X

FAQ / Veelgestelde vragen Indonesië

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd naar Indonesië, afhankelijk van welk eiland u bezoekt, is over het algemeen tussen mei en oktober. Deze maanden hebben de meest aangename weersomstandigheden, met weinig regen en een gemiddelde temperatuur van 30°C. 

Is er tijdsverschil met Nederland?

Het tijdsverschil is afhankelijk van welk eiland u bezoekt. Op de meeste eilanden is het in de winter 6 tot 8 uur later en in de zomer 5 tot 7 uur later. Bekijk voor het exacte tijdsverschil per bestemming naar de algemene informatie, te vinden op de landeninformatiepagina.  


Heb ik een visum nodig?

Voor rondreizen, korter dan 30 dagen, heeft u enkel een paspoort nodig die minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst (kinderen hebben een eigen paspoort nodig). Bij aankomst ontvangt u een verblijfsvergunning die dient als een tijdelijk toeristenvisum. Bij langere rondreizen (langer dan 30 dagen) kunt u bij het immigratiekantoor uw verblijfsvergunning eenmalig verlengen. Voor een bezoek aan de Molukken dient u een speciale vergunning aan te vragen. Verder moet u rekening houden met retour- en doorreistickets en een bewijs van uw vaccinaties.


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Voor advies met betrekking tot vaccinaties en andere gezondheidsmaatregelen verwijzen we naar de officiële instanties zoals de GGD. Ongeacht uw verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Indonesië aangeraden:

  • Tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Tegen Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)
  • Tegen Polio (bij een verblijf langer dan 4 weken in Indonesië of Papoea)

Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?

Indonesië is een aangename reisbestemming voor zelfstandige reizigers. In heel Indonesië gelden veiligheidsrisico’s, maar dit heeft voornamelijk te maken met natuurrampen. Criminaliteit komt weinig voor in Indonesië; geweldsincidenten kunnen voornamelijk voorkomen in Papua. Denk om uw eigen veiligheid en vermijd demonstraties. Denk altijd aan de juiste kledingvoorschriften, vooral bij een bezoek aan tempels of andere religieuze bezienswaardigheden. Bedenk zelf goed van tevoren of u wilt deelnemen in het chaotische verkeer. 


Hoe zijn de wegen in Indonesië?

De wegen in Indonesië zijn chaotisch; vooral de wegen rondom toeristische attracties en grote steden zijn erg druk. De drukstbezochte eilanden, zoals Bali, Java en Sumatra, beschikken over redelijk tot goede kwaliteit wegdek. Andere eilanden beschikken voornamelijk over verharde wegen, maar u zult ook veel bergweggetjes en onverharde wegen tegenkomen. De wegen zijn in sommige delen slecht verlicht, waardoor het af te raden is om ‘s avonds te rijden.  


Hoe is het niveau van de accommodaties?

Indonesië biedt een ontelbaar aantal accommodaties, verspreid over de verschillende eilanden. U vindt hier accommodaties en resorts van hoge klasse tot de kleinschalige plekjes bij de lokale bevolking. De prijzen variëren door het hele land en dit biedt veel mogelijkheden.


Wat is het prijsniveau in Indonesië?

Indonesië is een goedkope vakantiebestemming. Voor weinig geld kunt u veel excursies boeken en genieten van het culinaire aanbod. De prijzen verschillen op de meest populaire eilanden; Bali, Lombok, Java en Nusa Penida. De toeristische gedeeltes zijn hier iets prijziger dan in de klein dorpjes. Daarnaast stijgen de prijzen van de accommodaties in het hoogseizoen.


Welke kleding neem ik mee?

Indonesië heeft een aantal kledingvoorschriften, voornamelijk in de religieuze plaatsen. In tempels dragen vrouwen lange rokken of broeken tot de knie. Ook worden de schouders hier altijd bedekt met een korte of lange mouw. Mannen en vrouwen zijn tijdens een bezoek aan een tempel verplicht om een sarong te dragen. Deze sjaal draagt men om de middel en wordt vaak verhuurd bij de ingang.


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

U kunt in geval van ziekte een huisarts in de stad bezoeken. Elke grote stad heeft een ziekenhuis en elk klein dorp heeft een gezondheidscentrum. We adviseren een goede reisverzekering af te sluiten en tijdens uw reis te kijken naar de malariagebieden.


Kan ik in Indonesië uit de kraan drinken?

In Indonesië kunt u geen water uit de kraan drinken. Drink alleen water uit flessen en controleer of de dop van de fles eerder is geopend. U kunt kraanwater wel gebruiken mits het gekookt is. Ook wordt het water vaak gebruikt om ijsblokjes te maken. Het is af te raden om drankjes te bestellen met ijsblokjes.