X

FAQ / Veelgestelde vragen Botswana

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd om Botswana te bezoeken is tijdens de wintermaanden, dus juni tot en met oktober, omdat het weer dan doorgaans aangenaam is en het wildleven dichtbij de waterbronnen blijft waardoor het makkelijker te spotten is. De nachten kunnen echter behoorlijk afkoelen, tot onder het vriespunt. In deze periode is de Okavango Delta op z’n natst en daardoor mooi om te bezoeken. September en oktober zijn warme droge maanden met temperaturen enorm kunnen oplopen. De Kalahari is in deze periode te heet om te bezoeken.

Tijdens de regentijd, het zogenaamde “groene seizoen” is de natuur op z’n mooist en worden veel jonge dieren geboren. Sommige wegen kunnen dan echter onbegaanbaar worden. Voor vogelaars en  bezoekers aan de Kalahari is dit een goede periode. De overgangsperiode tussen de regentijd en de droge tijd (de maanden april en mei) geeft vaak aangename temperaturen, maar door het vele groen zijn de dieren moeilijker te vinden.

 

Is er tijdsverschil met Nederland?

In Botswana is er geen verschil in zomer- en wintertijd. Het is het hele jaar GMT +2. Dit betekent dat er tijdens de Nederlandse zomertijd geen tijdsverschil is en tijdens de wintertijd is het in Botswana een uur later.


Heb ik een visum nodig?

Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Botswana. U mag 30 dagen in Botswana verblijven, hetgeen kan worden verlengd tot maximaal 3 maanden. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Botswana + 2 lege pagina’s voor de stempels bevatten.  Wij raden u aan een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Zie voor meer informatie de website van de visumdienst.

Bij aankomst in Botswana dient u vanaf 1 juni 2017 US$ 30,- per persoon aan toeristenbelasting te voldoen. Bewaar uw bonnetje goed na het betalen want deze moet u namelijk weer inleveren als u Botswana verlaat. Deze is 30 dagen geldig en mag binnen de tijdsperiode meerdere keren gebruikt worden zonder dat u opnieuw moet betalen.

 


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Voor Botswana zijn geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden echter wel aanbevolen. Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn.

De situatie rond malaria in de wereld is duidelijk veranderd. Veel malariamuggen zijn resistent geworden voor de verschillende medicijnen. Het gevolg is dat malaria weer de kop op steekt. Afhankelijk van welke gebieden u bezoekt (o.m. Etosha National Park en de Zambezi regio) wordt het gebruik van antimalaria preparaten (malariaprofylaxe) aanbevolen.

Het is altijd verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (gebruik van een klamboe, dragen van dekkende kleding vooral ‘s avonds, gebruik van muggenolie, geen geparfumeerde producten gebruiken etc.). Wees bovendien alert op de symptomen (vooral koorts en symptomen van griep).

Voor de laatste actuele informatie betreffende malaria-preventie en vaccinaties verwijzen wij u naar uw huisarts of GGD.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?

Botswana staat bekend als een veilige bestemming. Net als in andere delen van de wereld wordt geadviseerd in de steden altijd op uw hoede te zijn: ga liever niet met opvallende sieraden en handtas naar een restaurant en ga bij voorkeur niet in het donker lopen of zoeken; rijdt met de auto direct naar het restaurant of neem een taxi.

 

Botswana  leent zich uitstekend voor een individuele reis. Er zijn goede hulpdiensten en voor uw zekerheid en veiligheid bieden we 24/7 achtervang.


Hoe zijn de wegen in Botswana­?

De geasfalteerde wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Er zijn 3 grote geasfalteerde hoofdwegen in Botswana die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbinden.

Op veel van de minder goede gravel- en zand-wegen wordt aangeraden alleen met een of 4×4-auto te rijden. In bepaalde parken en afgelegen delen van het land wordt soms geadviseerd alleen met meerdere voertuigen in kolonne te rijden om problemen te voorkomen.

De meeste wildreservaten hebben geen omheining. U kunt wilde (en dus gevaarlijke) dieren tegenkomen op de wegen. En ook hier geldt: de dieren hebben altijd voorrang! In Botswana rijdt het verkeer links.

 

Het rijden op geasfalteerde reden (dan wel gravelwegen) kan lastig en vermoeiend zijn, vooral tijdens de opgaande of ondergaande zon en gedurende de lange ritten. Maak regelmatig een tussenstop om even te rusten. De wegen zijn meestal in goede conditie maar de omstandigheden zijn anders dan in Europese landen. Overstekende mensen en wilde dieren zijn hier niet ongewoon. Buiten de hoofdwegen is een 4×4 voertuig noodzakelijk, maar onderschat het rijden over de zandwegen niet, zelfs in een goed uitgeruste wagen. Vooral in de regentijd zijn de wegen slecht begaanbaar. Denk ook aan de bandenspanning.

De toegestane snelheid op de geasfalteerde wegen is 120 km/uur maar wij raden u aan niet harder dan 100 km/uur te rijden. Op onverharde wegen is de maximum snelheid 80 km/uur, binnen de bebouwde kom 60 km/uur en in de wildparken 50 km/uur.

Let op: in Botswana wordt aan de linkerkant van de weg gereden en het dragen van een gordel is verplicht. Neem altijd ruim de tijd om uw bestemming te bereiken en neem voldoende water mee. Tank waar mogelijk, het aantal tankstations is zeer beperkt! Vul eventueel een extra jerrycan met benzine/diesel. Het is absoluut af te raden om in het donker te rijden, het zicht is dan slecht door gebrek aan verlichting en u kunt eventueel plotseling overstekende dieren niet goed zien.

Laat nooit waardevolle bezittingen achter in de auto en parkeer op veilige, liefst verlichte parkeerplaatsen.

De afstanden van A naar B zijn in Botswana tamelijk groot.

In het algemeen wordt geadviseerd om de rijdagen goed te plannen; dit om voor het donker bij uw accommodatie te arriveren om niet in het donker te hoeven rijden omdat u de omgeving niet goed kent.

De meeste ongelukken gebeuren tussen 14.00 uur en 17.00 uur wanneer de concentratie lager is en men tijdig bij de plaats van bestemming wil aankomen. Bedenk daarom: laat aankomen is altijd beter dan helemaal niet. Laat ook een lege weg u niet verleiden tot harder rijden. Ga ook door het gebrek aan verkeer en de lange afstand niet in de rechter baan rijden.


Welke auto moet ik huren?

Een gewone (lage) sedan huurauto is niet geschikt voor off-road condities. De doorgaande gravelwegen zijn normaal gesproken geschikt voor een sedan, maar niet niet erg comfortable en condities kunnen veranderen, met name tijdens of na het regenseizoen. U kunt vast komen te zitten en u  kunt dan ook aansprakelijk gehouden worden voor eventuele schade als u zich niet aan de regels houdt.

Met een SUV (2×4) auto die wat hoger op de wielen staat is meer mogelijk, heft u meer comfort en een beter zicht (ook heel fijn bij het spotten van wild), maar toch blijft voorzichtigheid geboden. Met een een 4×4 auto kunt u ook off-road-rijden, maar dit is absoluut af te raden indien u hier niet al te ervaren mee bent.

 


Hoe is het niveau van de lodges en campsites?

Het niveau van de accommodaties in Botswana is goed te noemen. Er zijn B&B’s (Bed & Breakfasts), guesthouses, hotels en lodges, alsook campings voor de kampeerders (o.a. voor jeeps met tenten op het dak).

Wanneer u in de Okavango Delta wilt overnachten zijn er mogelijkheden voor luxe accommodaties waar u per vliegtuigje naartoe wordt gebracht. Deze accommodaties zijn niet voordelig, maar bieden een zeer goede service en alle maaltijden en activiteiten zijn reeds inbegrepen in de prijs. In de parken gaat u op safari in open landrovers en ervaren rangers proberen u de schuilplaatsen van het wild te laten zien. Er worden ook op diverse locaties tochten te voet (bushwalks) en mokoro- of boottochten georganiseerd.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor ‘mobile safari’s; hierbij gaat u met een ervaren ranger/gids de natuur in en slaapt u in comfortabele tenten. Een mooie combinatie van comfort en avontuur en daardoor zeer populair in Botswana. Deze mobile safari’s zijn mogelijk op privé basis of in een kleine groep en worden o.a. georganiseerd in Moremi Park en Chobe Park.

Kamperen is erg populair in Botswana, hierdoor zijn met name de kampeerplaatsen in de nationale parken snel volgeboekt. Kampeer nooit in een droge rivierbedding om te voorkomen dat u wordt overvallen door veel wateroverlast na een bui.

 


Wat is het prijsniveau in Botswana?

Botswana staat in het algemeen bekend als een duurdere reisbestemming dan de omliggende landen. De accommodaties zijn kleinschalig en er is geen groot aanbod, wat het nog exclusiever maakt. Ook de prijzen voor toeristische bezienswaardigheden, maaltijden en drankjes in restaurants liggen over het algemeen hoger. De overheid wil het aantal bezoekers beperkt houden zodat ook de natuur minder wordt aangetast. Een deel van de opbrengsten uit het toerisme wordt gebruikt voor het onderhoud van de natuur.


Welke kleding neem ik mee?

In Botswana zijn de temperaturen overdag gedurende het hele jaar aangenaam volstaat zomerkleding. Wij raden aan om laagjes te dragen. De avonden kunnen echter flink afkoelen en met name in de Botswaanse winter kan het dan zeer koud worden. Neem een fleece vest of windvest mee voor de game drives en liever neutrale kleuren, felle kleuren kunnen afschrikkend zijn voor dieren. Daarnaast zijn goede schoenen belangrijk en is een hoed of pet tegen de felle zon een must. Denk ook aan goede zonnebrand


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

De medische zorg in Botswana is doorgaans goed. Er zijn ziekenhuizen en klinieken in de grotere steden en er is een flying docter service. Indien nodig worden patiënten vervoerd naar de grotere ziekenhuizen in Zuid-Afrika.

 


Kan ik in Botswana uit de kraan drinken?

Het drinken van water uit de kraan is veilig in de steden en in de hotels, maar heeft vaak niet zo’n lekkere smaak.  U kunt overal water in flessen kopen. Drink geen water uit rivieren of (stuw)meren.  Fruit, groenten, sla, vruchtensappen en ijs kunnen veilig en overal worden genuttigd.