Landeninformatie Botswana

  • Ons advies gewenst?
  • Contact >
  • Samen uw rondreis ontwerpen

Botswana staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties. Moeilijker te bereiken safarigebieden zijn: Kwando, Savuti en Linyanti. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Op de uitgedroogde vlakten van de Makgadikgadi zoutpannen vindt u een volkomen leeg en verlaten landschap, dat haast onwerkelijk aandoet. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving, wat zich ook deels vertaald i relatief hogere prijzen voor de accommodaties.

Algemene informatieMokoro tour Caprivi - Namibie

Grootte :           581.731 vierkante km
Hoofdstad:       Gaborone
Inwoners:         1,9 miljoen
Godsdienst:     Christelijk
Staatsvorm:      Parlementaire republiek
Tijdverschil:     Wintertijd -1 Zomertijd -0


Bevolking

Ongeveer 80 procent van de bevolking behoort tot de stam Tswana. De overige bevolkingsgroepen van Botswana zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en Bosjesmannen. De blanke bevolking telt ongeveer 4000 inwoners.


Taal

De officiële taal van Botswana is Engels, maar Setswana is voor bijna 90 procent van de bevolking de eerste taal.


Klimaat

De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Botswana. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z’n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze ’s nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.


Beste reistijd

De beste reistijd voor een Botswana rondreis is tijdens de wintermaanden van april tot en met augustus, omdat het weer dan doorgaans aangenaam is en het wildleven dichtbij de waterbronnen blijft. Hierdoor is het wild makkelijker te spotten. De noordelijke gebieden liggen in de tropen. De winters zijn koud met vriestemperaturen. De droge wind veroorzaakt soms zandstormen vanuit de Kalahari woestijn.


Flora & Fauna

Botswana; bedekt door een enorme laag rood zand; is van nature een land met een wild hart. De Kalahari Woestijn domineert het landschap en grote stukken land zijn wild. Bezoekers aan Botswana zijn vaak verbaasd over de oneindige ruimte en eenzaamheid. Het grootste gedeelte van het binnenland is een ongerepte wildernis dat door haast niemand behalve groepjes San en Bushmen (Bosjesmannen); de oorspronkelijke inwoners van zuidelijk Afrika; bezocht is. In het midden van deze uitgestrekte wildernis ligt een kostbare juweel die gevoed wordt door het water uit de hooglanden van Angola – dat ver naar het noorden ligt.

De moerasgebieden van de Okavango; die zich over de barre woestijn uitspreiden; bieden een onderkomen aan de buitengewone flora en fauna die men alleen in Afrika aantreft. Bosrijke eilanden met sierlijke palmen; welige vegetatie en eindeloze stille waterwegen geven het gevoel dat de opdringende woestijn mijlenver ligt. Grote kuddes olifanten dwalen door de wilde bossen in het noorden en vermijden de vernietigende droogte door naar de waterrijke Okavango en Chobe te trekken.


Praktische informatie

Paspoort en Visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het reizen met de juiste reispapieren, alsmede het treffen van persoonlijke gezondheidsmaatregelen.

Bezoekers aan Botswana hebben een geldig paspoort nodig. Voor Botswana is geen visum nodig. Men mag 90 dagen in Botswana verblijven. LET OP: Uw paspoort moet wel geldig zijn tot 6 maanden na vertrek in Botswana. Tevens wordt er aangeraden om een kopie van uw paspoort en twee pasfoto’s mee te nemen en deze op een andere plaats dan in uw handbagage op te bergen. Mocht u uw paspoort kwijtraken dan is dit een hulpmiddel om snel een ander reisdocument te verkrijgen.

Reizen met kinderen

Ouders die met minderjarige kinderen naar Botswana reizen dienen in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorte-akte van hun kinderen (in het Engels, verkrijgbaar bij de geboorte-gemeente). Alleenreizende ouders dienen ook een formele (via de gemeente) opgestelde verklaring van de thuisblijvende ouder in het Engels bij zich te hebben. Zonder deze documenten zal de luchtvaartmaatschappij u waarschijnlijk weigeren (eigen risico).

Vaccinaties

Malaria
In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Hepatitis A
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

DTP
Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers die naar Botswana reizen.

Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.