X

Familie Buiter zag een luipaard met prooi in de boom

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Buiter zag een luipaard met prooi in de boom

Van 30 juli tot 27 augustus hebben wij vier weken rondgetrokken door Zuid-Afrika. Aanleiding was een verplicht congres van één van ons in Kaapstad. De anderen waren graag solidair 😉
Helemaal tegen onze gewoonte in hebben we deze reis niet zelf, ten koste van vele avonden zoeken op het internet, bij elkaar gesprokkeld, maar door Marjan/Rondreisopmaat laten samenstellen.

Ze had de eerste week een aangenaam appartement voor ons geregeld in hartje Kaapstad. Sowieso is Kaapstad geen straf om een weekje te zitten. Binnen een uur rijden van Kaapstad is, zeker in onze zomer/herfst een hoop te zien. Het is de tijd van de walvissen! De zuidkapers komen dan naar de kusten van Zuid-Afrika om hun jongen te werpen. In Simonstown / The Boulders zitten het hele jaar door Afrikaanse pinguïns en bij Houtbaai leven duizenden Kaapse pelsrobben op kleine rotseilandjes, die vanaf een bootje makkelijk te bekijken zijn.

Een van onze eerste stops na Kaapstad was Hermanus. Als er (nog) geen walvissen (meer) direct aan de kust te zien zijn, is een kayaktocht, midden tussen de Kaapse pelsrobben zeker een goed alternatief!

Het leuke van de rondreis laten organiseren door Marjan en collega’s is dat zij accommodaties in het pakket stopt die we waarschijnlijk zelf nooit bedacht hadden, zoals Buffelsdrift: een vijfsterren safaritent aan een meertje waar drie nijlpaarden je aankijken als je vanuit je ligbad het raam (tentdoek) opendoet.
Zeker kinderen vinden het directe contact met de drie olifanten bij Buffelsdrift ook geweldig. (We hebben ons er wel eerst van vergewist dat de dieren op een goede manier werden gehouden en dat ze niet ‘van dubieuze oorsprong’ waren, zoals bijvoorbeeld in Azië vaak het geval is.)

Behalve een boottocht, om de nijlpaarden en krokodillen in het St Lucia Wetlandpark te bekijken, is ook een paardrijtocht bij St Lucia een aanrader. Je loopt echt tussen de gnoes en zebra’s. Zolang je maar op een paard zit, accepteren de dieren je als ‘één van de grazers’, en kan je super dichtbij komen. Ook in Mlilwane, in Swaziland kun je prima paardrijtochten organiseren, tot een meerdaagse tocht met overnachting in het veld aan toe!

De absolute topper van de reis: Umlani Bushcamp in het particuliere park Timbavati (tegen Kruger aan). Waar je in Kruger een leeuw van afstand herkent aan het grote aantal auto’s er omheen, zie je in Timbavati nooit meer dan twee auto’s van rangers bij om het even welk dier. En waar de mensen in het (staats) restcamp in Kruger vrij ongeïnteresseerd lijken, lopen ze in Umlani over van de wil om gasten te verwennen. Van het zoeken van sporen van roofdieren door de trackers, tot het warme handdoekje dat je na een gamedrive krijgt aangereikt om het stof van je gezicht te poetsen. Om van de ‘sundowner’ (een borrel in het veld, tijdens de avond-gamedrive) nog maar te zwijgen!

Van de ‘Big Five’, die we allemaal te zien kregen dankzij de geweldige rangers/trackers, was het luipaard, met (stinkende!) prooi in boom de meest indrukwekkende. En dat de ervaren gidsen je zelfs op een wandelsafari op een verantwoorde manier lopend dichtbij een neushoorn met jong brengen is een ervaring om nooit te vergeten.

Marjan en collega’s, enorm bedankt voor jullie uitgekiende reisschema!
Rondreisopmaat is een onvoorwaardelijke, dikke aanrader.

Familie Buiter