X

Landeninformatie Costa Rica

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Landeninformatie Costa Rica

Costa Rica ligt in centraal Amerika en is relatief een klein land met ongeveer de oppervlakte van Nederland en België samen. Costa Rica grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Het land wordt van Noord naar Zuid doorsneden door bergketens die als het ware de ruggengraat van het land vormen.  De reisafstanden zijn over het algemeen kort. Het vreedzame land staat erom bekend dat het geen leger heeft. Costa Rica heeft alles te bieden: prachtige stranden, regenwouden, vulkanen en tropische jungles. Costa Rica is erg afwisselend en er is enorm veel wildlife te zien, zoals kaaimannen, kolibries, apen en luiaards. Ook voor de avonturiers is er van alles te doen, bijvoorbeeld wildwater-rafting tochten of een zgn. Canopy tour door de boomtoppen van het regenwoud!

Algemene informatiekikker Costa Rica Rondreis Op Maat Specialist

Grootte: 50.900 vierkante km
Regio’s: 7 provincies
Hoofdstad: San José
Inwoners: ca. 4,5 miljoen
Godsdienst: 80% van de bevolking is Katholiek
Staatsvorm: Democratische republiek
Tijdsverschil: Wintertijd -7 uur en zomertijd -8 uur t.o.v. Nederland


Bevolking

Zo’n 60% van de bevolking leeft in de Centrale Vallei, daar ligt ook de hoofdstad van Costa Rica, San José. De inwoners van Costa Rica, die zichzelf ‘Tico’s’ noemen, staan bekend om hun vriendelijkheid. Een meerderheid stamt af van de Spaanse kolonisten. Langs de Caribische kust woont de Afro-Caribische bevolking, afstammelingen van Jamaicaanse contractarbeiders. In de provincie Limón leeft een aanzienlijke Chinese gemeenschap. De kleine inheemse bevolkingsgroep leeft grotendeels geïsoleerd in afgelegen gebieden.


Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Daarnaast zijn er traditionele talen. In veel hotels, restaurants en toeristenwinkels spreekt men Engels.


Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. De kuststrook heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30 graden. Het binnenland is bergachtig en is daarom wat koeler. Van december tot april is het droge seizoen aan de Pacifische kant van het land. In September en Oktober is het ‘zomer’ aan de Caribische kant. Het hele jaar door zijn er periodes met regen (anders waren er geen regenwouden!) maar door hiermee qua route en reisrichting rekening te houden kan de opbouw zo prettig mogelijk worden met de meeste kans op heerlijk weer aan het einde van de reis. Costa Rica staat bekend om zijn microklimaten: dat wil zoveel zeggen dat het klimaat binnen een kleine regio sterk kan verschillen. Dat heeft ook met de bergachtigheid van sommige streken te maken.


Beste reisperiode

Costa Rica is het hele jaar geschikt om doorheen te reizen. Aan de Pacifische Kant is de regentijd tussen Mei en December: aan de Caribische kant van het land kun je het hele jaar door een bui verwachten, behalve in de maanden September en Oktober, wanneer het droog is. Van juli tot oktober komen de schildpadden hun eieren leggen in Tortuguero (dus dit kan samen met het klimaat nog een aanvullende reden zijn om Costa Rica in deze maanden te bezoeken).


Flora & Fauna

Costa Rica is een uitermate geschikte bestemming voor natuurliefhebbers. Het heeft een enorme biodiversiteit. Een derde deel van het land bestaat uit natuurreservaten. Deze omvatten nevelwouden, vulkaangebieden en tropisch woud, koraalriffen en kuststroken. Dieren die veelvuldig gespot worden zijn kaaimannen, verschillende apensoorten, luiaards en neusbeertjes. Maar ook bijzondere amfibieën zoals de pijlgifkikker en roodoog-boomkikker komen voor in Costa Rica. Vogelaars genieten van de quetzal, kolibries, ijsvogels en ara’s. Er zijn plaatsen zoals Tortuguero waar u in bepaalde periodes de zeeschildpadden hun eieren kunt zien leggen.


Praktische informatie

Paspoort en visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen. Bezoekers van Costa Rica hebben een geldig paspoort nodig. Voor Costa Rica is geen visum nodig. LET OP: Uw paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na vertrek uit Costa Rica. Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken, dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen. Passagiers die via de Verenigde Staten reizen dienen een ESTA aan te vragen. Deze aanvraag kan eenvoudig online worden ingediend. Reizigers die vliegen vanuit Costa Rica hoeven sinds enige tijd geen aparte vertrekbelasting meer te betalen; tegenwoordig is dit inbegrepen in de vliegtickets.

Reizen met kinderen

Kinderen dienen met een eigen paspoort te reizen.

Vaccinaties

Voor persoonlijk advies en medicatie verwijzen wij u naar de GGD of Travelclinic.

Voor alle reizigers naar Costa Rica wordt Hepatitis A en DTP vaccinatie aanbevolen. Voor Hepatitis B, BMR (bof, mazelen, rode hond) en eventuele andere vaccinaties is het is raadzaam met de GGD of Travelclinic te overleggen voor een persoonlijk advies op basis van uw route, uw eerdere inentingen en gezondheid. Malaria komt sporadisch voor in Costa Rica, maar het is wel raadzaam om u te beschermen als u een hekel heeft aan muggenbeten.