Makgadikgadi Pans

Beroemde zoutpannen

Het Makgadikgadi Pans Game Reserve bestaat uit het grootste stelsel van zoutpannen ter Wereld. Langs en tussen de zoutvlaktes groeien boababs, gras en kleine struiken. Uitsluitend langs de randen van deze zoutpannen groeien palmbomen, waardoor het soms lijkt alsof u aan het strand staat.

De letterlijke betekenis van Makgadikgadi, ‘levenloos land’, is alleen op het eerste gezicht van toepassing. Tegen alle verwachtingen in leeft in deze omgeving nog vrij veel wild. De wilde dieren kunnen vrijelijk bewegen en in de regenperiode (januari-maart) leidt dit tot een indrukwekkende migratie van zebra’s, springbokken, gemsbokken en wildebeesten. In de regentijd lopen grote delen van de zoutpannen onder water. Deze regenval trekt honderdduizenden flamingo’s en pelikanen aan om te broeden.

Het kleine stadje Nata ligt op de kruising van wegen in noordelijke en westelijke richting. Het is een verbindingsplaats waar men kan tanken, eten en eventueel overnachten. Nata ligt 190 km van Francistown en 300 km van zowel Kasane als Maun. In de omgeving treft men vooral veeboerderijen. Het bevind zich echter ook in een uitgestrekt en ruimtelijk landschap waardoor het een interessante stopplaats is. In de directe omgeving is het Nata Vogelreservaat waar 165 vogelsoorten te vinden zijn waaronder flamingo’s en pelikanen. Vanuit Nata kunt u ook een bezoek brengen aan de zoutvlaktes in de omgeving. Bijvoorbeeld en de Makgadikgadi Pans.

De Nxai Pan National Park is een uitgestrekt gras en savanneh gebied met her en der acacia’s. Het gebied doet landschappelijk denken aan de Serengeti, maar dan met veel minder bezoekers. De Nxai Pan biedt goede mogelijkheden om wild te zien.

Ook vanuit het plaatsje Gweta zijn de zoutpannen goed te bezoeken.

In 1992 werden Makgadikgadi Pans GR en Nxai Pan NP samengevoegd en vormen nu samen één grote schat aan fauna en flora. Het reservaat bestaat uit grasvlaktes, savannes, poelen en zoutmeren en is het toevluchtsoord voor talrijke diersoorten, zoals zebra’s, gnoes, hyena’s en wilde honden.