Fietsen in Zuid-Afrika / Cape Argus Capetown Cycle Tour

Cape Argus / Cape Town Cycle Tour, het mooiste fietsspektakel ter wereld!

De “Cape Argus” ofwel de Cape Town Cycle Tour is een geweldige belevenis die de echte fietsliefhebber een keer meegemaakt moet hebben! Ieder jaar wordt de Cape Argus / Cape Town Cycle Tour gefietst op een zondag in maart. In 2019 is dat op zondag 10 maart.

De eerste editie werd in 1978 georganiseerd en telde 500 deelnemers. Tegenwoordig fietsen jaarlijks bijna 35.000 deelnemers de autovrije route van 110 km vanuit Kaapstad. De route is fantastisch mooi. Van de start op de Hertzog Boulevard in Kaapstad gaat de route naar Muizenberg aan de Indische Oceaan, via Kalk Baai en Simon’s Town naar de Atlantische Oceaan en via Scarborough, Chapman’s Peak en Hout Baai terug naar Kaapstad waar er bij Green Point gefinisht wordt.

Al veel Nederlandse fietsers gingen u voor. Volkskrant-journalist Rob Gollin fietste in 2012 via Rondreisopmaat.nl de Cape Argus en maakte er een uitgebreid fietsverslag van. Ook OOG voor Zuid-Afrika publiceerde over deze bijzondere tocht. Bovendien schreef een van onze deelnemers een blog en monteerde een ander een prachtig zelfgemaakt beeldverslag. Tijdens de  Cape Argus-tours fietsten steeds groepen van 10 – 20 personen deze bijzondere “Ronde van de Tafelberg”. Laat u inspireren door de verschillende verhalen en laat u verleiden om de Cape Argus / Cape Town Cycle Tour volgend jaar zelf te gaan ervaren!

Via een speciaal reisprogramma dat wij samen met fietsspecialist ontwikkelden is het mogelijk om entreekaarten voor dit grootste fietsspektakel te bemachtigen. Met dit reisprogramma kunt u zich in de schitterende omgeving van Kaapstad en de Westkaap voorbereiden op de grote dag.

Reisverslagen & Inspiratie voor Cape Argus / Cape Town Cycle Tour

Ieder jaar in maart vertrekt jaarlijks een wisselende groep Nederlandse fietsers vanaf Schiphol naar Kaapstad voor een bijzondere ervaring. Hoewel velen individueel aanmelden (alleen of een paar fietsers) wordt het al snel een gezellig samenzijn met “fietsers onder mekaar”. Onder professionele begeleiding wordt de dagen voor de Cape Argus aan de Westkaap gefietst en getraind om uiteindelijk samen de grote dag van de Cape Argus te beleven (zie foto).

Een van de deelnemers, Nic van der Riet, schreef een boeiend reisverslag / blog over zijn Cape Argus-reis:

Een andere deelnemer, Herman Mencke, die de Cape Argus samen met zijn vrouw fietste, maakte een prachtig 7,5-minuten durende beeldverslag/film:

Het (digitale) Magazine OOG op Zuid-Afrika publiceerde ook een inspirerend artikel over de Cape Argus Cycle Tour.
<a href=”http://alturl.com/6jgop”>OOG-artikel Cape Argus</a>

Volkskrant-journalist Rob Gollin fietste de Cape Argus en maakte samen met fotografe An-Sofie Kesteleyn een bijzondere fietsspecial over deze “Ronde van de Tafelberg” in een zaterdag-editie c.q. fiets-special van de Volkskrant. De pagina’s van dat artikel zijn nog op aanvraag beschikbaar.

Een speciaal fietsarrangement inclusief voorbereiding

Wij hebben een fietsarrangement samengesteld waarbij u zich in een inspirerende omgeving en met andere enthousiaste fietsers kunt voorbereiden op de grote dag van de Cape Argus / Cape Town Cycle Tour met professionele begeleiding  ter plaatse.

Groepsfietsrondreis: Het mooiste van de Kaap & Cape Argus, fietsgroepsrondreis 16 dagen (individueel te boeken)

Dag 1: rechtstreekse heenvlucht Amsterdam–Kaapstad met KLM, de vluchttijd bedraagt 11 uur en 30 minuten. ’s Avonds aankomst op Cape Town International Airport, transfer naar het hotel in Stellenbosch.

Dag 2:
’s Ochtends de gelegenheid om het kleine en gezellige centrum van Stellenbosch te verkennen.
’s Middags nemen we fietsend en kijkje in de omgeving, we gaan richting het noordwesten. Fietsafstand ca. 50 km.
Overnachting in Stellenbosch.

Dag 3:
Vandaag gaat de route richting het noorden van Stellenbosch. We brengen o.a. een bezoek aan Wellington en Paarl. Fietsafstand ca. 75 km.
Overnachting in Stellenbosch.

Dag 4:
We gaan eerst op weg naar Franschhoek, het pareltje van de Kaap met geweldige culinaire adressen. Verder oostwaarts start de klim naar de Franschhoek Pass(729m). We dalen af naar de Theewaterkloof Dam en buigen af naar Villiersdorp. De lengte van deze route bedraagt ca. 100 km.
Overnachting in Villiersdorp.

Dag 5:
We fietsen in noordelijke richting naar Worcester(spreek uit: Woester), gelegen in het stroomgebied van de Breede Rivier. De stad herbergt veel Kaap-Hollandse huizen met Victoriaanse veranda’s. Fietsafstand ca. 50 km.
Overnachting in Worcester.

Dag 6:
Vandaag is er gelegenheid om een excursie naar een van de ‘Game Reserves’ in de omgeving te maken. In Inverdoorn Game Reserve is een 3,5 uur durende programma met een lunch voor- of achteraf waarbij de kans groot is dat je 4 van de ‘Big 5-diersoorten’ tegenkomt. Onder de Big 5 wordt op het continent Afrika de leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard gerekend. Elke ranger wil ze graag aan zijn gasten laten zien. Deze excursie is facultatief & niet bij de reissom inbegrepen.
Overnachting in Worcester.

Dag 7:
Vanuit Worcester fietsen we langs de populaire (wijn)route 62. Het vizier blijft voorlopig oostwaarts gericht. We passeren de plaatsen Robertson & Ashton waar uitstekende port geproduceerd wordt.
De laatste 10 km van de route is wonderschoon. Door Old English Fort(1899) en de Cogmanskloof wordt Montagu bereikt. Er zijn vele historische gebouwen en de Thermische (warmwater) bronnen. Fietsafstand ca. 80 km.
Overnachting in Montagu.

Dag 8:
Vanuit Montagu keen we terug naar Ashton. Door het prachtige wijngebied ten zuiden van Ashton en Bonnievale fietsen we naar Swellendam. Fietsafstand ca. 65 km.
Overnachting in Swellendam.

Dag 9:
We zakken vandaag af naar de Indische Oceaan. Via Bredasdorp en Nachtwacht komen we bij Cape Agulhas aan, het meest zuidelijke punt van Afrika. Fietsafstand ca. 95 km.
Overnachting in Cape Agulhas.

Dag 10:
Transfer naar Buffeljagsberg, vandaar fietsen via Gansbaai naar Hermanus. Fietsafstand ca. 85 km.
Overnachting in Hermanus.

Dag 11:
We volgen de prachtige kustroute in westelijke richting. De vergezichten zijn fascinerend en zullen u zeker bevallen. Via Kleinmond, Silver Sands en Gordon Bay bereiken we Strand. Fietsafstand ca. 80 km.
Overnachting in Strand.

Dag 12:
Vandaag fietsen we een korte etappe naar Kaapstad. Deels langs de kust. We richten ons nu op de Tafelberg. De berg met de platte kop die zeer karakterisitek boven Kaapstad uitsteekt. Fietsafstand ca. 50 km.
Overnachting in Kaapstad.

Dag 13:
Vandaag wordt er niet gefietst. Gelegenheid om een keuze te maken uit het uitgebreide excursieaanbod in en vanuit Kaapstad. De excursies zijn individueel te boeken.
• Stadsrondrit
• Tafelberg
• Robben Eiland(reservering ruim voor vertrek, kunnen wij voor u verzorgen)
• Kaap de Goede Hoop(evt ook mogelijk per fiets, Fietsafstand ca. 120 km)
Overnachting in Kaapstad.

Dag 14: Cape Argus 2013
Vandaag is de grote dag. Met meer dan 40.000 deelnemers is de Cape Argus Cycle Tour de grootste sportwedstrijd ter wereld. Kaapstad is dit jaar op 10 maart een waar Mekka voor fietsers. De geheel autovrije route beslaat 109 km. Alle deelnemers ontvangen een bandje met een chip om de eigen fietstijd te registreren.
Overnachting in Kaapstad.

Dag 15:
Vandaag is de laatste verblijfsdag in Kaapstad. Gelegenheid voor een van de vele excursies, zie ook dag 13, of het invullen van een eigen programma. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Waterfront, het fraaie winkel- en uitgaansgebied van de stad.

Dag 16: Bij de start van de dag, kort na middernacht vertrek met een rechtstreekse retourvlucht Kaapstad-Amsterdam met KLM, de vluchttijd bedraagt 11 uur en 45 minuten. Eind van de ochtend aankomst op Schiphol.

Vraag nu de actuele prijzen op; bij de reis is inbegrepen:

– retourvlucht Amsterdam–Kaapstad met KLM, economy-klasse
– luchthavenbelasting
– 1 stuks bagage max. 23 kg incl. fiets
– fietsdoos
– transfers van luchthaven–hotel v.v.
– 14 overnachtingen in goede middenklasse hotels op basis van half pension
– verblijf in een 2-persoonskamer
– inschrijfgeld Cape Argus
– bagagevervoer
– professionele reisbegeleiding
– routebeschrijvingen, ook in GPS
– reisinformatie

Niet inbegrepen:
– reis- en annuleringsverzekering
– consumpties
– lunches & diners
– excursies
– entrees
– extra bagage € 200 per stuk
– persoonlijke uitgaven
– onvoorziene, na publicatie opgelegde brandstof en/of veiligheidstoeslagen

Route & Route-profiel Cape Argus / Cape Town Cycle Tour

Bekijk hier de route van de Cape Argus en het route-profiel op de  de officiële website van dit bijzondere evenement.

Ondanks dat de route niet boven de 300 meter komt is het een route met vele en soms pittige klimmetjes. Een deelnemer bekeek het positief en riep enthousiast uit “vanaf de top van Suikerbossie, richting Camps Bay, kun je heerlijk naar beneden suizen. Een geweldige ervaring om mee te maken!”

Interesse? Vragen & Aanmelden voor Cape Argus / Cape Town Cycle Tour

Als u vragen heeft of zich wilt aanmelden voor de volgende reis op 10 maart 2019, neem dan contact met ons op. Wij brengen u dan graag in contact met onze fietsreisspecialist die deze reis ook persoonlijk begeleidt.