X

Alliander Costa Rica 2e groep: vertrek 13 oktober 2019

 • Ons advies gewenst?
 • Contact >
 • Samen uw rondreis ontwerpen

Oktober 2019 

Laatste voorbereidingen en informatie voor jullie reis naar Costa Rica

Jullie reis naar Costa Rica komt nu langzamerhand dichterbij en we kunnen ons voorstellen dat jullie er veel zin in hebben! Hierbij sturen wij jullie de laatste actuele informatie toe, met meer inhoudelijke details. Ook stellen we jullie voor aan de lokale reisleiding, die zich erop verheugt om Costa Rica aan jullie te laten zien!

Hartelijke groet ook namens de Alliander Reiscommissie en veel succes met jullie laatste voorbereidingen en tot zondagochtend 13 oktober om 5.00 uur op Schiphol!

Marjan van der Herberg / Rondreisopmaat.nl

Route en dag-tot-dag programma Costa Rica

Hierbij sturen wij jullie nogmaals de route en het programma van jullie rondreis door Costa Rica om stapje voor stapje verder in de stemming te komen!

Route

San José – Manuel Antonio – Monteverde – Rincón de la Vieja – La Fortuna/Arenal – Tortuguero – Caribische kust/Cahuita– San José

Programma

Dag 1:  Dagvlucht van Amsterdam via Madrid naar Costa Rica – transfer naar hotel

Dag 2:  San José –> Manuel Antonio : onderweg boottocht over rivier en door magrovebossen

Dag 3:  Manuel Antonio: wandeling door het Nationale Park o.l.v. gecertificeerde gids; vrije middag.

Dag 4:  Optioneel: Catamaran-tocht bij Manuel Antonio of de ochtend relaxen/strand;
in de middag naar Monteverde

Dag 5:  Monteverde: begeleide wandeling over hangbruggen;
Optioneel in de middag voor de sportievelingen: canopy tour/zipline

Dag 6:  Monteverde –> Rincón de la Vieja : onderweg bezoek koffieplantage en kennismaking met koffie-cultuur

Dag 7:  Rincón de la Vieja: bezoek vulkanische nationaal park & per tractor naar een Spa met warmwater-baden en modderbad
en afsluiting met een barbecue

Dag 8:  Naar La Fortuna: bezoek Nationale Park met de Arenal-vulkaan en het Arenal-meer

Dag 9:  Culturele & Rurale dag (met plantages per tractor/schooltje/bereiden traditionele lunch/lokale muziek). Afsluiting bij Paradise hotsprings.

Dag 10: Per bus & boot naar Tortuguero: bezoek aan het dorp; jungle-by-night met zaklamp nachtdieren spotten

Dag 11: Boottocht door de jungle van Tortuguero om nog meer dieren te spotten en in de middag jungle-wandeling
Nachtexcursie naar de reuzenschildpadden op het strand bij Tortuguero

Dag 12: Per boot & bus naar de Caraïbische kust voor overnachting in Cahuita aan het strand. Daarna: Verrassing!

Dag 13: Op eigen gelegenheid relaxte wandeling door Nationale Park op zoek naar dieren en bezoek aan strand en dorpje
Optioneel: Snorkelen voor de kust bij Cahuita en aansluitend wandeling door Nationale Park Cahuita.
Rest van de (mid)dag ter vrije besteding.

Dag 14: Heerlijke relaxte dag om tropisch te genieten of nog een uitstapje te maken (relaxen, zwemmen, natuur, cultuur)
’s Avonds naar een lokaal restaurant om te proeven van de Carïbische keuken.

Dag 15: Via een mooie route naar San José. Gezellig afscheidsdiner met een vrolijke dansles.

Dag 16: Stadswandeling en in de middag en terugvlucht vanaf San José

Dag 17: Vlucht met overstap in Madrid naar Nederland; aankomst op Schiphol.


Groepsdeelnemers

Hierbij sturen wij jullie de definitieve deelnemerslijst toe van jullie mede-reizigers:

Alliander Costa Rica 13okt-deelnemers 090919

De familie Admiraal heeft helaas de reis moeten annuleren. De groepsgrootte is daarmee uitgekomen op 28 personen inclusief jullie begeleidster Natascha.

Op verzoek van de Alliander reiscommissie hebben we in het overzicht nogmaals de mailadressen vermeld, zodat jullie eventueel contact met elkaar kunnen opnemen om onderling zaken af te stemmen (bv. indien jullie samen naar Schiphol willen rijden).


Kennismaking met jullie lokale reisleiding in Costa Rica: Deborah de Leeuw

In Costa Rica worden op dit moment ook de voorbereidingen voor jullie komst getroffen. Jullie lokale reisleidster Deborah verheugt zich erop om jullie het mooie Costa Rica te laten zien en wij stellen haar hierbij graag alvast kort aan jullie voor:

Reisleidster Deborah de Leeuw (43) is, zoals ze zelf zegt, getrouwd met de natuur. Het is daarom ook niet voor niets dat ze naar een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Nederland en na verschillende omzwervingen op onder andere de Canarische eilanden, Mexico en Guatemala, uiteindelijk in Costa Rica is terecht gekomen. In Mexico werkte ze met de inheemse Maya gemeenschappen en in Guatemala bij een opvangcentrum.

‘Als reisleider in Costa Rica kan ik mijn passie voor de natuur kwijt en delen met de reizigers in de groep.’ Deborah is nu ruim  11 jaar in Costa Rica en woont aan de heerlijke stranden van de Zuid-Caribische kust.

‘Heel graag tot over een paar weken!’

…….

In de vorige mail stuurden wij jullie deze al toe, maar hierbij nogmaals de persoonlijke noot van Natascha die jullie reis namens de reiscommissie van Alliander begeleid:

Alliander-begeleidster 13okt Natascha


Vluchttijden voor jullie reis

Hierbij sturen wij jullie het (op dit moment bekende, nog ongewijzigde) vluchtschema met Iberia voor jullie reis naar Costa Rica:

ALLIANDER GROEP 13 OKTOBER

 • IB3721  13OCT   Amsterdam – Madrid          07.35 – 10.15
 • IB6317  13OCT   Madrid – San José               11.35 – 14.25
 • IB6314  28OCT  San José – Madrid               17.05 > 10.30 (= 29 oct)
 • IB3724  29OCT  Madrid – Amsterdam          15.50 – 18.25

Het is onze intentie om maandag 7 oktober de e-tickets aan alle deelnemers te mailen. Omdat het vliegtuig qua indeling voor de terugvlucht van San Jose naar Madrid mogelijk nog wijzigt, zullen daar (nog) geen stoelen voor jullie gereserveerd zijn c.q. vermeld staan (dat regelen we zodra dat kan korter voor de vlucht).

Reizen op maat Cost Rica vogels

Vluchtduur tussen Amsterdam en Madrid: ca. 2 uur en 40 minuten.

Vluchtduur tussen Madrid en San José: ca. 10 uur en 45 minuten

Overstaptijd heenreis in Madrid: ca. 1 uur en 20 minuten

Overstaptijd terugreis in Madrid: 5 uur en 20 min.

We zijn al e.e.a. nagegaan maar er is geen invulling gedurende deze overstaptijd (er worden geen standaard stadstours o.i.d. aangeboden). De tijd voor een bezoek aan het centrum van Madrid is daarbij net te krap met een te groot risico voor het niet op tijd zijn voor de doorvlucht naar Nederland.

Verzamelen op Schiphol

Omdat de vlucht vroeg vertrekt zullen we elkaar om 5.00 uur in de ochtend op Schiphol ontmoeten. De incheckbalies voor de vlucht van Iberia staat gepland in vertrekhal 3, dus zonder tegenbericht wordt dat de verzamelplaats. Bij de 1e groep (die 30 september vertrok) werd vanaf incheckbalie 18 vertrokken, maar die zondagochtend zal de incheckbalie op de schermen in de vertrekhal zijn aangegeven.

Overnachtingshotel Schiphol

Een klein aantal deelnemers heeft de nacht voor vertrek een kamer in een Schiphol-hotel bijgeboekt (al dan niet met parkeerplaats). Zoals eerder aangekondigd zijn wij uitgeweken naar Hotel Ibis Schiphol Amsterdam Airport en wij sturen de betrokkenen hierbij alvast de gegevens  toe:

Hotel Ibis Schiphol Amsterdam Airport

Schipholweg 181, 1171 PK Badhoevedorp

Tel. 020-5025100

Jullie kunnen zaterdag 12 oktober 2019 inchecken vanaf 14.00 uur.

Het verblijf in het hotel is op basis van logies en er is geen (prijzig) ontbijt bijgeboekt. Er is in de lobby van het hotel wel een koffiepunt en/of mogelijkheid om een express-ontbijt te kopen voordat de busshuttle naar de luchthaven vertrekt. U kunt ook besluiten om (later) na het inchecken voor uw vlucht rustig iets achter de douane te eten.

De eerste bus-shuttle/transfer vertrekt om 4.26 uur vanaf het hotel naar Schiphol en daarna om de 20/25 minuten. U dient ca. 5 minuten van tevoren aanwezig te zijn en de rit duurt ca. 10 minuten.

Voor deelnemers die bij nader inzien toch nog graag een kamer op Schiphol willen boeken kunnen dit zelf doen via het bovenstaande telefoonnummer.


Vliegtickets, inchecken en plaatsen in het vliegtuig

Wij sturen deze week jullie e-ticket via de mail voor de heen- en terugreis met Iberia. Hierop staat uw naam vermeld zoals u die bij boeking aan ons heeft doorgegeven op basis van de instructie: mr/mrs + 1e voornaam in het paspoort + achternaam (voor dames: meisjesnaam!).

Hierop staan ook de stoelnummers die voor u gereserveerd staan. We hebben jullie reeds als groep aangemeld bij Iberia en de stoelen zijn dan inmiddels vastgelegd voor 3 van de 4 de vluchten. Deze hoeft u dan dus niet zelf meer te regelen (onder voorbehoud van evt. wijzigingen door Iberia, bv. bij inzet van andere toestellen).   Met de deelnemers die van tevoren hebben aangegeven interesse te hebben in een upgrade van vliegtuigstoelen tegen bijbetaling van de meerkosten hebben wij de komende week nog persoonlijk contact.

Wij adviseren om het gestuurde e-ticket uit te printen en mee te nemen (en evt. een extra kopie in uw koffer te bewaren) want hiermee kunt u samen met uw paspoort vliegen.

Wij zorgen ervoor dat uw Alliander-begeleider Natascha ook alle e-tickets van de groep heeft (just in case).

U kunt zelf 24 uur voor vertrek (met uw e-ticket en uw paspoortgegevens) online inchecken via iberia.com voor de heenvluchten naar San José, zodat u op Schiphol alleen nog maar uw bagage hoeft af te geven. Bij de 1e groep bleek dit in het systeem van Iberia niet zo gemakkelijk te gaan, dus het is ook gewoon mogelijk om dat op de ochtend van vertrek bij de incheckbalie op Schiphol te doen. Hetzelfde geldt (later) voor de terugreis.

Uw bagage wordt “doorgelabeld” naar de eindbestemming (dus u ziet deze niet meer bij de overstap in Madrid).

Na het inchecken gaat iedereen zelfstandig door de douane en naar de gate en de eigen stoel in het vliegtuig. Op verzoek van jullie Alliander-begeleider Natascha verzamelt de groep zich steeds direct na het verlaten van het vliegtuig/aan het einde van de slurf.


Overnachtingen en accommodaties tijdens jullie reis

Tijdens jullie rondreis door Costa Rica zullen jullie op de verschillende locaties in leuke afwisselende accommodaties verblijven, die we voor jullie in de bijlage kleurrijk hebben weergegeven.

Het is leuk om te melden dat jullie groep nu in de Buena Vista Lodge in Rincon de la Vieja verblijft (net als de Alliander-groep die nu op reis is). Deze lodge ligt nl. dichterbij het Nationale park en is prettiger als uitvalsbasis voor de geplande activiteiten.

Aantal overnachtingen/aantal verplaatsingen & verblijf op locaties:

San José – 1 nacht
Manuel Antonio – 2 nachten
Monteverde – 2 nachten
Rincón de la Vieja – 2 nachten
La Fortuna / Arenal – 2 nachten
Tortuguero – 2 nachten
Cahuita – 3 nachten
San José – 1 nacht

Accommodaties Alliander-groepen


Laatste tips en informatie ter voorbereiding op jullie reis:

Paspoort + foto + kopieën

Wij adviseren het volgende:

 • bewaar uw paspoort op een veilige plek tijdens de reis (handbagage/buideltje/evt. kluisje kamer) maar zorg dat u deze altijd meeneemt als u het hotel verlaat
 • neem een foto van uw paspoort (pagina met uw gegevens) met uw mobiele telefoon zodat u deze altijd bij u heeft
 • maak 2 kopieën van uw paspoort : 1 extra voor u zelf die u op een veilige plek (in uw koffer) meeneemt en 1 om op Schiphol te overhandigen aan uw Alliander-begeleider; Natascha zal deze voor de hele groep tijdens de reis bij zich houden (voor de zekerheid/daarna worden ze vernietigd).

Bagage

Op jullie vluchten met Iberia mogen jullie 1 koffer/tas van maximaal 23 kg meenemen (bagageruimte), samen met 1 stuks handbagage (maximale afmetingen 56 x 45 x 25 cm) voor in de bagage-locker aan boord. Indien u een fototas of ander persoonlijk item (handtas) bij u wilt houden is de voorwaarde dat  dat onder de stoel voor u moet passen.

Tijdens de reis is er in de accommodaties kofferservice voor 1 grote koffer of tas.

Kofferlabels

Er zijn geen speciale Iberia kofferlabels beschikbaar, dus wij adviseren u van tevoren een eigen kofferlabel aan uw bagage te bevestigen.
Let op dat u er naast naam en telefoonnummer géén (zichtbaar) thuisadres op schrijft (zodat men niet weet dat u niet thuis bent = veiliger).

Bus ter plaatse

In Costa Rica reizen jullie met een bus met 33 zitplaatsen, waarbij er voldoende ruimte is voor de bagage. De bus heeft airconditioning en evt. medicijnen kunnen gekoeld bewaard worden in de bus.

Geld voor ter plaatse

Na aankomst zal in overleg met de lokale reisleiding op een veilige plek de 1e keer lokaal geld gepind worden (bv. in de eerste grote plaats Manuel Antonio).

Wij adviseren om vanuit Nederland alvast wat dollars (ca. $ 200,-, liefst in kleine coupures van $ 20,-) mee te nemen zodat u daar de eerste dag(en) ook mee kunt betalen indien u nog niet heeft kunnen pinnen (op veel plaatsen kunt u overigens ook met creditcard te betalen). Houd bij die hoeveelheid ook rekening met de optionele activiteiten die u mogelijk wilt gaan doen (zie voor kostenindicatie hieronder), want die kunnen niet per creditcard voldaan te worden maar dienen ter plaatse cash in dollars te worden betaald aan de reisleiding (liefst gepast).

Indicatieve kosten van de optionele excursies ter plaatse:

 • dag 4:  Catamaran-tocht bij Manuel Antonio (afhankelijk van het weer) en exacte prijs afhankelijk van de interesse/de grootte van de groep en een grote of kleinere catamaranboot: $65 per persoon (= ca. € 60 p.p.)
 • dag 5:   Ziplinen/Canopy bij Monteverde: $ 55 per persoon (=  ca. € 50 p.p.)
 • dag 13: Snorkelen bij Cahuita: $ 50 per persoon (= ca. € 45 p.p.)

Graag in gepaste coupures / dollar-bedragen betalen.

Wifi en tijdsverschil

In principe is er in alle accommodaties Wifi (in ieder geval bij de receptie), maar het kan onstabiel zijn (of evt. niet bij het afgelegen Tortuguero). Houdt hier rekening mee zodat mensen thuis bijvoorbeeld niet ongerust zijn als er even geen contact is.

Qua tijdsverschil is het in onze zomertijd (= t/m de laatste zondag in oktober = jullie reisperiode) in Costa Rica 8 uur vroeger dan in Nederland.

Nog handig om mee te nemen / niet vergeten:

 • zaklantaarn
 • wereldstekker / adapter Verenigde Staten
 • evt. een stekkerdoos voor het opladen van meerdere apparaten tegelijk
 • regenjas of poncho / paraplu (regenwoud!)
 • deet / bescherming tegen muggen
 • zonnebrand en hoofddeksel / bescherming tegen de zon
 • zorgpas
 • kopie reisverzekering en annuleringsverzekering

Eerder gestuurde voorbereidingszaken

Er zijn heel veel details besproken tijdens de Costa Rica presentatie. Een aantal daarvan zetten we vorige keer al op een rijtje, zodat jullie e.e.a. rustig en tijdig konden regelen. Wij hebben deze laten staan en hierbij nu nogmaals weergegeven;

Reisdocumenten

Zoals aangegeven tijdens de presentatie hebben reizigers met een geldig paspoort van een van de Benelux landen (en apart nagevraagd: ook een Engels paspoort) geen visum nodig voor Costa Rica. Wel dient het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Costa Rica. Het is jullie eigen verantwoordelijkheid om met de juiste papieren op reis te gaan.

Wij zullen jullie er korter voor vertrek aan herinneren om een kopie van het paspoort mee naar Schiphol te nemen en daar aan de Alliander-begeleider te geven. Ook is het raadzaam een foto van uw paspoort te maken en in uw telefoon achter de hand mee op reis te nemen.

Gezondheidszaken en inentingen

Voor persoonlijk advies en medicatie in relatie tot uw gezondheid verwijzen wij jullie (formeel) naar de GGD of Travelclinic.

Voor Costa Rica zijn geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B worden wel aanbevolen. Malaria komt sporadisch voor in Costa Rica, maar het is wel raadzaam om u te beschermen tegen muggenbeten.

Costa Rica heeft goede gezondheidsvoorzieningen. In de grotere steden zijn de meeste openbare ziekenhuizen goed. Buiten de steden zijn de openbare ziekenhuizen vaak beperkt in hun uitrusting; gelukkig is Costa Rica niet al te groot dus zijn de grote steden soms binnen een paar uur bereikbaar. Daarnaast zijn er particuliere ziekenhuizen en die zijn van Europees niveau. Er zijn veel apotheken in het hele land. Neem altijd voldoende eigen medicijnen mee, indien nodig een medisch paspoort en wellicht voor de zekerheid een (extra) recept.

Reisverzekering

Zorg ervoor dat u een goede reis- en annuleringsverzekering heeft. Indien u een doorlopende verzekering heeft, adviseren wij u uw huidige dekking te controleren en desgewenst bij te stellen. Indien het dekkingsbedrag van uw doorlopende verzekering gemaximeerd is en daardoor eventueel niet toereikend is voor uw reissom voor Costa Rica, kunt u in overleg met uw reisverzekering het aanvullende bedrag met een kortlopende verzekering bijverzekeren.

Bankpas met werelddekking en geldzaken

Zorg ervoor dat u uw bankpas voor het vertrek van uw reis bij uw bank laat omzetten naar “wereld”, zodat u er t.z.t. in Costa Rica geld mee kunt opnemen.

Op de luchthaven en bij banken kunt u bij geldautomaten met uw bankpas of creditcard geld pinnen. De munteenheid van Costa Rica is de colón, maar op veel plaatsen worden ook dollars geaccepteerd  (evt. mee te nemen in kleine coupures / liever geen $ 50 en $ 100 want winkels vermijden die i.v.m. de grote hoeveelheid valse biljetten in omloop). Op veel plaatsen kunt u tegenwoordig betalen met een creditcard (vooral VISA en Mastercard), maar zelden meer met travellercheques.

Kleding

In het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor verschillende “laagjes”. Van koele luchtige kleding tot wat warmers. Costa Rica is een tropisch dus warm land, maar voor frisse ochtenden/avonden en in de bergen (bv. bij Monteverde) zijn een trui of jas heel comfortabel. Zorg voor een pet of hoed als bescherming tegen de zon en vergeet niet goede zonnebrand mee te nemen. Een shirt met lange mouwen en een broek met lange broekspijpen en sokken (en muggenspray) helpen als bescherming tegen muggen. Goede wandelschoenen en waterdichte kleding zijn belangrijk tijdens een wandeling in de jungle en ook regenkleding en een paraplu kunnen goed van pas komen. Voor de avonden en tijdens de diners wordt gezellige kleding gewaardeerd, vooral in de steden.


SUCCES MET DE LAATSTE VOORBEREIDINGEN, TOT ZIENS OP SCHIPHOL EN ALVAST EEN GOEDE REIS GEWENST!


 • Ons advies gewenst?
 • Contact >
 • Samen uw rondreis ontwerpen