X

FAQ / Veelgestelde vragen Namibië

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

Namibië biedt het hele jaar door prachtige landschappen en daarnaast heeft elk seizoen weer iets anders te bieden.

Namibië kent drie klimaattypes: droog, halfdroog en subtropisch, met gemiddeld ruim 300 zonnige dagen per jaar. De heetste maanden zijn januari en februari, waarbij de dagtemperaturen kunnen oplopen tussen de 25ºC en 35ºC.

In de wintermaanden (juli/augustus) ligt de dagtemperatuur gemiddeld tussen 18ºC en 24ºC, terwijl er minima gemeten worden van -5ºC tot +10ºC.

Gedurende de droge wintermaanden (juni tot oktober) zijn de natuurlijke en kunstmatige waterpoelen de enige bron van oppervlaktewater. Hierdoor is dit in de wildparken de beste tijd is om grote aantallen wild te zien.

De  Namibische zomermaanden (november tot februari) zijn de natste. In het noorden van het land biedt het regenseizoen u een kans om de anders droge rivierbeddingen in volle vloed te zien. Tevens is er dan een overvloed aan watervogels. Ondanks de regen zijn de temperaturen aangenaam. Centraal Namibië toont dan adembenemende onweersbuien die de ruwe schoonheid van de natuur nog eens benadrukken.

Tijdens het zomerseizoen is de temperatuur in het zuiden, rond Keetmanshoop en de Fish River Canyon, zeer hoog en dus minder geschikt om hier te reizen.

Is er tijdsverschil met Nederland?

In Namibië is er geen verschil in zomer- en wintertijd. Het is het hele jaar GMT +2. Dit betekent dat er tijdens de Nederlandse zomertijd geen tijdsverschil is en tijdens de wintertijd is het in Namibië een uur later. augustus) en kunnen een lichte muts & handschoenen prettig zijn. Overdag kunt u vaak uw zomerkleding aan. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en goede zonnebrand.


Heb ik een visum nodig?

Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Namibië. Let op: Uw paspoort moet wel minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Namibië. Wij raden u aan een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen. Zie voor meer informatie de website van de visumdienst.


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Voor Namibië zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden echter wel aanbevolen. Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn. De situatie rond malaria in de wereld is duidelijk veranderd. Veel malariamuggen zijn resistent geworden voor de verschillende medicijnen. Het gevolg is dat malaria weer de kop op steekt. Afhankelijk van welke gebieden u bezoekt (o.m. Etosha National Park en de Zambezi regio) wordt het gebruik van antimalaria preparaten (malariaprofylaxe) aanbevolen. Het is altijd verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik van een klamboe, dragen van dekkende kleding vooral ‘s avonds, gebruik van muggenolie, geen geparfumeerde producten gebruiken etc.). Wees bovendien alert op de symptomen (vooral koorts en symptomen van griep). Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?

Namibië staat bekend als een veilige bestemming. Wees ‘s avonds in Windhoek, Swakopmund en Lüderitz wel enigszins op uw hoede zijn: ga liever niet met opvallende sieraden en handtas naar een restaurant en ga bij voorkeur niet in het donker lopen of zoeken; rijdt met de auto direct naar het restaurant of neem een taxi. Namibië leent zich uitstekend voor een individuele reis. Er zijn goede hulpdiensten en voor uw zekerheid en veiligheid bieden we 24/7 achtervang.


Hoe zijn de wegen in Namibië­?

Namibië heeft op zich een uitstekend wegennet. Het bestaat voor slechts 5% uit geasfalteerde wegen en 95% gravelwegen. De gravelwegen zijn geen wegen die zo nu en dan geëgaliseerd worden, maar wegen die een contour hebben en waarbij het wegdek bestaat uit samengeperste stenen. De meeste wegen in het binnenland en naar en rondom kleine plaatsen en dorpjes zijn onverharde grindwegen (37.000 km). Deze zijn over het algemeen van redelijke tot goede kwaliteit. Vanzelfsprekend dient u hier meer tijd voor uit te trekken dan voor de geasfalteerde wegen. Het is over het algemeen niet erg druk op de wegen, zeker in de minder dichtbevolkte gebieden. Houdt u er echter rekening mee dat (snel)wegen ook gebruikt worden als wandelpaden voor de lokale bevolking en hun vee. In Namibië rijdt het verkeer links. Het rijden op geasfalteerde reden (dan wel gravelwegen) kan lastig en vermoeiend zijn, vooral tijdens de opgaande of ondergaande zon en gedurende de lange ritten. Maak regelmatig een tussenstop om even te rusten. De wegen zijn meestal in goede conditie maar de omstandigheden zijn anders dan in Europese landen. Overstekende mensen en wilde dieren zijn hier niet ongewoon. Buiten de hoofdwegen is een 4×4 voertuig noodzakelijk, maar onderschat het rijden over de zandwegen niet, zelfs in een goed uitgeruste wagen. Vooral in de regentijd zijn de wegen slecht begaanbaar. Denk ook aan de bandenspanning. De toegestane snelheid op de geasfalteerde wegen is 120 km/uur maar wij raden u aan niet harder dan 100 km/uur te rijden. Op onverharde wegen is de maximum snelheid 80 km/uur, binnen de bebouwde kom 60 km/uur en in de wildparken 50 km/uur. Let op: in Botswana wordt aan de linkerkant van de weg gereden en het dragen van een gordel is verplicht. Neem altijd ruim de tijd om uw bestemming te bereiken en neem voldoende water mee. Tank waar mogelijk, het aantal tankstations is zeer beperkt! Vul eventueel een extra jerrycan met benzine/diesel. Het is absoluut af te raden om in het donker te rijden, het zicht is dan slecht door gebrek aan verlichting en u kunt eventueel plotseling overstekende dieren niet goed zien. Laat nooit waardevolle bezittingen achter in de auto en parkeer op veilige, liefst verlichte parkeerplaatsen. De afstanden van A naar B zijn in Namibië tamelijk groot. In het algemeen wordt geadviseerd om de rijdagen goed te plannen; dit om voor het donker bij uw accommodatie te arriveren om niet in het donker te hoeven rijden omdat u de omgeving niet goed kent. De meeste ongelukken gebeuren tussen 14.00 uur en 17.00 uur wanneer de concentratie lager is en men tijdig bij de plaats van bestemming wil aankomen. Bedenk daarom: laat aankomen is altijd beter dan helemaal niet. Laat ook een lege weg u niet verleiden tot harder rijden. Ga ook door het gebrek aan verkeer en de lange afstand niet in de rechter baan rijden.


Welke auto moet ik huren?

Een gewone (lage) sedan huurauto is niet geschikt voor off-road condities. De doorgaande gravelwegen zijn normaal gesproken geschikt voor een sedan, maar niet niet erg comfortable en condities kunnen veranderen, met name tijdens of na het regenseizoen. U kunt vast komen te zitten en u  kunt dan ook aansprakelijk gehouden worden voor eventuele schade als u zich niet aan de regels houdt. Met een SUV (2×4) auto die wat hoger op de wielen staat is meer mogelijk, heft u meer comfort en een beter zicht (ook heel fijn bij het spotten van wild), maar toch blijft voorzichtigheid geboden. Met een een 4×4 auto kunt u ook off-road-rijden, maar dit is absoluut af te raden indien u hier niet al te ervaren mee bent.


Hoe is het niveau van de lodges en campsites?

Namibië heeft een beperkt aanbod op het gebied van accommodaties. Er zijn B&B’s (Bed & Breakfasts), guesthouses, hotels en lodges, alsook campings voor de kampeerders (o.a. voor jeeps met tenten op het dak).  De standaard van de accommodaties is over het algemeen van een zeer goed niveau. Binnen de nationale parken bestaat de mogelijkheid om te overnachten in zogenaamde ‘rest camps’. Hier zijn kampeerplaatsen en over het algemeen eenvoudige accommodatie op basis van ‘room only’ (self-catering) of inclusief ontbijt. Afhankelijk van het restcamp zijn er verschillende faciliteiten op het terrein aanwezig, zoals een winkel en een eenvoudig restaurant. De huisjes/rondavels hebben soms airconditioning, eigen bad en douchegelegenheid en een keukentje. Alle parken en restcamps zijn makkelijk toegankelijk, maar hebben wel opening- en sluitingstijden. Omdat er hekken omheen staan (om de dieren buiten te houden) kunt u niet van het accommodatieterrein af. Op diverse plaatsen in het land kunt u privé parken bezoeken met meestal luxe accommodaties. De prijs is daar hoger, maar dan is vaak alles inbegrepen: safari- gamedrives (meestal 2 per overnachting, aan het einde van de middag en in de ochtend) en alle maaltijden (full board / FB). In de parken gaat u op safari in open landrovers en ervaren rangers proberen u de schuilplaatsen van het wild te laten zien. Er worden ook op diverse locaties tochten te voet (bushwalks) georganiseerd. Kamperen is erg populair in Namibië, hierdoor zijn met name de kampeerplaatsen in de nationale parken snel volgeboekt. Kampeer nooit in een droge rivierbedding om te voorkomen dat u wordt overvallen door veel wateroverlast na een bui.


Wat is het prijsniveau in Namibië?

Namibië staat niet bekend als een goedkope reisbestemming, maar behoort toch nog altijd tot de goedkopere reislanden. De kosten voor levensonderhoud zijn aanzienlijk lager dan in Nederland of België. Vooral de brandstofprijzen zijn gunstig, wat prettig is met het oog op het rijden van lange afstanden. Een goede maaltijd in een restaurant kost ongeveer de helft minder dan bij ons. De nationale parken in Namibië zijn relatief goedkoop.


Welke kleding neem ik mee?

De kleding die u meeneemt is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Voor frisse ochtenden/avonden en tijdens de safari game-drives in open jeeps zijn fleece-trui of jas heel comfortabel. Houdt er rekening mee dat de nachten in de woestijn behoorlijk kunnen afkoelen, maar ook aan de kust kan het een stuk koeler zijn. In onze zomer is het winter in Namibië (juni-augustus) en kunnen een lichte muts en handschoenen prettig zijn. Overdag kunt u vaak uw zomerkleding aan. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen.


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

De medische zorg in grotere plaatsen in Namibië is goed. 90% van alle noodgevallen kunnen in Windhoek worden behandeld, de overige 10% in Zuid-Afrika. Windhoek telt twee particuliere ziekenhuizen die hetzelfde niveau hebben als in de rest van de wereld. Namibië heeft reddingsdiensten die op de meest afgelegen plaatsen kunnen komen, meestal per vliegtuig. Veel verzekeraars werken samen met deze bedrijven. Apothekers en drogisterijen vindt u in Namibië in de grotere plaatsen. Overal in de hotels, guesthouses en andere accommodaties is het water uit de kraan zonder meer drinkbaar, al smaakt het soms een beetje naar zilt of chloor. Met pompwater in de dunbevolkte gebieden en het kraanwater in de Zambezi regio moet men voorzichtiger zijn. Zorg altijd voor voldoende flessen drinkwater.


Kan ik in Namibië uit de kraan drinken?

Het drinken van water uit de kraan is veilig in de steden en in de hotels, maar heeft vaak niet zo’n lekkere smaak.  U kunt overal water in flessen kopen. Drink geen water uit rivieren of (stuw)meren.  Fruit, groenten, sla, vruchtensappen en ijs kunnen veilig en overal worden genuttigd.