X

FAQ / Veelgestelde vragen Costa Rica

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Wat is de beste reistijd?

Costa Rica is het hele jaar geschikt om doorheen te reizen. In de laaglanden zijn de temperaturen altijd tropisch, in de bergen is het koeler en zeker in de avonden kan het er fris zijn! Aan de Pacifische kant van het land is de droge periode tussen december en april. Aan de Caribische kant is de droge periode in september en oktober. In de rest van het jaar kun je altijd ergens op de route een regenbui verwachten (regenwoud!), maar het is wel mogelijk om afhankelijk van de reisperiode de reisrichting aan te passen voor een prettige opbouw. Als je graag reuzenschildpadden wilt zien in Tortuguero loopt het (formeel afgebakende) seizoen van 1 juli tot en met 31 oktober; ook op andere plaatsen in het land komen ze in deze periode aan land.

Is er tijdsverschil met Nederland?

In Costa Rica is het hele jaar GMT-6. Dat betekent dat het tijdens onze wintertijd zeven uur vroeger is dan in Nederland en tijdens onze zomertijd is het acht uur vroeger. Door het tijdsverschil kun je hierdoor vooral bij terugkomst in Nederland last hebben van een zogenaamde Jet-lag.


Welke reisdocumenten zijn nodig?

Bezoekers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen hebben geen visum nodig voor Costa Rica. Wel dient het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn na vertrek uit Costa Rica.


Heb ik inentingen en/of antimalariapillen nodig?

Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic.

Voor Costa Rica zijn geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden wel aanbevolen.Indien u reist via, of afkomstig bent uit, gebieden waar andere regels van toepassing zijn, dan dient u in het bezit te zijn van de inentingsbewijzen die voor dat gebied noodzakelijk zijn.Malaria komt sporadisch voor in Costa Rica, maar het is wel raadzaam om u te beschermen tegen muggenbeten.


Kan ik zelfstandig en veilig rondreizen?

Costa Rica is een fijn vakantieland met vriendelijke bevolking maar wees op een goede manier alert. Zoals ook in andere vakantielanden dien je in Costa Rica op je spullen te letten. Loop bijvoorbeeld in de grotere steden niet opzichtig met camera’s, sieraden, telefoon of geld. Neem niet te veel waardevolle spullen mee maar gebruik de kluisjes in de accommodaties. En parkeer de huurauto het liefst bewaakt, vaak in ruil voor een fooi.


Kun je makkelijk autorijden en hoe zijn de wegen?

U kunt in Costa Rica goed zelfstandig autorijden. De afstanden zijn niet al te lang en de wegen zijn meestal niet erg druk. Echter, een nieuw land is onbekend en de wegen en omstandigheden zijn niet zoals in Europa; er zijn soms dieren op straat of fietsers op de snelwegen. Daarom is het belangrijk altijd voorzichtig te rijden en de snelheid aan te passen. De wegen tussen de belangrijkste toeristische plaatsen zijn in redelijk goede conditie. Als er regen is is meer voorzichtigheid geboden, omdat kuilen minder zichtbaar zijn door het water en het wegdek soms te wensen over laat. Bij grote regenval kunnen er landverschuivingen, zgn. ‘derrumbes’ voorkomen, waarbij grond op de weg terechtkomt en routes soms ineens afgesloten kunnen worden. Om deze reden raden wij aan om te kiezen voor een auto met 4-wiel-aandrijving (4WD/4×4).

Het is verstandig om in de ochtenden te rijden, omdat er met name in de berge in de middag grotere kans is op regen en mist. Bij smalle bruggen buiten de steden dient voorrang te worden verleend en dit wordt aangegeven door een rood gerand driehoekbord met daarop ‘cede el paso’.


Hoe is het niveau van de accommodaties?

Costa Rica biedt accommodatie in alle prijsklassen. Zo zijn er simpele, maar leuke bed & breakfasts en guesthouses, goede middenklasse hotels, maar ook een aantal internationale hotelketens. Het is erg leuk om in kleinschalige eco-lodges te overnachten, veelal gelegen bij mooie natuurgebieden.


Wat is het prijsniveau in Costa Rica?

Costa Rica staat niet bekend als een goedkope reisbestemming. O.a. het eten in een restaurant is doorgaans duurder dan in de omliggende landen. Uiteraard is de prijs van een maaltijd afhankelijk van de plek waar je eet. Er zijn luxe restaurants, maar ook er zijn ook voordeliger opties om te eten zoals bij eenvoudige eettentjes (zogenaamde Soda’s) en “streetfood”. Afhankelijk hiervan betaal je tussen € 10,- en € 20,- per persoon. De prijzen in de supermarkten zijn doorgaans vergelijkbaar in Nederland.

De entreeprijzen van de parken variëren, maar deze liggen rond de € 14,- per persoon.

De munteenheid is de Costa Ricaanse Colon, maar de Amerikaanse Dollar wordt ook vrijwel overal geaccepteerd.


Welke kleding neem ik mee?

De kleding die u meeneemt is afhankelijk van uw reisperiode en de gebieden die u bezoekt, maar in het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Voor frisse ochtenden/avonden en in de bergen zijn een trui of jas heel comfortabel. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen. Een shirt met lange mouwen en een broek met lange broekspijpen en sokken (en muggenspray) helpen als bescherming tegen muggen. Goede wandelschoenen en waterdichte kleding zijn belangrijk tijdens een wandeling in de jungle en ook een paraplu kan goed van pas komen. Voor de avonden en tijdens de diners wordt nette kleding gewaardeerd, vooral in de steden.


Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen?

In de grotere steden zijn de meeste openbare ziekenhuizen goed. Buiten de steden zijn de openbare ziekenhuizen vaak beperkt in hun uitrusting; gelukkig is Costa Rica niet al te groot dus zijn de grote steden soms binnen een paar uur bereikbaar. Daarnaast zijn er particuliere ziekenhuizen en die zijn van Europees niveau. Er zijn veel apotheken in het hele land. Neem altijd voldoende eigen medicijnen mee, indien nodig een medisch paspoort en wellicht voor de zekerheid een (extra) recept.


Kan ik in Costa Rica uit de kraan drinken?

In de toeristische gebieden is het water drinkbaar uit de kraan, maar er zijn ook flessen met drinkwater te koop.