X

Landeninformatie Maleisië

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Maleisië

Maleisië is gelegen in zuid-oost Azië en wordt gesplitst door twee delen: West Maleisië en Borneo (Sarawak en Sabah). West-Maleisië grenst aan Singapore en Thailand en het Maleisisch Borneo grenst aan Brunei en Indonesië. Maleisië heeft veel diversiteit te bieden zoals de jungle, idyllische bounty eilanden, culturele schatten en bruisende steden. Een smeltkroes van culturen…naast Maleisiërs wonen er ook veel Indiërs en Chinezen en dit proef, ruik en ervaar je onder andere in de hoofdstad Kuala Lumpur. 

Algemene informatieKota Bharu Maleisië Rondreis Op Maat Specialist

Grootte:           330.290 vierkante km
Hoofdstad:      Kuala Lumpur
Inwoners:        Ca. 32 miljoen
Godsdienst:    60% van de bevolking is moslim, 19% is boeddhistisch, 6% is hindoeïstisch en 9% is christen
Staatsvorm:    Constitutionele monarchie
Tijdverschil:    Wintertijd +7 uur en zomertijd +6


Bevolking

Maleisië heeft veel verschillende bevolkingsgroepen en dat is duidelijk te zien door de vele verschillende culturele schatten van dit prachtige land. De grootste bevolkingsgroep zijn de Maleirs met ruim 60%. De tweede etnische groep zijn de Chinezen, gevolgd door de Indiërs. De Indiërs bestaan voornamelijk uit Tamils. In Maleisië zijn er veel verschillende inheemse volken zoals de Iban, de Kenyah, de Kelabit en de Kayan. Deze bewoners wonen voornamelijk in langhuizen langs de rivieren.


Taal

De officiële talen in Maleisië zijn Bahasa Malaysia in West-Maleisië en Sabah en Engels in Sarawak. Naast Bahasa is Engels de tweede voertaal, doordat Maleisië vroeger een Engelse kolonie was én omdat er verschillende bevolkingsgroepen wonen. Verder worden er verschillende talen gesproken zoals Chinees, Tamil en Iban.


Klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar warm, maar ook erg vochtig. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de de 25˚ en 35˚C. In de Cameron Highlands en op andere hooggelegen plekken is de temperatuur wat koeler. De noordoost-moesson zorgt voor veel regen aan de oostkust in de periode van november tot april . De zuidwest-moesson brengt droger weer met zich mee van mei tot en met oktober. Tijdens de zuidwest-moesson valt er af en toe een bui. Op Borneo valt er veel regen in de maanden december tot en met februari. De overige maanden regent het ook, maar minder. Dat is te zien aan de prachtige jungle van het eiland.


Beste reisperiode

Het land is het hele jaar door goed te bezoeken, als je het niet erg vindt om te maken te krijgen met regenbuien van de noordoost-moesson. Heb je voorkeur voor minder regen dan is de beste reistijd voor West-Maleisië en Borneo van maart t/m oktober.


Flora & Fauna

De natuur in Maleisië is prachtig; van de ongerepte jungle tot prachtige bounty eilanden. Meer dan 50% van het land bestaat uit oeroude regenwouden en hier leven veel diverse plant- en diersoorten. In Maleisië bloeien wel 800 soorten orchideeën. De grootste bloem ter wereld, wat ook symbool staat voor de provincie Sabah is de bekende Rafflesia en kan ruim 10kg zwaar worden.Ook vind je in Maleisië enkele zeldzame diersoorten zoals de Maleisische olifant, honingberen, orang-oetangs en de neusaap. Maleisië heeft ook prachtige eilanden met witte stranden en helderblauw water met koraaltuinen, rijk aan tropische vissen.


Belangrijke feestdagen

Astronomische berekeningen geven een schatting van de begin- en einddatum van de Ramadan, deze data worden traditioneel en officieel kort voor het begin en einde van de Ramadan bevestigd tijdens het observeren van de hemel en zijn afhankelijk van de verschijning van de eerste maansikkel.

De Ramadan is in 2025 voorzien van 1 t/m 29 maart.

Eid al-Fitr, het feest aan het eind van de vastenmaand Ramadan, is in 2025 voorzien op 30 en 31 maart. Het is dan erg druk, veel bezienswaardigheden zijn gesloten. Na Eid al-Fitr duurt het een paar dagen voor alles weer op gang komt.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Bezoekers van Maleisië hebben een geldig paspoort nodig. LET OP: Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Maleisië. Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken, dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Alle aankomende reizigers dienen zich binnen drie dagen voor hun aankomst in Maleisië online aan te melden via Malaysia Digital Arrival Card (MDAC). Reizigers kunnen zich registreren op de officiële website van de Maleisische immigratiedienst onder de sectie ‘registration’.

Reizen met kinderen

Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen.

Vaccinaties

Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic.  Voor alle reizen naar Maleisië wordt Hepatitis A en DTP vaccinatie aanbevolen. Op diverse plaatsen in Maleisië komt malaria voor. Het is raadzaam om u goed te beschermen tegen muggen met DEET. Voor eventuele andere vaccinaties is het is raadzaam met de GGD of Travelclinic te overleggen voor een persoonlijk advies op basis van uw route, uw eerdere inentingen en gezondheid.