X

Familie Bennenbroek voor het eerst een verre reis!

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Familie Bennenbroek voor het eerst een verre reis!

Voor het eerst met onze kinderen van 10 en 12 op een verre reis. Spannend, maar erg goed bevallen. Zuid Afrika leent zich daar dan ook prima voor. Je komt in een heel andere wereld, maar toch kun je heel goed zelfstandig rondreizen. We hebben een geweldig mooie reis van vier weken gehad door het Oostelijk deel van Zuid Afrika. Niet alleen vanwege het schitterende land, maar zeker ook door de ervaring om met ons gezin op reis te zijn.

Met Marjan van Rondreis op Maat hebben we driekwart jaar tevoren contact gelegd en samen zijn we tot een mooie rondreis gekomen. Marjan had een voorzet voor deze reis gemaakt die we in overleg op enkele plaatsen zelf hebben aangepast. Al het contact liep via email en dat ging prima. Eén accommodatie hebben we niet via Marjan geboekt en dat was ook geen probleem. Ook vliegtickets hadden wij zelf geregeld.
De accommodaties die Marjan uitzocht zijn allemaal heel goed bevallen. De Pezulu treehouse lodge was het leukste, zeker voor de kinderen, met de zebra’s, struisvogels, giraffe die voor ons 5 meter hoge boomhuis langs liepen en niet te vergeten de aapjes die aan onze buitendouche hingen! Sefapane Lodge in Phalaborwa was ruim en luxe. En in Swaziland was onze ‘big-hut’ in het Hlane Natonional park sfeervol; geen elektriciteit maar het personeel kwam ’s avonds de olielampen aansteken en bij het aangrenzende meertje installeerden vele gasten zich om de olifanten, neushoorns en giraffen te bekijken die kwamen drinken terwijl de impala’s en het wrattenzwijn over het terrein rondliepen.

Natuurlijk waren de game-drives met de wilde dieren een hoogtepunt van onze reis. Helaas hebben we het luipaard niet gezien, maar daar stonden weer andere mooie dingen tegenover; we zagen een ‘mongoose’ (katachtig roofdiertje) waarvan de ranger aangaf dat hij die in dit groot formaat in acht jaar tijd nog niet gezien had. En de drie wilde honden die op de avondsafari ons tegemoet liepen op de weg. En een kudde van wel 200 wilde buffels waar wij doorheen reden; best spannend! Bijzonder was het elephant sanctuary, een opvangcentrum waar 2 olifanten leven, waar we door een olifant gekust zijn.

Maar misschien nog meer zijn de bezoeken aan enkele townships bijgebleven. Onze twee uur durende fietstocht met gids Oliver Njoko door Soweto was een absoluut hoogtepunt op onze reis. Maar ook de village-tour in Phalaborwa waar je ziet hoe de mensen daar echt leven… en die in schril contrast staat met de luxe lodge waar wij zaten…. Of de tour die we in Durban maakte met een gehuurde gids naar de buitenwijken en die ons bracht naar het huis waar Ghandi twintig jaar gewoond heeft en de plek waar Mandela bij de eerste vrije verkiezingen zijn stem uitbracht…Indrukwekkend. Dan hoor je ook veel over de geschiedenis van dit complexe land en wat er nu nog allemaal speelt.

Erg leuk was de spontane ontmoeting in St. Lucia met twee bussen schoolkinderen die met kleren en al in de heerlijke Indische oceaan gingen zwemmen en veel belangstelling hadden voor twee blanke mede-leeftijdsgenootjes. Dit leverde leuke taferelen en foto’s op. En in de Drakensbergen hebben de kinderen erg genoten van het zip-gliden de ‘ King-Swing’ en het paintballen.

Onze route zag er als volgt uit: Johannesburg (apartheidsmuseum, fietstour Soweto) – Tzaneen – Phalaborwa (game-drives Krugerpark, cultural village tour) – Pezulu-lodge (treehouse, gamedrive) – Hazyview (elephant sanctuary, panoramaroute) – Bergen Dal restcamp in Krugerpark – Swaziland (Hlane national park, bezoek swazi-dorp) – St. Lucia (Umfolozi-hluhluwe park, hippo-croc tour in wetland park, cape vidal) – Uhmlanga / Durban (tour door Durban, mooie zee) – Drakensbergen (Wandelen, zip-gliden).
We hebben 3.300 km gereden in vier weken tijd. Dit was goed te doen. Wij hadden ervoor gekozen om op drie plaatsen wat langer te blijven (4 of 5 nachten) en dat beviel goed en bracht rust in onze reis.

Zelf rijden met de auto gaat prima in Zuid Afrika. Wij hadden in Nederland een tomtom gehuurd (navigatiehuur.nl). Hoewel alles vrij goed staat aangegeven was het af en toe toch handig. Sommige wegen zitten vol met de bekende ‘potholes’, maar andere zijn zeker vergelijkbaar met wat wij gewend zijn. Wel uitkijken voor mensen die langs de snelweg lopen, inhalende auto’s en overstekende dieren !
En tenslotte de veiligheid: wij waren benieuwd hoe we het zouden ervaren om in een land te zijn waar veiligheid toch wel een item is. Maar wij hebben geen moment het idee gehad dat het onveilig was of dat we op plaatsen waren waar we eigenlijk niet moesten zijn.

Wij hebben vier weken lekker weer gehad, 20 tot 25 graden met een enkele uitschieter naar boven en naar beneden. Een paar dagen was het wat meer bewolkt en regen hebben we op een korte bui na niet gehad. Geen zonvakantie, en dat hadden we natuurlijk ook niet verwacht in de Zuid Afrikaanse winter, maar wel prima vakantieweer.

Nu genieten we nog na van deze mooie reiservaring. Marjan, hartelijk dank voor het opstellen van de reis en de belangstelling die je toont. Wie weet tot een volgende keer….. want we hebben nog maar een stukje van dit schitterende land gezien!

Familie Bennenbroek-Mutsaers, Tilburg
Margot, Marcel, Esther, Jelmer