Landeninformatie Namibië

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Namibië ligt in het Afrikaanse continent links boven Zuid-Afrika. De westkust van Namibië ligt aan de Atlantische Oceaan en het heeft als buurlanden Angola (noord), Botswana (oost) en Zuid-Afrika (zuid). In het noordoosten van Namibië loopt er een smalle lange strook land richting een vierlanden punt, waar Namibië, Zimbabwe, Zambia en Botswana aan elkaar grenzen.

Namibië is een ‘ land van contrasten’. De verlatenheid van de Skeleton Coast tegenover de rode duinen van Sossuvlei, landelijke dorpjes tegenover de drukte van een Afrikaanse stad. Haar koloniale verleden, verstrengeld met de Inheemse Afrikaanse cultuur heeft een fascinerend en onuitwisbare stempel op het landschap gedrukt.

Door deze schijnbare contrasten is Namibië een land van schoonheid waar alle factoren samenwerken tot een harmonieus geheel. Namibië biedt een unieke Afrikaanse ervaring en sommige beschrijven haar als het ‘ruige zusje’ van Zuid-Afrika. Een reis naar Zuidelijk Afrika zou niet compleet zijn zonder te genieten van de unieke attracties die Namibië te bieden heeft.

Algemene informati

Grootte :           824.000 vierkante km
Regio’s :            13
Hoofdstad:       Windhoek
Inwoners:         Ruim 2,1 miljoen
Godsdienst:     90% van de bevolking is Christen
Staatsvorm:     Parlement met meerdere partijen
Tijdverschil:    Wintertijd – 1 uur en zomertijd 0


Bevolking

Namibië is een culturele smeltpot. De hedendaagse Namibiër ziet zichzelf als precies dat: ‘Namibiër’.

Ze vormen een natie van diverse culturen. Ze leven in een eensgezindheid die zelden ergens anders gevonden wordt. Vooral de inheemse volkeren is het gelukt de koloniale invloeden die hun opgedrongen werden te omarmen en zicht die elementen eigen te maken die hun aanstonden maar daardoor toch niet hun eigen identiteit te verliezen.


Taal

De officiële taal is Engels. Er zijn 13 verschillende stammen met evenveel culturen, 16 talen en dialecten, waarvan de belangrijkste Afrikaans, Duits, Oshiwambo, Herero, Damara/Nama, Lozi, Kwangali en Tswana zijn. Van de totale bevolking is 35% nog analfabeet, maar er zijn inmiddels 1450 scholen en 95 % van de kinderen gaat naar school.


Klimaat

De seizoenen in Namibië zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Namibië. Namibië heeft drie klimaattypes; droog, half droog en sub tropisch, met gemiddeld ruim 300 zonnige dagen per jaar. De heetste maanden zijn januari en februari, met dag temperaturen tussen de 25ºC en 35ºC. In de wintermaanden (juni/oktober) ligt de dagtemperatuur gemiddeld tussen de 18ºC en 24ºC.


De beste reisperiode

Namibië beidt het hele jaar door prachtige landschappen vanwege de bovengenoemde klimatologische omstandigheden. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en ook een kwestie van welk deel van het land u van plan bent te bezoeken.

Hoewel de gemiddelde hoeveelheid neerslag laag is, zijn de zomermaanden (november tot februari) de natste. Als u een avontuurlijke geest heeft en van plan bent om het noorden van het land te verkennen biedt het regenseizoen u een kans om de anders droge rivierbedding in volle vloed te zien. Ondanks de regen zijn de temperaturen aangenaam. In centraal Namibië zult u op adembenemende onweersbuien getrakteerd worden die ruwe schoonheid van de natuur nog eens onderstrepen. In dit seizoen zijn de temperaturen in het zuiden, waar de neerslag lager is, zeer extreem. Voor diegenen die de hitte wille vermijden zijn de wintermaanden (juni-oktober) populair. Vooral tijdens (Europese) vakantieperiode is het ‘hoogseizoen’ qua aantal reizigers. De wintermaanden (juni tot oktober) brengen gemiddelde dagtemperaturen met zich mee en kille nachten.


Flora & Fauna

Planten

Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. De meeste bebossing komt voor in de noordoostelijke Caprivi-strook en langs de rivieren. In de rest van het land is de begroeiing meer zoals op de savanne. Geelbruine begroeiing afgewisseld met aloë en cactussen. Voorkomende soorten zijn: acacia, eik, euphorbia, gras, nara, palm, quiverboom en de bijzondere welwitschia.

Dieren

In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijnen leven ontzettend veel dieren. Giraffen, spiesbokken, olifanten, leeuwen, zebra’s en jachtluipaarden kunt u hier aantreffen. Er zijn een groot aantal wildparken in Namibië. De Namibische regering wil de parken zoveel mogelijk in elkaar over laten lopen, door vergroting en wildcorridors.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen.

Bezoekers aan Namibië hebben een geldig paspoort nodig. Voor Namibië is geen visum nodig. Men mag 90 dagen in Namibië verblijven. LET OP: Uw paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na vertrek uit Namibië. Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Reizen met kinderen

Ouders die met minderjarige kinderen naar Namibië reizen dienen in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte-akte van hun kinderen (in het Engels, verkrijgbaar bij de geboorte-gemeente). Alleenreizende ouders dienen ook een formele (via de gemeente) opgestelde verklaring van de thuisblijvende ouder in het Engels bij zich te hebben. Zonder deze documenten zal de luchtvaartmaatschappij u waarschijnlijk weigeren (eigen risico).

Vaccinaties

Malaria
In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Hepatitis A
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

DTP
Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers die naar Namibië reizen.

Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.