X

Tiny & Jean zagen de Big 5 in een bestek van half uur

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Tiny & Jean zagen de Big 5 in een bestek van half uur

Dit jaar een voor ons heel bijzondere reis. Waar wij al eerder kennis gemaakt hadden met Zuid-Afrika in een ‘klassieke’ rondreis, waren wij nu vooral geïnteresseerd in het bezoeken van parken en het zien van dieren.

Wij zijn zeer tevreden over de voorbereiding, de verstrekte informatie en ook hulp onderweg van Rondreisopmaat bij deze ‘puur natuur’-rondreis door voornamelijk Limpopo, Mpumalanga, Swaziland en Kwazulu-Natal. De reis richtte zich vooral op een ruime verscheidenheid aan parken en het ‘spotten’ van dieren. Dit is uitermate goed gelukt. Hoewel wij zelf rijden door de parken heel leuk vinden moet er toch echt een private game reserve in, in dit geval ons verblijf in Thakadu River Camp in Madikwe, een nog niet erg drukbezocht park bij de grens met Botswana.

De reis is te maken met een gewone personenauto, maar een (kleine) SUV valt aan te bevelen. Sommige ‘dirt roads’ in de parken vragen nogal wat van de auto. Of een 4×4 wenselijk is, is moeilijk aan te geven. Op het eind van een droge winter zeker niet, maar wij vermoeden dat verderop in het regenseizoen de situatie in een aantal parken een stuk lastiger zal zijn. Een SUV is ook aan te bevelen voor de niet-geasfalteerde wegen of geasfalteerde wegen met zeer beschadigd wegdek (potholes), die je op deze reis ook tegenkomt.
Een autonavigator is erg handig, niet zozeer om de weg te vinden, want dat gaat ook prima met een goede wegenkaart in combinatie met de beschrijvingen in de reisinfo, maar vooral om met behulp van de verwachte aankomsttijd bij een adres of locatie de hoeveelheid tijd die je nog hebt als je bij voorbeeld door een park rijdt goed in de gaten te kunnen houden.

De parken: Pilanesberg was de eerste aangename verrassing. Overzichtelijk park, erg veel dieren, goede accommodatie, landschappelijk mooi, vrij rustig. Daarna Madikwe: aan het ritme en de luxe in een private game resort wen je snel. Big 5 in een bestek van half uur, wilde honden met pups, jagende jachtluipaarden, jonge jakhalzen en nog zo het een en ander. Mapungubwe in het uiterste noorden van Zuid-Afrika op het drielandenpunt met Botswana en Zimbabwe is echt een aanrader. Zeer apart en interessant landschap. De Heritage-excursie is een aanrader. Leokwe Camp ligt vrij in de natuur, waarbij het wild het terras van je cottage passeert. c. Maak vooral ook een ochtendwandeling als je de kans hebt. Vervolgens via Swaziland naar Kwazulu-Natal. Hier heb je een brede keuze uit parken waar voor ons Hluhluwe-iMfolozi en de Wetlands bij St Lucia eruit sprongen. Als je in het goede seizoen (mei tot en met oktober) daar bent, ga dan vooral ook naar de walvissen kijken, in dit geval bultruggen die bekend staan om de fraaie sprongen die ze maken. Ons laatste park was Ithala, een prachtig park met een grote variëteit aan landschappen.

Een prachtige reis dankzij de goede zorgen van Marjan en Ping, met als enig nadeel de cultuurshock bij terugkomst in Nederland.

Tiny Huijnen en Jean Bruijnzeels 2017