half uur voordat de giraffen aan de beurt waren. De hele route was één groot avontuur met veel ontmoetingen met dieren zoals ook in Addo Elefant park, maar ook met veel vriendelijke mensen onderweg. Daarbij valt op dat ook veel zwarte mensen genoeg Afrikaans spreken om van alles te kunnen vertellen.

Een ander hoogtepunt was het verblijf in Buffelsdrift bij Oudtshoorn. Daar sliepen we in luxe tenten aan het meer, waarin enkele nijlpaarden zaten. Waar je op ander plaatsen alleen van een nijlpaard de ogen en oren zag, kon je ze hier laat in de middag de wal zien opgaan. Buffelsdrift heeft drie huisolifanten, die daar zijn gekomen en inmiddels 15 jaar oud zijn.

Een belevenis om een uur lang op zo’n olifant mee te rijden, gezeten op een dekentje dat los op zijn rug ligt. Pracht dieren, die zich na de rit graag door ons lieten trakteren op wortels en stukken pompoen. En als je dan op de foto gaat met een dikke slurf om je heen, dan besef je pas hoe klein een mens is vergeleken met deze vriendelijke reuzen. Ook waren we in Oudtshoorn op een kweekfarm voor jachtluipaarden, waar er nog maar weinig van over zijn in het wild. Via een fokprogramma probeert men de soort weer op sterkte te brengen. Daar konden we de cheetah’s in hun verblijf rustig benaderen en aaien, natuurlijk met de ranger er bij.

Een heel speciale stop was de overnachting in het Lord Milner hotel in Matjesfontein. Alsof de tijd stil heeft gestaan na 1900. Queen Victoria hangt er nog boven de bar en aan het eind van de middag worden alle gasten naar buiten getoeterd voor de kortste toer van heel Zuid-Afrika. Die wordt afgesloten met een potpourri van liedjes, gezongen aan de piano in de bar. Dat moet je echt gaan meemaken. Een maand is veel te kort om Zuid-Afrika te bekijken, we moeten er dus maar gauw weer heen.

Johan en Wil van Ikelen

NB> Familie van Ikelen heeft inmiddels weer een reis geboekt naar Zuid-Afrika voor 2015….!