Voorbeeld inspiratieroute Zuid-Afrika

Highlights van Johannesburg naar Kaapstad

Sub subtitel

Route 1: Zuid Afrika

Highlights van Johannesburg naar Kaapstad

Op deze “klassieke” route leert u de veelzijdigheid van het land kennen, met halverwege een vlucht van Durban naar Port Elizabeth en afsluiting in Kaapstad en de wijnlanden, met halverwege een vlucht van Durban naar Port Elizabeth en afsluiting in Kaapstad en de wijnlanden.

Reisduur, reisafstand en indicatieve reissom

 • Vanaf 3 weken
 • Aantal auto-kilometers: 3.000 km
 • Vanaf € 1.750,- p.p. (excl. Intercontinentale vlucht)

 

Route

 • Johannesburg of Pretoria

   
 • Panorama-route

   
 • Privé park (Game reserve)

   
 • Krugerpark

   
 • Swaziland

   
 • St. Lucia Wetlands

   
 • Dolphin Coast / Umhlanga Rocks

   
 • Gardenroute

   
 • Kleine Karoo / Oudtshoorn

   
 • Whales & Sharks coast

   
 • Kaapstad

   
 • Wijnlanden

   
Martin Kalsbeek en Mirjam van Wijk 2017 Familie Knol Zuid-Afrika Familie Hoenderdos Zuid-Afrika 2017 Familie Zeldenthuis Familie van de Beek Zuid-Afrika familie Koenraadt Namibië Botswana Zimbabwe

Highlights

 • Johannesburg of Pretoria

  City of Gold
 • Panorama-route

  Blyde River Canyon & Bourkes potholes
 • Privé park (Game reserve)

  Avontuurlijk & sfeervol met kampvuur en bush-geluiden
 • Krugerpark

  Meet the Big5
 • Swaziland

  Overnachten in een traditionele Beehive
 • St. Lucia Wetlands

  Nijlpaarden & krokodillen
 • Dolphin Coast / Umhlanga Rocks

  Relaxen aan zee
 • Gardenroute

  Knysna, Plettenberg Bay, Tsitsikamma National Park
 • Kleine Karoo / Oudtshoorn

  Struisvogels
 • Whales & Sharks coast

  Walviscruise of duiken met haaien
 • Kaapstad

  Tafelberg & waterfront
 • Wijnlanden

  Wijnboerderijen bezoeken, proeven en culinair genieten

Highlights op deze rondreisroute

Johannesburg of Pretoria

Als u voldoende tijd heeft, dan mag een bezoek aan het Apartheidsmuseum niet ontbreken. Combineer dit indrukwekkende bezoek met een fietstocht door Soweto - het grootste en meest bekende township van Zuid-Afrika - of een stadstour door het steeds leuker en hipper wordende centrum van de stad. Of bekijk het Voortrekkersmomument en de regeringsgebouwen in Pretoria, waar de Jacaranda, de subtropische boom, in oktober de hele stad paars kleurt.

Panorama-route

De Panorama-route is een grote vallei en dé plek van magnifieke panorama’s. Rij langs de 30 km lange Blyde River Canyon en bezoek Bourke’s Luck, Potholes en God’s Window. Doorkruis dit groene gebied met mooie bergpassen, bananenplantages, mooie watervallen en leuke plaatsen. Zoals het vroegere gouddelversstadje Pilgrim’s Rest en Graskop dat als openluchtmuseum is opengesteld. Leuk ook: doe de Skytrail, ga white water raften of quad rijden.

Privé park (Game reserve)

Een ‘must’ tijdens een reis door Zuid-Afrika. De meest bekende parken grenzen aan de westkant van het Krugerpark, maar er zijn ook andere (malaria-vrije) locaties. Verblijf in een tented- of bush camp, luxe- of super-de-luxe lodge en ga met een ranger op zoek naar wild tijdens een safari-game-drive of bushwalk. Luister naar verhalen en bushgeluiden in de boma rondom het vuur. Dit wordt een onvergetelijke ervaring en misschien wel het hoogtepunt van uw reis.

Krugerpark

Het Krugerpark, bijna 350 km lang en 60 km breed, is het grootste wildpark in Zuid-Afrika. Er is niets zo spannend als met je eigen (huur)auto op self-drive safari te gaan en een olifant, buffel, neushoorn, leeuw of luipaard te spotten. Rij van zonsopgang tot zonsondergang binnen de gates en slaap aan de rand van het park of in een rondavel in één van de restcamps. Ook leuk: rij van kamp naar kamp en sluit af met een nightdrive waar u op zoek gaat naar nachtdieren.

Swaziland

Swaziland ligt op uw route van Kwa Zulu Natal en het Krugerpark (of andersom). Deze prachtige plek is minstens één overnachting waard. Swaziland is een klein Koninkrijk met een hele andere cultuur dan in Zuid-Afrika. Bezoek één van de natuurreservaten en slaap in een traditionele Beehive, ga fietsen of paardrijden tussen de zebra’s. Of leer de typische gewoonten van de lokale bevolking kennen en breng een bezoek aan de local chief van een nabijgelegen village.

St. Lucia Wetlands

St. Lucia Wetlands (iSimangaliso Wetland Park) is werkelijk een prachtig natuurgebied. Maak in de namiddag tijdens het bijzondere licht een boottochtje en spot de vele nijlpaarden, krokodillen en vogels. Ook leuk: rij via het park naar de kust bij Cape Vidal en ga snorkelen. Dit is dé plek waar in ca. december tot februari zeeschilpadden op het strand hun eieren leggen. Witte neushoorns spotten? Ga dan op safari met een ranger naar het Hluhluwe/Umfolozi park.

Dolphin Coast / Umhlanga Rocks

uHmhlanga Rocks is één van de oudste badplaatsen van Zuid-Afrika en ligt niet ver van de luchthaven van Durban. Het ligt direct aan zee, het water is het hel e jaar aangenaam warm en er wordt hier veel gezwonnen, gesurft of gebodyboard. Er wordt hier vaak een overnachting gemaakt om even te relaxen voor of na een binnenlandse vlucht of als ‘hub’ tussen St. Lucia en de Drakensbergen. Tip: bezoek bij voldoende tijd de kleurrijke Victoria Streetmarket in Durban.

Gardenroute

De Gardenroute is een populaire route langs de kust met mooie natuur, verschillende leuke plaatsen en veel activiteiten. Maak een wandeling langs de ruige kust bij Tsitsikamma, zwier door de hoge bomen tijdens een canopy tour of doe de hoogste bungy jump van de 216 meter hoge brug. Bezoek trendy Plettenberg Bay, zwem met zeehonden of loop een prachtige trail bij Robberg. Of eet oesters bij Knysna en maak een boottocht over de lagune bij zonsondergang.

Kleine Karoo / Oudtshoorn

De Kleine Karoo en het gebied rondom Oudtshoorn heeft indrukwekkende weidse landschappen met onder andere het decor van de Swartbergen. Rij de spectaculaire Swartberg Pass, een 27 km lang grindpad, of niet ver hier vandaan De Hel... Maak een tocht door de beroemde Cango Caves en bezoek een struisvogelboerderij (al dan niet incl. overnachting). Hier krijgt u alles te horen over deze regionale industrie en kunt u zelfs een stukje struisvogelbiefstuk proeven.

Whales & Sharks coast

Vanuit de plaatsen Hermanus en Gansbaai zijn de laatste 2 van de Big 7 te spotten: de walvis en de grote witte haai. Vanuit Antarctica trekken walvissen met hun jongen naar de warme baai van Hermanus. Maak tussen juni en oktober/november een bootcruise en met een beetje geluk ziet u deze dieren met imposante staarten zwemmen en springen. Tip voor de echte adrenaline junkie: kick shark-cage-diven. Vanuit Gansbaai zwemmen de grote haaien vlak voor je neus voorbij…

Kaapstad

Kaapstad, de 'Moederstad' van Zuid-Afrika is een van de mooiste steden ter wereld, omarmd door de Tafelberg als wereldwonder. Kort of lang bezoek, iedereen wordt geraakt door de leuke sfeer, de schoonheid van de bergen, de zee en de weidse uitzichten. Beklim de Tafelberg, duik in de geschiedenis op Robbeneiland, bezoek een gospelkerkdienst in een township. Vergeet u niet een bezoekje te brengen aan de leuke restaurantjes in de trendy wijken en het Waterfront?

Wijnlanden

De Kaapse Wijnlanden zijn bekend door plaatsen als Stellenbosch en Franschhoek en landschappen met dramatische bergen en vruchtbare valleien vol wijnranken. Rij of fiets door de wijnvelden en proef heerlijke wijnen bij de Kaap Hollandse wijnboerderijen. Geniet op een wine estate van een heerlijke picknick en ga borrelen en eten in de sfeervolle Dorps- of Kerkstraat van Stellenbosch, gesticht door Nederlandse kolonisten. Het leven is goed in Zuid-Afrika!

Bonus-Highlights bij meer tijd of andere keuzes

Addo Elephant Park

In het Addo Elephant Park leeft een beschermde kudde van vele honderden olifanten. Ooit leefden deze olifanten op de velden van de Oost Kaap. Addo Elephant Park is een prachtig park om met de eigen huurauto te verkennen en zo met elkaar op self-drive safari te gaan. Of ga op pad met een ranger in een truck of jeep. Naast olifanten weet hij nog veel meer andere grote- en kleine dieren te spotten….naast de Big 5 is hier ook de Little 5 te vinden!

Augrabies

In de Noord-Kaap, in het Augrabies Falls National Park, vindt u de meest spectaculaire waterval van Zuid-Afrika. De naam ‘aukurabis’, ‘de plaats van het grote lawaai’, zegt genoeg. De Oranjerivier perst zich hier door een nauwe, diepe kloof van 240 meter. Volg het geluid en sta oog in oog met het natuurgeweld. Bij een verblijf in het park kunt u wandelen, raften, bergbeklimmen of meegaan op gamedrive, op zoek naar de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn.

Namib Desert, Aus & Lüderitz

Aus ligt aan de rand van de Namib woestijn en wordt gekenmerkt door prachtige weidse en wisselende landschappen die er vooral heel verlaten uitzien. In dit deel van de woestijn leeft een grote populatie woestijnpaarden. Bezoek de koloniale kustplaats Lüderitz met zijn typische Duitse invloeden of neem een kijkje bij de ‘diamanten’ spookstad Kohlmanskop. Het klimaat is meestal heet en droog, maar Aus is één van de zeer weinige plaatsen in Namibië waar het kan sneeuwen.

Battlefields

De Battlefields waren het strijdtoneel van vele oorlogen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Dit is de plek waar in de 19e eeuw gevechten tijdens de Boeren- en de Zulu-oorlog plaatsvonden. De boeren en de Zulu’s vochten tegen de Britten en de Zulu's tegen de Voortrekkers (de Boeren). Bij Dundee hoor je vooral het verhaal van de Engelsen, terwijl bij de Bloedrivier de rijen huifkarren van de Voortrekkers indruk maken. Tip: Bekijk de film ‘Zulu’ voor het verhaal van de Zulu’s.

Caprivi

In het noordoosten van Namibië, op de grens met Angola, loopt de smalle Caprivistrook uit tot het vierlandenpunt van Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Het is een dichtbevolkt gebied, u zult dus regelmatig dorpen langs de weg zien. De verkeersborden voor trekkende kuddes olifanten is niet voor niets. In de parken Mudumu National Park, het Mamili National Park en het Mahango Game Reserve is veel wild te vinden.… de dieren hebben altijd voorrang!

Leuke activiteiten op deze route